Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Echtgenoot rekent dochter "laag" schooladvies aan

Onze dochter heeft altijd mooie rapporten gehad en citoscores van II/B tot III/C.
Werkhouding is altijd een puntje geweest, ze is niet gemotiveerd en moet echt bij de les worden gehouden, maar gedrag was wel telkens V of RV. Desondanks zijn haar methodetoetsen altijd prima.
Mijn man is er daarom altijd vanuit gegaan dat ze minimaal Havo zou gaan doen. Nu ze in groep 7 zit en we ons een beetje verdiepen in schooladviezen, blijkt dat ze o.b.v. haar gewoon gemiddelde cito's en werkhouding waarschijnlijk een VMBO-t advies krijgt. Mooie rapportcijfers of niet.
Dit had hij niet verwacht en rekent het haar nu aan dat ze niet hard genoeg haar best doet op haar cito's en wijst haar hier ook op.
Ik heb zoiets van, "dit is onze dochter", ze mist de intrinsieke motivatie maar doet als wij het zeggen wel gewoon netjes haar leer- en huiswerk en haalt daardoor goede cijfers voor haar taakjes.
Ik wijs haar nog steeds / weer erop dat ze echt moet blijven opletten. Daar zitten ook consequenties aan vast, daardoor blijft het afdwalen binnen de perken. Dat, en haar aan haar huiswerk zetten is volgens mij voldoende om te doen.
Ben ik te soft of hij te streng.


Hemf

Hemf

06-09-2015 om 19:52 Topicstarter

aanvulling

Aanvulling: ik vind VMBO-t dus prima.

Jamie

Jamie

06-09-2015 om 19:53

Nou nou

Net in groep 7, er kan nog van alles gebeuren en mijns inziens is ze supergeschikt voor een mavo/havobrugklas als ze dat bij jullie aanbieden en wie weet haalt ze nog wat meer een II score en wordt het wel een havo-advies. Waar haalt ze II voor en waar haalt ze III voor? Begrijpend lezen en rekenen worden gezien als het belangrijkste.

bieb63

bieb63

06-09-2015 om 19:57

tja

Vooralsnog gewoon uitgaan van een mavo/havo advies en dito brugklas. Daarna zie je wel verder.

Katniss

Katniss

06-09-2015 om 20:03

Tja

Aanrekenen klinkt wel naar, het is wat het is. Hier een slimme dochter met een lamaarwaaieninstelling en matige concentratie. Haar vader dacht dat havo er toch minimaal wel in moest zitten, maar de cito's liggen een stuk lager. Dit jaar (ook groep 7) maar eens kijken of ze wat beter bij de les kan blijven. Er is nu in ieder geval een handelingsplan, dat moet natuurlijk nog uitgevoerd worden.

Hemf

Hemf

06-09-2015 om 20:31 Topicstarter

Katniss

Hier dus idem. Wat vinden jij en je man ervan?
Het gaat hem om de inzet hoor, niet om het resultaat. Je moet eruit halen wat er in zit vindt die, terecht, maar voor een 10-jarige die in het nu leeft wat veel gevraagd.

Hemf

Hemf

06-09-2015 om 20:34 Topicstarter

Jamie

is ook zo hoor, beetje voorbarig misschien...
Maar ik wil hem maar vast voorbereiden dat het misschien geen havo wordt.
Rekenen III en begr lezen II

Katniss

Katniss

06-09-2015 om 20:41

femh

Mijn ex en ik zitten wat dat betreft niet helemaal op een lijn Hij vindt dat ze 'gewoon gelukkig moet zijn' en 'een kind moet kind kunnen zijn', en ik wen langzaam aan het idee dat het geen vwo wordt. Mijn oudste ging zonder moeite naar het vwo en zijn oudste ging flierefluitend naar het vmbo (en is prima terecht gekomen verder).

Krullevaar

Krullevaar

06-09-2015 om 20:42

Aanrekenen?

Ik snap niet dat je man je dochter iets aanrekent wat er nog helemaal niet is. Pas aan het eind van dit jaar komt er een VOORLOPIG schooladvies.

