Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Triva

Triva

02-07-2016 om 10:08

Ramadan en school

http://www.trouw.nl/tr/nl/4728/Islam/article/detail/4331896/2016/07/02/Scholen-tobben-tijdens-ramadan-met-hongerige-leerlingen.dhtml

Ik stipte het al aan in het eindexamendraadje: de komende jaren zal het eindexamen tijdens de ramadan zijn, dat is nog nooit eerder gebeurd in Nederland (op deze grootte, de vorige keer was ongeveer 30 jaar geleden ofzo). Hoe moet dat?


angel3

angel3

02-07-2016 om 10:18

ehm

Als er zwaarwegende redenen zijn om niet aan ramadan mee te kunnen doen mag je het later inhalen toch.?
Nou dit lijkt me een typisch gevalletje van zwaar wegende reden. Lijkt me wel heel erg lastig als je huis bomvol mensen zit midden in de nacht en jij wil uitgerust op je examen komen. Moeilijk puntje is het zeker.

Inaya

Inaya

02-07-2016 om 10:36

niet overdrijven jongens

Om te beginnen is ramadan een keuze, geen wettelijke verplichting. Ten tweede heeft echt niet elk gezin de hele maand hordes vrienden en familieleden over de vloer. De meeste gezinnen eten 's avonds gewoon met elkaar en vieren alleen het suikerfeest gezamenlijk.

@Emma

@Emma

02-07-2016 om 10:58

Druk

De sociale druk is groot, bij kinderen en volwassenen. Dat weegt zwaarder dan de eigen motivatie om mee te doen. Dat is ook zo in bepaalde katholieke kringen rondom de vastentijd. Maar meedoen blijft een keuze, slachtoffer spelen ook. Ik vind niet dat de eindexamens daar omheen moeten worden gepland.

Jo

Jo

02-07-2016 om 11:00

Waar maak je je druk om

Grappig Triva dat jij je hier druk om maakt.

Laat ik nu zelf 30 jaar geleden, tijdens mijn HAVO examen, mee hebben gedaan aan mijn eerste Ramadan.
Het eten stond ook niet voor mij klaar, moest ik ook nog zelf koken. Het was prima te doen. Zelfs zonder directe steun van mijn familieleden.

Er zijn genoeg dingen in de wereld waar een mens zich zorgen om kan maken. Maar een vastende moslim behoort hier niet bij.

@ Angel3

Een bomvol huis? Spreek je uit ervaring of heb je een grote duim? Of is tien uur in de avond voor jou midden in de nacht? Ja, mensen nodigen anderen uit voor de maaltijd. De mannen (en ook vaak vrouwen) gaan daarna naar de moskee. En is de woning weer zo goed als leeg.

Jo

Jo

02-07-2016 om 11:26

@ Emma

Vasten is heel eenvoudig als je hier zelf achter staat. Maar je zal het geen 30 dagen volhouden als je het doet voor een ander dan voor jezelf (en je schepper). Dus wat betreft het vasten geloof ik niet dat iemand dat zal doen door sociale druk. Misschien houden ze de schijn op tegenover hun omgeving dat ze wel vasten, maar het niet doen. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als 30 dagen vasten.

@Emma

@Emma

02-07-2016 om 11:48

Nee, de sociale druk is weg zodra de school uit is, of zodra je je huis uit bent. Ik ben het met je eens dat innerlijke motivatie maakt dat je het beter volhoudt, en dat is een mooie gedachte. Ik heb bijna 20 jaar lesgegeven op een vmbo-school met heel veel moslims, en evenzoveel ramadans voorbij zien komen. Geloof me: de grootste schreeuwlelijken die roepen dat ze respect willen en geen toetsen bijvoorbeeld, zijn niet degenen met die innerlijke motivatie. Die gaan snel even langs de bakker onderweg naar school of huis. Dat ze het niet volhouden, daar kan ik geen mening over hebben, wel het geschreeuw over respect, zelfs bij pubers en soms bij ouders. De school moet daar niet in meegaan.

