Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Lena

Lena

06-03-2014 om 22:25

Fietsexamen, ervaringen/meningen gevraagd

Hallo,

Bij mijn dochter op school deden ze de afgelopen jaren het fietsexamen (groep 8) in de verkeerstuin. Dit jaar gaan ze voor het eerst echt de weg op tijdens het examen en dan ook nog in groep 7. Mijn dochter zit dus in groep 7. Mijn dochter kán fietsen, echter heeft ze nog nooit in het echte verkeer deelgenomen. Haar fietservaring is ook vrij nihil. Ze kijkt ook meer naar haar trappers en om zich heen dan voor zich.

Nu kregen we dus vandaag te horen dat groep 7 de 21e dus fietsexamen gaat doen, dwars door de stad heen, over een route die ik absoluut niet veilig acht. Ook de afstand zie ik haar totaal niet doen. Ze heeft gewoon te weinig ervaring daarmee. Echt veel tijd om nog met haar te oefenen is er dus ook niet (oa door mijn werk en naschoolse activiteiten van mijn dochter).

Is zo'n fietsexamen nu verplicht om aan deel te nemen? Kijkend naar de route die ze moeten fietsen (op een vreemde fiets, ze gaan dus eerst met het OV naar de verkeerstuin en gaan op fietsen van daar het examen doen) en haar weinige ervaring met veilig fietsen en fietsen in het verkeer acht ik het gewoon levensgevaarlijk om haar te laten meedoen.

Wie kan mij haar ervaringen vertellen hiermee? Zie ik beren op de weg die er niet zijn? Wie stond ook voor dit dilemma en hoe is het opgelost??

Bedankt, Lena.


Juno

Juno

06-03-2014 om 23:00

Jee

Je kind is bovenbouwer en je hebt de afgelopen 10 jaar geen tijd gevonden om haar wegwijs te maken in het verkeer?

brugklasmoeder

brugklasmoeder

06-03-2014 om 23:02

Jeetje

Ik schrik er wel van dat je dochter van die leeftijd nog niet echt fietst. Breng je haar dan overal met de auto heen? Over anderhalf jaar moet ze naar het VO. Hoe zie je dat dan voor je?
Ik denk dat je nu toch echt te laat bent.
Ga eens op school praten zou ik zeggen. Misschien kan ze volgend jaar mee doen. Maar dan zou ik komend jaar wel flink gaan fietsen met haar.

Lena

Lena

06-03-2014 om 23:09

Lekker kortzichtig weer..

We hebben geen eens een auto en doen alles lopend. En er zijn (medische) redenen geweest bij haar waardoor ze uberhaupt laat heeft leren fietsen én er zin medische redenen geweest bij mij waardoor ík haar niet eerder verkeersveilig heb weten te maken.

Het VO is nog anderhalf jaar weg. Het fietsexamen anderhalve week. Over het VO maak ik me nog geen zorgen, het fietsexamen zou in den beginne pas volgend jaar plaatsvinden in groep 8, maar is nu dus vervroegd van groep 8 naar groep 7 en dat weten we dus pas sinds vandaag.

Mieke

Mieke

06-03-2014 om 23:09

google

Ik kan veel data vinden voor verkeersexamens in 2014 maar geen enkele op 21 maart dit jaar.
Verder eens met Juno.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

06-03-2014 om 23:11

niet veilig?

"over een route die ik absoluut niet veilig acht."
Ik geloof gewoonweg niet dat een verkeersexamen over een onveilige route gaat. Volgens mij zijn er twee opties. Optie a: het fietsexamen wordt georganiseerd door een stelletje minkukels die er werkelijk een potje van maken. Optie b: je ziet te veel beren op de weg. Op basis van jouw bericht zou ik zeggen: optie b.
Natuurlijk kan er nog een optie c zijn: je kind heeft een stoornis oid waardoor zelfstandig fietsen onverantwoord is.
En net als de anderen vraag ik mij af: waarom heeft jouw kind nog geen fietservaring?
Maar goed, om antwoord op jouw vraag te geven: geen idee of het verplicht is. Ik vind het ook nooit zo interessant hoe het formeel zit. Als je het echt niet ziet zitten, dan ga je daar dus met school over praten. Leg je zorgen daar neer en overleg hoe ze jouw zorgen kunnen wegnemen. Niemand zit te wachten op een kind dat ongelukken maakt tijdens een fietsexamen.
Maar doe je dochter een groot plezier: ga alsjeblieft vaker met haar fietsen!!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

