Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
PS

PS

11-10-2014 om 20:22

Drama in Voorburg

http://www.volkskrant.nl/binnenland/leerling-doodgestoken-bij-vmbo-school-voorburg~a3765921/

Het drama in Voorburg heeft me echt aangegrepen. Verschrikkelijk! Mijn medeleven gaat uit naar de ouders.
Klopt het dat alle steekpartijen in Nederland plaats hebben gevonden op het VMBO? En gaat de onderwijsinspectie nu onderzoek doen? Geen wonder dat veel ouders hun kinderen niet op het VMBO willen. I don't blame them..


Barvaux

Barvaux

11-10-2014 om 20:26

nee he

Gaan we weer, even uithalen naar het VMBO... applaus hoor!

Barvaux

Barvaux

11-10-2014 om 20:31

oja

http://www.telegraaf.nl/binnenland/22073573/__Massale_vechtpartij_school__.html school voor vmbo, havo en atheneum

http://www.omroepbrabant.nl/?news/217346932/Twee+jongens+%2814%29+van+vechtfilmpje+in+Breda+opgepakt+.aspx school voor mavo en hoger maar ja die kinderen kwamen zeker van het vmbo elders???

Mieke

Mieke

11-10-2014 om 21:12

Vast niet

Vorig schooljaar trok een klasgenoot van mijn zoon een mes na de gymles. Liep verder goed af. Kind was 10 jaar en afkomstig uit een keurig gezin op een normale lagere school.

Ik geloof niet dat dit alleen op VMBO scholen gebeurt. Sterker nog. Het is een incident. Gelukkig worden er niet jaarlijks kinderen door andere kinderen op school doodgestoken.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2014 om 02:25

Misschien kun je stellen

dat er iets meer kans is dat zoiets op een vmbo gebeurt, omdat het aantal leerlingen daar nu eenmaal groter is dan bij havo en vwo.

Dat veel ouders hun kinderen niet op het vmbo willen, schrijf ik eerder toe aan teleurstelling over het schooladvies (mijn Jan/Marie kan best een stapje hoger), dan aan angst voor steekpartijen.

Barvaux

Barvaux

12-10-2014 om 08:22

kaaskopje

Er zitten meer kinderen op scholengemeenschappen dan op aparte vmbo' s

Een vreemde dubbele boodschap heb je: ik leef mee met de ouders; en tegelijk: maar dat krijg je ervan als je je kind op een VMBO zet.
Vooruitlopend op alle onderzoeken die er ongetwijfeld nog zullen komen: de eerste berichten zeggen dat het gaat om pestgedrag. En pestgedrag komt op alle scholen voor, overal zijn pesters, overal zijn kinderen die gepest worden en heel soms zijn er kinderen voor wie het pesten echt te ver gat, zonder dat ze dat op een goede manier kunnen uiten. Een afschuwelijk drama, voor de ouders, de school en de kinderen uit de klas: iedereen staat erbij, maar niemand ziet de signalen tijdig genoeg om in te grijpen en de pester te stoppen. Ondanks alle protocollen die er zijn.
Mijn tweede zoon is erg gepest en ik heb in eerste instantie alle signalen verkeerd begrepen (school ook). Hij was een binnenvetter, dus hij vertelde niet wat er aan de hand was. Totdat het in een nachtmerrie naar buiten kwam. Voor mij is nu de belangrijkste vraag: wat kun je doen om pesten te signaleren, met name bij een kind, dat niet praat, en niet kan of wil vertellen wat hem/haar overkomt.
Een andere opmerking komt van mijn oudste, die zelf nu les geeft op een VMBO: kinderen kunnen niet duidelijk aangeven wanneer het genoeg is (geen grapje meer) en anderen verstaan dat niet. Met andere woorden: jongeren op die leeftijd zijn eigenlijk nog niet goed in staat om de eigen grenzen aan te geven of anderen te verstaan als die hun grenzen aangeven. Een campagne met zoiets als: een grapje is alleen leuk als de ander erom kan lachen.

Tsjor

Barvaux

Barvaux

12-10-2014 om 09:54

ik word er echt boos van

Het lijkt wel of jij alle VMBO kinderen over één kam scheert en alleen maar goed denkt over havisten en vwo'ers. Wat doe je daar 95% van de kinderen op het vmbo te kort en wat ben jij? Vast geen vmbo'er... dus dat maakt voor mij weer duidelijk hoe verkeerd mensen kunnen denken. Heilige boontjes.

Heb je enig idee hoe hard de docenten daar werken, hoeveel moeite ze doen om de kinderen niet alleen les te geven maar sommige kinderen ook daadwerkelijk op te voeden? Is het zo gek dat de meeste problemen op een VMBO school zijn omdat die kinderen soms gewoon problemen HEBBEN? Slechte opvoeding, slecht milieu, veel zaken aan je hoofd... ja daar kun je niet even havo of vwo bij doen, zelfs al had je de hersens.

