Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kaaskopje

Kaaskopje

20-08-2019 om 13:02

Megastallen

Ik vind het eigenlijk een riskant onderwerp voor OO, maar ik doe het toch eens.

Hoe kijken jullie aan tegen het fenomeen dat het aantal veeteeltbedrijven wel daalt, maar het aantal dieren niet? Dit komt omdat het aantal megastallen is toegenomen, waardoor er meer dieren in één boerderij gehouden worden.

Ik heb in mijn omgeving iemand die zich nogal als een missionaris van het slechte nieuws met een wat nadrukkelijke sturing naar de oplossing gedroeg en ik vond dat best vermoeiend, hoewel ik diegene volledig begrijp en begreep. En toch, dit dus gezegd hebbende, begin ik ook steeds meer het gevoel te krijgen dat de neuzen meer dezelfde kant op 'moeten' gaan staan, omdat het zo ook niet verder kan, naar mijn gevoel.

Even los van het klimaatprobleem, wat ook speelt, verbaas ik me keer op keer over de houding van boeren t.o.v. hun dieren. Hoe kun je het fantastisch en liefdevol verzorgd vinden als je varkens op roosters moeten leven en ze hun biggetjes daarop geboren moeten laten worden? Waarom is het beter om direct kalfjes en lammetjes van hun moeder te scheiden, vanwege een klein percentage extra sterfte onder de kleintjes? Dat gaat niet over dierenwelzijn, maar over geld.

Iemand zei op tv over dit fenomeen (in het algemeen hoe we dierenwelzijn opzij kunnen schuiven), dat die houding aanvankelijk nodig was om zo een dier te kunnen doden voor consumptie. Zelfbescherming om te kunnen overleven dus eigenlijk. Maar die houding lijkt me in het Nederland anno 2019 niet meer gerechtvaardigd. Zelfs als een boer failliet gaat, heel naar voor de boer!, zal hij niet verhongeren.

Dit alles vind ik ook een dilemma. Ik eet nog vlees, man ziet het niet zitten om volledig vegetarisch te worden, ik ben dus niet roomser dan de paus . Wel heb ik het gevoel dat we elkaar zouden moeten stimuleren om maat te houden met vlees. Zoals topics over afvallen kunnen stimuleren om dat vol te houden, zou dit dus ook kunnen bijdragen om er werk van te maken.


Pennestreek

Pennestreek

20-08-2019 om 13:25

Kaaskopje

zonder nou echt op alle details in te gaan, en ook zonder echt een standpunt te hebben, zijn er toch wel veel dingen waar je verschillend tegenaan kunt kijken.
Zo hoorde ik van een biologische koeienboer, waar de koeien zoveel mogelijk in de wei kunnen, en verder ook een behoorlijk goed leven hebben, dat hij toch de kalfjes direct bij de moeder weghaalt. Hij heeft geprobeerd ze langer bij de moeder te laten, maar dan bouwen ze een veel hechtere band op en is het later veel moeilijker voor zowel moeder als kalf om ze uit elkaar te halen. Of het waar is weet ik niet, daar heb ik niet genoeg kennis en ervaring voor, maar als het inderdaad zo is (en ik kan me er wel wat bij voorstellen) dan is het kiezen uit twee kwaden en is het toch de beste keus om ze snel na de geboorte te scheiden. Als hij van plan is het kalf zelf te houden voor de melk of het vlees, dan kan het kalf wel bij de koe blijven. Maar meestal worden de kalveren doorverkocht, en dan is dus de snelle scheiding het beste. Zegt hij.

Er zijn gewoon (meestal) veel kanten aan een zaak, die maken dat het niet zwart-wit is.

Maar ik ben me er wel van bewust dat er wat moet veranderen. Wij minderen langzaamaan met het eten van vlees. En wat we eten is in ieder geval biologisch, vaak scharrel. Net zoals de eieren en de melk. Yoghurt, kwark en kaas wil nog niet zo lukken helaas. Wel biologisch, maar van 'scharrelkoeien' staat nog niet op de verpakking. Ik hoop dan maar dat biologische melk bovengemiddeld vaak ook van vrij los lopende koeien komt. En ik woon in zeer verstedelijkt gebied, dus bij de boer halen gaat 'm niet worden.

Ad Hombre

Ad Hombre

20-08-2019 om 13:36

Megastallen, kiloknallers, plofkip

Onze lieve eco-vrienden zijn weer lekker bezig.

