Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Oefenen jullie thuis met je basisschool-kind?

Ik heb een dochter in groep 7. Ze zit in de plusklas en ze haalt A+jes. Nu oefen ik thuis regelmatig met haar. Rekenen, Topo etc. Ze krijgt wekelijks huiswerk, dus kan ik goed zien waar ze mee bezig zijn. Ik vind het erg leuk om te doen merk ik aan mezelf en mijn dochter ook. We zitten gezellig aan de keukentafel met een kop thee en het is gewoon leuk. We doen staartdelingen, procenten etc. Nu sprak ik de leraar gisteren en die zei dat ze te ver voorloopt en dat ze niks te doen had in de middag. Ze was heel snel klaar met haar rekentoets en de leraar had nog geen werk voor haar klaargelegd. Het plusklas werk had ze ook af. Hij gaf aan dat dochter had verteld dat ze met mij oefende (is ook geen geheim dacht ik) en dat we beter hier mee konden stoppen. Hij keek me wat vreemd aan

Ik weet niet wat ik hier mee moet. We vinden het beide erg leuk en ze wil graag naar het Atheneum.

Ik heb 2 vragen: Moet ik stopppen?
En ook ben ik benieuwd wie er hier met zijn kind regelmatig oefent thuis?


ja hoor

wij hebben 2 dochters in groep 7 en die gaan ook best lekker. Ze kunnen A halen, als ze er een beetje moeite voor doen. Dat doen/deden ze niet altijd, dus tijd voor een preekje. Het zijn meiden die het best leuk vinden om het goed te doen, dus dat kwam wel aan. Nu hebben ze volgende week cito's en ze oefenen nu elke dag eventjes met hun vader aan hun rekenwerk. Op taalgebied hebben ze geen hulp nodig, maar anders zouden we dat ook doen.
Wel helpen we ze altijd als er een toets is, geschiedenis of aardrijkskunde, bijvoorbeeld. Samen leren, overhoren, etc.

Ik denk wel dat je er een beetje de rem op kunt zetten hoevéél je met haar oefent. Leraren zullen niet snel zeggen dat je het niet moet doen, dus hij zal daar echt zijn reden voor hebben, toch?

Rafelkap

Rafelkap

10-01-2014 om 09:31

moet niks

Je moet niks. Zolang je dochter het leuk vindt. Maar ik kan thuis wel wat leukere dingen verzinnen om te doen; spelen met andere kinderen, samen koken, tekenen etc wat je kind leuk vindt. Later krijgt ze nog genoeg huiswerk. Er is wel meer dan alleen school.

cijfertje

cijfertje

10-01-2014 om 09:39

hmmm

Als jij en je kind dit leuk vinden kan je ook dingen gaan doen die ze niet op school behandelen, een taal of het verdiepen in een onderwerp. Ik weet niet hoeveel vertrouwen je in school hebt? ( een plusklas vind ik al heel wat) Voorbereiden op het Vo zou ik zoeken in het oefenen met uitpluizen van informatieve teksten, samenvatten ed, hoe ga je iets leren, op welke manier onthoud je het, wat werkt voor je? Samen een andere taal bekijken en leren stampen. De lat af en toe hoog leggen, concentratieboog verlengen.
De dingen die ze niet leren op de basisschool, maar straks echt nodig hebben.
( Ik kan me voorstellen dat een leerkracht het niet prettig vind als het gras steeds voor zijn voeten wordt weggemaaid).

cijfertje

JeeW

JeeW

10-01-2014 om 09:42

Belachelijk......

Ik vind het echt belachelijk dat die leraar daar iets over zegt. Laten we vooral alleen oefenen met kinderen die achter lopen en de kinderen die voor lopen moeten netjes wachten op de rest. Laat je dochter en jij lekker doen waar je zin in hebt. Als zij blij wordt van rekenen oefenen laat haar dan lekker opbloeien. Ik krijg er werkelijk tranen in mijn ogen van boosheid, dat je dochter niet zichzelf mag zijn en lekker zich mag ontwikkelen.
Echt belachelijk bah.
Zegt iemand dit over een kind wat goed in voetbal is bij de voetbalclub. Pietje je moet maar niet meer oefenen met voetbal op straat want je bent al zo goed in voetbal. Dat is niet goed, dan ga je te snel. Moeder van Pietje waarom heb je hem thuis laten oefenen met voetbal. Foei, niet meer doen.

