Off-topic discussies
Leen13
05-01-2016 om 08:36
AOW leeftijd
http://www.wijzeringeldzaken.nl/rekenhulpen/rekenhulp-aow-leeftijd/
Niet goed opgelet? Ik had begrepen dat de AOV leeftijd naar 67 jaar gaat. Maar het gaat gewoon steeds verder omhoog!
Niet alleen heb ik er zelf een half jaar meer bij dan ik dacht. Jongste krijgt pas AOV met 71 jaar en 6 maanden!
Dat worden heel wat mensen meer voor jaren in de bijstand!
En ik vraag me af hoe ik dat nou zo verkeerd begrepen heb of dat er weer iets stiekum doorgejast is.
Ik weet nog dat het bij mij als een bom insloeg dat Agnes Jongerius namens de vakbond akkoord ging. Dat had ik werkelijk niet gedacht. Het is gezien de crisis ook nog een groter monstrum dan aanvankelijk al bedacht.
Nounou
05-01-2016 om 08:50
Hoe kun je dat nu weten?
"Jongste krijgt pas AOV met 71 jaar en 6 maanden"
De AOW leeftijd vanaf 2022 is nog niet vastgesteld.
"Dat worden heel wat mensen meer voor jaren in de bijstand!"
Wat bedoel je daarmee? Ik zou eerder denken dat er heel wat mensen meer jaar moeten werken?
Mensen krijgen later AOW, dus mensen moeten of langer doorwerken, of langer in de bijstand.
Het is overheidsgeld, dus of mensen nu bijstand of AOW krijgen - het moet ook ergens van betaald worden.
Leen13
05-01-2016 om 08:55
ja toch
Lees de link even. Je kunt zelf je AOV leeftijd berekenen.
Natuurlijk wil je mensen ook aan het werk houden maar voor een grote groep is die leeftijd gewoon niet realistisch. Nu al is er een grote groep 50 plussers die niet meer aan het werk komt. Dat is wel 17 jaar bijstand na WW.
Waar lees jij dat de AOV leeftijd vanaf 2022 nog niet is vastgesteld? Je weet nu in elk geval wat de plannen zijn. Gewoon blijven stijgen.
Kaaskopje
05-01-2016 om 08:56
Ja, welkom bij de club
Alweer een hele tijd geleden ontdekte ik dit ook. Daar werd ik niet blij van! Ik moet nog 9 maanden doorwerken als ik het goed heb.
Leen13
05-01-2016 om 09:07
Tot hier dus
http://vorige.nrc.nl//nieuwsthema/pensioenen/article2440624.ece/FNV_berust_in_AOW-leeftijd_van_67
"Barneveld, 18 dec. Vakbond FNV verzet zich niet langer tegen de de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Dat zegt voorzitter Agnes Jongerius in een interview met het Nederlands Dagblad."
Daarna heb ik blijkbaar iets gemist?
Kaaskopje
05-01-2016 om 09:10
Nounou
Ik vind het ook totaal niet realistisch. Kijk om je heen. De ene 68-jarige is de andere niet. Ze zeggen wel eens dat krakende wagens het oudst worden. Ik kraak op mijn 54ste en wordt vast oud, maar het idee dat ik nog 14 jaar moet doorwerken vind ik bepaald geen prettig vooruitzicht. Nóg langer gedoe met korte baantjes, ww, géén inkomen, omdat ik door mijn ww heen ben, etc.. Als je een succesvolle carrière hebt, nog gezond en je denkvermogen is nog niet vergrijsd, dan zal het vast nog leuk zijn allemaal, maar als je maar door moet ploeteren is het toch andere koek.
Misschien ga je nu zeggen dat het ook niet leuk hoeft te zijn, maar daar ben ik het dus niet mee eens. Nederland lijkt steeds depressiever te worden. Dat brengt ook een heleboel kosten met zich mee. Als het niet uit de lengte maar uit de breedte moet, is het misschien zinvol om dáár eens over na te denken. Niet plompverloren leeftijden verhogen tot we dood naast onze bureaustoel vallen. De gemiddelde leeftijd mag dan hoger zijn dan 60 jaar geleden, maar dat wil niet zeggen dat je standaard in je hogere ouderdom in staat bent om nog voor de honderd procent je aandeel te leveren bij een werkgever. En dat heeft weer tot gevolg dat die werkgevers je niet 'moeten'.
Jamie
05-01-2016 om 09:14
maar
Wat maakt het uit of we bijstand betalen of AOW (of is het nu opeens AOV)? AOW is gewoon te duur nu we allemaal steeds ouder worden. Ik zie het probleem niet zo.
