Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Mama pestslachtoffer

Mama pestslachtoffer

14-01-2014 om 17:18

Dochter is het pispaaltje

Helaas is mijn dochter een te lief en onzeker kind. Nu in groep 7. Vorig jaar was een rotjaar met een juf die pesten nou niet bepaald aanpakte. Zij vond dat mijn dochter te snel ging huilen. En was ook zo slim om dit tegen haar te zeggen in de klas, met de anderen kinderen erbij.

Nu heeft ze gelukkig wel een lieve juf, maar kinderen zijn zo sneaky, die hebben echt wel door als de juf niet kijkt.
Dus wordt mijn dochter helaas nog steeds gepest.
Er is wel een pestprotocol; kanjertraining. Maar ik heb het idee dat in dat programma nog steeds de "schuld" voor een groot deel bij het slachtoffer wordt gelegd; die moet maar weerbaarder worden.

Wat mij dochter mij vertelde maakte me zo boos. Van de popi kinderen mag ze niet meedoen omdat ze sloom is. En niet slim (beide slaat nergens op).
En ik ken deze kinderen omdat ik nogal eens hielp op school. Echt van die goed gelukte verwende krengen die met de nieuwste smartphone lopen te pronken. En omdat ze er zo leuk gelukt uitzien krijgen ze zoveel aandacht van iedereen; ook van volwassenen. Hadden met de kerstmusical ook alledrie een hoofdrol. Mijn dochter had vrijwel geen rol (werd ze ook weer om gepest). Dit word door drie moeders gedaan, en die zullen de situatie wel niet goed kennen, maar dit was zo niet slim om te doen.

Deze dames hebben nu sinds de kerst dus echt de macht over de kinderen uit de klas, en verbieden anderen om met mijn dochter te spelen!
De juf heeft dit inmiddels wel besproken in de klas (nadat ik met haar had gesproken) maar nu zijn die drie dus weer met dreigementen naar mijn dochter gestapt. Dit weet de juf nu ook.

Overigens is mijn dochter niet het enige slachtoffer en ik weet dat er meer kinderen rondlopen die bang zijn voor dit 3 tal. Maar de meesten lopen mee en mijn dochter vertikt dat (wat ik heel knap vind van haar). Dus nu is zij de pispaal.

Hoe kun je dit stoppen? Heeft iemand de gouden tip?
Ik heb vorig jaar al met een van die moeders gesproken, maar zij schoot meteen in de verdediging en beweerde dat haar dochter dat soort dingen echt niet doet. Wat dacht ik wel niet!


Dendy Pearson

Dendy Pearson

14-01-2014 om 17:31

ander klas/school

Dit gedrag kan je niet veranderen. Het zachte van je dochter niet en het gehaaibaai van die meiden ook niet.
Als er een mogelijkheid is om van klas of school te veranderen zou ik dat zeker overwegen. Zo kan je dochter haar basisschooltijd leuk afsluiten. Op deze leeftijd kan ze van pesten een flinke knauw overhouden.

Polletje Piekhaar

Polletje Piekhaar

14-01-2014 om 18:29

in ieder geval

aan de de bel blijven trekken bij de juf
Ben je al eens bij de schooldirecteur geweest met je klachten? Als je vindt dat juf er te weinig aan doet, lijkt dat me de aangewezen plek.
Verder thuis kun je haar proberen op te vangen, haar in ieder geval het gevoel te geven dat ze met haar verhaal terecht kan. Maar dat doe je vast al.
Aan de andere kant kan kritisch kijken naar wat zij in haar gedrag kan veranderen om de situatie te verbeteren, geen kwaad. Een of andere training?

Rafelkap

Rafelkap

14-01-2014 om 18:35

andere school?

Of een andere school overwegen, een met wel een prettige sociale sfeer waar goed aan wordt gewerkt.

klinkt

Klinkt als de eerste basisschool van mijn dochter. En jouw dochter klinkt precies als de mijne, een paar jaar geleden.
Wegwezen daar, het wordt niet beter. Geef dat kind nog een laatste anderhalf jaar op een socialere school. Het heeft voor de mijne wonderen gedaan.
En die goed gelukte krengetjes, daar moet je proberen afstand van te nemen. Ik had in die tijd zo'n rood was voor mijn ogen dat het maar goed is dat er niet eentje per ongeluk voor mijn wielen kwam. Ik kan je verhalen vertellen over wat ze mijn dochter allemaal aandeden.... Maar het gaat niet om die sneaky bitches, die pesten omdat ze daartoe de kans krijgen. En deze school doet daar blijkbaar niets aan.

