Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Galaatje

Galaatje

17-12-2014 om 15:08

Kerstfeest in avond verplicht?!

Mijn dochter op de basisschool kwam me vandaag vertellen dat het kerstfeest vanavond verplicht is. Je moet dus komen ook als je niet kunt. Het is van 17-19 uur, dus mijn idee na schooltijd.
Dit kwam ter sprake omdat een klasgenootje een andere verplichting (selectie sport) heeft en dit klassikaal vertelde; ze kan niet. Maar dat kon niet volgens de juf want het is verplicht om te komen.
Het was nogal drama met dikke tranen in de pauze, vandaar dat mijn dochter erover vertelde.

Nu wil mijn dochter graag en heeft ook geen andere zaken, maar eigenlijk was ik nogal verbaasd.
Kan de school dit echt verplicht stellen?

Het staat weliswaar op de jaarkalender maar daar staan geen tijden bij.
Ze hebben overigens wel vaker activiteiten die tot na schooltijd duren en die worden niet op de jaarkalender gezet omdat dit per klas is. Daar ben ik wel eens de mist mee ingegaan met een tandarts afspraak. Ook toen werd gezegd; het is verplicht.


Esmee

Esmee

17-12-2014 om 15:19

nee?

Volgens mij niet hoor. het is buiten de schooltijden; iets extra's dus. Volgens mij kan de school dat niet verplichten.

En dat met die tandartsafspraak vind ik helemaal kul. Zo'n afspraak gaat gewoon door natuurlijk omdat het iets medisch is.

Sneeuwitje

Sneeuwitje

17-12-2014 om 15:28

ik denk ook niet

Bij ons vinden ze het kerstfeest overigens wel heel erg leuk en willen ze het niet missen. Bij ons zijn ze 's middags vrij en is de kerstviering in de kerk (met school) van half 7 tot half 8. Met alle ouders erbij die dat willen.

Maar goed, volgens mij kun je het als school niet verplicht stellen.

sneeuwitje

Mrs

Mrs

17-12-2014 om 15:37

Ach

Hier is de kerstdienst ook min of meer verplicht. Alleen als je echt niet kan, mag je wegblijven.

Nu ben ik zelf met kinderen ver in de bovenbouw wel een beetje 'klaar' met het uur uitzitten in de kerk met alle frivoliteiten op kleuterniveau, dus van mij mag zoon uit groep 8 ook gewoon gaan trainen (al heeft juf gezegd dat dat geen goede reden is om weg te blijven!) als hij dat liever wil. Daarmee breng ik hem dus in gewetensconflict, niet zo slim

Nu hangt het ook een beetje af van de invulling vind ik, in de kleutergroepen hadden ze op school per klas een viering met voor ieder kind een rol er in, dan zou ik alleen als het echt niet anders kan afzeggen (vooraf, om de anderen niet te duperen).

Met uitzondering van de kerstviering hebben ze geloof ik ook geen verplichte dingen buiten schooltijd om.

Galaatje

Galaatje

17-12-2014 om 16:06

Okee

Nou ik denk wel dat de juf een beetje overdreef. Wat de echte regels zijn van school weet ik eigenlijk niet.
Ik vind het alleen wel sneu voor zo'n kind. Die is trots en blij dat ze op selectie zit en dat brengt verplichtingen mee. En dan moet je je als kind ineens in tweeën splitsen. Weg kerstvreugde.
Ik begreep ook dat ze juist met kerst allerlei optredens hebben en dus juist nu extra moeten trainen met de hele groep. Tja ze zal allicht niet de enige zijn met kerstfeest op school.

Maar ik ben wel blij dat wij geen kerkdienst hebben. Hoewel de school Katholiek is geloven wij niet in de kerk. Officieel zijn wij dan fout, maar ik zou echt niet in de kerk willen zitten! Dit is wel iets wat we hebben nagevraagd bij andere ouders voor we onze kinderen hier op school deden.
Ach minder dan de helft deed communie dus ik denk dat het draagvlak voor kerk niet zo groot is in deze school.