Jippox
05-01-2016 om 09:15
Nederland steeds depressiever, kaaskopje?
Gister nog op NU.nl:
Nederlanders van boven de zestien jaar zijn het meest gelukkig in de Europese Unie (EU). Ruim 80 procent geeft aan dat zij zich de afgelopen vier weken altijd of bijna altijd gelukkig hebben gevoeld.
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Europese statistiekbureau Eurostat.
Nederlanders zijn het meest tevreden over hun persoonlijke relaties, hun woning, de woonomgeving en de tijdsbesteding. Het minst tevreden zijn zij over hun financiële situatie.
Ook Finnen en Ieren scoren goed in het onderzoek. Gemiddeld zeggen zes op de tien mensen binnen de EU (bijna) altijd gelukkig te zijn.
Leen13
05-01-2016 om 09:16
Nou Jamie
Het verschil is bijvoorbeeld dat je eerst je huis moet opeten voor je in de bijstand komt. Terwijl het aandeel -betaalbare- sociale huurwoningen steeds verder afneemt. Je blijft geteisterd door de sollicitatieplicht of de vervangende arbeidsplicht, het toezicht op een al dan niet gewenste samenlevingsvorm, zorgen voor verwanten dat keihard afgestraft wordt, dat is nu al een pesterij van jewelste.
Dees
05-01-2016 om 09:21
pff
jeetje ik moet tot 70 doorwerken, en dan te bedenken dat mijn vader op zijn 60e al stopte....ja die babyboomgeneratie heeft het echt zwaar gehad.
Leen13
05-01-2016 om 09:36
Geluk
"Het minst gelukkig zijn zij over hun financiële situatie". Je leert steeds beter om je geluk maar niet af te laten hangen van je omstandigheden. In de goot kun je ook gelukkig zijn?
We levelen gewoon met de hele wereld. Iedereen concurreert.
Ik heb weleens geprobeerd fondsen te werven voor een kleine ngo in de derde wereld die fietsen nodig had voor de veldwerkers die bejaarden bezochten en die aan gereedschap hielpen om te kunnen werken.
Dat kon je bij geen van de Nederlandse fondsen onderbrengen. Ongehoord.
Straks wordt dat hier ook de realiteit. Dan krijgen we projecten om gereedschap voor ouderen hier te regelen. O nee, dan krijgen we die projecten die hier nu ook al lopen voor mensen in de bijstand.
Bij mij in de buurt is juichend een hulppost voor ouderen en zieken opgezet waar mensen in de bijstand vrijwilligerswerk doen, klusjes dus.
Toen ik daar naartoe belde om iets aan elkaar te plakken kreeg ik de laatste medewerker aan de telefoon die er nog was. Er was geen geld voor vervoerskosten en voor gereedschap. De man nam zijn eigen spullen mee en kon het nog op de fiets afdoen. De rest was er al mee opgehouden, niettegenstaande de dreigende boetes.
Jamie
05-01-2016 om 09:40
Annej
Kijk, dan ben je mooi op tijd om te zorgen dat je koophuis gewoon helemaal van jou is in die tijd. Als je nu al in de bijstand zit heb je geen koophuis.
Ach die mensen met een koophuis zijn toch allemaal zo zielig, al die tijd maar hypotheek betalen en dan je huis op moeten eten? Koop gewoon een kleiner huis op tijd en zorg dat je huis is afbetaald maar ja, ze moesten natuurlijk allemaal zo'n moderne hypotheek waarbij je niet aflost...
Jamie
05-01-2016 om 09:41
Oja
Kijk even naar de gemiddelde leeftijd van de mensen toen de AOW in ging en naar wat die leeftijd nu is en vraag jezelf af hoe we die AOW dan moeten gaan betalen. Pas als al die babyboomers zijn overleden trekken we het weer een beetje recht.
Kaaskopje
05-01-2016 om 09:45
Gelukkiger
Ja, ze meten tegenwoordig inderdaad het geluk van Nederland en andere landen, maar tegelijkertijd blijken antidepressiva niet aan te slepen.
Afgelopen zondag in Buitenhof:
Depressief Nederland
Ruim één miljoen Nederlanders slikken antidepressiva, en dat aantal is stijgende. Tegelijkertijd staan de bestsellerlijsten vol met zelfhulpboeken vol beloften op een beter leven, variërend van een opgeruimd huis tot een ‘betere versie van jezelf’. Kunnen Nederlanders nog wel met tegenslag omgaan? En hoe erg is dat eigenlijk, die enorme populariteit van de geluksindustrie? Een analyse van Jan Swinkels, oud-psychiater van het Amsterdams Medisch Centrum, en Marli Huijer, Denkeres des Vaderlands.
