Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Katniss

Katniss

14-03-2014 om 19:55

Winkels die verdwijnen

Ik woon in een dorp met tot voor kort een leuke winkelstraat. En nu hebben dus zomaar drie winkels waar ik regelmatig kom opheffingsuitverkoop ;-( Het erge is dat het ook nog eens winkels zijn die we hier verder niet hebben, dus als ik nu parfum of een bh nodig heb moet ik minstens 15 km verderop gaan zoeken. Ik baal er echt van, straks hebben we alleen nog maar Hema's en Blokkers in de buurt. Oh, en vier bakkers want die kunnen blijkbaar wel nog het hoofd boven water houden.
Is het bij jullie ook zo erg?


In ons dorp is geen enkele winkel

moet voor alles minstens 6 km rijden.

Wij doen daarom ook meer via internet, de postbode brengt het nog thuis

Melle

Melle

14-03-2014 om 21:06

Nee

Ik woon midden in het centrum van een medium stad, ik struikel hier haast over de winkels. Maar er is wel wat meer leegstand. Vooral de grotere panden. En bijna elk pand wat leegkomt komt een belwinkel in. Oja, en koffietentjes zijn er ook veel nieuw van de laatste tijd.

In Amsterdam is het ook slecht

In Amsterdam heb je de Kinkerstraat, 20 jaar geleden nog een drukke winkelstraat met gevarieerd aanbod en een kleine maar drukke markt. Nu staan heel veel winkelpanden leeg, wat een treurig gezicht.
En rond het Hoofddorpplein in Zuid gaan ook vele winkels dicht en daar komen allerlei hippe eettentjes die het drie maanden uithouden en dan weer weg zijn. Erg veel verschraling van het aanbod en zeer eenzijdig.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-03-2014 om 01:06

Komen en gaan

Het winkelcentrumpje waar wij altijd onze boodschappen doen (eigenlijk alleen bij de supermarkt) heeft een pand, waar het maar niet in wil lukken blijkbaar. Er is al van alles in geweest. Wat ik het meeste mis is de dierenwinkel die er ooit was, maar dierenwinkels redden het niet in de wijk. Er zijn er al twee gesneuveld. Tegenwoordig zit er een bakker in dat pand. Vandaag zag ik dat er allemaal vlaggetjes rond de bakker hingen en het raam zag er anders beletterd uit. Na tien minuten wachten, ik stond daar met de hond op mijn man te wachten, zag ik opeens dat de bakker niet meer X heette maar Y. Wéér een andere eigenaar dus. Wat ik dan zo interessant vind, is dat er wel weer een nieuwe bakker in is getrokken. Heeft die meer succes dan?

In de stad zelf zie je regelmatig dat een winkel ermee stopt. Je moet van goede huize komen om succesvol te blijven als winkelier. In de stad is die gang van zaken voor mij niet zo'n ramp, er is voldoende ander aanbod, maar in een dorp met veel minder winkels kan het inderdaad vervelende gevolgen hebben. Wat ik echt heel sneu vind is dat banken zélfs hun pinautomaten uit dorpen weghalen als ze het te duur vinden om zo'n automaat te laten staan. Ik ben er echt voor dat dat bij wet verboden wordt.

