Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
anoniempje

anoniempje

12-05-2016 om 19:06

Roken in de auto tijdens schooluitje

Mijn dochter is vandaag op educatief uitje geweest met school. Normaal ga ik altijd zelf mee, maar ik had al iets met een van mijn andere kinderen. Kan me niet in tweeen splitsen. Nu hoor ik dus van haar dat de moeder met wie zij mee is gereden heeft zitten roken in de auto. Dan wel met het raam open, maar ik vind dat echt niet kunnen...
Wat vinden jullie hier nu van.


Nee hoort niet

Maar wat wil je er aan doen? Misschien kun je haar eens vragen waarom ze dat nog doet? het is zo 'vorige eeuw'.
Verder denk ik dat mijn dochter er zelf wat van gezegd zou hebben. Ze heeft asthma en irriteert zich aan rook. Met een beleefde vraag of we anders even kunnen stoppen als moeder even wil roken.

nee

dat zou ik ook helemaal niks vinden. Ik denk dat het niet echt te verbieden is (het is haar eigen auto) maar het is moreel gezien slecht omdat ze andermans kinderen in haar auto vervoert.

Veertig.vijfig jaar geleden was het nog gewoon, toen rookte 'iedereen' en stonden op verjaardagen de glazen met sigaren en sigaretten naast andere versnaperingen. Maar anno 2016 roken in de auto terwijl je kinderen meeneemt - not done!
Ik vind dat school dat moet communiceren met ouders die zo vriendelijk zijn om tijd te steken in vervoer tijdens schoolsituaties. Beter nog is het als school het vervoer op een andere manier regelt. Lekker met de fiets, met z'n allen in bus of metro of zoiets. Meteen leerzaam.

anoniempje

anoniempje

12-05-2016 om 19:18

bromvlieg

Fiets zou ideaal zijn. Maar het betreft hier groep 3 (6-7jaar) en het uitje zou toch al snel 2 uur fietsen zijn heen, met 27 kinderen geen pretje, dus dat is geen optie. Openbaar vervoer is hier niet (er rijd 2xp.d. een bus, en trein,tram en metro kennen ze hier al helemaal niet. Dus ouders rijden, of anders een bus, maar hakt er natuurlijk flink in qua budget... Kinderen van de bovenbouw fietsen vaak wel...

wat niet kan, dat kan niet

Zwartwit gesteld: als ouders zich niet verantwoordelijk gedragen, dan maar geen uitje. Ofwel het uitje uitstellen tot de bovenbouw als de kinderen zelf kunnen fietsen.

Of de ouders een tip geven betreffende dit uitje. Kunnen ze het in het weekend zelf doen met de kinderen.

2 uur fietsen - over hoeveel kilometer hebben we het?

V@@s

V@@s

12-05-2016 om 19:47

ik zou furieus zijn

Dit zou ik zeker opnemen met school, blijkbaar is het zelfs nu nog nodig om te communiceren dat je niet mag roken als je andermans kinderen vervoert.

anoniempje

anoniempje

12-05-2016 om 19:55

V@@S

Ik ben dat dus ook...

Vesper Lynd

Vesper Lynd

12-05-2016 om 20:14

Zeker wel

Ik zou eerst bij de ouder checken of het waar is, en het dan zeker (op hoge poten) bij de school melden. Dit kan echt niet.

Goudvis

Goudvis

12-05-2016 om 20:22

niet okee

Natuurlijk is dit niet okee. Maar ga je je hier nu echt superdruk over maken? Die moeder deed het raam open, denkt waarschijnlijk dat ze het prima deed. Vermoedelijk was die auto sowieso al vergeven van de rooklucht.
Dit gaat je kind echt wel vaker meemaken. Je kunt nu het beste aan school vragen voortaan te vermelden dat kinderen bij zo'n uitstapje rookvrij vervoerd moeten worden.
Maar de volgende keer wordt je allergische kind misschien in een hondenauto gezet. Of er is wel iets anders...

Alles voor zijn

Het is moeilijk alles voor te zijn. Je kunt je kind leren dat ze het aangeeft als ze niet tegen rook kan.
Mijn kinderen zijn snel autoziek. Dat geven ze aan bij instappen en daar wordt rekening mee gehouden.
Ook tijdens verjaardagfeestjes etc.