Best interessant om naar te kijken.
Naast dat mensen dus eigenlijk meer met tegenslag om moeten leren gaan, is de situatie van dit moment dat de toekomst voor flink wat mensen ook echt minder rooskleurig is dan van de happy few die het gezond en wel gezellig vindt om door te werken en als die situatie opgerekt wordt naar een hogere leeftijd is dat somber stemmend. Er zijn heel wat mensen die opgelucht zijn als ze de aow in kunnen. Dat betekent meer geld.
Je citeert zelf al dat we in van alles heel tevreden zijn, maar niet wat betreft onze financiën. Langer doorwerken heeft ook met financiën te maken. Je móet wel doorwerken, anders kelderen je financiën naar waarden waar je depressief van wordt. Weinig geld betekent dat alles in het leven minder makkelijk gaat. Of alles... héél veel.
Leen13
05-01-2016 om 09:46
Nee Jamie
Ook als je koophuis is afbetaald moet je het gewoon eerst opeten.
Jamie
05-01-2016 om 09:55
annej
Kan best maar dan kun je het wel gewoon verkopen toch? En vervolgens een flatje kopen en het geld wat je hebt opeten. Verder; wat is er mis met het geld opeten? Omdat ik jarenlang heb kunnen sparen met mijn zeer goedkope huurhuis (waarvan de huur nu hard omhoog gaat omdat ze vonden dat de huren gelijk moeten liggen aan die zeepbelkoopwoningen) moet IK toch ook eerst dat gespaarde geld opeten? Waarom zou iemand in een koophuis die is afbetaald vervolgens lekker bijstand kunnen genieten zonder een cent aan huur of hypotheek te hoeven betalen?
Leen13
05-01-2016 om 10:01
Omdat Jamie
Die betaalbare sociale huurwoningen er niet zijn. Er worden ook geen ouderenwoningen meer gebouwd.
Bij mij in de buurt een oudere zelfstandige die maar alvast in een serviceflat is gaan wonen omdat hij daar wel bijstand krijgt als hij ziek wordt en niet als hij in zijn huurwoning, particulier en net boven de huurgrens, blijft wonen.
Je krijgt een toenemende groep ouderen die in een vrije val terecht komen. Niets aan de hand?
Leen13
05-01-2016 om 10:04
Grote koopwoning
Dat zal best wel voor een aantal mensen opgaan. De meesten hebben die reserve gewoon niet. Je verkoopt je woning (die vaak ook nog onder water staat) en dan kun je er niets meer voor terug krijgen en ben je in een aantal maanden/jaren je geld gewoon kwijt. En waar moet je dan wonen?
Tijdig inschrijven bij de woningverdelers dan maar en er het beste van hopen.
Het zou zoveel handiger zijn als er gewoon weer voor de onderkant gebouwd gaat worden. Dat worden er namelijk heel veel. Steeds meer.
Kaaskopje
05-01-2016 om 10:12
Voor we weer in een koop/huurhuis discussie vervallen
... er zijn ook zat mensen die hoe dan ook niets hebben om op te eten als hun financiële situatie verslechtert en naar de voedselbank moeten. Het aantal wat daar gebruik van mag maken stijgt nog steeds.
Ik werk op een afdeling met collega's waarvan de leeftijd relatief hoog ligt. Heel sympathiek van onze werkgever. Binnenkort sta ik weer buiten en moet op zoek naar een andere baan. De collega's moeten zoals het er nu naar uitziet over een jaar zo goed als allemaal op zoek naar een andere baan. Daar sta je dan met je 55-63 jaar met de verplichting nog 13 of 4 jaar door te gaan. Wie wil je met je al je werkervaring? Niet zoveel bedrijven, kan ik je vertellen, want andere bedrijven zijn op zoek naar jeugdig élan, target-minnend personeel, de 50 competenties waar je aan moet voldoen (even overdrijvend) en bruisende ambities. En als je als oudje toch aangenomen wordt, moet je wel genoegen nemen met 3 euro minder inkomen per uur, op een inkomen wat sowieso al niet zo hoog is, want zo zijn we dan ook wel weer.