Algemeen beeld

Ook in onze winkelstraat in de wijk zie ik al jaren winkels verdwijnen, vooral zelfstandigen. Toen de Marskramer kwam is de zelfstandige huishoudelijke artikelenzaak ten onder gegaan, sinds de Etos en de Kruitvat er zijn, zijn de twee zelfstandige drogisten verdwenen. Niet eens onterecht, die huishoudelijke zaak had een oubollig assortiment, was een donker volgepropt hok met een eigenaar die shag rookte in de zaak. Veel winkels waar je voor de lol eens binnenliep zijn vervangen door zaken waar je alleen heen gaat omdat je dat specifiek nodig hebt. Een hoortoestelwinkel, de winkel van de thuiszorg, de telefoonwinkel. Handig dat ze er zijn als je daar wat nodig hebt, maar bepaald niet gezellig voor het straatbeeld. Wat wel weer erg leuk is, is dat leegstaande panden voor een prikkie verhuurd worden aan leuke of maatschappelijke initiatieven. Er zit een winkeltje met aparte, zelfgenaaide kinderkleding, een werkplaats waar je oude meubels kan opknappen en waar kinderen onder begeleiding kunnen knutselen en een kringloopwinkel die tig funkties vervult: de vrijwilligers die er werken hebben een zinvolle dagbesteding, je kan er je overtollige spullen kwijt, mensen kunnen er voor weinig geld spullen kopen en het is een sociaal ontmoetingspunt in de wijk.

Als je altijd je spullen in de buurtwinkel koopt is het natuurlijk vervelend als die verdwijnt. Maar als je er maar een enkele keer iets haalt (even naar de buurtsuper omdat de suiker op is terwijl je de weekboodschappen bij de grote supermarkt buiten het dorp haalt), dan ben je er zelf ook debet aan dat die winkel het niet redt. Zo vind ik het jammer dat de verkleedklerenwinkel verdwenen is, maar ik kocht er zelf ook nauwelijks wat.

skik

bibi63

bibi63

15-03-2014 om 12:50

supermarkten

Al veel langer voor de crisis zijn de supermarkten 'schuldig' aan het verdwijnen van vele kleine zaakjes als kruideniers, slagers, groenteboeren enz. Jammer, maar de eerlijkheid gebied dat ik de meeste boodschappen in de super doe/deed. Maar niet alleen voor het gemak (ja soms natuurlijk wel) want ik vind boodschappen doen in diverse kleine zaakjes als kruidenier en groenteboer veel leuker en gezelliger. Grootste punt was altijd dat de spullen in een kruidenier echt veel duurder waren dan bij de super (het zelfde pak rijst voor 0,50 meer bijv.) Dus tja. Maar daar kan die kruidenier natuurlijk niets aan doen, hij moet wel, voor hem is de inkoop, huisvesting enz veel duurder. Daar zou eens iets op verzonnen moeten worden. Bijv. dat alle regionale kruideniers gezamenlijk inkopen en dus ook massa kortingen kunnen krijgen. Schappelijke huurprijzen door de gemeente enz.
Bibi

Tigress

Tigress

15-03-2014 om 15:07

Verloedering

Ik woon in Den Haag en in de 2,5 jaar dat ik bij het winkelcentrum woon zijn er verschillende winkels veranderd van eigenaar. Opvallend is het aantal telefoonwinkels en budgetwinkels dat er zijn. Helaas gaat de V&D hier in februari 2015 dicht. Volgens hun eigen lezing door de herinrichting van het winkelcentrum.
Ik ken deze vroegere winkelstraat nog van voor de herinrichting en ben wel geschrokken van de verloedering.
Ook andere winkelstraten van vroeger zijn enorm veranderd. Heel veel winkeltjes van voornamelijk Marokkaanse, Turkse en Surinaamse eigenaars die heel veel hetzelfde verkopen in kleine supermarktjes en kledingzaakjes. Ook winkels met allerlei van boodschappenwagentjes tot verlichting zie je veel in wat ooit een een gezellige straat met gevarieerd aanbod was.
Waar ik woon zijn ook een paar supermarkten van 'medelanders' daar vind je veel artikelen uit het land van herkomst. Maar niet meteen wat je in bijvoorbeeld Albert Heijn aan dagelijkse boodschappen koopt.

amk

amk

15-03-2014 om 19:59

franchise

let er wel op dat die ketens heel vaak gebruik maakt van een franchise formule dus dat het lijkt of het een keten is, maar dat de winkel volledig eigendom is van een zelfstandig ondernemer, die behoorlijke omzet moet draaien om die naam te MOGEN voeren. (Dit is bv het geval bij alle Ahold ondernemingen, er zijn maar weinig AH's van Ahold zelf)

Daarom vind ik het moeilijk om te zeggen daar moet je wel of niet naar toe, omdat het een keten is of om de lokale economie te steunen.

