Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Dank je wel Rutte :-(

'En iedere normale werkende Nederlander zal erop vooruitgaan' .. dank je wel. Wij als gepensioneerde inmiddels niet-werkende zijn dus geen 'normale Nederlanders'. Ik zal deze Pinokkio (blijkbaar is de gemiddelde Nederlander die op hem/partij gestemd heeft een kort geheugen) maar geen andere toevoegingen geven


Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2017 om 16:47

Chiquita

Ik heb op Facebook ook mijn overpeinzing over deze opmerking gedeeld. "Alle normále Nederlanders gaan erop vooruit!" Zo heeft hij het ook tot twee keer toe gezegd. Nou daar kun je het mee doen dan als je in de onderste belasting'pilaar' van de nieuwe drie zit. Die groep, helemaal als je geen kinderen te verzorgen hebt, gaat er namelijk níet op vooruit. Werklozen, arbeidsongeschikten, bijstandsgerechtigden, aow'ers, kortom mensen met láge inkomens zijn niet normaal.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

10-10-2017 om 16:49

Welkom in de club

Ook ik ben niet normaal, en met mij vele anderen, zo merk ik op mijn Facebook. Misschien is dat een schrale troost.

rode krullenbol

rode krullenbol

10-10-2017 om 16:52

Bovendien!

Wat zou zo'n opmerking van Rutte eigenlijk inhouden voor de thuisblijfouders en mantelzorgers?

Dees

Dees

10-10-2017 om 16:55

Kaaskopje

Was het niet juist de vorige begrotingsronde dat die groep er juist wel op vooruit ging?

Sally MacLennane

Sally MacLennane

10-10-2017 om 17:01

Kaaskopje

Denk ook aan mensen in een uitkeringssituatie die niet meer in staat zijn meer dan bijstandsniveau te verdienen, maar op hun eigen manier toch bijdragen aan de maatschappij, bjvoorbeeld met (aangepast) vrijwilligerswerk als dagbesteding. De kringloop in ons dorp, het hospice, de voedselbank, ze draaien nagenoeg volledig op deze mensen, die het op de gewone werkvloer niet redden, als ze daar überhaupt al aangenomen worden.
Of ze zijn gepensioneerd en willen nog niet achter de geraniums.

Rutte wil liefst dat deze mensen hun uitkering nog schraler zien worden en dat ze gekort worden op hun toeslagen, heeft hij in de verkiezingsstrijd verteld. Bij wijze van "werkprikkel". Alsof het louter schorum is dat bierzuipend en frauderend door het leven gaat op kosten van de Hardwerkende Nederlander.

Ik ben woedend om dit soort ondoordachte stigmatiserende uitspraken!!!

rode krullenbol

rode krullenbol

10-10-2017 om 17:38

Ondoordacht?

Komende uit de mond van een politicus mag je er toch gevoeglijk vanuit gaan, dat stigmatiserende uitspraken juist bedoeld zijn om effect te sorteren: verdeel en heers.

Half a twin

Half a twin

10-10-2017 om 17:45

ondoordachte uitspraken

Dat is toch Ruttes core business? In mijn beleving doet hij niets anders. Heb ook niet op hem gestemd, nog nooit! Helaas staat binnenkort Rutte III op het bordes. Wankele meerderheid, geloof nooit dat dit komend kabinet de eindstreep gaat halen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-10-2017 om 17:52

Sally

"Ik ben woedend om dit soort ondoordachte stigmatiserende uitspraken!!!"

Ik geloof er niets van dat dit ondoordacht is. Dit is gewoon hoe hoeveel mensen (zeker binnen rechtste partijen als VVD) naar de maatschappij kijken. Pak er maar eens wat campagneposters van VVD bij.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

10-10-2017 om 17:59

ijsvogeltje

Ik vrees dat je gelijk hebt. "Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden". Ik kan wel janken en vloeken tegelijk. Wat denkt dat cluppie wel niet! Je zou ze haast een ongeneeslijke, chronische ziekte die onverenigbaar is met fulltime werk of een beperkter IQ waardoor je jezelf nooit boven minimumniveau uit kunt werken, toewensen!

Sally MacLennane

Sally MacLennane

10-10-2017 om 18:02

Oh, nog even dt

Ja, ik weet dat mensen met een beperking, een pensioen en alle andere niet normale mensen het goed hebben vergeleken met veel andere landen, waar ze onder een brug terecht komen.