Moni

Moni

12-05-2016 om 20:52

Ik zou het laten gaan

Eventueel wel melden op school zodat zij het kunnen bespreken met deze ouder.
Er zijn inderdaad mensen die het geen probleem vinden. Ik heb een collega die geruststellend meldde dat hij nooit rookte als er andere mensen in zijn auto zaten. Oftewel hij rookt dagelijks in zijn auto. Ik heb gezegd dat ik dan niet met hem meerijd. Die stank wil ik mezelf niet aandoen.
Voor een schoolkind is dat lastig. Ook al rookt de ouder niet tijdens de rit (zoals mijn collega), de auto stinkt naar rook. Wel of niet roken onderweg met het raam open, maakt dan weinig verschil. Met het raam dicht maakt het wel erger.

Als het roken met het raam open 2x per jaar gebeurt, dan is dat vervelend. Maar niet levensbedreigend.
Als je kind allergisch is, dan moet je zorgen dat dit voor jouw kind niet meer voorkomt.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

12-05-2016 om 20:58

Idioot

Wat apart dat jullie hier zo mild over zijn. Wat mij betreft is het echt not done om te roken waar andermans kinderen bij zijn. En al helemaal tijdens een schooluitje.

Goudvis

Goudvis

12-05-2016 om 21:04

niet mild

Hoezo mild? Ik vind het niet in orde, maar spaar mijn energie voor belangrijker zaken. Als ze bv. zonder gordel vervoerd worden, is dat onmiddellijk levensbedreigend. Een melding aan school over dit roken volstaat.

Belachelijk

Als verstokt roker vind ik het echt van de zotte om te roken in de auto als je kinderen bij je hebt. Roken in de auto is sowieso goor, hoewel ik het heel soms ook wel eens doe als ik in de file sta. Maar met kinderen? Haar eigen kinderen zijn misschien al doorrookt want ik kan me voorstellen dat ze binnenshuis rookt. Maar bij andermans kinderen?

Behalve de stank en de ongezonde lucht vind het ook nog eens onverantwoord om met een auto vol kinderen te roken omdat je tenslotte een sigaret in je hand hebt en daardoor zowel fysiek beperkt bent als mentaal. Je stuurt en schakelt minder makkelijk en je bent toch aan het opletten dat je geen as morst. Echt onverantwoord allemaal.

Hoewel onze generatie is opgegroeid met binnen rokende mensen overal en wij niet massaal op jonge leeftijd aan rookgerelateerde ziektes zijn bezweken zal zo'n keer in een rokerige auto zitten geen onherstelbare schade aanrichten, maar nu we steeds beter weten hoe ongezond het is, is het echt uit de tijd dat je geen half uurtje zonder sigaret kan. Ik rookte zelf nooit als ik met schooluitjes mee was, het is een slecht voorbeeld en het staat best ordinair.

skik

En verder

Denk aan je bloeddruk. Ik vind het niet zo'n fraai gebaar om in woede te ontsteken als iemand een regeltje overtreedt. Dan denk ik gaat het je om de kick of zo? Inderdaad, een riem niet omdoen is ernstig.
Roken is niet goed, maar vermoedelijk overleven je kinderen zo'n incident wel en er zijn kalmere manieren om er mee om te gaan. Aan de orde stellen, je kind, zelf, afspraken maken met andere ouders, met school.
Een simpel verzoek van de directeur bij het volgende uitje kan al volstaan.
Niet roken in de auto en anders even stoppen en uitstappen.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-05-2016 om 21:13

Vesper & Skik

Helemaal mee eens hoor. Dit is onacceptabel en de school moet er wat mij betreft voor zorgen dat ouders begrijpen dat dat echt niet (meer) kan.

Het heeft overigens niets te maken met de stank van sigaretten en of kinderen er wel of niet tegen kunnen. Zoals dat wagenziektegedoe.

Kinderen rook laten inademen kan gewoon niet meer en is zelfs verboden in sommige landen.

Skik:
"Hoewel onze generatie is opgegroeid met binnen rokende mensen overal en wij niet massaal op jonge leeftijd aan rookgerelateerde ziektes zijn bezweken zal zo'n keer in een rokerige auto zitten geen onherstelbare schade aanrichten, maar nu we steeds beter weten hoe ongezond het is, is het echt uit de tijd dat je geen half uurtje zonder sigaret kan. Ik rookte zelf nooit als ik met schooluitjes mee was, het is een slecht voorbeeld en het staat best ordinair."