Kinderen met havo/vwo hersenen die problemen hebben stromen af, zijn al behoorlijk beschadigd en die krijg je er ook nog eens bij. Ik heb het bij mijn neef gezien. Veel havo/vwo scholen zijn niet in staat om kinderen met problemen te helpen en laten die kinderen gewoon afstromen en het vmbo mag het uitzoeken.

En dan bovenal komt er iemand als jij om nog even een hoop stront er overheen te gooien en wat doe jij om de situatie te verbeteren? Je bent alleen maar bezig met het nog erger te maken. Goed gedaan! Nogmaals: applaus!

Fiorucci

Fiorucci

12-10-2014 om 10:15

Barvaux

Geen woord aan toe te voegen, zo is het.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2014 om 10:48

Ja ook nog, Barvaux

daar stond ik op dat tijdstip niet bij stil, maar daar kun je niet automatisch vanuit gaan. Bovendien blijven leerlingen leerling van het vmbo of van andere vo's. Bij ons in de stad zijn scholen waar vmbo basis en kader en hogere niveaus gescheiden zijn. Maar goed, als ik dat muggenziften (van mijzelf) achterwege laat, is mijn intentie om aan te geven dat PS misschien eerst even moet uitzoeken of het werkelijk wel zo zwart/wit ligt als ze suggereert.

Barvaux

Barvaux

12-10-2014 om 10:55

Kaaskopje

Ik denk dat veel mensen wiens kind naar vmbo moet eerder kiezen voor een scholengemeenschap omdat je dan naam X kunt noemen en men dan nog niet weet dat het kind op het vmbo zit. Als je kind naar een school gaat met alleen basis en kader is het, met het noemen van de naam, meteen duidelijk hoe het zit (schaam schaam blijkbaar....).

Hier ging het om een school van 300 kinderen (volgens de informatie), nou de meeste scholengemeenschappen beginnen pas bij 1200.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2014 om 11:00

Barvaux

Ik lees net je laatste bijdrage en ik geloof dat ik je nog nooit zo boos heb gezien. En gelijk heb je. Ik wilde in mijn vorige bijdrage eigenlijk het woord snobistisch laten vallen, dat is de reactie van PS namelijk. Fijn als je genoeg in huis hebt om naar meer dan vmbo te mogen, maar als je dat niet in huis hebt als kind, kun je als ouders nog zo stampvoeten dat kind niet op dat 'vreselijke' vmbo moet, maar daar doe je dan verder weinig aan. Ja... heel veel en kostbare privéles misschien en een ongelukkig kind omdat hij of zij meer moet presteren van zijn ouders dan er in zit op dat moment.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2014 om 11:17

Barvaux

De scholen waar mijn dochters op gezeten hebben, hebben een gescheiden basis/kader van de rest. De school van mijn jongste dochter doet dat onder dezelfde schoolnaam. De school van mijn oudste is nadat zij eraf kwam na een fusie doorgegaan met twee namen. Het hoort dus nog wel bij elkaar. Maar toen mijn dochter er zat, zat ze dus op dezelfde schoolnaam als haar havo/vwo-schoolvriendinnen. Verschillende gebouwen, maar dezelfde school.
Verder is er een 'groene' vmbo (dieren/planten, e.d.) waar ook geen twijfel over kan bestaan dat het om vmbo gaat en dan twee scholen waar alles onder 1 dak zit. En laten dat nu juist de scholen zijn waar ik mijn dochters niet wilde hebben. Alleen ouders met een gymnasium-kind kunnen kiezen voor volledig gescheiden onderwijs. Wij hadden zo'n kind, althans op het moment dat ze van de basisschool af kwam, maar ze weigerde tot huilens toe naar die school te gaan. Dan maar niet toch? Ik weet zéker dat ze er geen slechter mens van is geworden.

Er heeft hier, bedenk ik me nu, in het verleden ook een drama voorgedaan en dat was bij de lokatie van de hogere niveaus:
Op 23 april 2007 kwam de school in het nieuws toen de 16-jarige (naam slachtoffer) overleed nadat hij op het terrein van de school door een 17-jarige jongen in elkaar werd geslagen.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2014 om 11:18

En laten dat nu juist de scholen zijn waar ik mijn dochters niet

Die alles onder 1 dak scholen dus.

PS

PS

12-10-2014 om 11:42

cijfers

Cijfers liegen niet.

Een documentaire over het VMBO


http://www.youtube.com/watch?v=L_k9mlWippc

Barvaux

Barvaux

12-10-2014 om 11:58

Cijfers?