pfoe

Wat een onzin, dat kind 'niets meer te doen' zou hebben op school. Er is meer dan genoeg materiaal te vinden om een kind zinvol bezig te laten zijn op school, ook al loopt het ver voor. Als de leerkracht daar niet voor open staat is het tijd voor een gesprek met de IB-er!
Mocht de school niet veel materiaal beschikbaar hebben, dan kun je daar eventueel ook zelf in investeren. Zo heeft 1 van onze kinderen onder schooltijd zijn typediploma gehaald (wij hebben het pakket betaald) en toen het budget van de school eens op was hebben wij zelf een 'levelwerk' kist gekocht en gedoneerd aan school.
Google maar eens op levelwerk. Er is ook een 'uitloop groep 8' kist beschikbaar, dus je kind kan echt nog wel even vooruit.

En als je kind plezier heeft in het thuis werken aan 'school' werk, vooral lekker laten doen! Hier vraagt onze derde zoon wel eens: "heb je nog een moeilijk werkje voor me?", dan geef ik hem bijvoorbeeld een oude opgave van de kangoeroe wedstrijd (zie www.w4kangoeroe.nl, en dan onder 'oefenen') en dan zit hij zo een uur heel geconcentreerd te werken. Zoon 2 zoekt meestal zelf wel wat. Gisteren heeft hij nog voor de lol het periodiek systeem over zitten tekenen Sommige kinderen zijn zo. Niks mis mee hoor.

ik kan me de reactie van de leraar wel voorstellen

als je inderdaad hetzelfde oefent wat dochter ook al op school te doen krijgt. Dat is niet zo handig toch; nu heeft ze op school niets meer te doen en dan moet school zorgen voor aangepast werk.

Ik sluit me aan bij cijfertje, misschien kun je beter andere dingen gaan oefenen thuis. Iets waar ze wel wat aan heeft later, maar niet op school wordt onderwezen. Zelf vind ik deze boekjes heel leuk, voor als je iets zoekt om met rekenen/wiskunde te doen:
http://www.epsilon-uitgaven.nl/zebra.php
Er staan ook wat opgaven in en het zijn onderwerpen die niet op school behandeld worden. Ik zie nu wel dat ze voor vwo-leerlingen bedoeld zijn, maar misschien kan je dochter het al. Hangt een beetje af van het onderwerp, maar de boekjes die ik in huis heb zijn niet heel moeilijk. De opgaven die erin staan beginnen in elk geval makkelijk. Ik er zelf wat in huis over fractals en regelmatige veelvlakken, omdat mij dat als beeldend kunstenaar interesseert en lees er voor de lol in.

Jessica O

Jessica O

10-01-2014 om 10:15

naja

De leraar moet er volgens mij toch echt wel voor zorgen dat ze werk heeft, ongeacht of je thuis helpt of niet.
Mijn zoon, ook groep 7 kan ook goed meekomen, heeft levelwerk (plusklas idee maar uitgebreider vind ik) maar thuis help ik hem wel hoor. Hij moet ook leren dat je huiswerk maakt en thuis moet leren. Anders heeft hij op het vervolg onderwijs er een zware dobber aan lijkt me zo.

maar huiswerk maken hoeft dit meisje niet te leren zo

want ze doet nu sommetjes thuis die ze leuk vindt en wat ze makkelijk vindt. Vroeger vond ik huiswerk maken ook leuk, tot het in 4 vwo ineens moeilijker werd. Moest ik echt wat gaan dóen, gaan nadenken. Thuis schooltje spelen en gezellig je schrift invullen met sommetjes is wel wat anders (dat deed ik in de onderbouw van het vwo).

En nu is ze zo goed geworden in sommetjes maken dat de leerkracht wat anders moet verzinnen om haar bezig te houden. Natuurlijk zou het andersom moeten zijn, op school moet ze die sommetjes doen en moeder moet iets verzinnen om haar bezig te houden thuis, als dochter daar nog behoefte aan heeft.