Ik neem nog een lekker biefstukje

"Maar ik ben me er wel van bewust dat er wat moet veranderen. Wij minderen langzaamaan met het eten van vlees."

De rest van de wereld zal jouw offer ongetwijfeld met graagte compenseren/consumeren.

Pennestreek

Pennestreek

20-08-2019 om 14:10

Ach Ad

Ik weet heus wel dat het er op wereldniveau echt niet toe doet of ik wel of niet een plofkip eet. Maar ik ben me ervan bewust dat het op deze manier niet door kan gaan. En ik probeer daar op mijn eigen bescheiden wijze wat aan te doen. Meer niet.
Maar neem jij lekker nog een biefstukje hoor jongen. Dan help ik je hopen dat jouw überslimme kinderen zo slim zijn dat zij alle problemen die wij nu veroorzaken kunnen oplossen.

Tsja

Hier wordt nu een megakippenstal uit de grond gestampt in een landbouwgebied. Er zou ook nog een varkensstal, slachterij en bio-energie-centrale bij moeten. Geen idee in hoe verre dat al doorlopen is qua procedures, want de ondernemers zijn al bijna 15 jaar bezig om vergunningen onherroepelijk te krijgen. De weerstand vanwege fijnstof, stank, ziektes, transportbewegingen etc. Is nogal groot.... Voor mij is dit geen landbouw meer maar een fabriek en hoort het thuis op het industrieterrein. En zolang mensen goedkoop vlees willen, zal er een bedrijf zijn die zo goedkoop mogelijk zal leveren. Ook dat kun je de boeren niet kwalijk nemen, die zitten behoorlijk in de tang bij de supermarkten. Schaalvergoting is dan wel een optie om goedkoper te zijn.

Qua dierenwelzijn maakt het volgens mij niet uit of een boer 100 dieren of 1000 dieren heeft. De wetgeving in Nederland schrijft afmetingen en vereisten voor en een groot bedrijf wordt meer in de gaten gehouden door activisten, media en dus instanties dan dat boertje die het al jaren zo doet en geen investeringen meer doet vanwege gebrek aan opvolging. De vraag is of het dier het daar dan beter heeft. Wil je het anders of beter voor de dieren dan moet je in Den Haag of Brussel zijn zodat de hele sector gedwongen wordt in plaats van er een type bedrijf uit te pikken.

Ook biologische boeren mogen antibiotica gebruiken. Nederlandse boeren (en veeartsen en mensenartsen) zijn daar sowieso voorzichtig mee vanwege resistentie, maar het mag wel. Daarnaast zijn dieren die naar buiten mogen ook gevoeliger voor ziektes die letterlijk in de lucht zitten en vervalt bijvoorbeeld bij eieren het vrije uitloopkeurmerk als kippen te lang in ophokplicht zitten. Maar wanneer iedereen 3*sterren beterleven en minder vlees wil, verandert ook het aanbod. Alleen ook dan moet je schaalvergroting doorvoeren. Kijk maar naar een bedrijf als Kipster. Dus mega is en blijft zolang de vraag er is.

Ad Hombre

Ad Hombre

20-08-2019 om 14:47

AnnaNiem

"Ook biologische boeren mogen antibiotica gebruiken. Nederlandse boeren (en veeartsen en mensenartsen) zijn daar sowieso voorzichtig mee vanwege resistentie, maar het mag wel. "

Daar gaat de enige reden om 'biologisch' te eten. Dat die boeren daar voorzichtig mee zijn heb ik nog nooit gehoord. Die resistentie is een ander voorbeeld van 'the tragedy of the commons', je hebt er zelf geen last van, maar de rest wel.

Biologische boeren 'mogen' hetzelfde als niet-biologische boeren, het is niet alsof ze onder een andere wetgeving vallen...

40er

40er

20-08-2019 om 15:48

Tja

Het word boeren qua regelgeving ook niet makkelijker gemaakt hè.
Voorbeeld: boer x, 70 koeien. Verbouwd zijn stal in 2016, meer ruimte voor de koeien, waardoor hij kan uitbreiden naar 100 koeien. 2018 veranderd het kabinet de regelgeving, met een peildatum van 2015. Oftewel boer x moet 30 koeien weg doen.
Lang verhaal kort maken, alle koeien weg gedaan en nu vleeskalveren.

