Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Justis

Justis

23-01-2014 om 15:27

leerplicht, 16 jaar, eenmalig verlof op vrijdag voor wintersport

Hoi

Een praktisch vraagje. Wij willen op de vrijdag voor de krokus op tijd wegrijden. Nu is dochter van 12 op ordentelijke tijd thuis, maar zoon heeft ook het laatste uur les, dus is pas tegen vijven thuis. Dat betekent dat we dan vol de file induiken.

Zoon is 16, en zit in 5 VWO. Het vak dat hij zou missen (1 blokuur) staat hij een 9 voor.

Nu weet ik dat LPA's op vrijdagen voor vakanties erg streng zijn.

Ik wil echter toch wel erg graag op een normale tijd aankomen op ons overnachtingsadres (we halveren de reis) en dus om 15 uur wegrijden.

Wat is nu wijsheid?

De school doet overigens normaal gesproken niet moeilijk over verlof aanvragen voor bijzondere omstandigheden, maar ja, dit is niet in de categorie 'bijzonder' verlof. Meer luxe verlof...

Moet ik het nu officieel aanvragen met risico op officieel afwijzen?
Is zoon misschien niet meer leerplichting en is er daarom geen probleem?
Zal ik niets aanvragen en achteraf excuses aanbieden? (school stuurt wel altijd controlemails bij afwezigheid)
Moet ik een smoes verzinnen?
Of betaal ik gewoon de boete van de LPA?

Of zie ik ergens een probleem dat er niet is?


Dalarna

Dalarna

23-01-2014 om 15:30

in ieder geval

Heeft je zoon kwalificatieplicht dus daar kun je het niet op gooien.

mag gewoon niet

dus je bent gewoon in overtreding als je je zoon toch eerder van school haalt. Maakt niet uit hoe je het brengt. Overigens wordt er altijd extra gecontroleerd op ongeoorloofd schoolverzuim voor de wintersportvakantie en de zomdervakantie hè, dat je het maar weet.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

23-01-2014 om 16:14

wat gebeurt er

als je hem gewoon ziek meldt?

dat kan

maar dan kun je alsnog betrapt worden. Er zijn wel meer mensen die vlak voor de krokusvakantie 'plotseling' ziek worden, dus daar wordt aardig op gecontroleerd.

Persoonlijk vind ik een smoes flauw. Wees dan een vent, en vraag gewoon om de eigenlijke reden verlof aan. Wintersportvakantie is een luxe, en dan ook nog niet in de file willen staan zeker.

Gewoon eerlijk zijn

En de boete voor lief nemen als ie komt.

Ingrid

Justis

Justis

23-01-2014 om 16:52

Hoogte boete?

Heb je een idee van de hoogte van die boete voor een first-offender?
Ik wil best de boete voor lief nemen, maar als dat 2000 euro is, dan denk ik dat ik liever om 2 uur 's nachts aankom in het hotel.

mwah

Ik ben niet zo principieel. Mijn partner heeft iets geregeld in de verwachting dat zoon wel verlof zal krijgen als dat gevraagd wordt. Gelet op wat er in de schoolgids staat heb ik geen reden aan te nemen dat dat verlof wordt verleend. Ik voel een buikgriepje bij zoon opkomen.

Ik had liever gehad dat partner e.e.a. even met mij besproken had voordat hij dingen had vastgelegd, maar hij had het idee dat verlof gewoon verleend werd als kind het goed deed op school en geen geschiedenis van verzuim heeft. Want zo ging het vroeger ook. Maar ja, andere tijden... Hij zit niet op dit forum.

Dat de LPA's en scholen rigide zijn wil nog niet zeggen dat ik me moreel verplicht hoef te voelen om principieel te gaan lopen doen en te betalen, ik maak graag zelf uit wanneer ik last van principes en gewetensbezwaren krijg

Praktisch gezien: als wij school om verlof vragen zullen ze dat niet geven, en zijn ze vermoedelijk ook verplicht om niet-verschijnen door te geven aan de LPA. Melden we kind ziek, dan kan het best zijn dat de school wel vermoedt dat daar een luchtje aanzit, maar ze zijn niet verplicht dat door te geven, mijn verwachting is dat ze dat ook niet zullen doen, en dan kraait er geen haan naar. Althans, dat is mijn inschatting.

De boete schijnt iets van rond de 75 euro te zijn, maar dat zou ik even verder navragen.

Groeten,

Temet

overigens

Moet jouw zoon niet voor een tandartscontrole rond die tijd? Zo om een uur of 2?

Groeten,

Temet

overigens 2

Al dit gehannes en gemier zou de Nederlandse samenleving bespaard kunnen worden als kinderen gewoon standaard een aantal snipperuren kregen, naar eigen inzicht in te zetten. Daar zal de onderwijscarriere geen blijvende schade van oplopen en het scheelt een hoop gedoe.

Maar ja, dan kan de LPA zich niet breed maken op Schiphol natuurlijk.