Fransien

Fransien

10-01-2014 om 10:54

Ach

Moeder en dochter zitten gezellig aan de keukentafel met een kopje thee. Topo moet geleerd worden, voor de geschiedenistoets moet geleerd worden en tussendoor doe je een paar leuke sommetjes zodat je niet alleen maar leerwerk achter elkaar hebt. Dikke kans dat het rekenwerk van dochter thuis gewoon het huiswerk is of een paar extra sommetjes omdat ze het huiswerk deze keer wat lastig vond en het zelf beter onder de knie wilde krijgen.
Sommige leraren denken dat als een kind in de plusklas zit, ze zelf niet meer voor ander werk hoeven te zorgen, en dat zal deze leraar nou net zelf wel moeten.
Overigens heeft vierkant voor wiskunde heel leuk materiaal.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

10-01-2014 om 11:51

Jazeker

Hier een dochter in groep 8. Leert makkelijk, gaat volgend jaar naar het VWO. Ze krijgt met name voor rekenen extra- en pluswerk. Maar moet dit wel zelf uitzoeken, voor extra uitleg aan haar heeft de juf geen tijd. Dus neemt ze kopieen mee naar huis en leggen wij het uit als het nodig is.

Yura

Yura

10-01-2014 om 13:08

Nee

Ik heb dit eigenlijk nooit gedaan. Een paar weken in groep 3 toen zoon de letters niet kon onthouden. Hij kende na 3 weken geloof ik 3 letters (nou ja het is goed gekomen, hij zit nu in 4 vwo). Verder ergens in groep 4 of 5 een keer toen hij wat achterliep met zijn avi. Wel topo overhoren en helpen met werkstukken etc. In groep 8 heeft hij wel (buiten de school om) bijles gehad voor spelling, waarvoor hij ook thuis moest oefenen. Oh ja en jongste heeft zichzelf lezen geleerd in groep 2, dan vroeg ze aan mij af en toe: wat voor letter is dit? En opeens kon ze lezen.

wij zelf niet veel overigens

Maar onze oudste zit pas in groep 5. We nemen alleen met hem de woordjes voor engels door en voor de rest heeft hij dit jaar een spreekbeurt en een boekbespreking, dus daar gaan we hem ook wel bij helpen.

Verder is er voor iedereen een account op internet bij bloon, om woordjes te oefenen voor spelling. Dat doet zoon ook wel eens, maar ik moet zeggen dat ik op deze leeftijd nog niet zo voor dat soort huiswerk ben. Dat je een toets of een spreekbeurt moet voorbereiden thuis, vind ik eigenlijk wel genoeg.

hier

Als er voor een toets geleerd wordt overhoren we wel, en bij de spreekbeurt hebben we ook geholpen, maar verder oefenen we niet bij zoon in groep 6 (ook een voorsprong). Hij heeft wel een periode gehad dat hij af en toe om sommen vroeg, dat deed ik dan wel eens, maar alleen als hij er zelf om kwam. Die periode heeft niet zo heel erg lang geduurd overigens.

Groeten,

Temet

Is het nodig?

Het is dan wel leuk, maar is het ook nodig? Samen een spelletje doen is toch ook leuk? Mijn zoon zit in groep 5 en heeft mooie schoolresultaten, alleen maar 1'tjes en 2'tjes (oftewel de vroegere A'tjes en B'tjes). Laatst moest hij een geschiedenisverhaal lezen waarover vragen werden gesteld. Hij heeft het een paar keer doorgenomen en haalde een 10...

Ik heb hem nooit geholpen. Wel gestimuleerd, maar meer van: vergeet je je huiswerk niet te maken? Hij zal het toch zélf moeten doen? Bovendien ben ik geen leerkracht en had ik op school andere rekenmethodes dan nu. Dus voor hetzelfde geld leer ik hem heel andere methodes, wat tot verwarring kan leiden. Mocht het wel nodig zijn, omdat hij ergens moeite mee heeft, dan uiteraard zou ik hem helpen.

Oh ja

En inderdaad, overhoren en dergelijke doen we natuurlijk ook.

Trouwens

Mijn zoon loopt overigens behoorlijk voorop met lezen. Echter zou het volgens de leerkracht niet verstandig zijn om hem avi-boeken te laten lezen voor groep 7 (hij zit dus in 5), omdat de inhoud daarvan (nog) niet past bij zijn leeftijd...en daar vind ik wel wat voor te zeggen.

lezen (ot)

oja, ik verbaas mij altijd wel over kinderen die op hun 7e alle Harry Potters al gelezen hebben.... dat lijkt me toch veel te spannend (en best een complex verhaal) voor die leeftijd?
Hier ook een vlotte lezer, maar uit zichzelf pakt hij nog geen dikkere boeken dan een bladzijde of 80. Of iets met veel plaatjes, zoals Geronimo Stilton.

krista

krista

10-01-2014 om 17:00

Over lezen

Kinderen moeten vooral lezen wat ze leuk vinden. Er zijn genoeg avi-uit boeken die geschikt zijn voor alle leeftijden.

