Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Jamie

Jamie

18-12-2015 om 17:58

Taeke en Sjoerd

Ik ben nogal geïntrigeerd door de namen Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Taeke Taekema (hockey en Wie is de Mol). Heeft iemand eens gelezen waarom hun ouders zo weinig origineel waren? Zijn er meer van dat soort voorbeelden? Ken je mensen die ook zo'n soort naam hebben (ja je kunt ook anoniem posten)?


Mijntje

Mijntje

18-12-2015 om 18:05

vroeger

'Vroeger' ook: Jan Jansen, Piet Pietersen, Willem Willems, daar zijn er een heleboel van. Ach, het allitereert leuk.

V@@s

V@@s

18-12-2015 om 18:19

familienamen

Die niet anders betekenen dan Teake zoon van Teake. Ontstaan daar de traditie om je kinderen te vernoemen.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

18-12-2015 om 18:30

En

Egbert Egberts daar waren er ook een aantal van, heb ik ook nooit gesnapt dat ouders dat deden....

Aagje

Violetta

Violetta

18-12-2015 om 19:04

Nou

Ik heb me altijd afgevraagd waarom je je zoon bijvoorbeeld Rintje (Ritsma)noemt. Dat is toch geen naam voor een volwassen vent?

Violetta

Friese namen moet je een beetje 'begrijpen'. Mijn moeder komt uit Friesland, ik ben wel bekend met die Friese namen dus ik vind ze niet raar. Maar niet-Friesen vinden dat vaak wel. Ik denk wel dat Rintje vaak Rint genoemd wordt. Al is het maar om af te korten.

skik

Jan Jansen

Vergeet onze Tourwinnaar Jan Jansen niet.

En deze heren: https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Jackson https://en.wikipedia.org/wiki/John_Johnson

Even googlen leverde op dat er zeker vier Harm Harmsens zijn, een handvol Piet Pietersen, er is een IJslandse componist Johann Johannson en er is een oud-Feyenoorde Petur Peturson.

skik

Nog meer

Geert Geerts, Berend Berends, Tjalling Tjallingii, Ruben Rubenstein, Mark Markusse, Hans Hansma, Jelle Jellema, Stijn Stijnen, Klaas Klaassens, Dirk Dirkmaat, Hendrik Hendriks, Luuk Lucas.

skik

mieke

mieke

18-12-2015 om 19:39

jan en janneke

Mijn moeder heet Janneke en haar broer Jan. Ook niet erg origineel

Steggel

Steggel

18-12-2015 om 19:51

3 broers

Ietse, Sietse en Wietse.

mijk

mijk

18-12-2015 om 20:08

kasper kaspers

Kende ik. Vind ik vaak ook wel weer leuk klinken...

Yaron

Yaron

18-12-2015 om 22:21

Thomas Thomas

Het broertje van Annamarie Thomas (schaatsster) heet volgens mij Thomas Thomas en ik ken een Sjoerd Sjoerdsma. Mijn oma kwam uit een groot gezin en had drie broers die Jan heetten, later kwamen er ook nog twee zwagers bij die Jan heetten.
Rintje Ritsma is naar zijn opa genoemd, je spreekt het uit als Rintsje.

Marie

Marie

18-12-2015 om 22:24

Vernoemd

Ik denk dat ze vernoemd zijn naar hun opa of vader. Familietraditie.

Ik kende ooit een gezin met een tweeling met de namen Dennis en Denise.

En ik als Friezin heb geen moeite met zulke namen.

Drie broers die Jan heten?

Hoe kan dat nou? Reuze onhandig zeg. Wat vroeger wel veel gebeurde is dat als ouders een Jan kregen en die overleed, de volgende zoon weer Jan genoemd werd. Maar dan had je nog geen twee Jannen in één gezin.

Ik ken een mannelijk echtpaar die allebei 'Richard' heten en een vrouwelijk stel die allebei 'Sandra' heten. Ook niet praktisch, wel grappig.

Er zullen in het Nederlands vast geen vrouwelijke dubbelnamen zijn. In IJsland misschien wel. Björk Björksdottir?

skik

Origineel

Die behoefte aan originaliteit bij naamgeving dateert pas van de late jaren '60. Daarvoor werd er volgens een vrij rigide systeem vernoemd. Wat mijn schoonmoeder in de late vijftig deed verzuchten dat als ze ooit een derde zoon mocht krijgen hem ze de prachtige naam X zou geven. De namen van mijn zwagers stonden al vast.

De dubbelnamen dateren nog van voor de Napeleontische tijd, toen hier de burgerlijke stand werd ingevoerd. Ik kan me voorstellen dat je een eeuwenoude familietraditie niet zomaar doorbreekt om je kind een modenaam te geven.

Mijn ene tante heette Alida Cornelia, de ander Cornelia Alida. Tsja voor de penicilline kon een uit de hand gelopen verkoudheid einde oefening betekenen. In zo'n geval hoefden de wederzijdse moeders zich niet tekort gedaan voelen.