Groeten,

Temet

100 euro

Alles staat op internet tegenwoordig. Ook dit.

http://www.om.nl/organisatie/beleidsregels/overzicht/jeugd/@159969/richtlijn-1/

100 euro per kind per dag voor luxeverzuim.

Groeten,

Temet

Jillian

Jillian

23-01-2014 om 17:35

Ziek melden

Zeker op de middelbare school en voor die paar uur zou ik hem gewoon ziekmelden. Ik ben ook niet zo principieel op dat gebied.

Gewoon afmelden

En de boete accepteren, mocht ie daadwerkelijk komen.

Zo heb ik het altijd gedaan., die enkele keer dat het echt lullig uitkwam met de wintersport.nZo kinderachtig om erover te gaan jokken....

Ingrid

nathalie

nathalie

23-01-2014 om 19:09

wat ik heb geleerd

op dit forum is dat verlof geveven niet bij de LPA ligt maar bij de directeur. En als die zegt ik zou je wel verlof willen geven maar dat mag niet van de LPA, dan schuift hij het af want het ligt echt bij hem. Directeuren mogen tot 10 dagen verlof geven en pas daarboven komt de LPA in beeld.
Maar er zijn wel vaak afspraken tussen directeuren onderling in een gemeente ofzo, of tussen schoolbesturen en dan heeft de directeur met die afspraken te dealen. Krijg je geen toestemming van de directeur en ben je toch weg ja dan komt de LPA wel in beeld en kun je een boete krijgen. Ze controleren de vrijdag voor de vakantie streng of je wel echt ziek bent en ze bellen daarvoor gerust bij je huis aan! Gokken en evt. betalen zou ik zeggen, hoort bij de vakantiekosten.

Dalarna

Dalarna

23-01-2014 om 19:14

mijn ervaring

is dat dat strenge gedoe vooral op de basisschool is en ook is mijn ervaring dat ze makkelijker vrij geven op de middelbare school dus ik zou de gok wagen en het vragen. Als je denkt dat jouw school het niet toe staat omdat ze wel strenger zijn zou ik hem ziek melden of een afspraak maken bij huisarts of tandarts

Annet

Annet

23-01-2014 om 20:21

Lang leve de ortho.......

Ik heb dit één keer geregeld door middel van een briefje dat dochter naar de ortho moest. Dit is een veel voorkomend verzuim op het VO.
Natuurlijk had ik ook de reden kunnen vermelden maar ik had geen zin in het gedoe er omheen.
Dochter zat al in de vierde klas VO.
In de eerste jaren van het VO had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Dan ben je je wat meer bewust van het goede voorbeeld en zo.

2 opties

Ofwel je 'plant' een tandartsafspraak in

Ofwel hij bespreekt het met de betreffende leerkracht. Wees open en eerlijk en laat het aan de leerkracht over of hij er iets mee doet.

Ik heb dit ook nu al besproken voor de Pinkstervakantie. Moet de kinderen een uur eerder van school halen i.v.m. halen vlucht en heb dit ook gewoon zo gezegd. Beide juffen (betreft BO) vonden het geen probleen.

Justis

Justis

23-01-2014 om 21:00

Nagedacht

Ik heb inmiddels ook achterhaald dat in mijn gemeente er een actief handhavingsbeleid is. Inclusief controles op Schiphol. Nu gaan we niet vliegen dus dat scheelt.

Aan een tandartsafspraak heb ik gedacht, maar ja, de tandarts is dan zelf op wintersport

Nu is het niet zo dat het niet anders kán. Het hotel heeft een 24-uursreceptie, dus om 2 uur aankomen kan best. Ik kom alleen liever om 23 uur aan.

In 'mijn' tijd hadden we in de bovenbouw gewoon een snipperkaart. Ik vind het ook een overdreven systeem: over 1,5 jaar gaat hij studeren, dan is er helemaal niemand die nog een seconde zeurt over een college missen.

Ik heb zoon gevraagd om het te vragen aan de mentor. Nog even niet op schrift, dan houdt de mentor ook de ruimte om creatief te zijn. Als blijkt dat het hard gespeeld wordt, dan neem ik mijn verlies wel en gaan we later weg.

tandarts

Woon je in zo'n kleine gemeente dat er maar 1 tandarts is EN dat school weet wie je tandarts is? Die afspraak hoeft er natuurlijk niet echt te zijn he?

Justis

Justis

23-01-2014 om 21:29

Smoes

Ja, maar dan kan ik net zo goed ziek melden. Het gaat erom dat het bij controle zou moeten kloppen.

De afdeling Handhaving van de LPA hier vragen dus bij scholen op welke kinderen ziek/afwezig gemeld zijn. Daarop wordt dus actief gecontroleerd. Dan is een fake-afspraak niet handig.

En ik wil dus ook eigenlijk niet liegen, hoe onzinnig ik het fanatieke beleid ook vind.

Nee wil ik ook niet

Daarom heb ik het zelf voor de Pinkstervakantie gewoon eerlijk voorgelegd en 'officieus' toestemming gekregen.