V@@s
05-01-2016 om 10:13
is nog niet zeker
De verdere verhoging hangt af van de stijging van de levensverwachting. Gemiddeld krijgen we straks ruim 18 jaar pensioen.
Jamie
05-01-2016 om 10:15
annej
Als je over de zestig bent en nog een koophuis hebt die onder water staat heb je ergens iets niet goed gedaan. Jammer dan.
Verder: wie zegt dat je een sociale huurwoning moet hebben? Er zijn zat kleine koopwoningen te koop zodat je het geld van je grote eengezinswoning kunt opeten. Dikke kans ook dat er daar steeds meer van gebouwd worden omdat er steeds meer kleine gezinnen zijn (na scheiding etc).
Jamie
05-01-2016 om 10:17
kaaskopje
' En als je als oudje toch aangenomen wordt, moet je wel genoegen nemen met 3 euro minder inkomen per uur, op een inkomen wat sowieso al niet zo hoog is, want zo zijn we dan ook wel weer.'
Wat is er toch mis met het minimum inkomen in Nederland? Is dat niet genoeg? Het is toch echt een stuk hoger dan de AOW hoor.
Leen13
05-01-2016 om 10:19
Ja Jamie
Je zit er blijkbaar nogal optimistisch in. Ik denk dat dat niet realistisch is. Een huis van drie ton kun je naar een flatje van anderhalve ton en heb je anderhalve ton om in een gunstig geval 10 jaar te verdelen. Dat is zo'n 15.000 per jaar. Bijstand. Maar dan heb je in elk geval wel je eigen broek opgehouden. En ik denk dat dit scenario voor veel mensen niet realistisch is. Vanwege het soort hypotheek en of die nog onder water staat. Veel mensen hebben die reserve helemaal niet.
Kaaskopje
05-01-2016 om 10:20
In dit nog korte draadje
blijkt naar mijn gevoel al weer dat we allemaal vanuit onze eigen situatie denken. Zo kan ik mij opperbest inleven in de mens die tobbend naar zijn pensioen toe leeft. Ik heb een zus die in de zorg werkt. Ze wordt over een maand 61 jaar. Het werk valt haar inmiddels na 43 jaar te zwaar. Haar man is vervroegd met pensioen. Niet geheel vrijwillig. Hij moest eruit bij zijn werkgever. Wel met een mooie regeling, maar mijn zus kan niet zomaar zeggen dat ze het bijltje er ook bij neerlegt. Zus en zwager zitten in een riantere positie dan man en ik en toch zie ik dat een hogere pensioenleeftijd voor hen ook gevolgen heeft. Dat we ouder worden, zegt niets over de staat waarin we dat doen.
Jamie
05-01-2016 om 10:25
annej
Onder eigen vermogen valt niet alleen spaargeld, maar bijvoorbeeld ook een auto. Voor
gezinnen, mensen die een gezamenlijke huishouding voeren en voor alleens
taande ouders
is het maximumb
edrag aan eigen vermogen € 11.
7
9
0
. Voor alleenstaanden is het
maximumbedrag € 5.
8
9
5
. Deze bedragen gelden in 201
5
. Heeft u meer dan dit bedrag, dan
moet u dat eerst opmaken.
Als u een eigen huis heeft, dan valt de waarde daarva
n ook onder uw vermogen. Van deze
waarde wordt in 201
5
maximaal € 4
9
.
7
00 buiten beschouwing gelaten. Als de waarde van
uw huis, verminderd met de nog af te lossen hypotheek, meer is dan het genoemde
maximumbedrag, kan de gemeente u een bijstandsuitkering
toekennen op basis van een
lening met uw huis als onderpand. De gemeente sluit in dat geval een zogeheten
krediethypotheek af
Jamie
05-01-2016 om 10:25
beter te lezen via:
https://www.eigenhuis.nl/downloads/hypotheek-financieel/werkloos-faq.pdf
maar blijkbaar is dat geen optie voor jou?