Dalarna

Dalarna

15-03-2014 om 20:27

Kaaskopje

"In de stad is die gang van zaken voor mij niet zo'n ramp, er is voldoende ander aanbod, maar in een dorp met veel minder winkels kan het inderdaad vervelende gevolgen hebben. Wat ik echt heel sneu vind is dat banken zélfs hun pinautomaten uit dorpen weghalen als ze het te duur vinden om zo'n automaat te laten staan. Ik ben er echt voor dat dat bij wet verboden wordt."

Volgens mij gaat het dan om dorpen die OOK geen winkel meer hebben (tenminste daar ging het laatste verhaal over wat ik las). Lastig, je moet dan dus toch dat dorp uit om boodschappen te doen (dat moet mijn zus ook in Amsterdam-Waterland) dus waarom heb je dan nog een pin-automaat nodig?

Adama

Adama

15-03-2014 om 21:11

amk: AH franchise is minderheid

"Aantal winkels Albert Heijn: ruim 850 (waarvan 227 franchisewinkels)."

Ely

Ely

15-03-2014 om 21:23

Begrijp ik je nou goed Dalarna?

Dat je een pin automaat in een dorp niet nodig vind als er ook geen winkels meer zijn?

Dalarna

Dalarna

15-03-2014 om 21:47

Ely

Nou niet nodig is een groot woord maar mijn zus én mijn zwager wonen/woonden in een dorp waar ze uit moesten om boodschappen te doen. Ook was daar geen werk. De meeste mensen komen dus zeker 3-5 keer per week dat dorp uit en dan kun je prima elders pinnen toch?

Tijgeroog

Tijgeroog

15-03-2014 om 22:05

Dalarna

Wacht dacht je van de oude mensen, die het dorp niet meer uit komen. Die het fijn vinden om iedereen die dingen voor ze doet, bijvoorbeeld de boodschappen halen, maar ook hulp voor het schoonmaken, contant te betalen, in plaats van een pinpas mee te geven?

Maargoed, in het dorp waar ik opgegroeid ben is nooit een pinautomaat geweest...

Sindbads vrouw

Sindbads vrouw

15-03-2014 om 22:16

Elders pinnen?

Nou.... Om eerlijk te wezen, vind ik het ook schandalig dat de pinautomaten van de kleine dorpen verdwijnen.

Het dorp hier verderop heeft 1 pin automaat, 1 supermarkt,1 slager, 1 bakker, 1 rommelwinkel. Wel een dorpshuis, een kaatsvereninging, judovereniging, toneelvereninging. Die geld-automaat bediend ook een aantal dorpen in de omgeving. En ja, ook hier is sprake geweest van het sluiten/opheffen van die pin automaat. En toen hij tijdelijk buiten gebruik was, was het kleine beetje middenstand was er was niet blij...

De supermarkt werd helemaal gek, en had geen geld meer. Veel mensen wilden namelijk graag een paar euro extra pinnen bij het doen van hun boodschappen. Nu kan dat prima bij 10 klanten, maar bij 300 klanten die 50 euro extra willen opnemen is dat wel 1500 aan extra geld wat ze in huis moeten nemen. Dat was dus geen haalbare kaart.

De visboer (die er alleen op donderdag stond) die kon het ook merken: Er kwamen veel minder kinderen die voor 6 euro kibbeling kwamen halen.

Het vereningingsleven klaagde steen en been. Ze liepen namelijk omzet voor de vereninging mis, omdat het dorpshuis zelf geen pin-faciliteiten heeft, en er dus geen contant geld op het dorp was.