Juno

Juno

17-12-2014 om 16:22

Hier wel

Hier zijn de schooltijden verplaatst van de middag naar de avond. De kerstviering is dan schooltijd en daarom verplicht al heb ik hier nog nooit een kind gehoord dat niet wilde of geen zin had.
De kerstviering staat in de schoolgids.
Met sporten ook nooit problemen, er zijn zoveel afwezigen dat trainingen in die week of afgelast of verplaatst worden.

Half a twin

Half a twin

17-12-2014 om 16:32

verlofaanvraag

Hier op school kan je met belangrijke redenen een verlofaanvraag indienen. Een aantal kinderen van Jehova getuigen gezinnen doen dat al jaren succesvol. Op religieuze gronden bezwaar aantekenen heet dat. Daar moet de school vrijaf voor geven. Ouders die dat teveel moeite vinden worden geacht hun kinderen te brengen.
Een goed onderbouwd verzoek om verlof voor selectie sport zou hier op school ook wel gehonoreerd worden denk ik.

amk

amk

17-12-2014 om 17:03

ja dat kunnen ze wel

want ze kunnen de uren in het lesplan dat bij de inspectie ligt hebben aangegeven.

Anders komen ze niet aan hun verplichte lesuren, want de schoolreis kunnen ze dan weer niet als lestijd aanmelden.

M.P.

M.P.

17-12-2014 om 17:48

Nee, dat kunnen ze niet

"Schoolactiviteiten die ’s avonds of ’s nachts plaatsvinden, kunnen nooit verplicht zijn, ook niet als hier geen vergoeding voor wordt gevraagd." Tekst afkomstig van http://leerplichtwegwijzer.nl

Ik waag het te betwijfelen

Ja, ze doen het. Buitenschoolse activiteiten tot lestijd maken. Zie amk. Toet en met schoolreisen+ overnachtingen toe. De Inspectie vindt dat de school dat alleen maar kan doen als er dus ook moeilijk gedaan wordt over verzuim.
Dus doen scholen braaf moeilik over verzuim.

Maar hoe ouders en leerlingen moeten weten dat de school deze week ineens in een avondschool veranderd is blijft een raadsel. Ik zou me er niet doo r in de war laten brengen. Ik denk dat de rechter niet zomaar accoord gaat met leerplicht na schooltijden.
Dat die juf ten overstaan van de hele klas naar die leerling moeilijk doet, vind. Ik gemeen.

Arm kind.

sociaal

Een feestje is iets sociaals, iets om te vieren. Niet om moeilijk over te doen.

Aan de andere kant -op je werk later zijn er soms ook feestjes op momenten waarop je misschien liever wat anders zou doen, maar zulke dingen horen er soms bij. Maar goed, dat is nog ver weg.

Terug naar de vraagstelster. Ik weet niet in hoeverre school zoiets in de avonduren kan verplichten, maar 'k denk niet dat veel mensen/kinderen moeilijk doen over de groep 8 musical - ook niet als er dan toevallig tevens selectiegym is.
Sport doe je veelal tegelijk met leeftijdgenoten, hard kans dat er op die school ook een of andere kerstviering/gala/maaltijd/optreden is. Hoort erbij in deze tijd van het jaar.

En verder: ja, de juf had dat wat aardiger kunnen aanpakken. Zeker!

Katniss

Katniss

17-12-2014 om 22:01

Schoolbeleid

In onze nieuwsbrief stond dat het kerstdiner bij het schoolbeleid hoort en aanwezigheid daarom verplicht was. Voor afwezigheid moet je toestemming vragen en bij ongeoorloofde afwezigheid wordt de lpa geïnformeerd.

bibi63

bibi63

17-12-2014 om 22:14

ik denk

dat school dat natuurlijk niet kan verplichten, lijkt mij kul, maar ze kunnen het wel wensen en dus als zodanig brengen: je moet komen.
Op zich vind ik wel dat je als ouder/kind enige inspanning moet willen leveren om bij die viering aanwezig te zijn, en een keer training missen (dat zullen er wel meerderen rond deze tijd) moet kunnen m.i. Maar dat het een daadwerkelijke verplichting is (met schoolinspectie gedoe), nee zo zal het toch echt niet zijn.
Bibi

