Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Barvaux

Barvaux

18-08-2015 om 08:21

Cesar Millan: waarom zijn zoveel mensen tegen hem?

Vooropgesteld: ik heb geen hond

Ik zie wel eens Cesar Millan voorbij komen en jongste is helemaal idolaat van Junior maar ik hoor ook wel eens dat zoveel mensen zijn methode verschrikkelijk vinden. Waarom? Weet iemand dat? Of is het hetzelfde als dat draadje laatst over Supernanny die naar Nederland kwam met dat verschrikkelijke stoutstoeltje en later bleek dat ze dat niet eens hoefde te gebruiken?


Is dat zo?

Het onderwerp honden opvoeden is net zo polemisch als het onderwerp kinderen opvoeden.
Daarom dus.
Iedereen weet het beter.

Maar volgens mij heeft die meneer een enorme hoeveelheid fans.

Amare

Amare

18-08-2015 om 09:43

de trap met de hak

veel mensen vinden het vreselijk dat hij met zijn hiel een trap(je) in de zij van de hond geeft. Maar net als bij heel veel dingen zit het in de nuance. Als je dat zachtjes doet, verbreekt het de focus van de hond zonder dat de hond door heeft dat jij het bent die zijn aandacht probeert af te leiden.
Sommige Nederlandse hondentrainers gebruiken een blikje of potje met iets erin (dat rammelt) om op de kont van de hond te gooien. Of de sleutelbos. Effect is hetzelfde (hond is afgeleid zonder dat je eerst in de buurt hoeft te komen).

Je moet de hond natuurlijk niet tot bloedens toe schoppen. Maar dat doet Cesar ook niet.

De manier waarop jij de roedel gebruikt om de kijken wat de hond nodig heeft, vind ik super. Maar ja, ik ben dan ook een fan

Jaina

Jaina

18-08-2015 om 10:15

Geen exacte wetenschap

Honden opvoeden is natuurlijk net als kinderen opvoeden geen exacte wetenschap. Je kan dus eindeloos debatteren over hoe je dat het beste doet. En net zoals sommige mensen dol zijn op Gordon of Super Nanny in de kinderopvoeding gruwen anderen er weer van. Ik ken Cesar Milan verder niet en heb er dus niet zo'n oordeel over. Sommige experts kunnen echter danig in je irritatie zone zitten terwijl anderen inderdaad enorm fan zijn.
En bij de ene hond en de ene baas zal deze methode beter passen dan bij anderen.

Overigens net als ik mijn kinderen nooit volgens een methode heb kunnen opvoeden kan ik dat bij mijn honden ook niet. Gordon heb ooit gelezen (over kinderen dan) en daar kwam ik echt niet doorheen. Zeker als mensen helemaal overtuigd zijn van hoe geweldig hun methode is voor opvoeden van kinderen of honden of paarden dan haak ik af.

Astrid

Astrid

18-08-2015 om 10:43

sorry ook fan hier

Plus dat de programma's leuk zijn om naar te kijken.
Meestal is de kern: baasjes in training en kun je met een paar eenvoudige oplossingen het leven van baas, hond en omgeving weer dragelijk maken.

Echt interessant vind ik het worden als de honden niet zo snel resultaat vertonen maar dat de roedel van Ceasar wordt ingeschakeld op zijn ranch.

Moni

Moni

18-08-2015 om 12:30

Veel overeenkomsten met Nanny Frost

Ouders/baasjes denken dat het aan kind/hond ligt. De oplossing ligt bij de ouder/baasje.

Paddington

Paddington

18-08-2015 om 13:13

Ook fan

maar ik ben begonnen met andere methoden. Dat werkte bij mij niet.

Als ik kijk hoe mijn harige dames met elkaar omgaan dan is de manier waarop Ceasar Millan het doet volkomen logisch. Ik heb een hond nog nooit tegen een andere hond horen zeggen: "Dat mag je niet doen!" Wel een variant van nee of een snauw.