Het is wat het is, altijd cito's op dit niveau is mavo/havo (afhankelijk van waar de II en III's voor worden gescoord - dat meld je niet). Je man kan het zichzelf aanrekenen dat hij er zich niet eerder in heeft verdiept als het zo'n issue voor 'm is. En wat gaat zijn inzet in om dit te verbeteren als dat per se moet?

Kan ook best zijn dat dochter, nu in groep 7, pas gaat inzien dat ze harder moet werken om haar doel te bereiken. Als ze al een bepaald beeld van haar toekomst heeft.

bieb63

bieb63

06-09-2015 om 20:43

Joh

vaak is het zo dat kinderen die best wat in hun mars hebben, als kind het belang nog niet zo in zien, liever andere dingen doen enz. Best lastig als ouder als je weet dat je kind meer kan. Anderzijds: 'kunnen' is niet alleen intellectueel 'kunnen', maar moet ook in je karakter zitten om je volledig in te zetten op het (voor velen) saaie rekenen, taal, topo enz. Los daarvan kan je intellect, je interesse, je eigen kundigheden, gevoel voor iets hebben, op een heel ander vlak liggen, dan de standaard dingen die je op de bs leert. Lastig, want die basisdingen bepalen een hoop (en zijn ook belangrijk uiteraard), maar als er genoeg in zit, dan komt het wel. Start je met vmbo, ga je evt door naar havo. Of niet, want geen zin in maar doorgaan met saaie dingen. Ga je door naar MBO4 in een richting die je interesseert en evt door naar HBO. Zo kan het ook. En vaak komen daar veel interessantere volwassenen uit voort.

bieb - vraagje

"En vaak komen daar veel interessantere volwassenen uit voort"

interessanter dan wie?

Hemf

Hemf

06-09-2015 om 20:52 Topicstarter

bieb63

zo zit ik er dus ook in. O.b.v. intellect zou ze volgens mij havo kunnen, maar o.b.v. karakter eerder mavo.
Ik hoop dat ik man ook zo kan gaan laten denken
Hij kan er nog 'n jaar aan wennen. En wie weet wordt hij positief verrast.

Moni

Moni

06-09-2015 om 20:55

Zoek vooral een school met een combi havo/vmboT

De scores voor rekenen en begrijpend lezen laten zien dat ze op het randje zit. Als ze dit niveau volhoudt, komt ze prima uit.

Hemf

Hemf

06-09-2015 om 20:57 Topicstarter

Moni

Dat gaan we idd doen. Gelukkig genoeg keuze hier in de buurt.

bieb63

bieb63

06-09-2015 om 21:03

Jippox

Zonder denigrerend te willen zijn, dat even voor de duidelijkheid. Interessanter omdat ze minder bezig zijn met op school de beste resultaten te willen halen, meer bezig zijn met wat je zelf interessant vindt (niet alleen wat bs voorschrijft), meer tijd daar voor hebben, meer jezelf ontdekken en dus vooral ook meer jezelf kunnen zijn. En leren wie je bent en wat je wilt.
Geldt uiteraard niet voor iedereen / ieder kind. Maar voor veel 10/11/12 jarigen is alles nog ontdekken, en niet perse dan al bepalen en weten (en er dus ook voor zorgen) wat je moet en wilt als volwassene op basis van het VO advies.

bieb

Ik ken meer en minder interessante mensen, maar heb nooit veel samenhang met de door hen gevolgde opleiding(-s route) kunnen ontdekken.
En: ook kinderen die bezig zijn met 'goede resultaten willen halen op school' zijn misschien wel helemaal zichzelf en precies bezig met dat wat ze zelf interessant vinden.
Ik krijg toch de indruk dat je hier wat dingen bij elkaar harkt die niet zoveel met elkaar te maken hebben.

bieb63

bieb63

06-09-2015 om 23:05

Dat ka jippix

Niks mis met een kind dat vooral bezig is met rekenen en lezen en andere bs zaken. Niets mis mee. Maar er is ook een andere kant wbt worstelende oudeds met niet domne kinderen, maar niet zoveel interesse in basale schoolse leerstof. Een andere manier van leren, ontdekken, interesseses, ontwikkelen, dan alleen de focus op her hoigsr mogelijke vanaf jonge keeftijd. Meer een hart inder de riem voor het minder , in ogen van ouders, ideale beeld.

