Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Oefenen in de vakantie?

Oefenen jullie in de vakantie ook b.v sommetjes, begrijpend lezen met jullie kinderen? Of is vakantie echt vakantie dus helemaal niets doen!

Ben benieuwd wat andere ouders doen.


Sneeuwitje

Sneeuwitje

15-07-2015 om 14:00

nee

Kinderen hebben het niet nodig, dus dat doen we niet. Maar: wel gewoon lekker lezen (vinden ze leuk), spelletjes doen (komen soms ook sommetjes in voor) en waar ze zelf dingen willen doen (tafels opzeggen of weet ik wat) kan dat gewoon. Wat dat betreft zijn we erg gezegend met kinderen die graag en makkelijk leren. Ik kan me wel voorstellen dat als het leren lastiger is, dat je voor de contuiniteit wel dingen doorlaat gaan, bijv. lezen. maar ja...als je het niet leuk vindt? Lijkt me best een dilemma.

Sneeuwitje

Nee!

Hier een dyslect. Volgend jaar naar groep 5. We oefenen niet. We hebben al anderhalf jaar meer geoefend dan ons lief is en volgend schooljaar starten we een vergoed behandeltraject. Ondanks het gepusht van behandelend instituut en school doen we niks.
Wel vraag ik of dochter het boodschappenbriefje schrijft en bij vragen van haar "wat staat daar" moet ze het echt zelf proberen. Ik neem luisterboeken mee op vakantie. Maar echt oefenen, nee.

Pug

Pug

15-07-2015 om 14:44

doen ze zelf

Ze geven elkaar sommen en zo op. Ze zijn 8 en 5.

Ik lees af en toe voor, verder niet.

@nnemoon

@nnemoon

15-07-2015 om 15:09

Ja!

Hier wordt wel geoefend. Zoon is al een keer blijven zitten en moet er nog steeds hard aan trekken op school. Hij is erg gemotiveerd en een echte doorzetter, maar het leren komt bij hem niet van zelf. Hij moet veel herhalen om het te blijven onthouden, komt waarschijnlijk door een sterk disharmonisch intelligentie profiel. Iedere dag in de vakantie gaan we er een half uurtje voor zitten. Daarnaast leest hij ook nog voordat hij gaat slapen. Oefenen bestaat uit het herhalen van de spellingregels en werkwoordspelling. Hij vindt het zelf geen probleem om te doen!

Barvaux

Barvaux

15-07-2015 om 16:02

alleen als je kind achter loopt op gemiddeld

want stilstand is achteruitgang en het kost een kind soms weken om na de vakantie weer in het ritme te komen en als het dan al achterloopt gaat het nog harder. Dus juist een kind met rekenproblemen of dyslexie etc moet je in mijn ogen een beetje bijhouden. Wij hielden wel altijd echt vakantie als we zelf weg waren maar ook daar kun je een kind een puzzelboekje geven of wat dan ook in de auto.

Een kind wat voorloopt zoekt meestal zelf nog wel het één en ander op en blijft vanzelf bij. Een dyslect gaat niet zelf verkeersborden zitten lezen of kilometers optellen etc.

mijk

mijk

15-07-2015 om 16:14

Wij wel

maar gewoon omdat de kinderen graag leerden en het zo leuk vinden. Bij ons heet het vakantieschool. Aan het begin van de vakantie maken we een lijst vakken die schrijf ik op losse papiertjes en iedere dag trekken we een briefje en ik verzin een opdracht of geef een les. De kinderen kijken er altijd naar uit en voor mij is het heel handig om eens naar hun leerstrategiën te kijken.

MIJK

Moni

Moni

15-07-2015 om 16:28

Gaat vanzelf

Kinderen zijn leergierig. Zeker als we samen op pad gaan, pikken ze van alles op. En wij zijn gewend veel uit te leggen van wat er om hen heen gebeurt. Schoolse dingen hebben we nooit gedaan, lezen wilden ze zelf.

Wat we wel deden vanaf dat ze op het VO zaten, is tijdens de vakantie wat praktisch oefenen met Frans of Duits, afhankelijk van waar we waren. Zelf brood halen bij de bakker, vooraf oefenen hoe je iets vraagt, samen reclameborden ontcijferen, Jongste heeft zijn eigen verjaardagstaart besteld in het Frans vorig jaar.

Nee

Nee. Zie Barvaux. Mijn kinderen lopen voor en hoeven dus niet te oefenen om toch bij te blijven. Maar lezen doen ze uit zichzelf. Zo af en toe als het in een gesprek langskomt wil ik ze wel eens vragen iets uit te rekenen of vragen wat de betekenis van een woord is, maar structureel oefenen is er niet bij.

Zou ik een kind hebben met een leerachterstand of -probleem dan zou ik waarschijnlijk wel wat doen in in elk geval een deel van de vakantie, als ik het idee had dat het nuttig was.