Een van de twee honden die ik heb heeft de Ceasar manier direct vanaf dag 1 voor haar kiezen gekregen. Dat betekende op de dag van ophalen al direct een uitdaging voor ons als baasjes. Ze wilde de autobench niet in. Na ongeveer 20 minuten ging ze er zelf in. Vervolgens, weer volgens de Ceasar manier, eerst een wandeling van ruim een uur met beide honden om daarna de jongste de woning te laten verkennen. Nu zijn we bijna 2 jaar verder. Beide dames weten exact hoe de regels zijn. Als we lopen hangt de lijn slap. Andere honden zijn allemaal leuk. Als we spelen en aangegeven dat het spel klaar is, dan wordt er niet door gespeeld. Eten kunnen we laten liggen. Daarnaast van de jongste hond volledig vertrouwen. Optillen vind ze prima, net als kijken in haar bek en oren.

Kortom voor mij werkt het uitstekend. Ik heb mijn honden beter leren begrijpen. Ik spreek hond tegen mijn honden, ik heb namelijk de capiciteit om dat te leren. Een hond kan geen mensentaal begrijpen. Ze kunnen leren om bepaald gedrag aan een klank te koppelen, al zijn gebaren voor de meeste honden veel makkelijker.

Voor het 'trainen' van honden, dus het leren van doggydance ofzo, verwijst Ceaser naar andere methoden. Zijn methode is geschikt om een goede basis te hebben, van waaruit je een hond heel veel andere dingen kunt leren.

bieb63

bieb63

18-08-2015 om 15:32

nee Moni

Het valt me bij Cesar juist op, dat vooral ook de baasjes hun gedrag moeten veranderen.

Ik vind het juist interessant hoe een houding van een baasje (of Cesar in eerste instantie) zo ontzettend veel invloed heeft op het gedrag van de hond.
Net als kinderen, willen honden (zelfs nog meer) weten waar ze aan toe zijn. En het valt mij vooral op dat de honden zich veel prettiger voelen als er duidelijke regels zijn. Honden hebben van nature behoefte aan een 'baas'. Het verschil tussen kinderen en honden is, dat een hond daar ook behoefte aan heeft (natuurlijk instinct) als hij volwassen is. Kinderen (mensen) juist niet. Maar wél als klein kind.

bieb63

bieb63

18-08-2015 om 15:34

Tip op de vinger

Wat Cesar bij de honden doet (bijv. aantikken o.i.d.) is bedoeld voor afleiding/correctie. Net als een tik op de vinger bij kinderen. Niet met de bedoeling om pijn te doen (doet het ook niet), maar voor correctie/afleiding.
Mensen die een tik op de vinger (en uiteraard zonder pijn te doen, dus niet hard) afkeuren ivm zgn 'slaan', hebben het m.i. niet begrepen.

Moni

Moni

18-08-2015 om 15:50

Bibi, ik zeg hetzelfde

baasjes worden aangepakt, net zoals de ouders.

Moeder

Moeder

18-08-2015 om 15:55

Die wil ik

Ik zou wel een Cesar kunnen gebruiken want ik ben de hond van mijn vriend best zat. De man is echt heel leuk maar die hond Heel groot ras, anderhalf jaar, bijna 50 kg nu en nog niet uitgegroeid, al gecastreerd maar luisteren ho maar. Hij is heel jaloers en als wij op de bank zitten springt hij steeds op de bank en wringt hij zich overal tussen. Hij hapt steeds in alles wat 'ie te pakken kan krijgen tot ik blauwe plekken of krassen heb op m'n armen of benen.
Binnenkomen is een ramp bij iedereen. Hij springt tegen mensen aan en duwt ze gewoon om. En ook dan hapt 'ie steeds naar handen en armen. En hij blijft steeds, heel hard. Op de 2 hondencursussen is ie met vlag en wimpel geslaagd en als mijn vriend alleen thuis is met hem gaat het ook maar als er andere mensen bij zijn gaan alle remmen los. Er is al veel aan gedaan maar niks helpt. Het lijkt alsof een correctie niet beklijft. Nu mijn vriend al een paar keer gezegd heeft dat hij , als hij het nog eens zou kunnen doen, hij geen hond meer zou nemen en opmerkingen maakt als "ik kan hem toch niet wegdoen", heb ik hem aangeraden om een therapeut aan huis te laten komen. Maar tot nu toe is nog niks gebeurd. Jammer want op zich kan die hond ook best lief zijn en hij heeft een heel grappig koppie. Ik heb zelf al een aantal honden gehad maar nog nooit zo'n exemplaar dus misschien maar een mailtje naar Cesar er aan wagen