06-03-2014 om 23:13

gelijktijdig getypt

Ah, zie dat we gelijktijdig zaten te typen Lena

bibi63

bibi63

06-03-2014 om 23:14

Sluit me aan bij juno en brugklasmoeder

Niet veel aan toe te voegen. Dit had je al veel eerder aan moeten pakken: samen met haar fietsten zou ik zeggen. Hoe zie je je dat straks voor je op het VO? Bij jou ligt de verantwoording en aanpak, niet bij school. Als de wiedeweerga NU met haar gaan fietsen voor boodschappen, sport , vriendinnenafspraken enz. Kom op zeg! Dit is een deel van de opvoeding, die toch echt in eerste instantie bij de ouders ligt....
Bibi

Annet

Annet

06-03-2014 om 23:22

Nu snap ik waarom dit verkeersexamen bestaat

Voor de meeste kinderen in groep 7 die ik ken is dit examen niet nodig. Zij fietsen geregeld en doen voldoende ervaring op. Het theorie-examen is dan een mooie aanvulling.
Ik snap nu waarom het praktijkexamen bestaat. Er zijn kinderen en ouders die pas gaan fietsen als dit examen eraan komt. In het geval van Lena is het een groot voordeel dat ze nu al in groep 7 aan de bak moet. Zo is er nog voldoende tijd om te oefenen voor het VO.
Enne....... Geen idee of het verplicht is. Ziek melden kan altijd. Alleen dan leert ze niets. De route zal best verantwoord zijn. Er staan meestal heel veel controleurs onderweg die kunnen ingrijpen als dat nodig is.

Mieke

Mieke

06-03-2014 om 23:28

Hoe vaak

Hoe vaak loop je heen en weer naar de winkel voor de (week)boodschappen als je niet fietst en geen auto hebt?

Lena

Lena

06-03-2014 om 23:37

Elke dag.

Dan doe je dus bijna elke dag boodschappen, met zo'n boodschappentrolly achter je aan sleurend. Er zijn écht gezinnen die geen fiets of auto gebruiken bij het boodschappen doen. Er zijn zelfs gezinnen waar geen eens een fiets is om boodschappen mee te doen. Hier is er ook lange tijd geen fiets geweest. Mijn dochter heeft op zeer late leeftijd leren lopen door een afwijking in haar voeten en zat daardoor op 7 jarige leeftijd nog op een driewielfiets (ja echt..) Pas sinds vorig jaar kan ze uberhaupt fietsen, waarmee ik niet meer of minder bedoel dan de trappers in beweging houden, niet omvallen, weten hoe je moet sturen en remmen door de neus van je schoen over de grond te slepen. Ja ze kan fietsen, maar daar is ook alles mee gezegd. Alles doen/deden we lopend. In sommige gevallen kan je niet anders. En juist omdat ik me dus wel verantwoordelijk voel voor mijn dochter vraag ik hier om advies en ervaringen voor ik haar het verkeer in stuur en niet om afgeschilderd te worden als een onverantwoordelijke moeder die haar kind niets bijbrengt. (en nee zo is het niet gezegd, maar zo voelen sommige reacties wel...)

Melle

Melle

06-03-2014 om 23:37

Niet verplicht

Ik denk niet dat het verkeersexamen verplicht is. Hier was er een kind dat door omstandigheden niet heeft meegedaan, wel een jaar later.

Hebben ze op school geen voorbereiding gedaan? Hier was er in elk geval heel wat theorie behandeld (en getoetst) en ze hebben ook nog op het schoolplein geoefend. Ik vind het wel raar dat ze op vreemde fietsen moeten rijden, dat lijkt me toch anders dan op de eigen fiets (die tijdens het verkeersexamen ook nog eens gekeurd werd).

Mijn kinderen zijn ook geen fietsers: school en hobbies zijn allemaal op loopafstand. Voor het examen hebben we dus ook flink geoefend. Afgezien van het examen (in groep 7) was de eerste dag op het VO ook de eerste dag dat mijn zoon helemaal alleen fietste (maar ook die route hebben we geoefend). Dat went snel genoeg.