Maar ik walg zo enorm van die stigmatisering uit de VVD-hoek. Wat de PVV doet met buitenlanders, doet de VVD met mensen die wat minder geluk hebben door ziekte, leeftijd of andere dingen waardoor ze niet aan het VVD-ideaalnbeeld kunnen voldoen.

Wie is hier nou niet normaal?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-10-2017 om 18:26

dat cluppie

"Wat denkt dat cluppie wel niet!"

Het is niet alleen dat 'cluppie', een heel grote groep landgenoten stemt toch VVD - of nog rechtser. Een deel van de mensen omdat ze niet de moeite nemen om verkiezingsprogramma's écht te bestuderen, maar een grote groep vindt gewoon echt dat je eigen verantwoordelijkheid moet nemen en dat het leven maakbaar is.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

10-10-2017 om 18:40

ijsvogeltje

Ik kan het alleen maar met je eens zijn, ik weet geen andere verklaring. Zolang mensen denken dat iemand in een uitkering een luie aso is op saunaslippers en in een joggingbroek en chronisch zieken zo zijn geworden door de shag en het bier, zal er weinig veranderen.

Lente

Lente

10-10-2017 om 19:03

Waar lezen jullie dat ouderen er op achteruit gaan?

Ik geef toe. Ik heb niet het hele regeringsakkoord gelezen. Wel de samenvatting op nos.nl

Daar staat over ouderen het volgende:
- Ouderen die de AOW-leeftijd hebben bereikt krijgen een hogere heffingskorting ofwel een hoger belastingvoordeel via de ouderenkorting.

In andere plaatjes zag ik ook niet dat ouderen er op achteruit gaan. Misschien wel minder vooruit dan werkenden.

Dit draadje begint met het regeringsakkoord en eindigt nu met het afzeiken van de VVD. Vreemde ontwikkeling.
En nee, ik ben geen VVD-stemmer, integendeel.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2017 om 19:05

Dees

Ik ben er het afgelopen jaar 2,10 op vooruit gegaan voor wat betreft de inkomsten. En jij?

Kaori

Kaori

10-10-2017 om 19:16

werkenden

je moet wel een verdraaid goed inkomen hebben wil je er significant op vooruit gaan.

Ik heb het even in de calculators gegooid. Ik ga er met mijn 1,5-2x modale inkomen 6 euro op vooruit. Helaas gaat dat helemaal weg door het wegvallen van de inkomensafhankelijkecombinatiekorting omdat dochter op 1 januari 12 is. Tjakka € 150 per maand er op achter uit.
maar daar is dit kabinet niet voor verantwoordelijk.

Mijn manager en haar man bij elkaar zo'n 5x modaal gaan er € 60 op vooruit.

Mijn ouders als alleenstaande ouderen met een laag inkomen joepie wel 3 euro erbij.

Reken vervolgens nog even met de 3% btw verhoging bij het lage tarief en weg is de inkomensstijging.

Ik vind de verdeling behoorlijk krom.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2017 om 19:18

Per week

moet ik er nog wel even bij zeggen. 109,20 in totaal in het hele jaar. Tot mijn grote vreugde, dat absoluut.

V@@s

V@@s

10-10-2017 om 19:23

En iedere normale werkende Nederlander zal erop vooruitgaan

Dat zei Rutte dus helemaal niet. Dus om hem daar nu op aan te vallen. Voor de mensen die echt willen weten wat Rutte heeft gezegd.

https://nos.nl/video/2197248-rutte-een-akkoord-waarbij-gewone-normale-nederlanders-er-echt-op-vooruit-gaan.html

Wat zei Rutte wel:

"Er ligt nu een akkoord waarbij gewone normale Nederlanders erop vooruit gaan."

Het gaat helemaal niet alleen over de werkende Nederlander in het verhaal van Rutte.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2017 om 19:27

ik en cijfers

is geen goede combinatie. Mijn berekeningetje klopt niet, bedenk ik me. De verhoging is pas vanaf 1 juli ingegaan, dus die 2,10 kan er weer voor 26 weken af. 54,60 op jaarbasis dus.