Split

Split

02-07-2016 om 11:53

niet

Dat is niet het probleem van de meerderheid. Vervang het woord voor een andere minderheid en iedereen zal zeggen dat je dat gescheiden moet houden.
Het kan afgekocht worden. Mijn vriend in Ankara loopt te piepen dat hij geen schaap oid kan betalen, maar ik zag van de week toch echt met eigen ogen dat hij in een ander land op de ski's stond. Hij vast ook een beetje half half, drinkt overdag thee om het vol te houden en buiten de Ramadan ook af en toe een biertje. Hij noemt zichzelf na onze discussies een aangepast moslim
Nee, van mij hoeft daar geen rekening mee gehouden te worden.
Doen ze andersom waarschijnlijk ook niet en dat vinden we normaal. Twee-richtingsverkeer dan maar.

Jo

Jo

02-07-2016 om 12:09

@ Emma

Dus je spreekt jezelf eigenlijk tegen, toch geen sociale druk wat betreft het vasten. Maar wel een mooie gelegenheid om te schreeuwen om minder huiswerk. En jippie een extra vrije dag wegens het Suikerfeest. Daar hoef ik niet voor in het onderwijs te werken om dit soort zaken te constateren. Evenmin, tijdens het stappen, klem zuipende moslim jongens die overdag wel vasten.

Zoals ik al eerder aan gaf. Examens zijn prima te doen tijdens het vasten. Snap niet dat iemand zich er druk om maakt.

@Emma

@Emma

02-07-2016 om 12:13

Er is wel sociale druk. Op school en thuis.

religie

Is een keuze en is privé. Dat moet je dus ook gescheiden houden van andere zaken. Volstrekt onnodig ook om daar rekening mee te houden.

bieb63

bieb63

02-07-2016 om 12:38

Het lijkt me sowieso niet te doen

om de examens daaromheen te plannen. Het gaat om 30 dagen, niet een week. Als de eerste of laatste dagen van de Ramadan erin vallen, zou het wat anders zijn, een paar dagen eerder of later examen moet te doen zijn. Maar niet als het geheel of grotendeels in de examenperiode valt.
Daarbij: als de Ramadan vlak voor de examenperiode valt, is dat ook lastig voor de vasters: dat is nl. de periode dat je normaliter veel aan het studeren bent.
Met proefwerkweken wordt daar door de scholen toch ook geen rekening mee gehouden? Behalve misschien scholen met een meerderheid aan Moslims.

Inaya

Inaya

02-07-2016 om 17:10

klopt

'Het lijkt me sowieso niet te doen om de examens daaromheen te plannen.'

Het gaat om veel meer dan alleen de examens en ramadan: Ieder jaar op basisscholen weer dezelfde discussie als de avondvierdaagse samenvalt met (een gedeelte van) de cito's ... Woest zijn sommige ouders dan, want Jantje gaat voor zijn 5e kruisje en dan is hij echt te moe voor welke toets dan ook!

Triva

Triva

02-07-2016 om 18:08

zucht

Inaya ik overdrijf niet.
Jo, ik maak mij nergens druk om.

Ik probeer alleen maar een discussie te starten...

Inaya

Inaya

02-07-2016 om 18:55

trivia

Als het gaat om 30 avonden lang grote groepen eters tot middernacht in je huis, overdrijf je wel. Dat gebeurt gewoon niet of nauwelijks. Verder is het de bedoeling dat je tijdens de ramadan gewoon precies hetzelfde doet als je normaal zou doen. Dus als je moet werken, ga je werken. Heb je examen, dan doe je examen. Het niet eten levert een bewustwording op.

Triva

Triva

02-07-2016 om 18:58

inaya

Waar heb ik dat gezegd?

Respect

Het hoeft natuurlijk ook niet genegeerd te worden. Waar mogelijk zou ik, zeker in de lagere klassen eventuele toetsen zoveel mogelijk verplaatsen naar de eerste uren.

Pauli

Pauli

02-07-2016 om 19:23

Een jaar of 15 geleden

viel het suikerfeest op 5 december. Dat stelde veel scholen voor een dilemma, moest sinterklaas nu op een andere dag komen? Volgens mij heeft toen een groot aantal scholen in de randstad dat inderdaad gedaan. Ik had daar echt moeite mee, een kinderfeest werd verzet en ik vond dat niet kunnen.