Ik heb het vroeger (seventies) met mijn ouders nog wel meegemaakt. Kinderen achterin mochten lekker de rook inademen. Bezwaar werd niet gehonoreerd. Wat ze er overigens niet van weerhield om er op aan te dringen dat we vooral zelf niet gingen roken!

bieb63

bieb63

12-05-2016 om 21:26

tja

Het lijkt mij vanzelfsprekend dat dit nogal idioot is. Zelfs verstokte rokers snappen dat inmiddels en zullen normaliter hun sigaret wel bewaren voor na het ritje.
Hoe dan ook idioot. Maar verder iets wat je vast tegenwoordig niet vaak zult meemaken (i.i.g. niet in een auto), dus m.i. niet iets waar 'beleid' over gemaakt zou moeten worden richting school.

Jaina

Jaina

12-05-2016 om 21:37

Ach

Het is niet ideaal en ik zou het zelf nooit doen (wat ook makkelijk is want ik rook niet) maar ik zou er niet zo'n moeite mee hebben. Ik denk niet dat een keer in een rokerige auto zitten zo'n risico is. Nu kom ik ook regelmatig in een land waar ze wat roken bij kinderen wat achterlopen dus om mijn geestelijke gezondheid te bewaren moet ik er ook wat relaxter mee omgaan. Maar goed ik zou me er niet zo druk om maken. Mijn kinderen komen ook wel bij mensen over de vloer die roken. Het kan niet zo'n kwaad voor een keer. En inderdaad in mijn jeugd rookte iedereen om me heen.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

12-05-2016 om 21:44

Schooluitje

Het is een schooluitje. Een normaal mens snapt toch wel dat je dan niet in de auto kunt gaan roken?! Ik zou het dus wel een halszaak vinden en word er plaatsvervangend verontwaardigd door.

Goudvis

Goudvis

12-05-2016 om 21:54

Vesper

Dan ga je er dus van uit dat alle ouders op school hetzelfde referentiekader hebben als jij?
Maar dat is onmogelijk. Zo is de wereld niet. Je kind gaat nog heel veel situaties meemaken die niet precies zo zijn als jij het wenst. Hoe druk ga je je elke keer maken? Je kunt iets afkeuren, maar je zo opwinden gaat je niks opleveren.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

12-05-2016 om 21:59

Nooit

Dat is het juist, ik maak me nooit druk, maar dit vind ik heel ernstig. En niet omdat ik denk dat mijn kind er nu iets van zal krijgen, maar omdat het zo asociaal is.
Maar goed, het is niet mijn probleem, en ik ben schijnbaar de enige die het zo ziet.

En rokende ouders van vriendjes?

Daar mogen je kinderen niet spelen?

Ik vond t vroeger ook niet fijn, maar mijn kinderen gingen soms bij klasgenootjes met rokende ouders spelen. Daat rook ik als ze weer thuis kwamen...

Moni

Moni

12-05-2016 om 22:23

Precies Blomvlieg

Als ze gaan spelen bij een ouder die rookt, dan heeft dat meer effect dan een autoritje met het raam open.
Ik zou ze niet hierom thuishouden.

Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me wel hierom druk had gemaakt toen mijn kinderen kleuter waren. Dan is je wereld rondom je kind toch kleiner en vind je eerder iets een probleem.
Nu kan ik dit soort dingen beter relativeren. Die gordel zou ik nog steeds erg vinden, die ene sigaret per jaar niet meer.
Levensbedreigend is een goed meetinstrument.

Fijnstof is erger

http://zembla.vara.nl/seizoenen/2016/afleveringen/06-04-2016

Nederland voldoet nog steeds niet aan de afgesproken normen en heeft zelfs, door de snelheidsverhoging tot 130 de uitstoot laten verhogen.
Je hebt meer last van wonen op de stadhouderskade dan van de uitstoot van een incidenteel fout sigaretje. Wat waarschijnlijk makkelijker de kop in te drukken is dan het fijnstofverhaal.

bieb63

bieb63

12-05-2016 om 23:41

Ik denk

In vervolg op annej, dat het incident op zich niet zo heel erg is, in de zin van schadelijk. Meer een verbazing dat een ouder anno 2016 dat doet.

LolK

LolK

13-05-2016 om 00:01

Ach....