Hier fietsen ze trouwens wel regelmatig met school. Dagje naar het museum of theater, in groep 7 natuurlijk ook de bezoekjes aan de middelbare school en in groep 8 naar de oefenlocatie voor de musical. Ik ben dus blij dat ze op school aardig wat aandacht aan verkeersveiligheid besteden (dode hoek, elk jaar 'n paar fietsuitjes en regelmatig oefenen op het plein).

Ely

Ely

06-03-2014 om 23:39

Medische redenen

Misschien moet je uitstel/aanpassing / vrijstelling vragen op basis van de medische redenen waardoor het leren fietsen vertraagd is. Ik snap dat je niet je hele persoonlijke verhaal wil oppennen hier maar blijkbaar speelt er wel het eea dus dan kun je toch op basis daarvan iets doen?

Jaina

Jaina

07-03-2014 om 00:58

Lena

Geen zorgen, ze heeft nog alle tijd om te leren fietsen in het verkeer verder. Of het fietsexamen echt verplicht is weet ik niet. Mijn instinct zegt me dat de school zoiets niet kan verplichten. Niet iedereen kan tenslotte fietsen en tenzij de school kinderen zelf leert fietsen lijkt het me onzinnig om iedereen te dwingen examen te doen in een vaardigheid die ze niet beheersen. Bij mijn kinderen in de klas zaten altijd wel 1 of 2 kinderen die niet echt konden fietsen en die deden niet mee met het examen. Een jaar hadden ze heel sympathiek een parkoers gemaakt op het plein zodat de niet goede fietsers (drie dat jaar) hier een 'examen' konden aflopen en een zelf geknutseld diploma kregen.

Ik zou in jouw geval gewoon in overleg gaan met de school en kort uitleggen waarom ze nu niet mee kan doen. Lijkt me niet dat de school hier moeilijk over zal doen.

Overigens ga ik zelf ook nergens op de fiets heen. Ik woon nu niet meer in Nederland maar ook in Nederland deed ik dat nooit. Door een oude blessure kan ik niet meer dan een paar minuten achter elkaar fietsen dus mij laat je ook niet los op de fiets in het verkeer. Consequentie was dan ook dat mijn kinderen ook pas laat aan het verkeer gingen deelnemen. Hun vader is ook al geen fietser. Onze jongere kinderen moesten het dus hebben van uitstapjes met oudere broers en zussen of met vriendjes/vriendinnetjes.

Ze konden allemaal prima fietsen maar dan gewoon in onze buurt. Echt deelnemen aan het verkeer deden ze ook nog niet veel op de basisschool.

Mijn jongste dochter kon trouwens ook pas los fietsen toen ze in groep 4 zat en die was (is) absoluut geen held in het verkeer maar ze kent alle regels en ze is heel oplettend en verantwoordelijk. Die vertrouw ik eerder dan mijn roekeloze zoon die op zijn 3de al los kon fietsen en nergens bang voor is.

Verkeersexamen was hier trouwens altijd binnen onze wijk en daar is het niet enorm druk dus ik heb ze wel altijd mee laten doen. Van te voren gingen ze dan met broer of zus oefenen.

Monique D*

Monique D*

07-03-2014 om 01:09

Ik begrijp het wel

Veel reacties zijn kort door de bocht. Ik kan mij wel voorstellen dat Lena het eng vindt om haar kind aan het fietsexamen mee te doen, zeker als het op een vreemde fiets is, een route "gevaarlijk" lijkt (veel verkeer?) en dan moet je het nog in je eentje doen.

Gaan de kinderen niet van tevoren die route rijden, zodat ze weten waar ze op moeten letten? Of is dat niet mogelijk omdat het een examen is en ze weten het pas op die dag dat het examen wordt afgenomen?

Bespreek dat met de school. Misschien vindt men hiervoor een oplossing of men stelt je gerust. We leven nu op 7 maart. Het duurt nog even voordat het 21 maart is. Het beste is om zo snel mogelijk met haar eerst een rustige route te fietsen en daarna een drukkere route te proberen. Dan kan ze aan het fietsexamen beginnen.
Wat ik denk is dat de deelnemers aan het examen zo'n jasje dragen waaraan men ziet dat ze examen doen of beginnelingen zijn op de weg. Dat is geruststellend.