Moeilijk

Wat verdrietig voor je dochter zeg. Ik heb soms het idee dat als kinderen eenmaal bloed geroken hebben het nooit meer helemaal goed komt tenzij er een leerkracht met aan magie grenzende krachten aan te pas komt.

Mijn zoon had vorig jaar min of meer hetzelfde. Hij had net een klas overgeslagen, was 'de nieuwe' en de jongste en huilde ook wel makkelijk. Toen zijn klasgenoten dat doorhadden was het bal. Nou is mijn zoon om andere redenen van school gewisseld, maar de juf die hij het volgende jaar zou hebben gekregen zou het proces hebben kunnen omkeren, daar ben ik redelijk zeker van. Maar als een leerkracht niet alles op alles zet om de sfeer in de héle groep aan te pakken zal zelf weerbaarder worden niet veel zoden aan de dijk zetten.

Als je denkt dat de leerkracht geen voldoende positieve invloed op de groep kan hebben en dat weerbaarder worden van je dochter niet voldoende zal zijn om een normale schooltijd te hebben zou ik er voor kiezen om je dochter ergens anders een frisse start te laten maken. Anderhalf jaar is echt heel lang voor een kind dat gepest en buitengesloten wordt.

skik

Ja weg daar

Ik zeg wegwezen daar. Verloren energie, dat gaat je niet meer lukken. Te lang gewacht, eerlijk gezegd. Nu kun je nog maar een ding doen en heeeel snel een andere school zoeken met een hele sociale klas. Geloof me ik ben vroeger zelf heel veel gepest en buiten gesloten en dat geeft een enorme knauw. Vreselijk voor je dochter.

Mama pestslachtoffer

Mama pestslachtoffer

15-01-2014 om 09:07

Oke dit ga ik met dochter en man bespreken

Het wrange is dat we vorig jaar al op het punt stonden weg te wezen daar. Dit voornamelijk omdat we bij de directie geen gehoor kregen. Regel het maar met de juf was haar antwoord. Ze gaat hier niet over.

Maar juf vond dat dochter het zelf uitlokte, door te soft te zijn. Op het moment dat we dit allemaal duidelijk hadden was vorig jaar al bijna om.

De juf die ze nu heeft is echt een engel en staat bekend om juist goed te kunnen omgaan met pest situaties. We hebben ook meteen de eerste week onze zorgen hierover geuit.
Het ging tot december ook heel goed.

Maar vooral sinds de kerstviering gaat het faliekant mis. Er staat nu ook 2 dagen per week een andere juf op de groep. Een is stagiair en ziet dat hele pesten niet. De andere is een weliswaar ervaren juf, maar kan deze meiden blijkbaar niet de baas. Het gebeurt ook steeds op die dagen.
Gelukkig is de stagiair deze week voor het laatst begreep ik.

Ik heb vanmiddag (weer) een gesprek met de juf. Ik ga ook eerlijk zijn dat ik er een hard hoofd in heb mijn dochter op school te laten.
We hebben vorig jaar al rondgekeken, dus we weten gelukkig al waar we terecht kunnen.

Alleen ik weet dat dochter niet weg wil. Met een paar meiden kan ze juist super goed opschieten. Helaas mocht ze daar afgelopen week niet meer mee spelen (de bitches verboden die meisjes met mijn dochter te praten).
Dit ga ik vanmiddag ook weer benadrukken; dat die drie echt veel macht hebben en niet alleen mijn dochter moeten hebben.

En het gevoel dat als er een voor mijn wielen komt.... Dat is zo herkenbaar. Helaas woont er ook een in de straat, dus ook het buitenspelen hier wordt erdoor verziekt (die moeder sprak ik vorig jaar maar haar kind doet dat niet!).