Kaaskopje
05-01-2016 om 10:37
Jamie
Op zich is er niets mis met het minimum inkomen, maar wees nu eens realistisch. Je mag blij zijn dat je een inkomen hebt, maar je bent altijd bezig om de eindjes aan elkaar te knopen als je echt afhankelijk bent van dat minimuminkomen. Als ik een nieuwe baan vind, is de kans groot dat ik dan inderdaad het minimumloon zal krijgen. Terwijl ik inmddels gewend ben aan iets meer. Een teruggang dus. Op een gegeven moment wil je ook wel eens gewoon genoeg overhouden voor leuke dingen. Als je 20 bent... vooruit, je moet alles nog opbouwen, maar als je richting de 60 gaat gaat dat lage inkomen echt wel eens vervelend worden. De grap is, dat je daar in deze tijd nóg lastiger uit raakt. Als je niet in de positie bent dat je een fijne loopbaan kunt opbouwen bij één werkgever, groeit je inkomen ook niet. Bij elke nieuwe werkgever moet je weer blij zijn met de basis van waaruit je daar begint. Tegen de tijd dat je loonsverhoging mag verwachten, word je contract in heel veel gevallen niet verlengd. De overheid heeft er voor gezorgd dat we nu nóg sneller ontslagen worden door werkgevers dan voorheen, dus nóg korter tijd om iets op te bouwen en sneller in de ww als je pech hebt en sneller in de bijstand als je nóg meer pech hebt. Dat is voor veel 50-ers de realiteit.
Jamie
05-01-2016 om 11:53
tja
Reken nu eens uit hoeveel je meer overhoudt als je 2 euro meer krijgt.
Verder: waarom willen mensen een veel hoger loon dan minimum als ze solliciteren op banen waar je geen enkele opleiding voor nodig hebt? Ik begrijp dat niet en ja ik werk al jaren en jaren op minimumloon.
Kaaskopje
05-01-2016 om 12:28
Jamie
Op een gegeven moment heb je door ervaring een bepaald niveau bereikt. Misschien ervaar jij dat vanuit jouw type werk niet, maar ik doe werk waar ze in vacatures HBO-niveau voor vragen, terwijl ik MAVO-4 heb. Deels is dat de hysterie van de arbeidsmarkt. Men wil veel voor weinig geld, maar deels geeft het ook aan dat je toch een bepaald niveau aan moet kunnen om dit werk te kunnen verrichten. Ik doe ongediplomeerd het werk wat collega's gediplomeerd doen. Ik kom er niet aan toe dat diploma te halen, omdat ik steeds tijdelijk wordt aangenomen en daardoor niet de investering van een opleiding 'waard' ben, terwijl vaste medewerkers diploma's móeten halen op kosten van de baas. Voor mij is het onzeker om daar éigen geld in te steken. Als ik nooit meer aangenomen wordt in een vergelijkbare functie, heb ik niets aan dat diploma. Ik hoop dus op een aanbod waarbij de opleiding inbegrepen is. Of op een baan waar men mijn ervaring waardeert. Is dat laatste zo vreemd voor je?
Door het systeem waarin we zitten, is de kans dat je ooit nog in een hoger loon komt dan het startsalaris, veel kleiner geworden. Hoeveel loonsverhoging kun je verwachten binnen twee contracten? Mijn huidige werkgever betaalt meer uit dan het minimumloon, waarvoor dank, maar bij vergelijkbare banen, is dat al snel meer dan 1 euro minder. Waar hebben we het over, zou je kunnen zeggen, maar op dit niveau is 1 euro ontzettend veel, 2 euro nóg meer.
Zou jij nog steeds zo ruimhartig over het minimumloon denken als dat binnen jullie huishouden het hoogste inkomen zou zijn?
Ik ben op zich wel blij dat we in ons land een ondergrens hebben wat de lonen betreft. Maar dat is het dan ook. Een ondergrens.
Nounou
05-01-2016 om 12:41
AnneJ
Ik lees het bij de Rijksoverheid
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/inhoud/aow-leeftijd-berekenen
Lijkt mij toch een betrouwbare bron.
Ik had jouw link gelezen hoor, maar juist vanwege de onduidelijke en summiere berichtgeving daarvan ben ik gaan zoeken naar een andere bron over de precieze berekening.
En het staat dus niet nog vast. Jouw link maakt vermoedelijk gebruik van aannames over de levensverwachting en doet een (waarschijnlijk aardige) gok naar de AOW leeftijd.
Maar het duurt nog zo lang, dat ik nog moet zien of het ook echt daarop uit komt. Misschien wordt het nog wel hoger.
Noet
05-01-2016 om 13:24
maar levensverwachting
is afhankelijk van de geboortedatum, wij hebben een andere levensverwachting dan onze kinderen. Van allen die geboren zijn, kun je hierbij de pensioendatum al berkenen omdat die levensverwachting al bekend is.
Wijzer in geldzaken waar de link van AnneJ van is, is een initiatief van het ministerie van financien. quote: "Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen" en "Platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van de Rijksoverheid en Partners."
Dan mag je verwachten dat zij een correcte berekening verstrekken.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.