Primavera

Primavera

18-12-2014 om 09:36

Selectiesport

De meeste mensen hebben geen flauw benul wat het betekent voor een selectiesport om zomaar een paar trainingen te missen. Op hoog niveau kun je je dat echt niet veroorloven. Ja er zijn ouders met kinderen op selectiesport die daar makkelijker over doen, dat heb ik vaak genoeg gezien met zwemmen, maar dat zijn ook altijd kinderen die tot de slechtsten behoren. De werkelijk goeden komen altijd, tenzij ze ziek zijn. Talent alleen is niet genoeg, ze moeten er hard voor trainen om beter te worden.

Ik vind niet dat school zomaar over mijn tijd kan beslissen en ineens met uren kan gaan schuiven. Ik zou het niet pikken. Ouders in Nederland zijn volgens mij veel te braaf en laten zich veel te veel ringeloren door alle regeltjes die school nu weer ineens bedenkt. Als iedereen massaal zou weigeren om aan die flauwekul mee te doen zou het nooit zo erg zijn geworden.

Wat is in hemelsnaam het schoolse nut om verplicht bij een kerstviering aanwezig te moeten zijn? Wat voor een verschrikkelijke hiaten loopt een kind dan op? Is er werkelijk iemand die denkt dat het niet bijwonen van de zoveelste kerstleukigheid die school verzint de schoolcarrière van het kind in gevaar brengt? Is een kind dat niet komt omdat ze belangrijkere verplichtingen heeft ineens een risicogeval om een voortijdig schoolverlater te worden?

nou nou Primavera

één avondje per jaar, zo'n kerstviering. Altijd op dezelfde dag dus je weet het al eindeloos lang van tevoren. En als je echt perse niet wil omdat het je je olympische medaille gaat kosten als je op je 8e 1x niet meetraint, dan kun je er ook heus gewoon onderuit.

De meeste kinderen vinden het juist erg leuk, die viering. En ook leuk om eens een keer 's avonds op school te zijn. En gezellig om met de klas te eten of iets op te voeren of wat dan ook.
dus om nou te doen dat wij Nederlandse ouders ons maar laten ringeloren omdat we dat niet massaal weigeren... mwah, tikje overtrokken hè.

creabea

creabea

18-12-2014 om 09:49

jippox

mijn gedachte Waarom zo zuur over iets wat veel mensen zo leuk vinden?

'het schoolse nut van een kerstviering'

Sja. Als je school beperkt tot meten is weten, dan is er vast geen nut. Maar er bestaat gelukkig veel meer dan 'meten is weten'. Zoals samen vieren, samen iets vrolijks en gezelligs delen.

Jammer als je zoiets louter als overbodige verplichting ziet.

amk

amk

18-12-2014 om 10:35

kind laten kiezen

hier heeft dochter ook selectie trainingen, maar het is HAAR training. En soms kiest ze er dus voor om dan niet te gaan.

De verantwoording ligt bij de kinderen, dat wordt ook in het trainer-kind overleg aangegeven. Ook bij de 9-jarigen.

En soms moet je als ouder de keuze maken: kind ziek, andere verplichting. Bij ons wisselt de trainingsdag nog wel eens ivm de competitiewedstrijden van de hoofdhuurder van de accomodatie. En dan heb ik het goed gepland om de training heen. Als dan de niet training gepland is op mijn schema dan gaat die voor.

Een kerstdiner vind ik dan weer een beslissing van mijn kind of ze daar heen gaat of niet. En dan zal ik het briefje naar school ook schrijven als ze kiest om niet te gaan.

Hanne.

Hanne.

18-12-2014 om 10:42

weten maakt het niet makkelijker

Quote "Altijd op dezelfde dag dus je weet het al eindeloos lang van tevoren."