Fietsen is voor heel veel mensen vanzelfsprekend, maar dat is niet altijd zo. Veel mensen doen hun boodschappen te voet of met de auto. En leerlingen van het VO kunnen ook vaak met de bus of de tram gaan.
Zelf ben ik bang om in een drukke stad te fietsen (ik woon zelf aan een winkelstraat waar auto's, vrachtwagens, trams en bussen door heen denderen) en ik stierf 1000 angsten toen mijn kinderen op de fiets naar school (VO) gingen.. ik bleef ze maar waarschuwen dat ze moesten uitkijken voor de vrachtwagens.. Het voordeel was wel dat ze gewend aan de drukte waren en dat ze vroeg fietsen naar hun vriendjes.
En hun basisschool nam alleen het theoriegedeelte af en geen praktijkexamen. En het is allemaal goed gekomen.

Verder ben ik het eens met Ely.

Monique D*

Monique D*

07-03-2014 om 01:26

Remmen op de fiets moet ze wel leren!

Lena: "..remmen door de neus van je schoen over de grond te slepen."

Laat haar leren om te remmen met de voetrem of handrem (hangt ervan af wat voor fiets ze heeft). Als ze een andere fiets krijgt voor het examen die zo hoog is, waarbij ze niet met haar voeten de grond kan raken als ze op het zadel zit, dan moet ze EERST remmen en dan afstappen. Maar dat moet ze wel leren, want anders wordt het een probleem bij het examen.
Maar als ze erg lang is dan hoeft ze zich daarover niet druk te maken!

Fiorucci

Fiorucci

07-03-2014 om 07:49

Mieke ot

Ik loop ook elke dag even naar de supermarkt voor boodschappen. Wat is daar zo raar aan?

Bianca

Bianca

07-03-2014 om 08:41

Ik herken het wel hoor

Hoewel mijn kinderen altijd vaak en veel hebben gefietst. Al vanaf dat ze zonder zijwielen konden vond ik verkeerservaring gewoon belangrijk.
Ik heb ook geen auto en doe lopend boodschappen. Soms gaat de fiets mee als het veel is, en ga ik lopend terug. De supermarkt is meer gedoe met de auto. En echt op loopafstand.

Maar dan nog. Je weet toch dat er in de hogere groepen verwacht wordt dat je kind kan fietsen?
Hier heb ik meegemaakt toen mijn dochter 9 jaar werd dat ik met een bubs kinderen een eindje ging fietsen (route met alleen fietspad en een oversteek). Er waren van de genodigden 4 kinderen die dit niet konden (of waarvan de ouders het niet zagen zitten). Dat had ik eerlijk gezegd nooit verwacht.
Dus is er toch een auto ingezet en de rest fietste wel. En dan vond ik nog dat er een paar bijzaten die echt bijna geen controle over de fiets hadden. Niet voor herhaling vatbaar dus.

Blijkbaar is het ook een beetje deze tijd. Ik ken meer kinderen die nauwelijks fietsen en echt overal met de auto gebracht worden of alles lopen. En als ze dan wel een keer moeten fietsen blijkt ervaring erg belangrijk. Als je kind dat in groep 7 niet heeft dan zou ik me echt wel zorgen maken om het VO.
En als een speer gaan oefenen!
Dat examen zou ik haar wel laten doen, dan weet je ook waar ze staat. Kan er niet iemand (een volwassene, jijzelf bijvoorbeeld) met haar meerijden?

Tja als je nooit de fiets nodig hebt zou je het misschien zomaar "vergeten" dat dit een bijna onmisbare vaardigheid is in Nederland.
Of woon je soms niet uit Nederland (dat kan natuurlijk ook!).

Farasha

Farasha

07-03-2014 om 08:57

Lopen?