Of boer y, nieuwe stallen gebouwd, emissie vrij. Dat was verplicht, anders kon hij fluiten naar zijn vergunning. Mestrobot gaat aan, ontploffing door het methaangas. Alles gebouwd zo de regering wil. In dit geval waren er 13 dode koeien, 11 gewond. Boer zelf had wat kleine verwondingen, wonder boven wonder.

En dan is het ook nog vreemd dat het aantal zelfmoorden onder boeren blijft stijgen?

Kwaliteit

Laatst merkte zoon op hoeveel water wel niet uit de kip op zijn bord sijpelde. Hij eet altijd eerst zijn vlees en dan pas de groente. Tja, de kip van nu staat stijf van het water. Als het geen waterige kip is, dan is het wel naar bloed smakende rosbief. Het neemt het genoegen van x aantal vlees op menu zo wel af.

En berichten over een brandende kippenstal waar tienduizenden kippen om kwamen , doet de vleesindustrie ook geen goed.

Ik denk dat het besef te minderen met vlees vanzelf wel groeit. Niet vanwege dierwelzijn maar vanwege de kwaliteit op je bord. Vroeger hadden mijn ouders het niet breed; drie keer halve portie vlees per week was maximaal. Het gaat vanzelf die kant op door de dalende kwaliteit van vandaag de dag. Wie wilt nu nog betalen voor in water gelegen kip. Je voelt je bekocht. Net als met de waterbom tomaten.

Nederlanders staan niet voor niets bekend om hun zuinigheid. Het formaat gehaktbal wordt vanzelf wel kleiner. Zo ook de vraag naar vlees.

Bertien

Bertien

20-08-2019 om 17:11

en wie is er zelf boer?

Zo maar een vraag, want vanaf de zijlijn roepen wat je denk erover te weten kan iedereen. Hoeveel weet je over dit onderwerp? Ik hoor veel verhalen, maar waar zijn ze op gebaseerd?

40er

40er

20-08-2019 om 17:27

Ik niet

Maar kom geregeld bij boeren over de vloer.

Ach

Ik ben al meer dan 25 jaar vegetarier, dus van mij mogen de megastallen vanavond nog dicht. En dan daarvoor in de plaats graag diervriendelijke bedrijven.

Bo

Bo

20-08-2019 om 21:14

ander geluid

Je kan het de boeren hier lastig maken met nog meer regels, maar dan wordt ons vlees en zuivel onbetaalbaar. Gevolg is niet dat de dieren het beter krijgen, maar dat vlees en zuivel worden geïmporteerd uit landen waar men minder strenge regels heeft.
Als het doel het verbeteren van dierenwelzijn is, schiet je je doel voorbij.

Het gebeurt al: de meeste sateetjes die jullie eten worden gemaakt met goedkope Braziliaanse of Thaise kip. Het soort dat krimpt op de bbq. Denk je dat die kippen het beter hebben dan Nederlandse kippen?

Angela67

Angela67

20-08-2019 om 21:24

Bo, dat werkt zo bij mensen die het principiele niet belangrijk vinden maar alleen aan geld denken.
De bedoeling is natuurlijk dat andere waarden de overhand krijgen. Dus ja, het zal vast gebeuren dat goedkoper/fouter spul geimporteerd wordt maar toch: je moet ergens beginnen. Dus geen reden.
gr Angela

Ad Hombre

Ad Hombre

20-08-2019 om 21:35

Angela

"Bo, dat werkt zo bij mensen die het principiele niet belangrijk vinden maar alleen aan geld denken."

OK, gelukkig, dat geldt dan niet voor mij want ik vind die hele vega(n)/dierenpartijtroep principieel onzinnig.