Dat maakt het niet beter of makkelijker, ik/de kinderen heb ieder jaar op de avond van de kerstviering 3 gelijktijdige activiteiten die ik alle 3 al een jaar van te voren weet. Dat helpt niet, ze zijn er nogsteeds alle 3.

"Maar er bestaat gelukkig veel meer dan 'meten is weten'. Zoals samen vieren, samen iets vrolijks en gezelligs delen. "

Klopt, maar school is niet de enige plek waar er samen gevierd en iets gezelligs gedeeld wordt. Als school dat vieren en delen nu tijdens schooltijd doet en de sportvereniging het tijdens de sporttijd dan kunnen mijn kinderen zelfs 2x vieren en delen. Omdat school zo nodig 's avonds moet vieren en delen moeten ze nu een keuze maken.

Ik baal daar van. Waarom niet een kerstlunch of kerstontbijt tijdens de reguliere schooluren. Kunnen we ook samen vieren, samen iets vrolijks en gezelligs delen.

Scheelt veel gepuzzel, geregel en keuzes maken.

Galaatje

Galaatje

18-12-2014 om 10:58

Wat ik zo rot vind voor het kind

Dat ze te horen heeft gekregen dat allebei verplicht is. Hoe kun je dan kiezen?
Ze zit op dansen en haar groep moet rond de kerstdagen een belangrijk optreden doen. Dus moeten ze ook met de hele groep oefenen.
Ik ken die school en die houden er wel strenge regels op na in mijn ogen (en zo goed zijn ze nu ook weer niet).

Maar het meisje was gisteravond dus wel op het feest omdat de juf de ouders ervan overtuigd had dat het leerplicht was en dus strafbaar om te verzuimen, dat vertelde de moeder.
Wat de gevolgen voor de selectie zijn weet de moeder nog niet, er is kans dat ze er in het nieuwe jaar uit ligt hierdoor omdat ze al eerder lessen had gemist. Maar daar is de moeder niet erg rouwig om want ze vindt dit ook veel te ver gaan.

Wat ik vooral sneu vind is dat het zo hard wordt gespeeld over de rug van een kind.

Overigens vind ik zelf een avondfeest als leerplichttijd zien echt onzinnig. En ja ouders in NL zijn naar mijn idee ook veel te braaf.
Zodra je kind 5 is heb je tot zijn 16e eigenlijk weinig in te brengen over het wat waar en wanneer van je kind.

volkomen ot

Ringelore.... Wel een leuke meisjesnaam!

Half a twin

Half a twin

18-12-2014 om 11:13

Galaatje

Dat je tussen 5 en 16 jaar weinig hebt in te brengen over het wat waar en wannee van je kind ben ik niet helemaal met je eens. Ik heb bewust gekozen voor een school die goed omgaat met religieuze verplichtingen buiten school, verlof voor begrafenissen en of feesten van naasten, ziekteverzuim enzovoort.
De kinderen die hier in het dorp eerste communie doen moesten tot twee jaar geleden in de periode van voorbereiding altijd 2 x een uurtje verzuimen op school. Bij mijn oudste keurig verlof aangevraagd en gekregen. Voor de jongste kreeg ik het schema, meteen verlof aangevraagd en gekregen. Ging de commissie van de parochie de tijden verzetten naar zaterdagochtenden, omdat de katholieke scholen geen verlof meer konden geven het zou ongeoorlooofd verzuim zijn of zo en de administratieve last was te groot. Nu waren er dus een heel aantal sportteams de klos, die moesten met een onderbezet team op stap.

Nur

Nur

18-12-2014 om 11:24

Niet verplicht meen ik

Er is hier nooit gesproken over of het kerstfeest op school verplicht is. Het zal dus wel niet. Ik zie ook niet in hoe je het kan verplichten. Overigens komen altijd eigenlijk alle kinderen want bijna iedereen vind het gewoon heel erg leuk om te gaan.
Bij de keuze training of feest zou ik mijn kind zelf laten kiezen. Een keer een training missen kan best, zeker als het kind geen olympische aspiraties heeft. Als mijn kind echter veel liever zou trainen dan naar het kerstfeest op school dan zou ik dat ook goed vinden.
Mijn kinderen vinden een kerstfeest op school echt heel leuk dus die gaan gewoon.

kerst is vooral 's avonds leuk

vanwege de sfeerverlichting.