Katniss

Katniss

06-09-2015 om 23:12

Bieb63

Ken jij wel schoolslimme kinderen? Vaak zijn dat helemaal geen kinderen die helemaal los gaan op hun schoolwerk want het komt ze gewoon aanwaaien. Tijd te over om allerlei interessante hobby's te ontplooien.

Te streng?

@femh, is hier ook sprake van een cultuurding?
In klas van mijn kind was een Marrokaans meisje met een dubbeladvies vanwege een matige cito ( gebeurde een paar jaar geleden). Haar vader was boos op haar en heeft haar bewust ingeschreven op een school met alleen het laagste niveau, voor straf om haar gemakzucht.
Komt je man ook uit een cultuur waarbij het niet voldoen aan een bepaalde verwachting, zwaar weegt?

Als het vanuit een bepaalde cultuur komt, maakt het niet uit of je dochter op het vo nog altijd kan laten zien wat ze in haar mars heeft, je man zal waarschijnlijk toch teleurgesteld zijn in zijn dochter. Goed mogelijk dat hij jou te soft vindt.

Krullevaar

Krullevaar

07-09-2015 om 08:46

Je hebt ook VO scholen met een heterogene brugklas (Mavo t/m VWO). Als jullie als ouders het advies niet vinden matchen met haar capaciteiten, kan je altijd daarvoor kiezen. Dan doet het advies er helemaal niet meer toe (en haalt voor sommige kinderen de druk weg).

Jamie

Jamie

07-09-2015 om 09:00

Krullevaar

Dan moet je maar net zo'n school in de buurt hebben en dan nog: ik geloof nog steeds niet dat je een kind met een havo/vwo advies in zo'n klas zet als er meer scholen in de buurt zijn dus in mijn ogen is het gewon een verkapte mavo/havobrugklas.

Trekken aan een dood paard heeft geen zin

Ik heb ook zo'n dochter die qua intellect best Havo kan. En ook een mooi Havo-advies meekreeg van de basisschool. Ze kwam in een Havo-VWO brugklas terecht, en wij hoopten dat ze zich een beetje op zou trekken aan haar vriendin (die nu VWO doet). Maar onze dochter is een beetje een vlinder, erg van de gezelligheid en school boeit haar alleen maar vanwege het sociale aspect. Dus aan het eind van het brugjaar waren we blij dat ze naar VMBO-t mocht op deze school, haar cijfers waren zelfs daar eigenlijk te laag voor...
Tja, nu kun je natuurlijk zeggen dat we haar strenger aan moeten pakken, meer er bovenop zitten met huiswerk maken en zo. Maar dochter is zoals ze is. Intrinsieke motivatie heeft ze niet (veel), wel een eigen willetje . En omdat wij geen zin hebben in alle dagen strijd, hebben wij ervoor gekozen om haar wel steeds te blijven wijzen op haar huiswerk, zo nu en dan te overhoren, maar verder is het haar eigen verantwoordelijkheid. Ze wil graag op deze school blijven (VMBO-t is het laagste niveau dat ze op deze school aanbieden), dus ze zal er toch haar best voor moeten doen om dat voor elkaar te krijgen. Ik hoop dat dat voor haar voldoende motivatie is. En daarna zien we wel. Als ze een leuke studie vindt op een MBO is dat prima. Wil ze toch alsnog naar de Havo, ook goed. Mijn broer zag pas op zijn 21e het licht (juiste studie), dus ik wanhoop nog lang niet!

Krullevaar

Krullevaar

07-09-2015 om 11:13

Jamie

Dat mag jij natuurlijk vinden, maar je kent die hele school niet. Hier is zo'n school in de buurt die zelfs begaafdheidsprofielschool (zijn er maar 25 van in NL) is en juist plekken reserveert voor jonge HB leerlingen die een aangepast programma kunnen volgen (binnen de gewone klassen).