Pien

Pien

02-07-2016 om 21:12

Inderdaad

En de school waar ik werk, heeft toen het sinterklaasfeest wel door laten gaan, gewoon op 5 december. Bijna alle islamitische kinderen waren er. Ze noemden het 'mooi mazzel, twee feesten op 1 dag!'

Wat betreft de ramadan en eindexamens: gewoon zo laten. De eindexamenkandidaten maken hun eigen keuzes wel. Ze kunnen er altijd nog voor kiezen om op bepaalde dagen wel te eten en die later in te halen.

Triva

Triva

02-07-2016 om 22:34

Pien

'Ze kunnen er altijd nog voor kiezen om op bepaalde dagen wel te eten en die later in te halen.'

Ik word niet gehinderd door enig kennis van zaken maar volgens mij doen ze dat niet zo makkelijk. Mijn jongste hoort nu al twee jaar hoe vervelend het is dat ramadan aan het eind van het jaar valt met leuke dingen, activiteiten die gedaan worden, allerlei dingen rond eten. Ik hoor nooit dat ze het later wel inhalen. Volgens mij wordt dat veel te makkelijk gezegd maar amper gedaan.

AnneJ: het valt mij op dat de examens die door meer leerlingen worden gedaan allemaal in de middag vallen. Weet niet of het toeval is maar daar leek het wel op bij mijn oudste dit jaar.

Pien

Pien

02-07-2016 om 23:13

Inhalen

Nee, ik weet ook niet of inhalen om zulke redenen gangbaar is. Wel is het zo dat zwangere en borstvoedende vrouwen dit doen. Ik sprak van de week een moslima die nu borstvoeding geeft en van plan is om de ramadan in de komende winter in te halen.

Fransien

Fransien

02-07-2016 om 23:32

Tsja

Bij ons op school zijn de meeste moslims wat gematigder, op de basisschool doen ze nog niet aan vasten anders dan een dagje oefenen in het weekend.
De enige uitzondering is de zoon van de imam (nu in groep 8). Hij doet wel volledig mee en dat is te merken ook, het was altijd al een impulsief en driftig jongetje en nu slaat hij er echt om het minste op los. Van de kinderen uit die klas hoor ik via mijn dochter dat het echt niet te harden is nu met hem. Zijn ouders zijn afgelopen vrijdagmiddag op school ontboden omdat hij nu een meisje met een schaar te lijf gegaan is, ze is naar de dokter geweest voor hechtingen.
Volgens de ouders was het de schuld van school die geen rekening hield met de ramadan, dan moest je rekenen op korte lontjes.
Volgens mij zou je dan een kind ofwel moeten laten eten ofwel thuis houden. Ik hoop dat dit kind een schorsing krijgt, lijkt mij veiliger voor iedereen.

Wat examens betreft, die worden al jaren op hetzelfde tijdstip gehouden. Voor een ramadan zou ik die niet verzetten, we leven hier niet in een islamitisch land.
Ik ben erg voor godsdienstvrijheid en wil godsdienst en staat graag gescheiden houden. Als iemand de ramadan wil houden tijdens de examens of schoolexamens in het pre-examenjaar, ga je gang. Als je daardoor zakt is het wat mij betreft wel je eigen keuze.

Inaya

Inaya

03-07-2016 om 10:36

Trivia

'Ik probeer alleen maar een discussie te starten...'

Waarom?

Tango

Tango

03-07-2016 om 11:15

Hoe kan het?

Ik vraag me af hoe het kan dat dit nooit eerder is gebeurd, ramadan tijdens het eindexamen. Moet toch vaker voorgekomen zijn?
Verder zou ik er geen rekening mee houden. Examenperiode een maand opschuiven lijkt me geen optie.

Yura

Yura

03-07-2016 om 12:51

niet gelijk

De eindexamens eindigen 24 mei en de ramadan begint 27 mei, zie geen enkel probleem. Misschien voor de herkansers, nou dan vasten ze een paar dagen niet en halen dat achteraf in, dat mag gewoon als er zwaarwegende reden is.