Angela67

Angela67

20-08-2019 om 21:37

da's fijn Ad

dan hoef jij deze keer niet mee te doen .
gr Angela

Hier een boer

Mijn tweelingzus is boer. (Geen eigen bedrijf. Ze werkt bij een grote geitenstal
Ze heeft destijds de biodynamische antroposofische landbouwschool gedaan, dus van de lessen oorspronkelijk en natuur is niks gemist.
Maar toch: Zoals katten het langst leven op een bovenwoning met een mandje aan de radiator en zonder ooit een levende muis te zien, zoals mensen het langst leven in geisoleerde huizen met een vriezer en zonder ooit op jacht te hoeven gaan, zo doet vee het uitzonderlijk goed in stallen met roosters.
Al dat geklaag daarover is overwegend ingegeven door valse romantiek.
Alle ongelukken die er in een stal gebeuren, een dier breekt een been en hopt daar nog dagen op rond voordat het sterft, die gebeuren vaker in de wei.
Alle afstomping van de ziel en het hart voor dieren wat boeren overkomt, overkomt alle boeren. Grote en kleine. Bio of mega. En dat is logisch ook. Hoe groter de dieren, hoe groter het lijden en hoe aangrijpender het sterven. Daar wil je niet bij zijn.
Het individuele dier verliest aandacht in het belang van de groep. Die ene daar achter crepeert geruisloos, de groep keert er letterlijk de rug naar en als ie dood is kun je ‘m rustig weghalen. Het nog creperende dier in doodsangst eerder weg proberen te halen om het een zachte dood te geven, veroorzaakt enorme paniek in de groep. Doodsangst is besmettelijk. Daar krijg je dan weer ongelukken van.
Kijkt er wel eens iemand naar dr Pol? Dat zijn allemaal kleine boeren. Weinig vee. Je ziet er de meest idiote ongelukken, de goorste stallen, slechte voorbereiding en amateristische omgang met dieren. Maar ze hebben allemaal hart en ziel op de goede plaats en zijn tot tranen toe geroerd als er iets met een beest is.
Tja.... Daar hebben die beesten niet zoveel aan.
Politiek gezien is het handig om het aantal boeren te verminderen, ook als dat niet tot minder dieren leidt. In een latere fase kan het aantal dieren per boerderij verminderd worden. Hoewel de noodzaak van minder vee wel gezien wordt, gaat dit allemaal zo langzaam omdat tot nog toe politiek het economische belang van de boerenbedrijven (en de Rabobank) voorop staat.

Laat zien

BO “Het gebeurt al: de meeste sateetjes die jullie eten worden gemaakt met goedkope Braziliaanse of Thaise kip.”
Volgens mij verwar je nu een recept met een invoerstroom. Of heb je een concrete aanwijxing voor deze kiproute (ik weet zeker dat ze niet komen vliegen?

Niet in het minst de meeste

Gevonden https://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2019/1/Braziliaanse-kip-weer-op-de-markt-387164E/
Ja, kip uit Brazilie, Thailand en Oekraine. Maar de hoeveelheid haalt het bij lange na niet bij de Europeese productie.
De meeste Thaïse kipsate komt dus gewoon uit Europa.

'Gevolg is niet dat de dieren het beter krijgen, maar dat vlees en zuivel worden geïmporteerd uit landen waar men minder strenge regels heeft.'

Ik heb liever rundvlees van de Argentijnse pampa's (waar ze vrij rondlopen) dan van de Nederlandse megastallen. Minder strenge regels (op het gebied van wat?) wil niet zeggen dat er meer dierenleed is. Integendeel.

Bo

Bo

21-08-2019 om 10:03

Angela

Het aantal mensen dat om principiële redenen duurder vlees koopt is echt maar een klein deel van de totale markt. Jij en ik hebben het blijkbaar goed genoeg om het ons te kunnen veroorloven, maar voor veel mensen is de portemonnee leidend. Hoezo kan geld geen reden zijn? Ik kan je wakker schudden: het is de belangrijkste reden.

Bo

Bo

21-08-2019 om 10:13

M Lavell

De meeste kip eten wij nog vers uit eigen land, maar als dat niet te betalen wordt door allerlei aanvullende eisen dan komt de kipfilet in de toekomst uit Polen en Hongarije. Gebeurt nu al, maar dan in veel grotere mate.

De diepvrieskipfilet uit Brazilie/Thailand bevat vaak salmonella en ik geloof niet dat die kippen een beter leven hebben gehad dan hier. Ik geloof ook niet dat het slachtproces daar onder betere omstandigheden gebeurt. Deze kip wordt vooral gebruikt voor productie van kipnuggets, kipburgers, sate, maaltijden, etc. Ondanks het feit dat hiervoor invoerheffingen en transportkosten moet worden betaald is het veel goedkoper dan Nederlandse kipfilet.

Een ander dingetje is dat wij vooral kipfilet importeren en daarvan zelf te weinig maken. Het zou pas duurzaam zijn als wij alle delen van de kip gaan eten.