Ook is de Mavo stroom uiteindelijk het kleinst en de H/V stroom het grootst. Ze plaatsen natuurlijk wel een bepaald aantal leerlingen per verwachte stroom alleen je houdt je kansen nog open.

Amare

Amare

07-09-2015 om 14:37

nou

'Onze dochter heeft altijd mooie rapporten gehad en citoscores van II/B tot III/C.
Desondanks zijn haar methodetoetsen altijd prima.'

Volgens mij zijn dat scores die bij VMBO TL passen, en niet perse bij HAVO. Dus in die zin snap ik de verbazing niet zo. Dat ze bij methodetoetsen goed scoort, kan ook aan de school liggen. Er zijn zat scholen die de toetsen aanpassen aan het gemiddelde niveau van de klas. Dus een klas met veel VMBO-ers krijgt een makkelijker toets (en dan haal je al snel een goed cijfer).

Jamie

Jamie

07-09-2015 om 15:02

Amare

Het zijn duidelijk scores tussen mavo en havo in. Niet perse alleen mavo. Later bleek dat begrijpend lezen op havoniveau is en rekenen op mavoniveau dus een mavo/havobrugklas is het meest geschikt als de cijfers zo blijven.

Dees

Dees

07-09-2015 om 15:18

II/B tot III/C.

Mijn neefje had tot groep 7 schooladvies vmbo TL, daarna kwam de groep 8 cito en daar kwam gymnasium uit, advies werd uiteindelijk havo/vwo. Mijn zus had tot groep 7 havo advies, maar kelderde in groep 8 naar de mavo.

Laat je kind lekker ontwikkelen zoals zij zich ontwikkeld, wat heeft je kind aan een Havo/VWO advies terwijl ze zich daar een slag in de rondte moet werken en het nog niet haalt. Ik begrijp ook niet dat als je man het zo belangrijk vindt hij zich niet eerder heeft verdiept in die scores. Het is toch logisch dat score II/B tot III/C niet leiden tot een hoog schooladvies.

Hemf

Hemf

07-09-2015 om 16:31 Topicstarter

gedrag

M'n man denkt gewoon dat ze beter kan. En als ze een rustig oplettend kind in de klas zou zijn dan had ze ws betere cito's gehad.
Maar ze is nou eenmaal geen rustig oplettend kind, maar een die snel is afgeleid, graag en veel kletst en daar regelmatig op gewezen moet worden.
Tja, zo is ze en dat kun je niet veranderen. Het totaalplaatje is gewoon geen duidelijk Havo kind.

Amare

Amare

07-09-2015 om 16:37

femh

'M'n man denkt gewoon dat ze beter kan.'

Misschien kan je man dan eens rustig nadenken over hoe hij dat betere er uit kan halen?

Hemf

Hemf

07-09-2015 om 16:40 Topicstarter

Amare

ja idd. Want hij vindt het al jaren grappig dat ze zo extravert is in de klas (mits ze zich nog gedraagt), maar nu hij de combi cito / schooladvies heeft ontdekt, moet ze opeens veranderen.
Niet mee eens.

Amare

Amare

07-09-2015 om 19:27

wat wel kan

is dat je man aan je dochter uitlegt dat haar lollige gedrag er toe gaat leiden dat ze een lager schooladvies krijgt. Gewoon rustig met haar de consequenties bespreken. En dan aan je dochter vragen of ze dat vervelend vindt en wat ze er (eventueel) aan wil doen. Of hij haar kan helpen met iets ...

Heeft je dochter al enig beeld van wat ze later wil worden? Bij kinderen die hersenchirurg of raketgeleerde willen worden, maakt een goed schooladvies meer indruk dan bij kinderen die zichzelf verheugen op een baan als schoonheidsspecialiste of dierenartsassistente. Het maakt niet uit of het idee realistisch is, maar het kan je dochter wel helpen om alvast een beetje te focussen op de middelbare.

Katniss

Katniss

07-09-2015 om 19:49

Amare

Dat laatste werkt hier niet echt mee. Mijn dochter zei laatst dat ze niet naar het vwo hoefde 'want ik ga toch in een dierentuin werken'

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.