Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Okie Dokie

Okie Dokie

10-03-2015 om 11:43

18 maart

Ga je stemmen, waarom wel, waarom niet?
Waar ga je op stemmen en waarom?
Ik ben benieuwd. Zelf stem ik altijd, heb nog nooit overgeslagen. Zo ben ik opgevoed zeg maar
Ik ben lid en actief voor de Sp. Ik kan me helemaal vinden in die grondgedachte van samen delen en 100 % sociaal.


Wat is eerlijk delen en 100% social? Dat ik werk en de helft van mijn loon afsta aan jou omdat jij niet werkt. Is dat het?

De SP is dus 100% sociaal? De andere partijen? 50% sociaal of ronduit asociaal?

De Sp in in diepste wezen een marxistische partij, nou heft de geschiedneis bewezen dat het marxisme niet werkt, sterker nog, leidt tot massale onderdrukking en volkerenmoord. Een logisch gevolg als je de wereldorde per se wilt laten voldoen aan je eigen nauwe theoretische blik op hoe een ideale samenleving er uit zou moeten zien.

Stemmen

Ik stem altijd. mijn man was van huis uit gewend niet te stemmen, maar die gaat inmiddels ook stemmen. En deze keer mag mijn oudste dochter voor het eerst stemmen. Ik stem meestal op dezelfde partij, maar doe altijd nog even een kieswijzer. Van waterschappen weet ik weinig, laat staan van de partijen die daar aan mee doen, gelukkig was daar ook een kieswijzer voor.

Skik

Kaaskopje

Kaaskopje

10-03-2015 om 17:42

Ja zeker

Ik stem altijd als het even kan. Ik stem de laatste jaren altijd hetzelfde, ondanks dat ik niet altijd blij ben met wat 'ze' doen.

Mikke

Mikke

10-03-2015 om 17:55

Ik heb tot nu toe elke keer gestemd, dit keer weer. Ik stem al jaren dezelfde partij, maar bekijk wel per verkiezing of ik er nog helemaal achter sta.

Voor het waterschap vind ik het lastiger, maar na wat onderzoek kom ik uit op de partij die me op papier ook al het meest aanspreekt.

dubbel

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/provincies/taken-provincie

Je kiest altijd voor 2 verschillende zaken en dat vind ik toch lastig. Bovendien ken je de mensen waar je op stemt vaak gewoon niet, die onttrekken zich aan je beeld. De gemeente en de landelijke politiek zijn wat bekender omdat je daar meer direct mee te maken hebt.
Dus ik vind het wel lastig. Ik denk dat ik toch maar voor het partijprogramma ga. Dan gaat het om de partij die zich het beste bezighoudt met provinciale zaken, die met name te maken hebben met de infrastructuur, milieubeheer en met het toezicht op de gemeenten.
Misschien kom je dan wel uit bij het CDA of een kleine christelijke partij of Groenlinks.
Maar ja, die kiezen weer de leden van de 1e kamer die zich met name bezighouden met het controleren van de ingediende wetgeving door de 2e kamer. Wie zou je daar nou voor kiezen als partij?
Weer het CDA of de PvdA zijn wel ervaren en opgeleidde bestuurders, maar misschien wil je toch liever een kritischer partij als de SP of Groenlinks. Ik ga eerst nog maar eens kijken wie er tegen gestemd heeft in de 1e kamer tegen de overdracht van de jeugd ggz naar de gemeente. Die partij is in elk geval kandidaat bij mij.
Nou ja, ik ben in dat zorggedoe ook wel een fan van Mona Keizer.

CDA of SP?

Maar ja, stem je dan op de SP die in de figuur van het senaatslid Slagter-Roukema een goede debater bleek met uitstekende dossierkennis en een goede spreekstijl en daarmee zaken scherp aan de orde kon stellen zonder het verhullende taalgebruik in de nieuwe wet?
Of kies je voor Mona Keizer die door, eveneens met goede dossierkennis en begrijpelijke taal in het debat er mede voor gezorgd heeft dat de wet die er nou eenmaal toch kwam, door moties nog wat heel liet aan regelingen als rechtstreeks naar de huisarts kunnen, wat zeer essentieel is? Een politica met goed handwerk?
Toch maar SP omdat je kans hebt dat Tineke Roukema-Slagter dan weer gekozen kan worden in de 1e kamer? Is zij wel weer verkiesbaar voor de 1e kamer?
Of moet je toch kiezen voor een regeringspartij omdat je niet wilt dat het kabinet valt? Lijkt me namelijk niet handig. Ook al ben ik het niet altijd met het beleid eens, er is door het hele kabinet hard gewerkt om ons door de crisis te slepen en daar heb ik veel respect voor.
En kies je dan voor de VVD die, ook al ben je het niet eens met het beleid en de kwestie Demmink/vluchtelingenbeleid/strafklimaat, 2 hardwerkende ervaren bestuurders als Teeven en Opstelten (hmm, meer burgervader dan scherpe bestuurder maar kan ook handig zijn)?
Of voor de PvdA die van Rijn aanhoudt die langzamerhand begint te lijken op de minister van informatie van Saddam Hoessein, met te beweren dat het allemaal binnenkort goed komt met het PGB. En die bovendien zorgt voor paniek bij het SVB waar leidinggevenden ontslagen worden terwijl het zijn verantwoordelijkheid is en hij gewaarschuwd is dat de voorbereidingstijd te kort is.