En dat pesten schade aanricht weet ik zelf helaas maar al te goed. Mijn dochter heeft mijn karakter. En ik werd dus ook enorm gepest. Wat bij mij het ergste was is dat mijn ouders er niks aan deden; die vonden dat ik het zelf uitlokte omdat ik snel ging huilen.

vriendinnetjes

Mijn dochter had in haar klas ook een paar leuke vriendinnetjes. En ook die mochten van de queen bee en haar gevolg niet met dochter spelen. Het ging zelfs zover dat als dochter een filmavondje organiseerde bij ons thuis voor een paar meiden, de bitches expres op diezelfde avond iets organiseerden waarbij de vriendinnetjes van dochter werden uitgenodigd. Die moesten dan kiezen en werden 'geholpen' bij hun keuze doordat ze kregen voorgespiegeld wat hun lot zou zijn als ze voor dochter zouden kiezen.
Toen dochter eenmaal naar een andere school was, kwam ze haar oude vriendinnen nog wel tegen op door het dorp georganiseerde sporttoernooien. Ze zeiden haar niet eens meer gedag, geïndoctrineerd als ze waren door de bitches. Snap ik wel hoor, zij moesten nog twee jaar door met die krengen. Maar stel je er niet teveel van voor, van die vriendschappen. De meeste kinderen blijken toch meelopers te worden als de druk maar groot genoeg is.
Op de nieuwe school had dochter al snel een paar nieuwe vriendinnen. Doordat de sfeer op die school heel anders was, waren ook die kinderen veel relaxter. Toen pas merkte ik wat een competitiesfeer er op die oude school hing. En dat ging niet alleen om cijfers, maar juist om dingen als wie het blondste haar had, wie er verliefd mocht zijn op de populairste jongen (en wie op de nummer twee), wie in het grootste huis woonde (jouw huis is misschien groter, maar het mijne staat in een betere buurt). En dat was dan 8, 9 jaar oud... Op de nieuwe school speelde dat helemaal niet. Wij wonen in een appartement en één van de nieuwe vriendinnen riep enthousiast en welgemeend uit: ohhh, wat kun je hier ver kijken!

ook een moeder

ook een moeder

15-01-2014 om 10:11

herkenbaar

hier ook een dochter die jarenlang is buitengesloten en gepest. Heel geniepig, het echte meidenvenijn. Ik moet zeggen dat school er alles aan heeft gedaan wat in hun mogelijkheden lag. Maar je kon je vinger er niet achter krijgen. Het was ook geen leuke klas. Veel haat en nijd, ondanks alle moeite die school er in gestoken heeft. In groep 7 is dochter in therapie gegaan. De andere kinderen zouden we niet kunnen veranderen, maar we konden wel proberen haar wat beter met de situatie om te laten gaan. Dat vond ze heel prettig. Ook is ze in groep 8 naar een plusklas gegaan, 1 ochtend in de week. Dat heeft wonderen gedaan. Ze ontmoette gelijkgestemden en leefde helemaal op. Nu zit ze in de brugklas en vindt het er heerlijk.
O ja, uiteraard hebben wij ook met haar besproken om naar een andere basisschool te gaan. Dit wilde ze pertinent niet. Te meer omdat de pestkoppen allemaal bij ons in de straat woonden en ze hen niet het gevoel wou geven dat die 'gewonnen' hadden of zo.

Mama pestslachtoffer

Mama pestslachtoffer

15-01-2014 om 16:25

Oke gesprek gehad

Met de juf.
Ze wil er echt alles aan doen om dit te stoppen. Ze gaat nu ook een gesprek met die kinderen en ouders erbij doen. Ze weet ook dat het met die andere juffen minder fijn loopt, daar gaat ze ook weer eens mee om tafel om dit onderwerp.
De sfeer in de klas vindt de juf ook niet erg goed.

Er zitten helaas wel nog een paar intensieve kinderen in deze klas. Een jongetje met een autisme stoornis, die al van 2 scholen is gestuurd. Een geestelijk gehandicapt meisje en een jongen met een lichamelijke beperking.
Deze school heeft een ruimhartig toelatingsbeleid en eigenlijk merk ik in de praktijk dat ik er niet zo blij mee ben. Zitten ook net weer drie bij mijn kind in de klas.