De ouderen (65 plus en slecht ter been) waren nog beroerder af. Veel van de ouderen in en om het dorp bellen hun boodschapjes door, en die worden dan thuis bezorgd. Die boodschappen moeten alleen wel betaald worden, en als die ouderen geen of onvoldoende geld in huis hebben, dan hebben ze geen boodschappen....

Dus nee, geldautomaten op de kleine dorpen kunnen niet weg. Die zijn broodnodig. Letterlijk.

Dalarna

Dalarna

16-03-2014 om 12:00

sinbadsvrouw en tijgeroog

S: Ik had het dus over dorpen ZONDER winkel maar MET een pinapparaat.
T: tja maar ik vind ook dat banken niet zo ontzettend veel geld hoeven uit te geven voor dat probleem. Die mensen kunnen dan vaak ook niet meer lopend naar die pin-automaat, ze kunnen meerijden met wie boodschappen doet of ze kunnen hun geld overmaken met internetbankieren. Ik ben sowieso geen voorstander van bejaarden met altijd maar contant geld in huis.

Tigress

Tigress

16-03-2014 om 12:13

Dalarna

Bejaarden die internetbankieren moet je met een lampje zoeken. De meesten hebben niet eens een computer!

Sindbads vrouw

Sindbads vrouw

16-03-2014 om 14:21

Dat bewuste dorp

heeft inderdaad wel een winkel. Maar de dorpen eromheen niet meer. En ook daar wonen mensen die graag wat contant geld in huis willen hebben.

Bij ons in het dorp is wel weer dat verenigingsleven, maar geen pinautomaat. En dus moeten we 1 dorp verderop.
Waar het met die pinautomaten en winkels ook omgaat, is de leefbaarheid op de dorpen.
Winkels weg is pin-automaten weg, de dorpen worden minder aantrekkelijk voor mensen die 1 of geen auto hebben, ouderen die slecht ter been zijn KUNNEN dan op het dorp zelf geen boodschappen meer doen en moeten wel verhuizen.
Doordat de dorpen on-aantrekkelijker worden, gaan er ook meer mensen verhuizen, waardoor er minder kinderen naar school toe gaan en die tenslotte ook sluiten.

en dan? Dan heb je een dorp zonder voorzieningen waar alleen nog maar werkenden met een goed inkomen kunnen wonen. Want 2 auto's zijn dan noodzakelijk.

Dag leefbaarheid van het dorp...

Kaaskopje

Kaaskopje

17-03-2014 om 01:08

Dalarna

Stel jij bent een oude vrouw, nog zeer helder van geest, die het nog nét redt om met de rollator bij de pinautomaat om de hoek van het verzorgingstehuis te komen. Je woont nog wel zelfstandig in een aanleunappartementje naast het verzorgingstehuis. Dat is fijn, tenminste nog een beetje het gevoel dat je zelf kunt bepalen hoe je leeft. Eens in de zoveel dagen komt er huishoudelijke hulp en je maakt gebruik van tafeltje dekje, die wil je ook wel eens iets toestoppen. En wat zo leuk is: het verzorgingstehuis stuurt als service, omdat er geen supermarkt meer in het dorp is, een paar keer per week een vrijwilliger langs met een wagentje met wat basisspulletjes. Koekjes, afwasmiddel, sinaasappelsap e.d.. Handig als je daar wat geld voor in huis hebt.

Maar goed, dan komt het bericht dat de pinautomaat weg wordt gehaald door de bank. Jij schrikt daarvan en schrijft de gemeenteraad een brief. "Doe er iets aan!" Maar je hebt pech, de wethouder die jou brief in behandeling moet nemen, vindt dat jij als oudje beter geen contant geld meer in huis moet hebben. Je zou eens slachtoffer kunnen worden van een stel babbeltruc-ers. Die wethouder gaat dus totaal zijn/haar best niet doen om de pinautomaat voor het dorp te behouden. Dat jij vervolgens afhankelijk wordt van de welwillendheid en mogelijkheden van anderen, daar zit die wethouder niet mee. Hij snapt ook niet helemaal hoe belastend dat voor jou is. Híj hoeft tenslotte nog niet voor elk wissewasje hulp te vragen. Bovendien woont hij niet in jouw dorp, maar in een plaats een stuk verderop. Met al die fusies om maar 100.000 inwoners te krijgen, is dat niet vreemd tenslotte. Hij ondervindt dus ook niet aan den lijve wat het is om niet meer in jouw dorp te kunnen pinnen.