Hmmm, misschien toch maar iene miene mutte of lootjes trekken.

Katniss

Katniss

10-03-2015 om 19:08

Zeker

Ik heb al uitgekozen op wie ik ga stemmen. Ik ga ook nog een stemwijzer invullen, maar daarbij komt 'mijn' partij meestal op de tweede plaats uit. Op nr 1 stem ik niet uit principe, dus dan klopt het met mijn ideeën

Evanlyn

Evanlyn

10-03-2015 om 23:46

Haha Mark...

Dat klinkt toch wel erg paniekerig hoor. Die meneer Roemer lijkt me een keurige jongeman en niet iemand die op het punt staat iedereen met een onwelgevallige mening te deporteren naar een onbewoond Waddeneiland!

Bij het waterschap ben ik er al uit, de rest wordt moeilijk. Uit de Kieswijzer komen de raarste uitkomsten, dus ik ga idd toch maar op de partijprogramma's af. Maar ja, die zijn vaak weer zo vaag.

Keurig in pak

Hoewel de heren en dames keurig in pak lopen en een duidelijk programma hebben, ben ik ontstemt over de berichten van fraude, hennep of de populistische uitspraken over IS in belang van de stemmen. Je zou maar op zo'n keurige politucus gestemd hebben. Ik vind een stem uitbrengen steeds moeilijker. Wie in de politiek is vandaag de dag nog echt integer. ( en wijs).

Hortensia

Hortensia

12-03-2015 om 15:47

Lastig...

Ik wil voor de PS liever iemand die afkomstig is uit een bepaalde regio van de provincie en die zijn nogal dun bezaaid in "mijn" partij...

En waterschap... Ik begrijp waar "waterschap" mee bezig is. En ik ben aan het zoeken en googlen geweest inclusief de stemwijzers, maar ik kom er niet goed uit. Het is ook materie dat ik niet altijd even goed begrijp, hoewel "waterschap" voor mijn provincie heel belangrijk is (tja, voor welke provincie niet eigenlijk ).

Ik vind het supermoeilijk...

Stemwijzer

Stemwijzer is een leidraad. Maar de antwoordkeuze dekt niet altijd je mening, met het gevolg dat er een partij uitkomt welke qua programma niet altijd overeenkomt met jouw gedachtegoed. Zo ervaarde ik dat wanneer ik drie vragen net even anders beantwoordde ( keuze 2 ipv 3), ik meteen bij een andere partij terecht kwam. Sommige punten wegen voor een stemgerechtigde zwaarder dan andere punten, maar daar houdt de kieswujzer geen relening mee.

die waterschappen

moet dat nou? Wie zit daar nu op te wachten? Uit die kieswijzer komt een partij waar ik niet op stem (VVD) en er staan nog een paar waterpartijen (ha!) in waar ik nooit van gehoord heb. 't Is dat de verkiezingen samenvallen, maar wie kiest er anders nog voor waterschappen?
Voor de provinciale staten ben ik er wel uit geloof ik. Ik zwalk altijd tussen SP of CU. Dit keer SP.

bieb63

bieb63

12-03-2015 om 21:20

maar

waar gaat het hier nu eigenlijk over? We moeten stemmen op waterschap en provincie. Dat laatste kan ik me nog iets bij voorstellen, het eerste is voor mij meer een 'gewoon' gegeven. Ik heb het idee dat als we stemmen we uiteindelijk stemmen voor onze landelijke politieke voorkeur (zie ook het debat onlangs op RTL4). M.i. min of meer een verkapte landelijke verkiezing. Dus dat waterschap, tja. Eigenlijk begrijp ik er geen jota van wat nu eigenlijk precies de bedoeling is. Ik kan landelijk een keuze hebben voor partij X, maar zie niet wat partij X dan voor mij betekent wbt waterschap.