Dendy Pearson

Dendy Pearson

18-08-2015 om 18:49

Ik vind het ook leuk om naar Cecar Milan te kijken. Minder leuk vind ik het dat door hem de Stafford ineens zo populair is geworden en dat mensen zelf schijnen te denken dat ze het kunstje van Milan ook kunnen. Resultaat is asiels vol met dit soort honden.

Ik heb een intervieuw gezien met Milan waarin hij ook aangaf dat wat hij doet niet perse de waarheid is. En dat er een hoop honden niet te corrigeren waren, maar dat dat niet uitgezonden is.

De drukte om zijn persoon en zijn hondenpsychologie is hem trouwens ook teveel geworden, hij heeft een zelfmoordpoging gedaan.

Ik denk dat hij een hele goede kijk op dieren heeft.

bieb63

bieb63

18-08-2015 om 20:59

Oh???

Zelfmoordpoging?? Waarom in hemelsnaam? Tja, ken de man verder ook niet (behalve van zijn programma natuurlijk), maar vind dat dan wel weer heftig.

En uiteraard heeft hij een goede kijk op dieren. Toevallig vroeg ik me laatst af: lukt het altijd? En heel kort daarna zag ik een paar afleveringen waarbij het dus niet gelukt was. Tja, dat kan, een hond is een hond en geen robot. Net als mensen. Jammer, dat dan weer zo'n negatieve impact moet hebben.

Astrid

Astrid

18-08-2015 om 21:14

zelfmoordpoging ehm nee dat was

omdat zijn hond overleed en zijn vrouw hem na 16 jaar huwelijk liet weten te willen scheiden waarna hij in een depressie verviel.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

18-08-2015 om 22:45

Astrid

Dat zijn vrouw wilde scheiden kwam uiteindelijk ook door zijn bekendheid.
Alles werd hem (en haar) teveel. Uiteindelijk is hij gewoon een man die erg goed met dieren overweg kan, maar die eigenschap is enorm uitgebuit door heel veel mensen. En hem was het ook naar het hoofd gestegen.

Dat interview heb ik op een engelstalige zender gezien, kan het zo gauw niet terugvinden.

olge

olge

19-08-2015 om 08:39

geweldige uitstraling heeft die man

hier nog een fan. Ik heb ook altijd grote honden die toch een andere aanpak vragen dan een klein schoothondje. Ik vind alles wat die man doet en zegt geweldig, en het werkt. Mijn tweedehansjes zijn weliswaar altijd al opgevoed door anderen (en toevallig wel goed) maar in een ander gezin/roedel proberen ze toch altijd wat dingen uit. Cesars tips hebben me echt geholpen.

Ik ken ook geen mensen die tegen hem zijn om de vraag te beantwoorden van Barvaux

Katniss

Katniss

19-08-2015 om 08:49

Bijzonder

Schijnbaar is honden opvoeden een hot item. Vreemd dat dan 90% van de honden die ik ken niet/slecht is opgevoed. Of krijg je irritant gedrag als opspringen tegen vreemde mensen er gewoon slecht uit?

Amare

Amare

19-08-2015 om 10:03

nee hoor Katniss

'Of krijg je irritant gedrag als opspringen tegen vreemde mensen er gewoon slecht uit?'

Nee, dat valt reuze mee. Maar dan moeten de baasjes het opspringen natuurlijk niet enthousiast belonen, door te joelen en te flapperen met hun handen. Veel baasjes vinden dat opspringen stiekem hartstikke leuk namelijk, zeker zolang de hond nog een pup is. Het geeft ze vaak het idee dat de hond hun komt begroeten, en dus van ze houdt. Maar het is feitelijk over-enthousiast gedrag dat helemaal niet goed is voor een hond. En in een roedel nooit geaccepteerd zou worden.