Ik heb wel gezegd dat ik twijfel of we nog blijven, maar dat ze het dan zeker moet praten met die ouders erbij.
Ik vind het echt niet normaal meer wat deze meiden doen.

ook een moeder

ook een moeder

16-01-2014 om 09:41

ruimhartig toelatingsbeleid

In het geval van mijn dochter waren de kinderen die extra aandacht vroegen juist niet de pesters, maar de leuke, vlotte, goedgebekte, vroegpuberende meiden.
Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat kinderen waar iets mee aan de hand is niet leuk, vlot enz. kunnen zijn.

bij ons ook

Bij dochter waren het ook de 'goedgelukte krengetjes' die pestten. Maar in dochters klas zaten ook veel kinderen die extra aandacht nodig hadden omdat er iets mee aan de hand was. De meester had vooral aandacht voor die IADH kinderen en daardoor kregen de krengetjes volop de gelegenheid om te pesten. En omdat die krengetjes naar de meester toe voorbeeldig gedrag lieten zien, geloofde hij dochter niet. Hij ging zelfs zover dat hij zei dat ik dochter thuis maar een beetje meer moest pesten, daar zou ze wel wat harder van worden.

Nils

Nils

16-01-2014 om 10:52

Een ding

Hoewel ook ik vind dat pesten moet worden tegen gegaan en ik weet dat de gevolgen van pestgedrag groot kunnen zijn, vind ik het ongepast om kinderen in de basisschoolleeftijd hier weg te zetten als "bitches" en "krengetjes". Dat soort framing lost niets op, integendeel.

Mama pestslachtoffer

Mama pestslachtoffer

16-01-2014 om 11:00

Nils

Nou als je dochter thuiskomt met deze verhalen en je kent dat kind een beetje is de enige omschrijving een goed gelukt krengetje.
Dit ga ik natuurlijk niet naar mijn kind of dat kind toe vermelden, maar zeker voor deze discussie is het naar mijn idee treffend om het pest-kind zo te omschrijven.
Moet dat ook alweer politiek correct; komaan zeg. Die kinderen verpesten het leven van mijn kind! En dan mag ik het beestje niet bij zijn naam noemen, ga toch weg.

Die kinderen noemen mijn dochter nota bene slome mongool en dergelijke. Ik ga hier niet het heilige boontje uithangen hoor.

grrrr ik ben zo nijdig...

ja maar mama pestslachtoffer

dan doe je toch hetzelfde? Dat leer ik mijn kinderen nou juist om NIET te doen.

Het is vreselijk dat je dochter zo gepest wordt, maar ik denk dat als die meiden die dat doen echt zo 'goed gelukt' waren, dat ze dat niet zouden doen.

In ieder geval lost 'terug schelden' nooit iets op.

Mama pestslachtoffer

Mama pestslachtoffer

16-01-2014 om 11:41

Ik scheld diekindeeren toch niet uit?!

Pff mijn dochter weet niet eens hoe ik over die kinderen denk!
Ik probeer haar altijd ook de andere kant te laten zien; zo van ze hebben dan wel een dure telefoon, maar zijn misschien jaloers op jou omdat je zo goed kan hardlopen.

Nu word ik eigenlijk afgeschilderd als geen haar beter. Ik weet ook niet hoe ik die kinderen hier anders moet omschrijven zeg. Zo snap je toch meteen om wat voor soort kinderen het gaat?

Als ik ze afschilder zoals ik tegenover dochter doe, gaan jullie nog geloven dat mijn kind het inderdaad allemaal zelf uitlokt, zoals de juf vorig jaar. Die vond die meiden juist fantastisch en kregen altijd de beurt zeg maar.
Nee dat werkt lekker voor het zelfvertrouwen van een gepest kind. Eigenlijk zei die juf; die meiden zijn gewoon veel leuker dan jij, dus logisch dat ze je pesten.

Ik ga denk ik mijn kind maar eens uitleggen hoe ik echt tegen die k*t meiden aankijk.

Ik heb het geheel nog eens met man besproken. Dochter gaat van school af. Ze is nu ook thuis gebleven omdat ze geen oog dicht doet en dus oververmoeid is.
Mijn kind zit hier in de vernieling (en ik ook) en dan mag ik alleen maar goede dingen zeggen over de veroorzakers ervan.