Later op straat

Hier in de wijk merk ik dat de islamitischejongeren tijdens de ramadan langer op straat hangen, socialisen en over het doel van ramadan discussiëren. Het is dan laat, 22:30.
Dan vraag ik mij wel af of ze geen huiswerk te maken hebben of een toets te leren.

De ramadan heeft op meerdere vlakken gevolgen; slapjes in de schoolbanken want lange tijd geleden dat diegene gegeten heeft, maar ook slechtere schoolresultaten ( toetsen of examens) door het late bezoek aan de moskee of het chillen op straat en het laat naar bed gaan.

Dat zal heus niet voor iedere islamitische scholier het geval zijn. De ene kan het wel goed inplannen en de ander gebruikt de ramadan als excuus om geen huiswerk te hoeven maken.

Flexibel zijn.
Zo was er een meisje in de winkel die haar vriend vertelde het pak koek te gaan eten. Haar vriend merkte op dat ze toch meedeed aan de ramadan? Waarop ze antwoordde dat ze ongesteld was, dus dat het dan mocht. Nu ben ik niet zo op de hoogte van de regels. Maar ik denk dat men flexibel genoeg zal zijn wanneer examen en ramadan een punt gaat worden.

Pien

Pien

03-07-2016 om 14:12

#25 Yura

Yura heeft gelijk. Deze discussie wordt hier voor niks gevoerd. Ik heb het net eens opgezocht en de ramadan begint volgend jaar op 27 mei, terwijl de eindexamens op 24 mei zijn afgelopen.
Dus een probleem is er volgend jaar nog niet.

V@@s

V@@s

03-07-2016 om 14:16

dus dan het jaar daarop

Dat maakt de discussie niet anders. Aanpassen gaat niet, aangezien de Ramadan nu eenmaal niet op een vaste datum is. Daar kunnen de eindexamens moeilijk omheen gepland worden.

Athonia

Athonia

03-07-2016 om 14:16

eens met Fransien

Fransien: Ik ben erg voor godsdienstvrijheid en wil godsdienst en staat graag gescheiden houden. Als iemand de ramadan wil houden tijdens de examens of schoolexamens in het pre-examenjaar, ga je gang. Als je daardoor zakt is het wat mij betreft wel je eigen keuze.

We leven niet in een islamitisch land, moslims zijn hier in de minderheid en natuurlijk kunnen ze hun godsdienst blijden zoals zij dat willen, maar als de ramadan in een examenperiode valt is dat gewoon pech.
Ten eerste vind ik dat godsdienst en school niks met elkaar te maken hebben. Daarom ben ik ook tegen godsdienstige scholen, geloven doe je maar lekker thuis.
Ten tweede ben ik sowieso tegen godsdienst, omdat ik ervan uitga dat het allemaal door mensen is verzonnen en dat de regeltjes al helemaal door mensen zijn verzonnen.

Jaina

Jaina

03-07-2016 om 14:29

Niet aanpassen

Ik zou niet de examens gaan aanpassen aan de ramadan. Wel of niet aan ramadan meedoen is een privé aangelegenheid en daar heeft de staat verder niks mee nodig. Examens worden ook niet aangepast aan andere religieuze feesten of dagen.

Moslims kunnen zelf bepalen of ze dan wel of niet meedoen. Het is natuurlijk ook niet zo dat je door de ramadan opeens ziek,zwak en misselijk bent en helemaal niks meer kan presteren. Examens maken kan ook als je vast. Zeker omdat het meestal nog niet erg laat in de dag is. De laatste uren voor zonsondergang zijn het zwaarst voor de meeste mensen. 's ochtends ben je meestal nog heel fris en hoewel 's middags de honger en dorst wel toeslaat is het niet zo alsof je denkvermogen nou zo veel minder wordt. En merk je dat je wel slechter presteert omdat je vast kan je er ook voor kiezen om op examendagen bijvoorbeeld niet te vasten. Dat is een persoonlijke keuze waar de overheid verder niks mee van doen heeft.

V@@s

V@@s

03-07-2016 om 14:37

dat is niet waar

"Examens worden ook niet aangepast aan andere religieuze feesten of dagen."

Klopt niet. Hemelvaart en pinksteren vallen regelmatig tijdens de eindexamens. Daar wordt (logisch ook) altijd rekening mee gehouden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.