(Overigens hier een zesjarig die kruistocht in spijkerbroek las, en inderdaad een zevenjarige die alle Harry Potters uitgelezen heeft. Ik kan jullie verzekeren dat er echt wel zes en zevenjarige zijn die voldoende begrip hebben om dit soort boeken te lezen. Ik heb ook een tienjarige in de aanbieding die genoten heeft van de Da Vinci Code).

mamahippie

Hier een 9 jarige die alle 'In de bang van de ring' boeken gelezen heeft plus de hobbit en nu bezig is in de silmarillion. Inmiddels heeft hij ook alle films gezien (hij had via de mail mijn broer gevraagd om mee te gaan naar The Hobbit 2, haha). Hij kan het prima volgen (en navertellen tot in den treuren) en te spannend vind hij het ook al niet.
Het ene kind is het andere niet...

Mee eens, maar...

Ik ben het daarmee eens, het ene kind is de andere niet. Als ze het verhaal boeiend genoeg vinden, blijven ze lezen, anders niet. Maar of de inhoud dan ook geschikt is? Er zijn ook kinderen van 10 jaar die 18+games leuk en boeiend vinden. Maar of dat nou zo goed is? Hoewel ik Harry Potter-boeken vrij onschuldig vind hoor (sommige dan). Maar die 18+-schiet- en moordspellen voor tienjarigen vind ik wat minder. Dat geldt ook voor films. En dus, denk ik, ook voor boeken en hun inhoud.

Jessica O

Jessica O

10-01-2014 om 18:33

lezen

Die van mij wil echt niet aan de geronimo hoor, die is dol op fantasy en leest dat ook graag. Als hij ze te spannend vind dan legt hij ze wel weg. Films ziet hij ook wel 12+ hoor, als we zelf weten of het kan voor hem. Tja, wat is geschikt voor je kind? Let je dan ook op naar welke muziek hij luisterd? En ga je dat dan ook verbieden?

amy2

amy2

10-01-2014 om 18:59 Topicstarter

Ik denk..

..dat mijn dochter een goede leerling is. Waarschijnlijk al een A leerling maar die A+ leerling wordt ze doordat ik thuis bijles geef. We zitten zo een 3 keer in de week ongeveer een half uur de stof door te nemen. Dit kan dan een toets van natuurkunde, aardrijkskunde of wat rekenen zijn.

We zijn ooit begonnen omdat ze dit vroeg maar in de loop van de tijd werd het vanzelfsprekend. Ik vind het erg leuk om te doen. Ook omdat ik merk dat ze zichtbaar meer zelfvertrouwen heeft gekregen doordat ze alles snapt op school.
De leraar vroeg haar of ze oefende thuis. Mijn dochter heeft toen eerlijk gezegd dat dat zo was.
Nu twijfel ik dus of ik wel goed bezig ben. Mijn dochter wil absoluut niet stoppen met die 'bijlessen' omdat ze het heel leuk vindt om alles al te snappen op school. Ik weet het niet..Misschien maar wel stoppen? Ik snap iets echter niet..van haar vriendin horen we altijd dat ze op taaltuin, rekentuin moet oefenen van de school. En dan heeft ze weer Bloon voor spelling. Zij mag wel oefenen maar mijn dochter dus niet?

Katniss

Katniss

10-01-2014 om 19:00

Lezen

Hier een 8-jarige (over twee weken 9) die al een jaartje avi uit is maar helemaal niet van die ingewikkelde boeken leest. We hebben een boekenkast vol leuke 9+ boeken (Pitty, Dolle Tweeling, maar ook wel 'echte' literatuur) maar het boeit haar helemaal niet. Ze herleest liever voor de tigste keer Heksje Lily. Mijn oudste las veel gevarieerder (deed in groep 5 haar boekbespreking over Kruistocht in Spijkerbroek . Jongste doet dan wel weer graag sudoku's en educatieve spelletjes op de pc.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

10-01-2014 om 19:52

Ach toch

Wat is het probleem? Ze draait toch lekker op school, ze vindt het leuk om te doen en jij vindt het ook wel gezellig. Ik zou hier niet mee stoppen. Sterker, mijn oudste was een echte plusleerling en die deed op de basisschool niets liever dan zijn hersens laten kraken. Wij hebben menig wiskunde- en natuurkundeboek met hem doorgenomen. Jongste lezen we voor, met middelste doen wel spelletjes en met oudste breinkrakers. Met ieder kind dus dat waar hij blij van wordt. Ik vind de analogie met voetbal en de voetbalclub heel treffend.

amy2

amy2

10-01-2014 om 20:01 Topicstarter

Ginny

Ik zag zelf eerlijk gezegd geen probleem. Maar de leraar blijkbaar wel. Die verzocht mij niet meer met haar te oefenen.