Is het niet mogelijk om het verkeersexamen (want dat is het, geen fietsexamen) lopend te doen? Ik meen me te herinneren dat dat ook gebeurd op scholen met veel allochtone leerlingen. Daar zijn ook veel kinderen die zelden of nooit fietsen, maar alles per ov of lopend doen.
Ga in overleg met de school. Zij kennen je dochter immers ook, mét eventuele beperkingen, en kunnen meedenken over een oplossing.
Verplicht is het volgens mij niet. Oudste is destijds gezakt (ongeleid projectiel, gelukkig is de hele weg naar de middelbare school over een apart fietspad....) en dat heeft verder geen enkel gevolg gehad.

maar

Dat verkeersexamen in groep 7 komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Je hoort dat toch nu (3 weken van te voren) niet voor het eerst? Als het goed is heeft ze alle theorie kennis inmiddels op school gehad (ze doen eerst een theorie examen namelijk) en kent ze in principe alle regels. Nu nog wat praktijkervaring. Met 3 weken kom je een heel eind. Begin op[ wat makkelijker routes met naast haar fietsen en haar steeds zelf laten vertellen: waar moet je nu op letten, wie heeft er voorrang, enz. enz. Vervolgens zoek je steeds 'moeilijker' routes en ga je achter haar fietsen. Doet ze iets verkeerd, dan bespreek je dat.

Tenzij er echt een medische oorzaak is waardoor ze het echt niet kan, zou ik haar wel mee laten doen met het examen. Het is voor haar ook niet leuk om het een andere keer te moeten doen terwijl de hele klas z'n diploma al heeft. Bovendien: ze zal toch onderhand ook wel alleen van en naar school/vriendinnen gaan en met vriendinnen op pad gaan? Het zijn ook gewoon vaardigheden die ze op deze leeftijd nodig heeft.

Dalarna

Dalarna

07-03-2014 om 09:07

Ten eerste is het normaal dat het fietsexamen in groep 7 is, ten tweede vind ik het niet normaal dat het fietsexamen elders is op andere fietsen en ten derde is er niets verplichts aan. In jouw geval zou ik mijn kind ziek melden.

Mijn behoorlijk slimme oudste is (met 2 andere kinderen uit 1 klas van 27) zelfs gezakt voor het praktijkexamen, hij mocht het het jaar erna overdoen met kinderen uit groep 7 maar dat wilde ik hem niet aan doen (hoezo gezichtsverlies). Gelukkig viel het groep 8 kamp in dezelfde week.

Ik ben het met je eens dat dit te gevaarlijk is op een fiets die niet van jou is in een gebied wat je niet kent. Hier is het wel in een hele andere wijk maar met jongste hebben we de route gewoon kunnen fietsen ter voorbereiding (hij is gewoon geslaagd en nu een jaar later nog steeds voer om oudste mee te pesten).

Ik zou in gesprek gaan met school, uitleggen dat ze nog niet goed kan fietsen en dat je dit te gevaarlijk vindt en of ze volgend jaar met groep 7 mee mag doen?

Jesse_1

Jesse_1

07-03-2014 om 09:34

...

http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/04/scholen_schrappen_verkeersexam.html

Scholen zijn niet verplicht het verkeersexamen af te nemen. Vraag is of het bij jouw school dan wel bij het onderwijsprogramma hoort, maar dat is ongetwijfeld in onderling overleg wel te regelen toch?

Hier fietsen de kinderen op hun eigen fiets (groep 7) door de stad (kleine stad, niet extreem druk) een vooraf bekende route. Advies is om vooraf de route ook een keer met je kind te fietsen.
Er wordt sowieso regelmatig gefietst (bv zwemmen groep 7 & 8), al vanaf groep 5. Ik weet dat er in de klas van een van onze kinderen iemand is zonder fiets, die krijgt voor zwemmen dan geloof ik een leenfiets mee.

Gewoon niet mee laten doen

Wij kregen een dag van te voren te horen dat de dag later het fietsexamen was. Foutje in de communicatie. Dat was in groep 7. Kind en ik zagen ongeoefend meedoen niet zitten. Ook wij deden bijna alles lopend en weinig met de fiets. Dus ik heb tegen de leerkracht gezegd dat mijn kind niet meedeed. Heeft dus ook geen verkeersdiploma gekregen. Er zijn tijdens het examen wel kinderen verdwaald (want niet geoefend), maar er is gelukkig niets ernstigs gebeurd.
Het OV was dichtbij, fietsen daar naar toe ging prima. Kind fietst veel en goed. Dus het is helemaal goedgekomen.