Laat ook maar eigenlijk. De tip van school halen lijkt me nu de enige optie.

En ik geloof geen seconde dat die meiden zielig zijn ofzo. Ze krijgen alles en zoveel positieve feedback van hun omgeving dat ze echt denken dat ze prinsessen zijn; en zo gedragen ze zich ook. In mijn ogen is dit het schoolvoorbeeld hoe je een kind met opvoeding kan verzieken.

pfoe

Ik denk dat al die ongenuanceerde boosheid gewoon niemand helpt. Jou niet en je dochter niet. Niemand zegt dat je 'goede dingen' van de pesters moet zeggen, of dat je kind het zelf uitlokt. Maar om het over k*tmeiden te hebben bij kinderen in groep 7... dat vind ik best wel ver gaan, jij bent volwassen toch? Je zegt zelf al dat het aan de opvoeding van die meisjes ligt, kun je die hen aanrekenen?

Een andere school lijkt me in dit geval inderdaad de beste oplossing. En nee, ik denk echt niet dat je je kind helpt als je haar eens even gaat vertellen hoe je over die meisjes denkt.

Mama pestslachtoffer

Mama pestslachtoffer

16-01-2014 om 12:03

Het zal de boosheid zijn

Maar vannacht vertelde dochter dat ze beter dood kon zijn. Dat vonden die meiden namelijk ook.
Ze vinden haar zo stom dat het voor iedereen beter zou zijn dat ze dood is. Dat vertelde dochter.
Die meiden zijn 10 jaar! Hoe verzinnen ze het!

Ja dat vind ik dus k*t meiden. Als je zoiets laags kunt bedenken om te zeggen tegen iemand.

Tja dit hakt er bij mij zo hard in dat ik eigenlijk helemaal niet meer wil dat dochter naar school gaat daar.
Ik heb ook dit vermeld aan degene die vanmorgen de ziekmelding aannam. Nog geen reactie van school gehad.
Morgen op gesprek bij eventuele nieuwe school.

Ik ga het er maar niet meer over hebben, ben veel te emotioneel...
En heel erg boos, naar mijn idee terecht.

Ik denk...

Ik denk dat mensen waarvan een kind niet zo gruwelijk wordt gepest zich niet kunnen voorstellen hoe het er inhakt. Ook mijn dochter wilde liever dood zijn, omdat die meiden haar dag in, dag uit vertelden dat er in de klas geen plaats was voor stomme losers. En dan elke keer met duim en wijsvinger een L op hun voorhoofd maken naar dochter. Kerstkaarten uitdelen aan iedereen, behalve aan dochter, want losers kregen geen kaart. Bij lootje trekken het lootje van dochter verscheuren. Als dochter trakteerde omdat ze jarig was de hele klas opjutten om niks te nemen, zodat dochter met de complete traktatie terugkwam. Spullen afpakken en stukmaken, dochter van de trap duwen, naar haar spugen, brood in de wc gooien, door haar spreekbeurt heen klieren, enz. En dan mag je die meiden geen krengetjes noemen? Ik heb nog wel ergere benamingen voor ze!
Mama pestslachtoffer, ik snap je helemaal! Vertel je dochter maar dat het echt beter wordt. De mijne is nu bijna 16 en heeft het helemaal achter zich kunnen laten. Ik zag laatst twee van die meiden in de winkelstraat lopen (die zijn nu dus ook tegen de 16)en die liepen samen een meisje uit te jouwen dat een spraakgebrek heeft (heeft ook in die klas gezeten maar ging naar het speciaal onderwijs). Geen moer veranderd dus. 'Oh my God, dat die nog leeft met haar spraakgebrek! Dat ze die nog niet hebben afgeschoten!' Ik wilde er net iets van zeggen toen iemand anders al ingreep. Maar die meiden gierden van de lol en vroegen waar die mevrouw zich mee bemoeide.
Als ik kijk naar kinderen die nu in groep 7 zitten denk ik: wat zijn ze nog klein, hoe is het mogelijk dat die dingen allemaal gebeurd zijn bij mijn dochter in groep 6/7.
Mama pestslachtoffer, het enige waar ik spijt van heb is dat ik mijn dochter niet eerder van school heb gehaald en dat ik de onderwijsinspectie niet heb ingelicht. Of voor mijn part aangifte heb gedaan bij de politie van mishandeling en vernieling. Dan hadden school en de ouders van die meiden er ook nog last van gehad. Al die zogenaamd constructieve gesprekken die niets opleverden... achteraf gezien had ik gewoon school moeten bellen dat dochter niet meer kwam en direct ook de onderwijsinspectie moeten vertellen dat die school niet veilig was voor sommige kinderen. Laat ze het maar uitleggen hoe dat komt. Ik heb nog wel het bovenschools management ingelicht (hielp natuurlijk niets).
Goh, ik word gewoon weer boos als ik aan die periode terugdenk!