Groeten,

Temet

Aagje Helderder

Aagje Helderder

15-07-2015 om 22:07

Helaas wel

Hier is jongste net begonnen met de dyslexiebehandeling, heeft al een enorme leesachterstand (halverwege groep 4 al een achterstand van een jaar), dus niets doen is helaas geen optie. Want door niets te doen, wordt de achterstand achterstand alleen maar groter. Ze moet 5 x in de week lezen en spellen. Jammer maar waar. Oudste heeft nooit in de vakantie geoefend, tweede geloof ik ook niet of nauwelijks.

Aagje

Mama

Mama

15-07-2015 om 22:23

Hier

Heb ik heel verschillende kinderen. Eentje loopt voor (gaat naar groep 3 en kan al ontiegelijk goed lezen). Daar is in de overgang van groep 2 naar 3 ook niet echt wat te oefenen, maar ik vemoed dat dit in de komende jaren ook niet echt nodig zal zijn. De ander gaat naar groep 5 en kan wel wat oefening gebruiken. Hij heeft nu een oefenschrift mee naar huis om de lettervormen nog eens goed te oefenen (schrijven gaat moeizaam) en ook zullen we de tafelsommen moeten bijhouden. Dat doen we spelenderwijs, door bijvoorbeeld onderweg sommen te maken van cijfers die we op kentekenplaten zien. Echt met hem gaan zitten om 'huiswerk' te maken, lukt niet echt, daar is hij nog te jong en te speels voor. Dat doen we alleen met het schrijfschrift, 1 bladzijde per keer (en dan nog raffelt hij dat het liefst af...).

Elke

Elke

15-07-2015 om 22:42

Nee

Mijn kinderen hebben oefenen niet nodig, dus ik zie geen reden om met ze aan de slag te gaan in de vakantie. Natuurlijk léren ze wel dingen... ze lezen veel, we gaan naar musea en we doen (ingewikkelde) spellen. Maar dus geen sommetjes of woordjes. Nooit gedaan ook.

Marie

Marie

15-07-2015 om 23:42

Wel eens gedaan

Jongste heeft moeite met leren en heeft ooit eens in de vakantie rekenen moeten oefenen om naar groep 5 te mogen. Dat was 1 keer en nooit weer, wat een strijd!
probeer maar eens een kind wat school niet leuk vindt (moeilijk) te motiveren om na schooltijd en in vakanties te oefenen. Die was allang blij dat ze thuis was en dan gaan je ouders ook nog eens een keer voor meester of juf spelen! Nou niet dus.
Oudste hoefde niet te oefenen, die kon/kan goed leren.
Ik lees hier dus met berbazing dat hier kinderen vrijwillig thuis met de ouders oefenen, hebben wij blijkbaar toch iets niet goed gedaan.

barvaux

barvaux

16-07-2015 om 06:18

marie

Je hebt niets te willen als je kind dyslexie hebt... dan ben je 1,5 jaar bezig met elke dag oefenen. Ik had een heel belningssysteem met oude munten die hij kreeg en kon inwisselen voor dingen als zwembad/bios met zijn vader of zeggen wat je wil eten of iets lekkers uitzoeken in de supermarkt. Alles had een ander bedrag en de discussies over de wisselkoers waren vooral erg leuk: ja maar x is goedkoper dan y....

Ot heb je het andere draadje nog gezien over schooladvies vmbo vwo?

Hier

In Engeland verbaas ik me erover hoeveel werk kinderen thuis doen, elke dag, ook als ze gewoon gemiddeld zijn of al voorlopen. In de vakantie gaat dat ook gewoon door en er zijn hier ook drop in centra waar je kind Engels en Maths leert op eigen nivo, anderhalf uur per week twee keer per week.

Ik doe niet veel met zoon (8) want hij leest uit zichzelf ontzettend veel. Fictie maar ook boeken over rekenen, natuur- of scheikunde etc. dus hij pikt dingen zelf wel op. Het enige wat wij wel doen elke grote vakantie, is een dagboek bijhouden. Schrijven is iets waar zoon het zwakst in is. Ik moet wel een omkoopsysteem verzinnen want meneer heeft er niet altijd zin in. Dit wordt nu het 4e jaar en hij vindt het leuk om de boeken van de vorige jaren na te lezen dus ik hoop dat het weer leuk wordt.