Ik moet anderhalf uur ergens naar kijken om cijfers te vinden? Ja zo kun je ook discussiëren.

Maar wat wil je nu? Wil je werkelijk beweren dat de helft van alle pubers uitschot is en met wapens loopt, waar niets geen eer aan te behalen is?

Nou ja, eigenlijk voel ik me te goed om met jou in discussie te gaan.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-10-2014 om 12:17

Vooral niet doen dan, toch....

Ik snap wat je wil zeggen. En je hebt ook helemaal gelijk voor wat betreft het afzakken en laag instromen van probleemleerlingen. Toch maken juist dat soort ontwikkelingen dat veel ouders hun kind niet op een vmbo willen. En omdat (ik citeer maar even letterlijk) er veel 'buitenlanders' op zitten.
Maar het lijkt me niet dat dit incident niet op een gymnasium had kunnen plaatsvinden.

Barvaux

Barvaux

12-10-2014 om 12:30

ginny

Met jou wil ik wel discussiëren

"Toch maken juist dat soort ontwikkelingen dat veel ouders hun kind niet op een vmbo willen."

Ik denk dat het ook heel erg de angst is, een angst die helemaal niet waar hoeft te zijn en uit te komen. Wat is ook weer mis met buitenlanders? Oja aziaten mogen wel, die gaan allemaal naar het VWO toch?

Als 'al die buitenlanders' naar het vmbo gaan terwijl er minder van zijn waar moeten we dan naar wijzen? Precies, de basisschool. Die krijgt het blijkbaar niet voor elkaar om het grote aantal buitenlanders op tijd goed genoeg Nederlands te leren zodat ze op hun echte niveau uitstromen.

Verder begrijp ik niet hoe iemand basis, kader, gemengd en theoretisch op 1 hoop durft te gooien. Er is helemaal geen HET vbmo. Er zitten kinderen op die zeer grote psychische problemen hebben, kinderen die eigenlijk naar praktijkonderwijs moeten en kinderen die eigenlijk op de havo of het vwo horen en álles er tussen in. Waarom denkt iemand dat zo'n grote groep iets is waar jouw kind niet thuishoort? Interessant eigenlijk....

Dan nog: wat moet er veranderen? In mijn ogen op de scholen die ik ken helemaal niets, ze doen het prima, de leerkrachten doen hun best. Natuurlijk zijn er vmbo scholen waar grote problemen zijn maar er zijn ook VWO's die problemen hebben.

Even anno

Even anno

12-10-2014 om 13:22

zwart/wit

Moet je het niet zo zwart wit benoemen als TO, maar feit is wel dat kinderen uit de zwakkere milieus grotere kans hebben om op de lagere VMBO niveaus terecht te komen. Het is ook helemaal niet verwonderlijk dat hierop meer van dit soort incidenten zullen plaatsvinden dan op gymnasia. Die kinderen komen nou eenmaal vaker uit gezinnen die alles net wat beter voor elkaar hebben.

Je kan er wel omheen draaien en politiek correct blijven, maar het is gewoon zo. Maar dit zegt natuurlijk niets over 'de VMBO'er' en het is jammer dat veel mensen dit soort snelle conclusies trekken.

Ik kom uit de regio en vond het enorm jammer dat het juist om deze school ging en niet om een gewone scholengemeenschap, want je weet hoe mensen dan gaan praten. Deze school staat tegenwoordig echt wel goed bekend en doet enorm haar best. In mijn jeugd heette het nog de Vlietschool en die stond slecht bekend maar het Corbulocollege volgens mij niet.

Geen enkel verband

Even anno, er is toch geen enkel verband tussen wat er gebeurt is en 'vmbo-school'. Dat verband wordt door PS ingebracht, maar het gaat nergens over. Het is volkomen terecht dat Barvaux zo boos wordt. Dat heeft niets met politieke correctheid te maken. Omgekeerd: ik vind het politiek incorrect om verbanden te leggen die helemaal nergens mee te maken hebben. Waarom praat niemand over het pesten, want dat verband wordt wel direkt gelegd.

Tsjor

Even anno

Even anno

12-10-2014 om 13:56

onderzoek

Ik weet niet of er verband bestaat en ken geen onderzoeken. Maar ik denk dat als je zo'n onderzoek uitvoert dat dit helaas een self fulfulling prophecy zal blijken te zijn. Hier in de buurt had je ook de moord op een leraar (Terra College), uitgevoerd door een... jawel.

Maar ja, misschien moet je je als samenleving afvragen wat je daaraan kan doen. Zorgen dat iedereen echt gelijke kansen heeft. Want dat is nu gewoon niet zo. Eromheen draaien gaat het probleem ook niet oplossen.