Overhaast

Ik zie dat je je beslissing al min of meer genomen hebt, maar wil toch nog even zeggen dat ik het jammer vind dat je niet even hebt afgewacht tot je emoties wat bedaard zijn. Een beslissing vanuit een toestand van grote boosheid en heftige emoties is niet altijd de beste, zo is mijn ervaring.

Ja het zijn rotmeiden en ja, jouw dochter lijdt onder hun gepest en ja, dit moet zo snel mogelijk ophouden.
Maar als ik lees hoe lang het nu gaande is (sinds de kerst, dus met de vakantie meegerekend hooguit twee weken), daarbij optel de rol van de stagiair (die eind deze week vertrekt), plus het feit dat jullie gisteren pas de juffrouw gesproken hebben... vind ik het allemaal erg overhaast.

Het is logisch dat je dochter heel verdrietig is en het is logisch dat dat je moederhart breekt. Maar een ingrijpende beslissing als verandering van school zou ik op grond van alleen emoties niet nemen geloof ik.

Als het niet verbetert binnen pakweg drie weken vind ik het een ander verhaal. Maar ik zou de ontwikkelingen op dit moment nog even afwachten.

Monique D*

Monique D*

16-01-2014 om 13:30

Ligt aan de school

Zeker als ze het gepeste kind geen veilige omgeving kunnen bieden. De leerkracht had jouw kind steun moeten bieden en een flink gesprek met de pesters moeten voeren, eventueel met de ouders erbij. Alles, maar dan ook alles (dat die kinderen jouw dochter dood wensen) moet op tafel komen. En dan dit keihard aanpakken (eventuele schorsing). Dit kan en mag niet. Natuurlijk pesten kinderen als de leerkracht niet kijkt. Dat moet de leraar weten! En dan moet er melding van gemaakt worden en moet keihard aangepakt worden.

Heeft die school geen pestprotocol?

Jullie hebben gelijk om het kind van school af te halen. Als de school geen veilige plek biedt heeft het geen zin meer haar op school te houden.

Willen jullie wel even onderzoeken hoe de andere school met pesters omgaat? En het is natuurlijk goed als men de reden weet waarom ze van school verandert. Want anders is ze misschien terug bij af.. zeker hoe ze al in de bovenbouw al groepjes vormen. Hierna komt nog groep 8 aan de beurt en dan het voortgezet onderwijs... er moet nou een leuke tijd voor haar aanbreken. Dat heeft zij verdiend.

Mama pestslachtoffer

Mama pestslachtoffer

16-01-2014 om 13:31

Stoepkrijt

Oww wat erg! Als ik jouw verhaal lees dan springen de tranen in mijn ogen.

En ik herken zoveel...

Ik denk inderdaad als je er niet mee te maken hebt je geen idee hebt. Hoop ik.
Hoe kun je zeuren over het benoemen van kinderen als krengetjes, of nog erger, als er zoiets gebeurt?!

Hier mogen geen kaarten meer worden uitgedeeld op school, gelukkig maar, want ik zie ze er voor aan.

En inderdaad de spreekbeurt van vorig jaar werd ook verziekt door hen. Hier mogen kinderen uit de klas ook een mening geven...
Nou dat was de slechtste spreekbeurt die ze ooit hadden gehoord.
En dan snap ik niet dat de juf er niks aan doet. Dochter kwam toen huilend thuis...
Ze kreeg gewoon een ruim voldoende trouwens. Ik ben er nog voor bij de juf geweest, maar zij vond het goed als kinderen eerlijk hun mening geven.