peertje

peertje

16-07-2015 om 08:55

Marie

Ik vraag me dat vaker af, hoe dat zit met kinderen die niet zo makkelijk leren. Vaak krijgen die juist het meest op hun bordje, wat dat betreft, moeten het meeste oefenen etc.
Ik weet het ook niet hoor, maar vraag me dus vaker dingen af. Is al dat oefenen echt beter voor ze (het worden misschien wel de hardste werkers zo) of helpen ze slechts de groep om met z'n allen zo dicht mogelijk bij het gemiddelde te komen (de zwakste leerlingen oefenen het meest, de sterkste het minst) en in hoeverre is het dan van belang voor de individuele leerling.
Bij mijn kinderen (maar dat zijn weer makkelijke leerlingen) heb ik altijd ingestoken op plezier in leren. Dus zelf wel veel moeite gedaan altijd leuk materiaal aan te bieden, boeken die ze aanspreken etc, oefenen in spelvorm. Oefenen met mij verplicht wilden ze nooit (eentje scoorde ondanks makkelijk leren toch niet altijd goed) terwijl ze op eigen initiatief wél weer veel met me geoefend hebben of onderling door schooltje te spelen etc.
Nuja,ik heb dus geen ervaring als leren niet vanzelf gaat. Maar heb wel mijn twijfels soms over al dat verplichte (op jonge leeftijd) omdat me het risico ook zo groot lijkt dat plezier rap kan verdwijnen in leren. Volgens mij kun je beter zoeken naar vormen die je kind wél leuk vindt?
Taal en rekenen kan immers overal in terugkomen. Mijn kinderen zijn bijv geen grote lezers, maar houden wel van een luisterboek. Dan zoek ik die, leren ze ook veel van.

lisbeth

lisbeth

16-07-2015 om 09:38

nee

ik heb het 1 jaar gedaan, schrijfboekjes toen oudste versneld naar groep 4 ging.
maar verder is de zomervakantie de zomervakantie.
Oudste wil deze zomer wel wat frans leren omdat we aan het einde naar Frankrijk en Spanje gaan.Maar ik denk dat we dat gewoon met praten doen, man praat frans tegen haar en zij mag uitzoeken wat hij bedoeld

Sneeuwitje

Sneeuwitje

16-07-2015 om 10:18

peertje

Ik heb daar ook geen ervaring mee, maar als ik (aan het begin van het afgelopen schooljaar) van de juf hoorde dat bij groep 5 alle tafels waren weggezakt die ze in groep 4 geleerd hadden, dan kan ik me het wel goed voorstellen dat je bij kinderen die een achterstand hebben, of dyslexie of iets dergelijks, gewoon simpelweg geen keus hebt.

Sneeuwitje

peertje

peertje

16-07-2015 om 10:29

nou

Tafels, dat is nu net iets wat vaak bij juist makkelijk lerende kinderen vaak ook niet beklijft. Viel hier dan wel weer mee. Al heb ik nogal wat spelletjes verzonnen hoor, om de tafels erin te krijgen. Kan best op een leuke manier! Maar toen ze erin zaten hoefden wij ze niet bij te houden, dat niet.

Fruitella

Fruitella

16-07-2015 om 11:00

wel

In augustus naar groep 6, wel een kind met automatiseringsproblemen. We oefenen: spelling (5 woordjes per dag en wat er de vorige dagen niet in een keer goed ging) en klokkijken (hoeveel uur zitten tussen x en y). Hij leest graag en veel, wil vanalles weten over geschiedenis enzo.

Het is niet perse heel hard nodig maar het is wel fijn als de schoolstof niet (te ver) wegzakt. En zorgt misschien ook wel voor een prettiger begin van het schooljaar.

De tafels worden geoefend met een app: dat is zo prettig. We hebben een stapeltje kopietjes met teksten voor begrijpend lezen van school meegekregen. Dit is wel hard nodig en ik hoop dat het daar wel van komt. Ik wil het leuk houden en niet te veel dwingen. Hopelijk lukt het om een keer per week zo'n tekst te doen. Moet kunnen zou je zeggen maar zin maken, zin hebben en het ook doen, das soms nog best lastig.

Bijkomend voordeel is dat er iets van structuur in de dag te brengen is want van inactief zijn, komt hier lamlendigheid van. En dan is de zomervakantie opeens helemaal niet meer fijn.

creabea

creabea

16-07-2015 om 11:00

nee

alleen boeken lezen in de vakantie. Maar sommetjes maken en werkboekjes... het is vakantie! Alleen als een kind niet zo makkelijk meekomt en zelf aangeeft om willen oefenen, zou ik dat doen. Anders niet. Je moet ook accepteren dat een kind misschien geen vwo-niveau haalt (maar dat vind ik).

havo

havo

16-07-2015 om 11:09

huiswerk

Mijn dochter mag in het komende examenjaar een vak ruilen binnen het profiel en moet nu in de vakantie een inhaalprogramma doen. Het afgelopen jaar was pittig en zich verheugde zich op even "niets". Ze is nu al zo in de vakantiemodus dat ze zich er met heel veel moeite toe kan bewegen om wat te doen. Als ze streng voor zichzelf geweest was en zich direct een strak programma opgelegd had, zoals de decaan en ik voorgesteld hadden, was ze nu al behoorlijk op weg geweest. Ze geeft aan dat als ik zeur ze zeker niet wat doet, maar als ik niet wat zeg, gebeurt er ook niets! En ik probeer de balans te vinden tussen aanmoedigen, dwingen, niet teveel zeuren en beloningen in het vooruitzicht stellen. Ze doorziet niet dat ze kan gaan genieten als dat zwaard boven haar hoofd weg is. De wil is er zeker wel, maar de uitvoering.... Vervelend te zien dat ze het zichzelf zo moeilijk maakt.

