Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 14:32

Met een hele groep gezamenlijk een cadeau geven

Hoe doen jullie dat, als je met een hele groep vrienden gezamenlijk een cadeau geeft aan iemand?

Onze vriendengroep wil dan namelijk een bedrag per persoon inleggen, terwijl wij een bedrag per huishouden logischer vinden. Het zou namelijk oneerlijk zijn voor de eenpersoonshuishoudens als de stellen net zoveel betalen.

Daar ben ik het niet mee eens, ik weet namelijk zeker dat die eenpersoonshuishoudens meer te besteden hebben dan wij. Bij een verjaardag geven wij ook cadeaus namens ons samen, niet dat mijn man iets koopt en dat ik iets koop. Ook denken we dan niet dat we twee keer zoveel uit moeten geven dan iemand die alleen woont.

Hoe denken jullie daarover?


Vesper Lynd

Vesper Lynd

16-05-2016 om 14:38

Tja

Per persoon (volwassene) denk ik toch ook. Er komt hier toch echt minder binnen dan in de meeste tweeverdienershuishoudens.

Jaina

Jaina

16-05-2016 om 14:38

Per persoon

Ik ben het eens met de groep: inleg per persoon is het meest eerlijk.
Als wij een cadeau geven met een groep dan hangt het er van af of mijn man en ik allebei mee doen. Als het echt om mijn vrienden gaat doet hij niet mee en leg alleen ik in (hij is dan ook niet aanwezig bij het feest uiteraard). Als mijn man en ik samen mee doen dan leggen we allebei in. We leggen dus 2x zoveel in dan als ik alleen mee zou doen.
Ik vind dat volkomen logisch. Mijn man en ik zijn individuen. We komen niet altijd op dezelfde verjaardagen en gelegenheden. Als we wel allebei gaan dan leggen we ook allebei in.

Tegenover 1 persoonshuishoudens vind ik het inderdaad oneerlijk als jullie bijvoorbeeld 20 euro inleggen (dus 10 euro pp) en zij ook 20 euro (en dus 20 euro pp).

Of zij wel en niet meer netto te besteden hebben per maand is irrelevant. Je past het totale bedrag zo aan dat iedereen een bijdrage kan leveren en het bedrag per persoon te doen vindt. Mensen kunnen uiteraard vrijwillig nog een hogere bijdrage leveren mochten ze die behoefte hebben.

Jaina

Jaina

16-05-2016 om 14:41

Overigens

Ben ik me er ook wel van bewust dat als wij op verjaardag gaan bij x en x op verjaardag komt bij zowel mijn man als ik dat x dus 2x een cadeau geeft en wij maar 1x. Ik ga niet perse een 2x zo duur cadeau geven en dat helemaal uitrekenen maar als ik iets leuks zie dan kijk ik ook wat minder op de prijs. Juist omdat het een cadeau namens ons beiden is. Dan mag dat (als het zo uitkomt) best eens wat groter en guller zijn.
Gelukkig hebben we cadeautjes met de meeste vrienden afgeschaft want iedereen heeft toch alles al en als ze het niet hebben kopen ze het zelf wel.
Maar bij speciale gelegenheden en zo wanneer we wel cadeaus geven dan ben ik me er wel van bewust dat als wij met z'n tweeen zijn we dus ook best wat meer mogen bijdragen.

Hortensia

Hortensia

16-05-2016 om 14:51

ik zie het anders

Je kunt mensen sowieso niet verplichten een bepaald vaststaand bedrag te betalen, vind ik. Ook al gaat het bij wijze van spreken om een euro de man, of een euro per huishouden.

Je kunt mensen wel vragen bij te dragen naar eigen inzicht en hier vervolgens discreet mee omgaan (dus niet achteraf rondroddelen dat Jantje maar liefst 20 euro heeft gegeven, maar Marietje, die knieperd, maar 5 euro).

Toevallig ben ik momenteel een groep aan het motiveren bij te dragen voor iets (het gaat in dit geval om een fruitmand voor een zieke). Ik heb mijn rekening open gesteld en gezegd dat elke bijdrage welkom is, en dat het ook oké is als je liever niet mee wil doen (ik weet dat er mensen bij zitten die het heel krap hebben). En het was een succes, er komt een prachtig fruitmandje aan zonder dat ik iemand in verlegenheid heb hoeven brengen door een bedrag te noemen dat, hoe klein ook, op dat moment niet gemist kon worden omdat iemand in de uitkering of in bewindvoering op leefgeld zit.