School heeft nog niks van zich laten horen, terwijl ik het verhaal van dochter in grote lijnen vanmorgen heb doorgegeven. Je zou toch minimaal even een belletje van de juf of directie verwachten als je je kind om zo'n reden afmeldt? Maar de pauze is heilig daar geloof ik...

Ik weet ook niet wat ik verder moet verwachten van school.

Ik ga morgen ook met dochter naar de huisarts. Wie weet kan hij nog iets betekenen voor het welzijn van mijn dochter.

Ah

En nu noem je de opmerkingen van mij en Nils al 'zeuren', en ga je er voor het gemak maar van uit dat wij geen idee hebben waar we het over hebben. Tja, dat is enorm constructief natuurlijk. Je zoekt alleen meehuilers?

Ik pak het anders aan. Ik houd mijn kinderen steeds voor als er kinderen zijn die nare dingen tegen ze zeggen: is de mening van die persoon heel belangrijk? Moet je je er wat van aantrekken? Denkt iedereen er zo over? Hoe kun je het beste zelf reageren op zoiets? En daar praten we dan over. 2 van mijn kinderen zijn behoorlijk 'kwetsbaar' op het vlak van pesten. De oudste daarvan heeft gelukkig van nature al een zekere stoïcijnse houding, en dit hebben wij bij hem versterkt. Toch is hij nog steeds snel gekwetst door opmerkingen en dan helpt het hem als we zoals bovenstaand over praten. Hij leert steeds beter zijn schouders ophalen. Uiteindelijk heb je daar in mijn ogen het meest aan: je niet laten raken door mensen die eigenlijk toch al niet belangrijk voor je zijn.
We hebben het dus niet vaak over 'de pesters', want die doen er eigenlijk niet zo toe. We hebben het er over wat je zelf kunt doen. En dat is bijvoorbeeld ook investeren in mensen waar je het wel mee kunt vinden. En natuurlijk werken aan je zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.
Als we het al over 'pesters' hebben dan gaat dat erover dat die kinderen ongetwijfeld zo hun eigen problemen hebben. Iemand die goed in zijn vel zit en zelfvertrouwen heeft, heeft het namelijk niet nodig om zich zo te gedragen. Je weet vaak niet wat er bij een ander speelt. En ja, er komen ook mensen op je pad waar je gewoonweg altijd mee botst of waar niet prettig of normaal mee om te gaan valt. Dat is in je hele leven zo. Die kun je dan het best zo veel mogelijk mijden.

Monique D*

Monique D*

16-01-2014 om 13:51

Leerkracht moet het altijd weten!!

Via een reünie van de lagere school heb ik mijn vroegere bovenmeester ontmoet. Een geweldige leerkracht was dat. Ik heb in de 5e en 6e klas les van hem gehad. Ik kan mij nog herinneren dat pesters flink door werden aangepakt.

Zo hadden wij het over mijn vroegere klasgenootje dat ook mijn vriendin was. Hij vond haar een lieve meid en kende haar ouders goed. Ik en nog een paar andere vroegere klasgenoten wisten dat zij verschrikkelijk gepest werd. Dat had de meester nooit geweten! De reden is dat zij dat nooit bij hem heeft aangegeven, anders had hij die raddraaiers flink aangepakt.

Dus.. zij moet niet bang zijn voor de pesters (je bent zo'n poesie om naar de leraar te gaan) of denken dat zij klikt (dit is GEEN klikken), maar naar de leerkracht gaan en dit vertellen! En dan moet de ouder EISEN dat dit aangepakt wordt!

Heeft de school helemaal niets geleerd van het feit dat kinderen zichzelf van kant kunnen maken door deze vernederingen of hun hele leven hiervan last kunnen hebben? Vroeguh bestond er geen pestproject, men vond dat het aan de pestslachtoffers zelf lag (die meester die ik heb gehad was een uitzondering), maar nu in deze tijd zou men het toch beter moeten weten?

Hopelijk ziet nu de leerkracht van de school van het Pestslachtoffer de ernst van de situatie in en neemt contact op met de Mama van de Pestslachtoffer om dit probleem aan te pakken.