Maar bij de 'tandartsvariant' hoef je 'm maar een uurtje vrij te laten nemen, met ziek melden gaat het om een hele dag.

volgens mij

wordt er alleen smorgens bij t starten gekeken wie er niet zijn en dat daar evt een LPA op af gaat?

en wat is er nou fanatiek aan dat beleid?

...ik zie niet in waarom je nu persé eerder weg moet om op vakantie te kunnen. Tuurlijk, ik snap wel dat het comfortabeler is om een beetje op tijd aan te komen in het formule1-hotel in Lyon, maar ga dan een dag later. Die kinderen hebben al genoeg vakantie toch, moet er dan nog meer bij? En als je later groot bent kun je toch ook niet zomaar vrije dagen erbij snoepen? Want dat is wel de boodschap die je kinderen geeft (over het goede voorbeeld gesproken). Heb je ergens geen zin in, toe aan vakantie?: lekker ziekmelden en het vliegtuig nemen. Verplichtingen zijn voor sufferds.

Tak

Tak

24-01-2014 om 08:00

Hier

Vertelde de mentor op de ouderavond dat je maar een smoes (tandarts, ortho) moet verzinnen als je een dag eerder weg wilt. Dat is voor school ook het makkelijkst.

Dalarna

Dalarna

24-01-2014 om 08:11

mamahippie

Dat kan juist wel als je later groot bent en juist niet als je nog op school zit, dat is het idiote. Als je later groot bent verzamel je gewoon vakantiedagen en die neem je dan op, nu kan dat niet.

Dalarna

als je later groot bent heb je ook de helft minder vakantie.

Spijbelen

Je zoon gaat die dag gewoon naar school en spijbelt het laatste blokuur.
Dat mag niet. Foei. Als de school fanatiek is dan laten ze hem daar na de vakantie een blokuurtje voor terug komen. Meer zal er niet gebeuren.
De grap aan rigide handhaven is dat het zichzelf smoort in gebrek aan tijd en mogelijkheden.
Op alle slakken zout leggen is nu eenmaal niet haalbaar.
Veel plezier en maak je niet zo druk. Dat is niet goed. Ook niet voor de kinderen.

Justis

Justis

24-01-2014 om 12:18

Samenvattend

- Bij een normaal functionerende leerling zal de school bij eenmalig spijbelen vermoedelijk geen melding naar de LPA doen.
- Gebruikelijk voor handhavingsacties vanuit LPA is om de controle aan het begin van de dag doen en niet pas om 15 uur (als de rest van de school al uit is, maar zoon nog zwoegt op zijn laatste blokuur.
- Mocht dit allemaal helemaal fout gaan, dan betalen we € 100 boete.

Mwah, dat valt wel mee.

Ik had uit het artikel op OO-magazine begrepen dat er soms wel drama's gemaakt werden met zomaar 1000 euro boete. Het relaxte spijbelen uit mijn gymnasiumtijd schijnt voorbij te zijn. Alles voor het voorkomen van schooluitval.
Het lijstje van Temet was leuk en informatief.

En mamahippie: het bezwaar is het rigide-systeem. Bij een normale werkgever heb je weliswaar minder snipperdagen, maar je mag in de meeste gevallen hier wel zelf over beslissen, uitgezonderd bedrijfsvakanties. Ik ken erg weinig werkgevers die een medewerker op de vrijdagmiddag 2 uur verlof onthouden omdat 'je vakantie genoeg' hebt. Ik zou in elk geval niet graag werken bij een bedrijf die zonder zwaarwegende belangen de medewerkers zo rigide stuurt.

Een zwaarwegende reden om mijn zoon naar de les te sturen zou kunnen zijn dat hij veel moeite heeft met het vak. Maar ja, hij staat er een 9 voor, dus ik kan dat niet echt een probleem vinden.

lennest

lennest

24-01-2014 om 13:19

tandarts / fysio

Hier zouden ze ineens een afspraak bij de tandarts of de fysio hebben. Het is wel eens voorgekomen dat het 5e en 6e uur uitviel, 7e uur gym. Echt niet, dan wordt er of gespijbeld of ik stuur een mail dat er een tandartsafspraak is of kind meldt zich na het derde uur ziek of zoiets. Ik heb twee kinderen die niet bij elkaar op school zitten, dat wordt toch niet gecontroleerd. Klaar, geen gedoe.

Dalarna

Dalarna

24-01-2014 om 13:57

mamahippie

Ja, maar die bepaal je gewoon grotendeels zelf, ik vind jouw vergelijking heel erg vreemd!

nee hoor

me dunkt dat er binnen al die weken schoolvakantie genoeg ruimte moet zijn om op wintersport te kunnen. Dat mensen 5 dagen skiën niet genoeg vinden, is een luxeprobleem.

Het punt is dat de vraagstelster overweegt een overtreding te begaan en anderen op het forum daar min of meer toestemming voor vraagt. Prima dat je een wet wilt overtreden (ik rij ook wel eens zonder licht op de fiets), maar dan vind ik het raar dat je andere mensen om tips gaat vragen hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.