Minder vlees leidt tot minder leed

Knurf “Ik heb liever rundvlees van de Argentijnse pampa's (waar ze vrij rondlopen”
Maar dat is natuurlijk niet zo. Megastallen zijn er omdat ze de productie voedselveiliger en goedkoper maken. Dat is een rekensom die net zo hard telt in Nederland als in Amerika (waar het sommetje vandaan komt) en in Zuid Amerika. Een beetje op de pampa’s rondbanjeren is er heus niet bij.
Daar komt nog eens bij dat het boerensucces uit bijvoorbeeld Argentinie ook een Europese oorsprong heeft: het zijn (al dan niet recent) geemigreerde boeren. Ook Nederlandse.

Bo heeft gelijk dat het dierenleed (een subjectief) overal in gelijke mate is. Maar als argument tegen veranderingen in Nederland, vooral minder vlees consumeren, geldt het niet. Minder vlees gebruiken leidt niet tot meer maar tot minder dierenleed en uitstoot en etc. Minder vlees gebruiken in Nederland leidt niet tot meer dierenleed in Argentinie.

wat andere landen doen

vind ik nogal een zwak argument, zullen we dan ook maar weer kinderarbeid toestaan maar dan net iets minder erg dan in andere landen?
Het grootste deel van het vlees etc. uit de Nederlandse veehouderij is overigens bedoeld voor export. Zie bijvoorbeeld die verschrikkelijk 'blije' berichten dat de varkenspest in China zo gunstig is voor de Nederlandse boeren. Al denken gelukkig niet alle boeren zo:
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/veeboeren-het-is-de-hoogste-tijd-om-te-zeggen-we-stoppen-ermee~bde8245a/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Dierenleed, dieren die als product gehouden mogen worden waardoor er bijvoorbeeld geen brandpreventie is, misstanden bij zowel de veehouders, het vervoer en de slacht, de NVWA die niet bij machte is te controleren.. En dan ook nog het klimaat, stikstofuitstoot, stankoverlast en ga zo maar door. Ik ben blij dat steeds meer mensen inzien dat dit anders moet.

Overal hetzelfde

Bo “De meeste kip eten wij nog vers uit eigen land, maar als dat niet te betalen wordt door allerlei aanvullende eisen dan komt de kipfilet in de toekomst uit Polen en Hongarije.”
Kijk, daar is Europa nou zo leuk voor. De regels in Nederland gelden ook voor Polen en Hongarije. De Nederlandse overheid mag het Nederlandse bedrijven niet moeilijker maken dan dat wat de Europese wetten hierover toestaan.
Bo “De diepvrieskipfilet uit Brazilie/Thailand bevat vaak salmonella en ik geloof niet dat die kippen een beter leven hebben gehad dan hier. ”
Wat heeft salmonella met een beter leven te maken? Nou ja, behalve dan dat nogal eens blijkt dat vooral Nederlandse biologische eieren daarvan een verhoogd risico lopen. Meer salmonella = beter leven zou je bijna denken.
Maar je kletst maar wat. Salmonella besmet vlees mag niet verkocht worden.
Iets heel anders: vlees laten ontdooien is een makkelijke voedingsbodem voor een salmonella besmetting. Dat is dan wel Nederlandse salmonella.
Maar inderdaad: slachten, opfokken, huisvesten: het gebeurt overal ongeveer op dezelfde manier. Dat is namelijk de meest economische manier.
Je beweringen over de import van kipfilet (en dus niet de hele kip) geloof ik niet zomaar. Ik zou niet weten voor wie dat efficiënt is.
Ja, we gebruiken te weinig van de dieren. Tegenwoordig is alles van het dier te koop bij de wereld- of Islamitische slager. Kalfspoot, kippenhart, lamsnier ik vind het heerlijk.

Globalisering

Maaike “zullen we dan ook maar weer kinderarbeid toestaan maar dan net iets minder erg dan in andere landen?”
Dat gaat beslist gebeuren.
Sinds jaar en dag moeten werknemers rechten en salaris inleveren vanwege de concurrentiepositie....
Als dat de positie tov India is, dan zit er meer één ding op en dat is kinderarbeid (sloppenwijken, etc.)