Dees

Dees

10-10-2017 om 19:28

Kaaskopje

10 Euro?

Ik ben er afgelopen jaar maandelijks 125 euro op achteruit gegaan, het jaar ervoor was dit ongeveer 100 euro per maand.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2017 om 20:03

V@@S

Ik heb het 'werkende' inderdaad ook niet gehoord, alle fragmenten waarin hij dit van harte herhaalde betrof 'alle gewone normale mensen gaan er op vooruit'. En aangezien de laagste inkomens er niet op vooruitgaan wat de belasting betreft, gingen mijn wenkbrauwen 2 centimeter omhoog. Zoals in DWDD net werd opgemerkt is het een combinatie van de graag gebruikte woorden van Buma en Rutte. Gewone van Buma en normale van Rutte, gewone normale Nederlanders dus. En hoewel ik niet tot de minima behoor wat zuiver het inkomen betreft, werd ik onaangenaam getroffen door de woordkeus 'normale'. Rutte laat geen moment voorbij gaan om het onderscheid te benadrukken. Als je werkt en in de tweede belastingschijf valt ben je kennelijk 'normaal' en tel je mee in deze maatschappij, als in de eerste belastingschijf valt, ga je er niet op vooruit en ben je dus volgens de woorden van Rutte 'niet normaal'.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

10-10-2017 om 20:35

Kaori

De combinatiekorting is 2700 euro per jaar dus wel wat meer dan 150 per maand. Ja, die ga ik wel voelen.
Kan ik ook ergens berekenen wat ik erop voor- of achteruit ga? Ik zag wel staan dat iemand met een inkomen van 40.000 euro er 1200 euro per jaar op vooruit gaat. Qua loonbelasting dan, want de hra wordt natuurlijk afgebouwd, en de btw gaat omhoog.
Ik heb overigens wel VVD gestemd, juist voor die werkende middengroep. De gemiddelde gepensioneerde mag niet klagen, die heeft genoeg te besteden. Huis afbetaald en geen kinderen meer te onderhouden.

Noumoe

Noumoe

10-10-2017 om 21:48

sjees wat zuur

Hij zei het niet eens, maar 'gelukkig' werkt de meerderheid dus als Rutte over de meeste mensen praat - de gemiddelde Nederlander - dan heeft hij het over werkende burgers. Da's toch logisch? Die moeten ervoor zorgen dat de minima er niet op achteruit gaan. De pensionado's hebben al veel te lang goed voor zichzelf gezorgd, het gaat nu om de middenklasse.

vuurvlinder

vuurvlinder

11-10-2017 om 06:58

samenvatting van Asscher

Over dit regeerakkoord:" ieder voor zich en God voor ons allen!"
Mooie samenvatting.

Half a twin

Half a twin

11-10-2017 om 08:48

Het is maar waar je naar kijkt

= De gemiddelde gepensioneerde mag niet klagen, die heeft genoeg te besteden. Huis afbetaald en geen kinderen meer te onderhouden. =

In mijn directe omgeving zijn er een aantal gepensioneerden die niets te klagen heeft. Inderdaad huis afbetaald en geen kinderen meer thuiswonend.

Kijk ik naar de familie van mijn man, is er een tante met man die goed geboerd hebben. Wonen in Amerika, al jaren, en zitten zeer royaal in de slappe was.
Maar de rest? Allemaal laagopgeleid, kwamen van de lagere school net na de tweede wereld oorlog en gingen werken met 12-13 jaar. Geen riante pensioenregelingen, altijd in een huurhuis gewoond en weinig kunnen sparen. Net als die ouderen laatst in Nieuwsuur, tot dik na hun 70e verjaardag nog blij als ze ergens tegen betaling een klus kunnen doen. In de topdrukte nog even helpen bij de zoon van een bekende die bollenkweker is bijvoorbeeld. Dan is er voor even wat meer financiële armslag.
Worden door de kinderen mee de stad in genomen om nieuwe kleren te kopen, waarvan de kinderen dan ook een gedeelte betalen, omdat moeder anders maar 2 nieuwe broeken koopt in plaats van de 4 of 5 die ze nodig heeft.

Dan is er ook een aantal dat thuiszorg nodig heeft, ik hoop dat dat tijdens Rutte III weer wat beter gaat worden, zoals wij het nu zien bij schoonmoeder is diep verdrietig.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

11-10-2017 om 08:58

Tja

Mijn grootouders leven al een paar jaar niet meer, maar zij hadden een pensioen van 140 euro per maand. Geen vetpot dus. Woonden in een huurhuis met toeslag, konden sparen, hadden thuiszorg, dus prima te doen. Later in het verzorgingshuis waren ze financieel helemaal goed af. Daar is alles inclusief dus het enige wat je nog zelf moet betalen zijn een koekje bij de koffie en evt nieuwe kleding. Dat kan er wel vanaf dan.
Mijn buuf krijgt ook nog 10 uur huishoudelijke hulp per week, twee keer per dag een verpleegkundige en de huisarts komt minstens eenmaal per week. Kennelijk kan het wel als je je nood goed weet over te brengen, of zo.
Het valt allemaal niet mee om dingen voor zoveel mogelijk mensen goed te regelen. Zeker niet als de verdeling werkenden/niet werkenden steeds meer verschuift.