Wat mij eerder verwondert zijn de ouders die de voornaam als zo'n allerindividueelste uiting van expressie beschouwen dat het eerder een willekeurige verzameling van klinkers en medeklinkers lijkt. Of een exotische variant waardoor iemand zijn hele leven lang zijn naam moet spellen; Nee, het is Frank met ck.

Yaron

Yaron

18-12-2015 om 23:30

skik

De drie broers waren vernoemd naar opa en ooms denk ik, ze werden uit elkaar gehouden door ze grote Jan, kleine Jan en Jantje te noemen. Ik ken ze als Jan van ... en dan de naam van z'n vrouw, zo had mijn moeder dus vijf ooms die Jan heetten.

Bianka

Bianka

19-12-2015 om 00:46

Folkert Folkerts, Lambertus Lambers, Minne Minnema en de broers Jan-Douwe en Douwe. En hier ooit gelezen de drieling Linda, Roos en Jessica (GTST, zangclubje)

bieb63

bieb63

19-12-2015 om 14:36

ja, soms zijn er van de namen dat je denkt: huh?

Zo ken ik een Friso Prins (waarom noem je je kind Friso als hij als achternaam Prins heeft...).
Ik ken ook een collega wier dochter Tesselschade heet..... Hoe kóm je erop? Zou dat kind zo willen heten..?

Tesselschade

Da's zeker gek, want dat is een achternaam en volgens mij mag je geen achternaam als voornaam geven die niet van oudsher gebruikelijk is als voornaam.

skik

Oh, toch wel

Blijkt toch wel vroeger als voornaam gegeven te worden. Ik zou opteren voor een modernere versie voor een dochter van een vader die een garagebedrijf heeft: blikschade.

skik

Kaaskopje

Kaaskopje

19-12-2015 om 20:05

Tesselschade

Volgens mij is Tesselschade een voornaam. Ze heette Maria Tesselschade. ..Roemers Visscher.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-12-2015 om 20:16

Eigen man

Mijn man en zijn broer hebben dezelfde voornamen (niet de roepnamen), maar dan omgekeerd van elkaar.

Vroegere buren van mijn ouders hadden 2 zonen en een dochter en een vader met Noorse wortels. Dus kregen alle kinderen een tweede naam die waarschijnlijk naar een Noorse voorouder verwees. Dus b.w.s. Piet Peterson, Klaas Peterson en Marietje ... Peterson. Ik heb dat nooit begrepen. Als je zoiets doet, doe het dan goed.

Leuk draadje

Leuk draadje, ik geniet mee!

Miekemieke

Miekemieke

20-12-2015 om 10:57

3 dezelfde voornamen in 1 gezin

De drie Jannen is wel heel ongebruikelijk. Ik doe veel aan genealogie en zoals eerder al vermeld was het gebruikelijk om een kind dezelfde naam te geven als een eerder overleden kind. Zou in dit gezin niet sprake zijn geweest van huwelijk met weduwe/weduwnaar met kinderen w.o. een andere Jan en dan misschien er ook nog een pleeg Jan bij?

Jamie

Jamie

20-12-2015 om 11:15

Beide opa's hadden als naam Jan?

Leuk artikel: http://www.vernoeming.nl/vernoemen-hoe-hoort-dat-eigenlijk

vlinder72

vlinder72

20-12-2015 om 11:35

namen wisselen

Dat is bij mijn schoonfamilie heel gebruikelijk. Schoonvader heet piet johan. Man heeft johan piet. Zo ging dat generaties lang. Schoonvader heeft 12 broers/zussen en in de namen zit altijd wel iets van johan of piet in de eerste naam of tweede naam. Maar nooit dezelfde naam. Dus Anna, johanna, pieter etc.

ze vonden het vast jammer dat onze oudste zoon geen piet of johan heet. Of een van de kinderen van mij schoonzus. Wij hebben onze vier kinderen niet vernoemd

Ook op de site van vernoeming.nl

Dubbele namen:
http://www.vernoeming.nl/barend-barend

Op de extra s achter zijn naam had mijn vader ook zo'n naam. Net als mijn overgrootvader. En zijn overgrootvader. En zijn... enz.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-12-2015 om 18:12

Leuk idee

Kennissen van ons hebben bij een paar kinderen de namen van de vaders gebruikt als eerste letter van de voornamen. Bijvoorbeeld T.O.N. dat zou dan Tim Olaf Nico geweest kunnen zijn. Ik vond het wel leuk bedacht.

bieb63

bieb63

21-12-2015 om 21:25

ooit buurmeisjes gehad

die Happy en Jolly heten (naar de Amerikaanse namen van 2 dwergen uit het sprookje Sneeuwwitje). Overigens ken ik ook een zus en broer die Merel en Mees heten (2 vogelnamen). Vond ik overigens eigenlijk wel leuk. Twee leuke namen (m.i.) en dan nog een originele verbintenis daarin.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

21-12-2015 om 21:44

Pol

Die dierenarts Jan Pol heeft op tv wel eens verteld dat zijn broers ook Jan heten. Vind ik maar gek.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.