OV = VO

Dus, zie titel

begrip

Ik begrijp je wel en wij gaan hier ook tegenaan lopen. Onze zoon (net 8, groep 5) kan door zijn motorische beperking ook nog niet op een gewone fiets fietsen. Wij zijn hier met fysio druk mee aan het oefenen en het fietsen gaat nu op zich goed, maar op- en afstappen blijft een probleem i.v.m. zijn halfzijdige verlamming. Dus tijd om te gaan oefenen in het verkeer is nu nog helemaal niet aan de orde.

Als de situatie in groep 7 nog steeds zo is (hoop het niet) dat zal ik dat gewoon melden aan de juf en doet hij niet mee. Simpel. Als je dochter ook medische redenen heeft lijkt me dat geen enkel probleem.

Wellicht was het handig geweest om dit ook te vermelden in je eerste post, dat had vast meer begripvolle reacties opgeleverd.

oefenen in verkeer

Je kunt ook oefenen in verkeer met een kind dat (nog) niet zelf fietst. Iedere keer als je 'deelneemt' aan verkeer (of dat nou lopend is of in de auto of achterop de fiets) kun je met je kind(eren) praten over alle situaties die je tegenkomt. Wat zijn de regels, waar moet je op letten, wat doen andere verkeersdeelnemers (en dan vooral: wat doen ze fout en hoe houdt je hier rekening mee), enz. enz.
Niet een keertje, maar als vaste gewoonte. Zo bouw je ook inzicht op.

bibi63

bibi63

07-03-2014 om 10:25

wat ik niet zo goed begrijp

Is als je kind iets aan haar voet heeft/had, ze dan wel kan lopen, maar niet fietsen. Of liep ze met krukken o.i.d.?
Maar hoe dan ook, als er nu geen medische beperkingen meer zijn die fietsen totaal belemmeren, denk ik dat het heel noodzakelijk is om haar nu echt te leren en laten fietsen. En dat staat even helemaal los van dat fietsexamen op school wat blijkbaar op korte termijn is. Meld haar desnoods ziek, maar ga nu wél maar haar aan de slag.
Gr. Bibi

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

07-03-2014 om 10:41

Wat ik dan weer niet begrijp...

Waarom moet er hier weer met zo'n opgeheven vingertje gezwaaid worden? Lena stelt gewoon een inhoudelijke vraag, ze vraagt niet om opvoedtips. Als ze vraagt om ervaringen met het fietsexamen dan kun je die vraag toch gewoon beantwoorden. En dan hoef je haar toch niet te gaan terechtwijzen en vertellen dat ze het helemaal fout heeft aangepakt. Hartstikke pijnlijk blijkt nu achteraf.
Ze hoeft niet in haar openingspost te vermelden dat er iets medisch meespeelt. Dat is de omgedraaide wereld. Je moet gewoon nooit oordelen als je het hele verhaal niet kent!

En wie zijn jullie om te bepalen dat kinderen gewoon veel moeten fietsen. Mag iedereen dat alsjeblieft zelf bepalen.....

Ginny

Als je in Nederland woont en wilt dat je kind enigszins zelfstandig wordt, dan kan dat bijna niet zonder (veel) te fietsen. Als je dat niet begeleid als ouder, doe je in mijn ogen je kind tekort, want je beperkt je kind daarmee nogal. Zoals ik al zei: het is een vaardigheid die je gewoon moet hebben, wil je 'mee kunnen doen'.
Ik zie ook geen enkele reden waarom ik dat hier niet zou mogen zeggen.

Bovendien

Lena vraagt om: "ervaringen èn meningen", zie titel van haar eerste bericht...

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

07-03-2014 om 10:59

Ja meningen

Over het fietsexamen. Niet over haar aanpak tot nu toe. Dat leek mij toch wel duidelijk, eerlijk gezegd.

Ik vind dit gewoon lomp. Doen jullie dit op het schoolplein ook zo? Meteen in de aanval... Je zou ook eerst eens voorzichtig kunnen aangeven dat je het wel lichtelijk laat vindt. En of daar wellicht een reden voor is. Als je die behoefte al hebt.

Ik vind het gewoon heel jammer dat er zo vaak zo snel geoordeeld wordt. Ik vind als je iemand zo een veeg uit de pan geeft, terwijl er een heel verhaal onder ligt dat je dan:
A. Op z'n minst je excuses moet maken en
B. Dat je je zou moeten afvragen of je niet eens wat minder voor een ander zou moeten denken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.