Serwe

Serwe

16-01-2014 om 13:52

Nou

Sommige kinderen zijn toch ook gewoon krengen? Net zoals sommige volwassenen ook krengen zijn. Waarom mag je dat niet zeggen? En door de school en hun omgeving worden ze blijkbaar niet genoeg gecorrigeerd. De school speelt een belangrijke rol bij het creeren van een veilige omgeving voor alle kinderen. Dat staat voorop. Echter sommige kinderen zijn gewoon heel vervelend en worden door de omstandigheden in staat gesteld om dat gedrag voor te zetten.

Serwe

En sommige kinderen zijn ook gewoon jankerds, of watjes. Vind je dat ook prima om te zeggen?

Ik geloof niet zo in 'slechte' kinderen. Ik geloof wel in slechte opvoeding, slechte omstandigheden en een slechte aanpak (bijvoorbeeld van school in dit geval).

Als je wil dat je kind met fatsoen behandeld wordt (en/of jijzelf) dan zul je moeten beginnen een ander met respect te behandelen. Aan polariseren (zij zijn slecht en wij zijn slachtoffer) heeft volgens mij niemand wat. Niet de kinderen zijn slecht, maar de situatie is slecht. Die moet worden aangepakt, en daarin speelt ieder zijn rol (of zou moeten spelen). Aangezien je minder over de rol van een ander te zeggen hebt, kun je best beginnen bij die van jezelf.

Monique D*

Monique D*

16-01-2014 om 14:12

Emotionele reactie

Ik begrijp de emotionele reactie van Mama van Pestslachtoffer wel. Zij ziet dat haar kind elke keer huilend thuiskomt, de school doet er niet veel aan en de pesters blijven maar doorgaan met haar te vernederen! Als moeder heb je wel te maken met het kind, je wil haar steunen, maar je staat machteloos als de school helemaal niets doet. Je ziet dat jouw kind steeds meer lijdt. En in die machteloosheid vind je die meiden die dit alles op hun geweten hebben geen lieverdjes en kan je in jouw machteloze boosheid ze ook van alles en nog wat uitmaken!

Ik hoop heel erg voor haar en haar dochter dat dit wordt opgelost! Het kan niet dat deze pesters vrijuit gaan.
Haar kind kan hier levenslang schade van ondervinden (zie het programma Gepest).

Fransien

Fransien

16-01-2014 om 14:15

Hier ervaring

Dochter is ook flink gepest door een meisje uit haar klas.
Dochter is niet zo gebekt en kan regelmatig slecht uit haar woorden komen. Pester is heel gebekt en ook heel assertief en van wat ik zag was ze aan het uitproberen wat ze kon maken en hoe ver ze anderen kon krijgen. Daarin werd ze door haar ouders niet bijgestuurd, die zagen alleen incidenten en niet dat die incidenten wel 2 a 3 keer per week waren. En als we naar voorgaande incidenten verwezen waren we oude koeien uit de sloot aan het halen. Bovendien hadden wij wat tegen hun dochter, dus hoefden ze ons toch niet serieus te nemen, hun dochter deed dat soort dingen niet.
De meester viel het pas op toen niemand van de klas de traktatie van dochter aannam. Toen is het ook wel serieus genomen.
De huidige juf pakt het wel aan. De ouders van de pester zijn niet veranderd, hun beeld van de situatie is niet veranderd, maar ze zien wel dat hun dochter aangepakt wordt. Ze zijn al een tijdje bezig met ons zwartmaken, en het is erg lastig om je te verdedigen tegen leugens, roddel en achterklap. Gelukkig hebben de meeste ouders een wat genuanceerder beeld.

Nog een mama

Nog een mama

16-01-2014 om 14:17

Jippox, ja zo deden wij dat ook

En mijn dochter leek hier goed mee om te gaan, precies op de manier zoals jij het beschrijft.
Ze is nu 17 en heeft last van het verleden (het pesten). Het heeft haar zelfbeeld enorm beschadigd. Ze krijgt daar nu hulp voor.

nog een mama

En denk je dat het nu beter met je dochter zou gaan als je het anders had aangepakt? En wat had je dan achteraf anders willen doen?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.