Kaarsjes en lantaarntjes bij daglicht, dat blijft behelpen (en al helemaal als het waxientjes op batterijen zijn.

Ik herinner me dat mijn kinderen het vroeger maar jammer vonden als schoolkerstfeest overdag was (omdat om en om Pasen en Kerst 's avonds (in de kerk) werden gevierd.

Bij 's avonds vieren kunnen ouders er meestal bij zijn, overdag is dat veel lastiger!)

Galaatje

Galaatje

18-12-2014 om 11:37

Nou half a twin

Een neef van mijn man ging trouwen in het buitenland (hij is daar ook gaan wonen) en niet in een schoolvakantie. Het ging dan om een midweek met feest en trouwen en receptie allemaal op een andere dag.
Wij waren als gezin van harte uitgenodigd, maar school gaf hier geen vrij voor. Ja een dag kon wel, maar dan was het niet te doen.
Dus zijn we niet gegaan.

Ergens snapte ik dat wel, maar zoiets is met schoolgaande kinderen dus niet mogelijk in Nederland.

Galaatje

Het is wel mogelijk, maar dan kost het je een boete. het is een keuze die je zelf kunt maken.

Galaatje

Galaatje

18-12-2014 om 11:52

Ja Jippox

En dan zou het wel een erg duur feestje worden voor ons. Een hele schoolweek geen school (hoeveel kost dat per dag per kind?)
Overigens waren er verdacht weinig gasten uit NL met schoolgaande kinderen (geen). Erg sneu voor het stel. Die had daar helemaal niet bij stilgestaan.

Galaatje

Een kerk is gewoon een gebouw waar meer activiteiten plaatsvinden dan een "kerkdienst". Een kerstviering in de kerk hoeft niets te maken hebben met godsdienst.
Het is vaak een mooie sfeer en akoestiek, waarom zou je daar niet willen zitten?

En een week weg naar het buitenland wegens trouwerij is niet mogelijk. Het zou handig zijn als er snipperdagen zouden zijn voor scholieren.

tja

Wat is duur. Als je een week naar het buitenland kunt voor een trouwerij, kan die boete er ook nog wel bij zou ik denken. En als je het daarvoor dan toch niet belangrijk genoeg vindt doe je het niet. Maar dat is een keuze: het kàn wel.

Beetje naïef ook wel van dat stel. Hebben zeker nog geen kinderen

creabea

creabea

18-12-2014 om 13:55

zou het strenger zijn geworden?

Ik heb vroeger (zo'n 25 jaar geleden) wel een paar dagen vrij gehad van de basisschool voor een bruiloft, ging wel om een oom en tante van mij. En ik heb destijds ook een keer 2 weken vrij gehad toen we gingen verhuizen naar de andere kant van het land.

Maar misschien is het ook wel schoolafhankelijk, want ik bedenk me ineens dat een klasgenootje van mijn oudste ook een keer 1,5 vrij kreeg omdat ze in de zomervakantie niet met het gezin op vakantie konden gaan ivm werk van de vader. Dat vind ik dan op zich weer een minder plausibele reden dan een bruiloft.

Achja, en zo heel hoog is die boete toch niet? Ik sluit me wat dat betreft aan bij Jippox

Barvaux

Barvaux

18-12-2014 om 14:08

mwoah

Mijn zoon kreeg in de brugklas zo twee dagen vrij voor figurantenopnamen voor Spangas en op de basisschool kreeg een kind zo een week vrij toen zijn vader de marathon in newyork wilde gaan lopen.

Het ligt meer aan de directeur dan aan de huidige tijd. Die directeur mag namelijk gewoon 10 dagen vrij geven zonder gezeik van de LPA. Dreigen met dat de LPA wellicht komt als je je kind thuis houdt slaat dus nergens op: geef het kind gewoon vrij.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.