Dat zie je trouwens vaker bij baasjes: de hond mag op de bank (zo gezellig) en ze realiseren zich niet dat ze de hond daarmee letterlijk op het zelfde (roedel)niveau brengen als zichzelf. Dus waarom zou de hond dan nog luisteren? Of de hond mag op de bank, maar ineens niet meer als de hond net gezwommen heeft en nog nat is. Alsof een hond dat onderscheid kan maken ...

Astrid

Astrid

19-08-2015 om 10:23

Amare

Die dingen kun je heel makkelijk omzeilen.
Het springen door de hond het commando hoog (en laag ) aan te leren en het bankliggen door een kleed te gebruiken. Zodra het kleed op de bank ligt mag hij er op en anders niet.
Je moet het ze alleen leren.

Amare

Amare

19-08-2015 om 10:34

Astrid

dat weet ik. Mijn Leonberger springt niet tegen mensen op. En ligt ook niet op de bank.

pff honden (en eigenaren)

op vakantie op het strand een stel dat hun 2 honden mee de zee innam. Eén van de honden kwam er al snel weer uit, liep naar onze handdoeken, schudde zich pal naast ons uit, en begon aan onze spullen te snuffelen. Mijn man zei "ksst!" en wapperde met zijn armen om het beest weg te jagen (zonder hem aan te raken, dus)
De man komt boos de zee uit en schreeuwt in beroerd Engels (het waren natuurlijk Nederlanders) tegen ons: "if you hit my dog I hit you!!"
Volgens mij bedoelde hij: het spijt me zeer dat mijn dier overlast veroorzaakt bij u, ik zal zorgen dat het niet meer gebeurt" Maar goed.
Een paar dagen later zag ik weer een stel met honden (een de lijn, zowaar), en een vrouw met een loslopend klein hondje. Het kleine hondje holde naar de andere honden en joelde er keffend en happend omheen. Daarop gaf de eigenaar van de aangelijnde honden het kleine hondje een stevige trap.

Kortom: Ik ben verward. Hoe zit het nu? Mag je honden best schoppen (maar niet slaan) als je zelf ook een hond hebt? en als je zelf geen hond hebt, moet je dan alles van honden maar accepteren? Of wat mag je dan nog wel doen om hun overlast te beperken? Iemand??

Astrid

Astrid

19-08-2015 om 11:05

Amare

Ja, maar ik reageerde op wat je zei: de hond kan het onderscheid niet maken.

Maar dat kan hij dus wel als je het hem aanleert in welke situatie het gewenst is of niet, zoals jijzelf hebt gedaan.

Katniss

Katniss

19-08-2015 om 11:09

Stoere actie (ot)

Bij het pension waar ik mijn katten bracht hangt een bordje 'honden aangelijnd'. Logisch lijkt me. Toen ik mijn katten kwam brengen kwam er een dame binnen met de hond los. Die rende direct op mijn kattenmandjes af, waarin ik ook een zeer angstige kat had. Mijn kind sprong ook al geschrokken achter me. De hond was zeker formaat forse herder, maar ik haalde ergens de moed vandaan om heel dominant te staan en met forse stem 'af, opzouten!' te roepen Waarop die hond eerst heel hard tegen me begon te blaffen, en daarna afdroop. Was hij bang voor me? Of alleen gefrustreerd?
De eigenaresse keek in ieder geval niet vriendelijk naar me, en ik niet naar haar

Evanlyn

Evanlyn

19-08-2015 om 11:18

ja, stoer!

Reken maar dat die hond bang was. Wijfjes met jonkies zijn altijd gevaarlijk, dat weet elk dier!

Zelf had ik eens dat in een park een grote hond recht op de buggy af kwam rennen. Ik zei niet eens iets, ik ging alleen naast de buggy staan, keek hem strak aan en dacht: als jij in de buurt van die buggy komt, trap ik je tot moes. Hij veranderde direct van koers zodra hij mijn blik gezien had.