Even anno

Even anno

12-10-2014 om 13:58

overigens

Zei de directeur hier op de radio 'dat het twee normale Hollandse jongens waren, dat had niemand verwacht'. Vond ik wel een dubieuze opmerking, maar dat terzijde.

Hortensia

Hortensia

12-10-2014 om 14:10

Voor wat het waard is...

Want dit is van de Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/binnenland/23190427/___Buitenbeentje_zwaar_depressief___.html

Vooral dit trof me: "Dader Anthony (16), een buitenbeentje, werd al jarenlang gepest, onder anderen door het slachtoffer. Hij was bang, zeggen ze. Een tijdje geleden werd hij door een groep opgewacht bij zijn werk. Sindsdien liet hij daar zijn gezicht niet meer zien."

Hortensia

Hortensia

12-10-2014 om 14:11

voor de duidelijkheid:

Hiermee keur ik de moord natuurlijk niet goed.

Maar pesten ook niet.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

12-10-2014 om 14:38

Hortensia

Ja, als dat waar is is het in en in triest. Pesten doet heel veel kwaad. Die jongen is getekend voor het leven.

Er is ook iemand die hem dat mes heeft gegeven. Ik hoop dat ze die ook aanpakken.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-10-2014 om 15:58

Eigenlijk

Zie ik hier dat de vmbo scholen ( en bedoel ik dus de echt, niet de veredelde mavo's) eigenlijk helemaal geen slechte scholen zijn. De school hier in de buurt had ook al jaren een slechte naam. Dat hebben ze zich echter op hun fatsoen getrokken, en een groot arsenaal aan zorg opgezet.

Toch blijft, naar eigen zeggen, de politie daar wekelijks komen en op de elite gymnasiumschool aan de overkant van de weg nog niet een keer per jaar. Maar dit zegt inderdaad helemaal niks over de gemiddelde vmbo leerling, ook niet over die van kader en basis.

En verder denk ik dat basisscholen dit ook niet allemaal in de hand hebben. In sociaal zwakkere gezinnen gaan zaken vaak zo helemaal anders, qua taalaanbod, qua begeleiding, qua belang dat aan school gehecht wordt, qua buitenschoolse activiteiten dat die kinderen vaak vanzelf al op achterstand komen.
Ik ken slimme welbespraakte allochtonen met slimme welbespraakte kinderen, en ik zie allochtonen die hier al bijna heel hun leven wonen en nog niet verder komen dan een paar zinnetjes. Hun kinderen doen het vaak wel ietsje beter, maar toch zie ik die bijna nooit naar havo of vwo gaan. Mogelijk ook omdat aanleg hier ook nog wel een rol in speelt.

Hortensia

Hortensia

12-10-2014 om 16:02

net gehoord

De jongen die het mes gaf is ook aangehouden (bron: publieke radio).

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-10-2014 om 16:08

En nee

Ik wil hier niet mee zeggen dat allochtonen dommer zijn. Ik zie alleen hier ook een duidelijke tweescheiding die van generatie op generatie wordt overgebracht.
School (basis en vo) zal ook vast wel steken laten vallen, maar ik zie toch ook echt duidelijk dat sommige kinderen van huis uit minder meekrijgen. Of misschien beter gezegd: andere dingen. Dingen die minder goed aansluiten bij ons schoolsysteem. Staat een klein beetje los van allochtoon zijn of niet.

Barvaux

Barvaux

12-10-2014 om 16:21

tja

Geen eens buitenlanders... ook wel een teken aan de wand.

Wat ik jammer vind is dat je als leerkracht een lager niveau nodig hebt om het vmbo les te geven en als ze een beetje langer bezig zijn geven ze dus in de bovenbouw van havo/vwo les. Lekker makkelijk. Waarschijnlijk verdienen zij ook meer geld terwijl ik denk dat er veel en veel meer eer te behalen valt (en stappen te zetten) op het vmbo. Daar zou je als leerkracht meer geld moeten verdienen zodat daar ook de goede leerkrachten komen en dat het niet het onderste platform is en zaak om zo snel mogelijk op een 'betere' school terecht te komen. Je ziet het ook bij zwarte basisscholen.... foute boel. Dat zou moeten veranderen.

Barvaux

Barvaux

12-10-2014 om 16:22

oja

Ik vraag me nog steeds af waar de onderwijsinspectie nu onderzoek naar moet doen... iemand hier die wel een link ziet?

Dendy Pearson

Dendy Pearson

12-10-2014 om 16:29

2e verdachte

http://www.nu.nl/binnenland/3901468/politie-houdt-tweede-verdachte-steekpartij-voorburg.html

Je zal maar leraar zijn op die school. Pffff...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.