Dees

Dees

11-10-2017 om 09:06

Half a twin

Ja maar half a twin dat heeft vaak ook te maken met het arbeidsethos van die generatie. Mijn ouders hebben het inderdaad ook niet breed, hebben toen hun huis voor dikke winst verkocht maar van die winst er goed op los geleefd (lekekr op vakantie, dure nieuwe meubelen en om de haverklap een nieuwe auto). Ze krijgen nu huursubsidie en zorgtoeslag en dat is een flink bedrag, want ze hebben maar 1 pensioen. Mijn vader heeft altijd (maar) 36 uur per week gewerkt en was mijn moeder "thuis voor de kinderen", ook toen wij onszelf prima konden redden voor 1 of 2 uurtjes na schooltijd en ook toen wij allang en breed uit huis waren. Het aparte was, zij zat altijd thuis, en wij gingen na school vaak nog een krantenwijkje lopen. Overigens is het geen vreemde situatie voor die generatie, die in luxe leefde ten laste van de staatsschuld!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

11-10-2017 om 09:14

gemiddelde gepensioneerde

"De gemiddelde gepensioneerde mag niet klagen, die heeft genoeg te besteden. Huis afbetaald en geen kinderen meer te onderhouden."

De gemiddelde gepensioneerde bestaat niet.

Het enige dat gepensioneerden met elkaar gemeen hebben, is dat ze boven een bepaalde leeftijd zijn. Voor de rest kun je er niets algemeens van zeggen, laat staan spreken over 'een gemiddelde'. Net als in iedere leeftijdsgroep zit er enorme rijkdom, maar ook armoe. En alles wat er tussen zit. Ook heel veel mensen in huurhuizen overigens. Of mensen met een hypotheek die nog helemaal niet is afbetaald.

Half a twin

Half a twin

11-10-2017 om 09:15

Verzorgingshuis

Daar was je vroeger financieel goed af, een aantal jaar geleden moest je al een eigen bijdrage betalen. Weet niet hoe de plannen nu zijn.
Phryne, jouw buuf is waarschijnlijk alleen. 10 uur huishoudelijke hulp? Voor mijn schoonouders krijgen wij dat echt niet voor elkaar nu. Schoonmoeder is invalide, schoonvader niet, dus er wordt gedacht dat hij het meeste wel kan doen. Er komt een maal per week iemand voor de wekelijkse grote klussen, het sanitair poetsen en stofzuigen, ramen lappen zo af en toe. Twee keer per dag thuiszorg om schoonmoeder te wassen en aan/uit te kleden.
Schoonvader is een bijna overspannen mantelzorger, schoonmoeder doet helemaal niets meer in huis, heeft bij alles hulp nodig.
Wij zouden willen dat er 10 uur per week hulp kon komen. Ze wonen niet om de hoek dus dagelijks zelf langsgaan om even wat te doen zit er niet in.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

11-10-2017 om 09:19

Dees

Heb jij het nu over het arbeidsethos van de generatie die na de oorlog ons land weer heeft opgebouwd?

Aagje

Denise

Denise

11-10-2017 om 09:19

Middeninkomen gaat er op vooruit

Gisteren was er een echtpaar in een reportage die er dus op vooruit zouden gaan. Beiden verdienden 5000 bruto (per persoon) en waren blij met deze verhoging.
Ik vond dat super veel wat zij verdienden! Ik zou daar nu al prima mee uitkomen, maar ja, deze mensen hadden dan wel een gloednieuwe nieuwbouw woning, wellicht dat daar een half maandsalaris in moet gaan?
Ik heb (zelf toen ik nog getrouwd was) samen met echtgenoot lang dit bedrag niet bij elkaar gekregen per maand. Wij kwamen toen ook al niet aan modaal en velen in mijn omgeving ook niet (met hele gewone banen) de een in de zorg, de ander op kantoor.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.