Alicia

Alicia

16-05-2016 om 14:55

Morgaine

Maar jullie nemen op een feestje toch wel elk een eigen gebakje, drankje, chipje, nootje? Of doen jij en je man dan ook principieel samen?

Alicia

ik heb het cadeau dat ik iemand geef echt nooit gekoppeld aan wat ik consumeer op een feestje. Voel je je daar nou prettig bij?

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 15:03

Maar...

Vesper Lynd: jij hebt het over tweeverdienershuishoudens. Wij zijn een gezin met maar één inkomen en de eenpersoonshuishoudens in onze vriendengroep zijn vrijgezelle mannen zonder kinderen en met goede banen. De andere huishoudens zijn wel tweeverdieners. Eerlijk gezegd denk ik dat wij nog het minst kunnen missen en dat ik er daarom anders over denk. Niet dat ik me minder of zielig voel, maar de rest is nogal makkelijk met flinke bedragen enzo. Dat hebben wij gewoon niet.

Jaina: cadeautjes met vrienden hebben wij ook afgeschaft, gelukkig.

Ik kan er wel inkomen, wat jullie zeggen, en toch voelt het voor mij raar. Omdat wij nooit apart cadeaus geven, het is altijd namens ons hele gezin.

Ik heb nu een bedrag genoemd dat wij willen bijdragen, de rest kan dan ook bijdragen wat ze willen lijkt mij. Voor mij hoeft het niet voor iedereen hetzelfde bedrag per persoon te zijn.

bieb63

bieb63

16-05-2016 om 15:04

Nou

Ik zie het toch eigenlijk zo: Of je nu een 1 persoonshuishouden hebt (mét of zonder kinderen) of een 2 persoonshuishouden (mét of zonder kinderen), er valt niets te zeggen over hoeveel die mensen te besteden hebben. Helemaal niets.
Verder, als ik een cadeau (of in geld) geef, dan sta ik er echt niet bij stil hoeveel ik 'op maak' aan hapjes/drankjes/locatie kosten enz. bij het feestvarken. Andersom doe ik dat ook niet..... Ik geef een feest en kijk of en hoe ik dat kan bekostigen. De genodigden geven een cadeau(tje) of een gezamenlijk cadeau, what ever. Heeft voor mij niets, maar dan ook niets met de kosten te ik voor m'n feestje moet maken. Dat is m'n eigen beslissing: ik geef een feest en kijk zelf wel in hoeverre ik dat kan en wil betalen.
Met andere woorden: Een stel geeft normaliter een cadeautje, net als een 'eenling', of dat nu een gezamenlijk cadeau is of individueel. Dat is aan de gast zelf. Toch?
Bij een gezamenlijk cadeau zie ik dan ook echt niet dat een 'stel' dubbel zou moeten bijdragen. Ik ga er ook niet vanuit dat bij een individueel cadeau een stel een dubbel duur cadeau zou moeten geven. Rare gedachte. Een 1 of 2 persoonshouden (los van evt kinderen) zegt niets over hetgeen je te besteden hebt (of wilt besteden....)

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 15:06

Alicia

Net als Jippox koppel ik ons cadeau nooit aan wat ik op een feestje consumeer. Het is toch geen toegangsgeld?

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 15:07

Hortensia

Wat jij schrijft heb ik nu ook voorgesteld. Omdat je gewoon niet in iemands portemonnee kunt kijken.

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 15:08

Bieb63

Zo denk ik er dus ook over.

Jaina

Jaina

16-05-2016 om 16:14

Vast bedrag

Wij spreken meestal wel een vast bedrag af omdat er een bepaald geschenk gekocht gaat worden en dat kost een bepaald bedrag. Dus dan legt iedereen individueel x bedrag in wat samen dan y oplevert waarvoor het presentje gekocht kan worden. Zou het gaat om een cadeaubon of gewoon een geldbedrag dan is dat uiteraard niet nodig en kan iedereen geven wat ze willen. Maar meestal hebben we dus een echt concreet idee wat we gaan geven dus dan weten we hoeveel het gaat kosten. Uiteraard moet er wel flexibiliteit zijn als iemand niet zoveel bij kan dragen.

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 16:32

Jaina

Het gaat hier om een cadeaubon die misschien nog wat aangekleed wordt met wat toepasselijke extra's. De totale kosten kunnen dus alle kanten op.

Alicia

Alicia

16-05-2016 om 17:40

principe

Natuurlijk is een cadeau geen entreegeld. Maar TS vindt blijkbaar dat ze uit principe als 'samen met partner als een' gezien moet worden. Ik leg alleen uit waarom dat onzin is.