Goed verhaal toch? Of toch niet?

Ik ben van mening dat banken wel een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben naar hun klanten toe. Ze moeten iedereen in de gelegenheid stellen om in de eigen woonplaats en/of in de eigen wijk geld te halen. Jammer dan als dat geld kost. Je betaalt tenslotte voor hun diensten. 7,50 voor een pinpas en ook nog eens voor het gebruik van de bankrekening.

Dalarna

Dalarna

17-03-2014 om 07:42

Kaaskopje

Prachtig verhaal maar je vergeet iets: Noem mij één dorp in Nederland zo klein dat er geen winkels meer zijn en geen pinautomaat maar WEL een verzorgingshuis met aanleunwoningen!

Ik heb het over dorpen zonder winkels waar alleen nog een pinautomaat is (dat was laatst in het nieuws, die moest weg), daar wonen natuurlijk wel ouderen maar die moeten toch echt het dorp uit voor hun boodschappen of dat iemand anders laten doen. Als je niet meer mee kan kun je ook niet meer naar de pinautomaat lopen.

De schoonmoeder van mijn zus is in de negentig, woont in een piepklein dorpje waar nooit een bank is geweest en waar ook nooit een pinautomaat is gekomen. Je kunt een pinautomaat daar gewoon niet rendabel maken en het probleem is dat een pinautomaat altijd van één bank is. De pinautomaten zouden gefinancieerd moeten worden door de overheid wellicht? Ik heb geen zin om meer te moeten betalen bij mijn bank zodat mensen in kleine dorpjes zonder winkel hun pinautomaat kunnen behouden. Ze moeten voor alles het dorp uit!

Dalarna

Dalarna

17-03-2014 om 07:43

Oja

En hier in ons dorp wel een verzorgingshuis maar echt GEEN pinautomaat om de hoek hoor, daar moeten ze wel een stukje verder voor lopen!

@Darlana

Nooit in Friesland geweest zeker?

Dalarna

Dalarna

17-03-2014 om 08:40

Jasam

Nee, ik kom regelmatig in Oost-Groningen maar vertel, zijn daar piepkleine dorpen MET een verzorgingshuis MET aanleunwoningen MET pinautomaat maar ZONDER winkels?

Ely

Ely

17-03-2014 om 08:43

Voor de duidelijkheid; ik denk dus ook dat banken wél die investering moeten doen om die pin automaten te behouden. Kunnen ze prima financieren door de bonussen 10procent te minderen ofzo of de externe consultants ...

tonny

tonny

17-03-2014 om 09:05

Kaaskopjes verhaal

Met de strekking ben ik het helemaal eens!

Mijn moeder (93) heeft graag contact geld voor de kapper, de pedicure, en inderdaad om eens wat te geven (klein)kinderen. En voor het halfje brood en het kuipje smeerkaas dat ze haalt bij de buurtsuper. Pinnen voor dergelijke kleine bedragen vindt ze heel onlogisch en is ook veel meer gedoe (voor haar dan) dan de muntjes uit haar beurs halen.

Pinnen doet ze niet meer zelf nu de bank weg is. Er is nog wel een pinapparaat, maar dat is onbeschermd langs de straat (niet meer in de hal van de bank) en daar voelt ze zich niet veilig. Daarnaast is ze steeds kleiner en kan het scherm van zo'n apparaat lastig zien.
Dus nu pin ik voor haar. Met haar pas. Mag allemaal niet geloof ik, maar we doen het gewoon.

tonny

tonny

17-03-2014 om 09:06

oh ja, extra pinnen bij de supermarkt

dat kan natuurlijk vaak wel maar kost extra geld voor de transactie. Logisch voor de winkelier, maar voor de consument onnodige kosten. Je betaalt al voor je pas.