Lol m lavell

'Dat gaat beslist gebeuren. Als dat de positie tov India is, dan zit er meer één ding op en dat is kinderarbeid (sloppenwijken, etc.)'

Wat een onzin.

Alternatief

Ik ben benieuwd naar het alternatief Knurf

bieb63

bieb63

21-08-2019 om 14:11

Miriam

"Alle ongelukken die er in een stal gebeuren, een dier breekt een been en hopt daar nog dagen op rond voordat het sterft, die gebeuren vaker in de wei.
Alle afstomping van de ziel en het hart voor dieren wat boeren overkomt, overkomt alle boeren. Grote en kleine. Bio of mega. En dat is logisch ook. Hoe groter de dieren, hoe groter het lijden en hoe aangrijpender het sterven. Daar wil je niet bij zijn.
Het individuele dier verliest aandacht in het belang van de groep. Die ene daar achter crepeert geruisloos, de groep keert er letterlijk de rug naar en als ie dood is kun je ‘m rustig weghalen. Het nog creperende dier in doodsangst eerder weg proberen te halen om het een zachte dood te geven, veroorzaakt enorme paniek in de groep. Doodsangst is besmettelijk. Daar krijg je dan weer ongelukken van."

Wat wil je hier nu precies mee zeggen? Een dier dat veel ruimte heeft (stal of wei) kan natuurlijk net zo goed lijden door ziekte of verwonding (en wellicht minder snel opgemerkt dan dier in een kleine stal, en dus minder snel actie), c'est la vie. Maar je wil toch niet beweren dat een koe in een kleine stal zich prettiger voelt en leeft dan een dier in de wei en in een grote stal?

Ad Hombre

Ad Hombre

21-08-2019 om 14:45

bieb

"Maar je wil toch niet beweren dat een koe in een kleine stal zich prettiger voelt en leeft dan een dier in de wei en in een grote stal?"

Wie zal het zeggen? Hoeveel mensen kiezen er niet voor om thuis achter een computer te zitten in plaats van de vrije natuur in te gaan?

Heeft een dier echt een voorkeur voor de moordende concurrentie en eten en gegeten worden realiteit van de natuur i.p.v. een plekje in een warme stal met iedere dag netjes op tijd je eten?

Klein en groot

Bieb “Maar je wil toch niet beweren dat een koe in een kleine stal zich prettiger voelt en leeft dan een dier in de wei en in een grote stal?”
Mega stallen zijn grote stallen.
Koeien in mega stallen gaan meestal niet naar buiten. (Soms wel maar dat is niet zonder risico)
Koeien die wel naar buiten gaan zijn vaak koeien van kleine boeren, arme boeren of liefhebbers. Die leven in kleine stallen.
Koeien zijn net als katten en mensen liever lui dan moe en bovendien liever verzekerd van een afgepast hapje en drankje in een overigens volstrekt veilige omgeving waar een blind paard geen schade kan doen of oplopen.
Je moest eens weten wat een koe in de wei allemaal kan overkomen.
Maar eh... het is geen kwestie van “wat wil de koe”. Het is gewoon een kwestie van meten. Ze produceren meer en blijven langer gezond.

Bo

Bo

21-08-2019 om 16:17

Miriam

"Maar je kletst maar wat. Salmonella besmet vlees mag niet verkocht worden."

Misschien even inlezen?

„Maar liefst 72 procent van de vondsten van salmonella in kip in de Europese Unie was afkomstig van Braziliaanse kip de afgelopen 12 maanden. Daarnaast is er risico op kruisbestuiving. Dit kan optreden als kippenvlees besmet met salmonella in contact komt met vlees dat nog niet besmet is met salmonella. Salmonella kan dus overgaan van de besmette kip naar de schone kip. Hier moet extra aandacht voor zijn bij deze buitenlandse bedrijven”, zegt de Europarlementariër.

Lees je wat er staat?? Bijna 3 kwart (!!!) van *alle* salmonella vondsten in kip is afkomstig van Braziliaanse kip. Lijkt mij dat er daar in het productieproces iets heel erg fout gaat. In China en de VS mag het al niet meer verkocht worden. Zie ook hier: https://www.ftm.nl/artikelen/salmonella-kip?share=1

Het mag misschien niet verkocht worden, maar het gebeurt gewoon omdat er slechts steekproefsgewijs gecontroleerd wordt. De Nederlandse consumenten EN boeren worden belazerd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.