Fruitella

Fruitella

16-07-2015 om 11:11

rechtzetten

In mijn ervaring vragen kinderen die niet meekomen, nooit zelf om extra werk.

Als er geen sprake was geweest van automatiseringsproblemen, dan was er geen schoolwerk verzet in deze vakantie. Het is niet om hem naar het vo te laten gaan (is nog helemaal niet in de picture) maar achterlopen omdat je als kind met automatiseringsproblemen niet genoeg hebt geoefend om 't te laten beklijven, is een ander verhaal. En deze problematiek zorgt er helaas voor dat zo'n kind lager geplaatst wordt dan wat ie zou kunnen: dat is triest in zichzelf. Andersom ook: een kind dat vwo of havo niet aankan omdat het daar niet hoort, is net zo triest.

Dat wilde ik even rechtzetten.

Sneeuwitje

Sneeuwitje

16-07-2015 om 11:15

peertje

Het ging om wegzakken na de zomervakantie Dus ze kregen eerst herhalingssessie!

Ik denk dat het hier - gelukkig - ook wel los zal lopen.

s.

Ja, ook als bij Barveaux

Hier ook een kind wat qua lezen net op niveau is, en in de vakantie keldert. Om haar niet met een al te grote achterstand op te zadelen dus bijhouden in de vakantie.

mijk

mijk

17-07-2015 om 14:40

mijn kinderen vinden het gewoon heel leuk

Om iets te doen. Ze zijn een hoop gezelliger als ze een half uurtje per dag iets uitdagends doen. Maar het hoeft niet dus ik kan zelf iets leuks verzinnen!

Mijk

mirreke

mirreke

17-07-2015 om 16:59

Hier wel

jongste blijft lezen en oefenen met studievaardigheden. We hebben daar zelfs iemand voor, ik doe dat dus niet zelf. Ik heb dat met de andere kinderen nooit gedaan, maar onze jongste heeft een beetje pech gehad. Bleek afgelopen jaar epilepsie te hebben, heeft nu 2 grote aanvallen gehad, en na elke aanval viel hij flink terug met zijn schoolresultaten. Doodzonde, want hij is juist vrij slim. Daarom blijven oefenen nu, om weer op niveau te komen en te blijven...

Tango

Tango

17-07-2015 om 23:41

Extra werk

Ik heb dus een zoon van 10 die best wel achter loopt met name op lezen en spelling vanwege dyslexie. Hij heeft het dyslexie-traject afgerond en eigenlijk zijn we niet van plan in de vakantie iets te oefenen met hem. Hij leest inmiddels wel uit zichzelf af en toe iets, dus dat vind ik al een hele vooruitgang.
Van rekenen houdt hij wel en hij kon het niet hebben dat hij het boek van groep 6 niet helemaal uit had. Hij heeft dus zelf aan de meester gevraagd of hij de laatste taken in de vakantie mocht doen. Vandaag heeft hij dus flink zitten rekenen. Dochter van 14 vond het maar raar. Die zou er echt nooit voor kiezen zelf om huiswerk te vragen.

Casper

Casper

29-07-2017 om 20:49

Hulp nodig tijdens oefenen in vakantie?

Voor basisschoolleerlingen heeft (naam verwijderd door forumbeheer) ook speciaal ontwikkelt cito oefenmateriaal voor groep 1 t/ m 8. Ook zeker handig voor sommige kinderen om te blijven oefenen in de vakantie, of al vast te oefenen op het niveau van de volgende groep. Bekijk dat in het onderstaande producten archief!

(link verwijderd door forumbeheer)

Pirata

Pirata

29-07-2017 om 20:53

Oh my god

"ontwikkelT"???
Dat geeft vertrouwen...

Vesta

Vesta

29-07-2017 om 22:18

Wel oefenen

Ze moet wel om de achterstand door de vorige school veroorzaakt te kunnen inlopen. Ze is er bijna, maar 2 jaar inlopen is niet snel gedaan.

Ze heeft zelf werk gevraagd aan de juf die een mooi boekje heeft gemaakt. De eerste drie weken heeft ze niets gedaan, de laatste 3 werkt ze een half uur per schooldag.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.