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 18:01

Alicia

Waarom is dat onzin? Mogen beide partners alleen een eigen gebakje als ze ook allebei een eigen cadeautje geven? Dat is toch raar? Cadeautjes geven staat voor mij helemaal los van wat de gastvrouw of gastheer aanbiedt.

Angela67

Angela67

16-05-2016 om 18:14

Morgaine

Hoe hecht is de vriendenkring? Ik vind het niet echt vriendschappelijk klinken als er mensen bij zijn die vinden dat het echt zó gelijk getrokken moet worden. Het maakt de vriendschap nogal 'materialistisch' in mijn ogen.

Aan de andere kant: misschien doe je er ook een beetje zelf aan mee, want je stelt het plan ter discussie (als 1 persoon tellen etc).

Je kunt ook gewoon de hele discussie vermijden door te zeggen wat je kunt missen (en dat je ook bereid bent om zelf een kadootje te kopen met je man samen). Als anderen dan vinden dat zij elkaar willen afrekenen op 'ben je een 1persoonshuishouden of niet' dan kun je je verder buiten de discussie houden misschien?

gr Angela

Kadobon?

Een kadobon hoeft toch geen gezamelijk kado te worden? Ik dacht bij een gezamelijk kado aan een bbq of een partytent of een ... Maar niet aan een kadobon.
Een gezamelijk kado maakt de aanschaf eenvoudiger voor de visite en ze komen ook niet ieder met een fles wijn aanzetten. Een gezamelijk kado kan voor het feestvarken ook heel verrassend uit pakken.

Onlangs met een groep een leuke activiteit georganiseerd. De jarige had nog nooit gevlogen. Doordat er nog een paar wilden meedoen aan de kosten, werd de bijdrage per huisadres minder. Het ging het feestvarken niet om de kosten van het feest en of het kado eventedig was aan wat er genuttigd werd. Hij was blij verrast dat zijn vrienden hem met zo'n leuk kado zijn verjaardag een extra dimensie gaf.

Ik hoop dat TS het commitee kan overhalen met een tastbaar kado aan te komen. Het gaat toch uiteindelijk om de gezelligheid.

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 19:42

Angela67

Het is niet zo'n hechte vriendenclub inderdaad. Het is meer de club vrienden van het feestvarken, die onderling soms wel bevriend zijn en soms meer kennissen van elkaar zijn. We kennen elkaar allemaal al wel tientallen jaren.

Iemand stelde voor om een bedrag per persoon te doen, maar daar was ik het dus niet mee eens. Ik reageerde op een voorstel.

Ondertussen heb ik al een bedrag voorgesteld wat wij kunnen missen. Als daar moeilijk over gedaan wordt dan trekken mijn man en ik ons inderdaad terug en kopen we zelf iets.

Ik vind het zelf ook zo'n precies, materialistisch gedoe. Moet dan alles zo precies uitgerekend worden? Je geeft toch wat je kunt en wil missen? Wij hebben bijvoorbeeld 2 kinderen en mijn broer heeft er 4. Er gaan dus veel meer cadeautjes van ons naar de kinderen van mijn broer dan andersom. Dat is ook 'niet eerlijk', maar ja. We geven wat we kunnen en willen missen, dat maakt toch niet uit? Het ene huishouden heeft gewoon meer te besteden dan het andere, ongeacht het aantal personen. En de één vindt 10 euro een mooi bedrag voor een cadeau en de ander 50 euro.

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 19:44

Flanagan

Het wordt een soort cadeaubon voor een weekendje weg, dus wel iets duurs wat je niet gauw als persoon of huishouden geeft.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

16-05-2016 om 19:45

Klopt hoor

Je hebt gelijk dat je zelf moet kunnen bepalen wat je geeft. Ik ben het alleen niet eens met de onderbouwing dat alleenstaanden het zoveel makkelijker hebben. Jij kiest er zelf voor om maar een persoon in het tweepersoonshuishouden te laten werken.

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 19:50

Vesper Lynd

Huh? Dat is lang niet altijd een keuze, kan ook door omstandigheden komen. En ook al is het je eigen keus, dan moet je toch niet verplicht worden om twee keer zoveel te betalen dan een alleenstaande?

Wilgenroosje

Wilgenroosje

16-05-2016 om 19:55

Vesper Lynd

TS klaagt toch niet. Ze geeft alleen aan dat zij minder te besteden hebben dan de alleenstaanden uit de vriendengroep, omdat die geen gezin hebben.