Als het voor een keertje gebeurd zou ik niet moeilijk doen. Wel als het een vriendinnetje was waar ze vaker mee op stap ging. Maak je niet zo druk om alles. Wordt je ook zo boos als iemand je kind voor een keertje geen gordel om doet? Is ook ouderwets maar gebeurt wel.

Jaina

Jaina

13-05-2016 om 00:23

Lolk

Die gordel kan ik me veel eerder voorstellen dat mensen daarover zouden vallen. Dat is namelijk wel gevaarlijk. Roken is slecht voor de gezondheid maar zitten in een auto waar het raam open is en waar een sigaret wordt gerookt zal geen enkel effect hebben op de gezondheid (behalve bij een serieus astmatisch kind) ik vind dat dus wel heel anders. Ik zou daar eerder wat van zeggen.ik trek persoonlijk mijn grens bij veiligheid. Al hebben mijn kinderen heus wel eens bij mensen in de suto gezeten zonder gordels om. Maar dat is objectief gevaarlijk. 1x meeroken is dat niet.

Sukran

Sukran

13-05-2016 om 03:21

Onacceptabel

Jemig, ik ben echt te lang weg uit Nederland . Woon al jaren in Australie en het is hier heel streng geregeld:
Sinds 1 juli 2009 is roken in de auto verboden als er kinderen aanwezig zijn van 16 jaar en jonger. De boetes liegen er niet om en worden echt ter plekke uitgedeeld. Cafe's en restaurants mogen een stuk buiten reserveren om te drinken (en alleen drinken, niet eten!) en te roken, maar dat moet minstens 4 meter van restaurant tafels vandaan zijn en mag niet meer dan 75% afgesloten zijn. Daarbovenop nog dat het sinds januari 2013 verboden is te roken bij buitenspeelplaatsen binnen 10 meter van speeltoestellen (dus de schommel duwen met sigaret is strafbaar), hele stukken strand waar niet gerookt mag worden, en er mag niet gerookt worden bij zwembaden, sportvelden en binnen een straal van 4 meter van de ingang van alle openbare gebouwen (denk ook aan ziekenhuizen), bus- en treinhaltes, taxistandplaatsen, etc. Dus sigaretje roken buiten moet minstens 4 meter bij de ingang vandaan. Reed vanmorgen nog langs het ziekenhuis en vind het echt geen gezicht, die mensen in pyjama met infuus meters van de ingang buiten op de stoep staan roken. Sommigen echt met die witte of blauwe operatiekleden aan. En sinds vorig jaar mag er ook niet meer gerookt worden in gevangenissen (hoe ze dat handhaven....geen idee...).
Betutteling of terecht? Andere discussie. Maar roken in de auto met kinderen van een ander notabene! vind ik echt niet kunnen.

Noet

Noet

13-05-2016 om 06:36

bromvlieg

niet alle scholen staan in gebieden met uitjes op fietsafstand. Voor een bezoekje aan de bakker moet er al 5 km gefietst worden, bij vrienden van mij, dat gaat niet met kleuters waarvan een deel nog niet goed kan fietsen. Vergis je niet in de fietscapaciteiten in groep 3.

En hier wordt er pas met een groep gefietst vanaf groep 7, de verkeerssituaties zijn als volwassene in je eentje al gevaarlijk, met een groep kinderen is het helemasl link.

Rokende ouders

Alle vier mijn kinderen hebben nog nooit bij vriendjes gespeeld van ouders die binnen roken. Zat rokende ouders, maar echt niemand die dat nog binnenshuis doet. Ik zou dus niet eens weten hoe ik de vraag moest beantwoorden of je kind mag spelen in een rookhuis omdat het nog nooit aan de orde is geweest.

skik

Sanne

Sanne

13-05-2016 om 20:18

Als rokende ouder

Ik ben een rokende ouder. Ik rook nooit binnen en niet in de auto waar mijn kind bij is, laat staan het kind van een ander. Ik zou het ook niet prettig vinden als een ander dat wel zou doen, laat staan als chauffeur bij een schooluitje. Dat is echt not done.

Maar ik zou er ook geen probleem van maken. Meeroken is gevaarlijk, maar éénmalig de (door het open raam) verdunde rook meeroken is echt niet van invloed op je gezondheid. Dan zie ik bij andere ouders wel gedrag waar ik me meer zorgen over maak.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.