Amare

Amare

19-08-2015 om 11:48

rare vraag

'Mag je honden best schoppen (maar niet slaan) als je zelf ook een hond hebt? en als je zelf geen hond hebt, moet je dan alles van honden maar accepteren?'

Wat mij betreft mag je een hond nooit schoppen of slaan. Waarom zou je? Dat is voor mij net zo'n teken van onmacht als een kind slaan.

De tik met de hiel van Cesar is ook niet bedoeld om te straffen ('schoppen'). Het is een tikje met als doel het dier uit zijn concentratie te halen. En dat gebruikt Cesar alleen als de hond gefocust is op een andere hond en wil aanvallen. En als de hond niet op een andere manier stopt, bijvoorbeeld door een kort rukje aan de riem te geven. Want dat probeert hij eerst.

Dat sommige mensen hun honden niet opvoeden, en ze zelfs als prinsjes en prinsesjes ziet, kun je de honden niet kwalijk nemen. Dat is net zoiets als vragen of je (alle) kinderen mag schoppen omdat je buurjongetje toevallig een ettertje is.

Astrid

Astrid

19-08-2015 om 12:13

Evanlyn niet aanstaren!

Je moet een hond nooit aanstaren, voor hetzelfde geld had hij uitgehaald en zijn kop is ter hoogte van de buggy/gezicht van je kind. Levensgevaarlijke actie dus. Je houding en stilstaan zal je gered hebben, maar het staren was echt een foute zet ivm je kind. Dat is ofwel een uitdaging of een bedreiging voor de hond en als je een hond niet kent weet je niet hoe die er op reageren zal.
De hond zal in dit geval minder gevaarlijk zijn geweest dan verwacht en eerder nieuwsgierig en door houding veranderd van koers, of hij was het gewoon al van plan toen het niet interessant bleek of hij geen kans had en het is goed afgelopen.

Evanlyn

Evanlyn

19-08-2015 om 12:18

Astrid

Het was ook een bedreiging! Ik had hem zeker niet in buurt laten komen.

Of hij gevaarlijk was, weet ik natuurlijk niet. Kennelijk niet dus. Een baasje was nergens te bekennen. Tja, wat had jij dan gedaan?

Amare

Amare

19-08-2015 om 12:36

lol

'Tja, wat had jij dan gedaan?'

Grommen en mijn lip optrekken

Evanlyn

Evanlyn

19-08-2015 om 12:37

precies

Dat was ongeveer wat ik deed ja. Niemand komt an mijn nestje. Of zoiets.

Astrid

Astrid

19-08-2015 om 12:41

stem

Houding en evt. stem; groot maken en de buggy achter me draaien zonder dat je de hond de rug toekeert. Niet staren of naar de grond kijken maar langs de hond heen, dus niet bedreigend en ook niet "zwak" zijn. Ik weet het, het is heel moeilijk om in geval van schrik zo goed mogelijk te reageren, maar staren wat je opzettelijk deed om indruk te maken kan dus heel verkeerd aflopen en omdat je kind in die buggy zit zou ik dat risico niet nemen.

Omdat honden in onze samenleving, met veel slecht opgevoede baasjes helaas, een feit zijn is het handig om je in te lezen wat je moet doen bij zoiets. En dan kan dat de schuld van de ander zijn (of niet), maar we leren onze kinderen ook zwemmen omdat er veel water is, verkeersregels omdat ze zich in het verkeer moeten mengen enz. Ook voordat ik zelf honden had heb ik zelf geleerd en daarna mijn jonge kinderen, wat te doen om kansen te verkleinen ooit aangevallen te worden.
Een vaste zin hier in het gezin was: een hond die ligt/eet/slaapt....en dan vulden zij met 3 jaar al aan: laatemetrust.

Astrid

Astrid

19-08-2015 om 12:42

je tanden laten zien

kan ook een bedreiging zien en je wilt juist de situatie afbuigen van een aanval.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.