We gaan gewoon door met oefenen. We kunnen er toch geen problemen mee krijgen. Of wel?

Ilva

Ilva

10-01-2014 om 21:23

Alleen

Kan ze ook alleen leren? Ik bedoel, help je haar bij alles of doet ze ook we wat alleen. Ik denk dan eigenlijk aan volgend jaar op de middelbare school. Mijn zoon (nu 2VWO) heeft behoorlijk veel huiswerk en als ik hem bij alles zou helpen dan ben ik daar behoorlijk veel tijd aan kwijt. Dus help ik alleen waar hij echt moeite mee heeft (de talen). Verder doet hij het alleen. En dat gaat goed. Met de talen help ik ook niet iedere keer en niet alles is even makkelijk om te helpen (ik spreek namelijk geen Frans en Spaans). Maar ik doe m'n best.

Mmmm...

`Ik vind het erg leuk om te doen. Ook omdat ik merk dat ze zichtbaar meer zelfvertrouwen heeft gekregen doordat ze alles snapt op school´

Je kind heeft zo te lezen al een dijk van een voorsprong. Het lijkt mij dan niet zo verkeerd om haar wat meer te laten zwemmen. Ze zou toch in principe ook zelfvertrouwen moeten kunnen hebben zonder dat geoefen. Net wat Ilva zegt - kan ze het ook alleen?
Iets op school niet snappen is niet meteen een drama. Dan vraag je het aan de leerkracht. Daar is-ie voor. Ik krijg uit jouw opmerking bijna de indruk dat je dochter zich alleen happy voelt als ze alles al meteen snapt. Dat lijkt me minder wenselijk, ligt faalangst dan niet op de loer? Of zie ik spoken?

Groeten,

Temet

vlinder72

vlinder72

10-01-2014 om 22:01

Nee

Nee, wij oefenen niet. Alleen af en overhoren als ze toets hebben. Wij hebben vier kinderen. Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan zou moeten halen om steeds met de kinderen individueel te oefenen. Onze kinderen doen het prima op school. De oudste zit nu on groep 8 en heeft een havo advies gekregen. Ik denk niet dat dat een vwo advies zou zijn geworden als wij veel met hem geoefend hadden.

Mijn kinderen vinden het leuk om 's avonds ma het eten een spelletje of zo te spelen.

Jesse_1

Jesse_1

10-01-2014 om 22:24

Jouw vraag:

Nee, wij oefenen niet met onze kinderen (bo). Als ze een spreekbeurt oid hebben, dan doen ze dat wel eens voor en dan geven we tips, of bij een werkstuk dan lezen we eens mee en sturen bij.
Maar echt oefenen doen we niet.

Topo doen ze zelf op de pc en ander huiswerk hebben ze ook niet. Wel doen we voor de lol wel eens 'moeilijke sommen' op verzoek of zo.

Jaina

Jaina

10-01-2014 om 22:38

Wel

Ik oefen(de) wel met mijn kinderen op de basisschool. Niet elke dag en ook niet heel lang maar wel af en toe. Om verschillende redenen: om inzicht te hebben in wat ze wel en niet kunnen, om te zien hoe ze problemen benaderen en oplossen, om te kijken op welk niveau ze zitten, om te weten waar ze mee bezig zijn op school op dat moment, om hun manier van leren te kennen. Allemaal hele nuttige zaken wat mij betreft. Dat oefenen staat helemaal los van hoe goed ze het doen op school. Ook met de kinderen die heel goed zijn kan je uiteraard oefenen, dan worden ze nog beter. Inderdaad die voetbal analogie klopt helemaal.

Met kinderen die het niet goed doen oefen je uiteraard veel meer maar ook bij kinderen die het goed doen is het best handig om een beetje inzicht te blijven houden in hun lessen en waar ze nu mee bezig zijn,

Daarnaast is inderdaad zelfstandig en zelf zaken leren oplossen ook belangrijk dus af en toe wat laten zwemmen is ook zeer goed.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.