Tijgeroog

Tijgeroog

17-03-2014 om 09:32

Dalarna

Iemand die niet meer zelf de boodschappen doet kan prima in staat zijn om naar de pinautomaat te lopen hoor. En vast ook wel door de supermarkt lopen, maar dan moet ze eerst opgehaald worden, door haar dochter, loopt daar door de supermarkt achter de rollator te schuifelen, terwijl de dochter liever even snel de boodschappen pakt en weer vertrekt, en een kopje koffie komt drinken. Dan is het net zo makkelijk als de dochter de boodschappen haalt. En voor de moeder is het misschien wel een flinke wandeling, die 300 meter naar de pinautomaat, maar dat is niet erg, dan is ze er even uit en kan ze even een stukje lopen.
Dat dorp waar ik vandaan kom, ik had er het er al over. Geen verzorgingshuis, maar wel veel bejaarden. Een aantal wonen in seniorenwoningen, maar veel mensen blijven er ook in hun huis wonen tot ze overlijden. Met hulp van kinderen. Geen winkels, maar wel een kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste in het dorp. Wat verschillende SRV-achtige voorzieningen, zoals een bakker die een paar keer per week met een busje vol brood langs komt. Een dorp verder, vergelijkbaar qua voorzieningen, is eens per week een klein marktje. Er zijn wat boeren waar je groente, fruit, eieren, jam kunt kopen. Allemaal dingen die contant betaald moeten worden...

Fiorucci

Fiorucci

17-03-2014 om 10:11

Ja hoor

Gemeente Randwijk, geen winkels, geen pinautomaat, wel een verzorgingstehuis.

@Darlana

Ja die zijn hier, ons buurdorp én ons dorp hebben sinds 4 jaar geen pinapparaat maar wel een verzogingshuis en aanleunwoningen. En er zijn er meer zo in Friesland.
Tevens zijn er in beide dorpen ook geen winkels.
De SRV komt 1 keer in de week, maar die is verschrikkelijk duur.
Voor de bus moet je naar de rijksweg lopen 2 km, en belbushaltes zijn ook verdwenen. Dichtsbijzijnde winkel is 4 km.
Onrendabel gebied, we waren ook één van de laatste die internet kregen.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-03-2014 om 12:35

Dalarna

Soms laat jij merken begripvol tot je eigen voordeur te zijn. Hoeveel zal jij persoonlijk méér moeten betalen voor het gemak van 'onze' ouderen?

En net wat Tonny zegt: je hoeft niet het volledige verhaal van mij te herkennen, maar het gaat om de strekking. Er zijn dorpen die steeds verder uitgekleed worden. Jongeren trekken er weg, de ouderen zijn daar vastgeroest. Ik vind dat banken die mensen mooi in de kou laten staan als ze alleen maar aan hun winstmarge denken en de pinautomaten weghalen.

En voor het probleem dat het vaak 1 bank is die de pinautomaat beheert: daar zouden de banken een fonds of zo voor op kunnen richten. Heel sociaal.

Ik verkeer in de luxe dat ik én in mijn wijk kan pinnen én tegenwoordig ook in de wijk ernaast en ik gun dat een ander ook. Al is het maar om een patatje bij de patatkraam te kunnen kopen, of een ijsje van de ijskar. Ik heb ook niet altijd contant geld in huis, maar dan merk ik wel meteen dat je onthand bent als er eens iets is wat contant moet. Maar ik heb het binnen 5 minuten in huis...

Hortensia

Hortensia

17-03-2014 om 16:38

bejaardenhuis en pinnen

Waar mijn oma woonde was in het bejaardenhuis zelf een pinautomaat.

En net als Kaaskopje gun ik anderen net dat beetje extra gemak.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.