Ze zegt daarmee niets over de portemonnee van alle andere alleenstaanden. Zij hebben de keus gemaakt om niet allebei te werken en dat verdient net zoveel respect als een gezin waarin wel beide ouders werken.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

16-05-2016 om 20:21

Juist

Maar ze doet wel uitspraken over het inkomen van die anderen. Ik ben het er helemaal mee eens dat iedereen zelf mag bepalen wat hij geeft, maar als je iets gezamenlijk doet is het logisch dat je dat per persoon regelt en niet per gezin.

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 20:31

Vesper Lynd

Jíj vind dat logisch, maar niet iedereen vindt dat logisch.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

16-05-2016 om 20:48

Dat...

ben ik tot op zekere hoogte wel met je eens, maar als het geld er niet is, is het er niet. Ikzelf zou er wel begrip voor hebben als iemand aan zou geven het bedrag te hoog te vinden. Maakt mij daarbij niet uit of dat iemand met of zonder kinderen en/of partner zou zijn.

Ik zou er, als het mij aan zou gaan, overigens niet over in discussie gaan en zelf iets kopen dat wél binnen mijn budget past.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

16-05-2016 om 20:50

Morgaine

In dit draadje ben jij de enige die het niet logisch vind.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

16-05-2016 om 20:50

Ik bedoel

Tot op zekere hoogte met Vesper eens trouwens

Wilgenroosje

Wilgenroosje

16-05-2016 om 20:52

We...

zijn lekker allemaal tegelijk aan het posten. Is om het duidelijk te houden. ; - )

Morgaine

Morgaine

16-05-2016 om 20:59

Vesper Lynd en Wilgenroosje

Hortensia en Bieb63 vinden het ook niet logisch hoor.

Verder heb ik gereageerd op een voorstel, waar ik het niet mee eens ben. Dat is toch niet meteen een discussie aangaan? Je bespreekt met zijn allen het cadeau, de kosten en hoe het betaald gaat worden. Dan kan het gebeuren dat je het niet eens bent met elkaar. Ik heb mijn grens aangegeven qua bedrag en als dat niet gerespecteerd wordt, dan trekken we ons terug. Daar wil ik verder ook helemaal niet over in discussie gaan, daar krijg je maar ruzie van.

Jaina

Jaina

16-05-2016 om 21:08

Morgaine

Maar je noemt nu wel twee heel verschillende uitgangspunten:

1) iedereen draagt een bedrag naar keuze bij al gelang de portemonnee. Dus de een draagt misschien meer bij dan de ander.
2) men draagt een bedrag per huishouden bij en niet per persoon.

Bij de eerste keuze kan het dus zijn dat iedereen wat anders inlegt. Dan heb je een bepaald eindbedrag en daar koop je dan wat voor.
Bij keuze twee legt iedereen dus per huishouden een bedrag in ongeacht uit hoeveel personen dat huishouden bestaat. Dan gaat het om vaste bedragen.

Als je voor een bedrag naar eigen inzicht kiest dan maakt het dus helemaal niet of die bijdrage per persoon of per huishouden is. Dat is dan een non-discussie. Als jij en je man er bijvoorbeeld voor kiezen om 50 euro bij te dragen dan maakt dat natuurlijk niks uit of dat 25 euro per persoon is of 50 euro voor jullie samen. Je hebt een bedrag naar eigen keuze bijgedragen. Dat is wat je wilt doen en dat is dus waarover je de discussie moet aangaan.

Bij de tweede keuze gaat het er om of je per persoon of per huishouden een vast bedrag bijdraagt. Dat is een hele andere discussie. Door die discussie aan te gaan (ipv de discussie bijdrage naar eigen inzicht) vertroebel je in feite de discussie binnen de vriendengroep.
Ik snap namelijk heel goed dat je vrienden het principieel onjuist vinden dat de bijdrage per huishouden is ipv per individu. Want jij en je man zijn gewoon twee mensen en niet een geheel. Het slaat natuurlijk nergens op dat iedereen 20 euro bijdraagt en jij en je man maar 20 euro samen omdat jullie toevallig een huishouden vormen.

Maar dat is dus een heel andere discussie dan te zeggen: zullen we de bijdrage naar eigen inzicht en vermogen doen zodat iedereen zich comfortabel daar bij voelt omdat we nu eenmaal allemaal een andere financiële situatie hebben.

Overigens moet er natuurlijk dan wel uiteindelijk een bedrag uitkomen wat voldoende is voor dat weekendje weg maar ik neem aan dat jullie daar wel inzicht in hebben wat dat ongeveer moet zijn.

Ik denk dus dat je de discussie binnen de groep eigenlijk op de verkeerde basis bent aangegaan. Je kon beter gelijk beginnen over vrije bijdrage ipv de discussie bijdrage per persoon of per huishouden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.