Ely

Ely

12-03-2015 om 21:21

Ik heb een SP vraag

Dus ben blij dat er een fan/kenner in ons midden is .
Ik zie op borden en hoor op de radio dat de SP vindt dat het tijd is om 'af te rekenen' met de huidige zittende partijen. Maar ik snap vervolgens de link niet naar 100procent sociaal. Wat is er zo enorm sociaal aan afrekenen met mensen die (binnen hun eigen normen weliswaar en daar mag je je niet in kunnen vinden, soit) zich jaren hebben ingezet voor het algemeen belang? Ik vind het een soort dreigend klinken en dat kan ik dan weer niet rijmen met dat zoetige 100%sociaal.

O en on topic; stemwijzer in combinatie met affiniteit met het grotere plaatje van een partij. Nooit blind stemwijzer dus maar ook nooit blind een partij.

Barvaux

Barvaux

12-03-2015 om 21:27

waterschappen

Ik heb ook zo'n stemwijzer gebruikt voor de waterschappen en zo zie je wel welke partij echt ver van jouw ideeën af staan en welke dicht op je heen en dat was wel anders als de stemwijzer voor de provinciën.

Overigens kwam bij die laatste bij mij de ouderenpartij er ver boven de rest uit steken en bij mijn man de vrouwenpartij (wist niet eens dat die bestond)

o help

Ik vond die gemeenteraadsverkiezingen al lastig, maar dit helemaal. Het zal wel weer zo gaan als meestal: ik denk wat, ik lees wat, ik doe een stemwijzer, ik twijfel wat, en uiteindelijk stem ik maar op Groen Links. De vorige keer stemde ik op een jongen die ergens halverwege de lijst stond, de enige reden dat ik op hem stemde was dat hij dezelfde achternaam heeft als ik

En dat waren de gemeenteraadsverkiezingen. Ik bedoel: ik heb wel een idee waar die lui zich mee bezig houden, en wie wat vindt. Maar het waterschap - allemachies, werkelijk geen benul. Ja, wat ze doen daar heb ik wel een idee over, maar hoe de verschillende partijen zich tot elkaar verhouden, geen idee. Er zijn alleen in de lokale pers berichten verschenen over een Socialistische Waterschapsvereniging of zoiets achter welke naam een stel huisjesmelkers zou schuilgaan. Dus die worden het niet.

Ook aardig in het Amsterdamse: de Multicultureel Pluspartij. Die van hun multiculturaliteit blijk geven met een zo op het oog volledig Turkse lijst.

Voor Provinciale Staten speelt natuurlijk de krachtenverhouding in de Eerste Kamer ernstig mee, dat maakt de keuze wat makkelijker. Maar wie wat vindt over provinciale onderwerpen - geen idee. Ik weet amper waar de provincie zich mee bezighoudt. Op naar de stemwijzer dus maar weer. Maar als daar dan per ongeluk SGP uitrolt wordt het toch maar weer GL

Geheel terzijde: is het nog iemand opgevallen dat het CDA de oude slogan ('veilig en vertrouwd') van Inventum heeft gejat, zodat het nu net is alsof ze zwakstroomdekens en waterkokers aan de man proberen te brengen?

Groeten,

Temet

Stenna

Stenna

15-03-2015 om 14:50

altijd stemwijzer en kieskompas

vul ik beide altijd even in, voor alle verkiezingen. Niet als absoluut te nemen uitslag voor wat ik zou "moeten" stemmen (kieskompas geeft dat niet eens), maar omdat de stemwijzer de snelste en overzichtelijkste samenvatting geeft van de standpunten van diverse partijen op de issues die ik belangrijk vind. Er komt overigens altijd uit dat ik CU of, dit keer "Jezus leeft" zou moeten stemmen, haha. Dat doe ik principieel niet, het wordt dan partij 2 of 3 die ook dicht bij mijn standpunten staan. Kieskompas helpt omdat het een goed beeld geeft van het spectrum waar de partijen zich bevinden en waar ik dan zit tov daarvan.
Ik doe dit altijd, omdat ik weiger me te laten leiden door landelijke politieke personen en de media-berichten daarover. Het gaat mij om de partij standpunten, klaar uit. Zeker provinciaal en lokaal.
Heb inmiddels ook zoon overtuigd, voor wie dit zijn allereerste verkiezingen zijn, om a) wel te gaan stemmen en b) ook de stemwijzer in te vullen en kijken waar het in de provincie eigenlijk om gaat en hoe hij daar over denkt. Gelukt! (weer een sprankje opvoeding goed terecht gekomen).
Overigens ga ik alleen voor de provinciale staten. Die waterschappen vind ik overbodige verkiezingen, zoiets zou anders moeten gaan (bijv uit de provinciale statenverkiezingen afleiden of indirect gekozen zoals de eerste kamer, oid).

Kaaskopje

Kaaskopje

15-03-2015 om 19:33

Stemwijzer gedaan

De partij waar ik gebruikelijk op stem staat op zo'n plek bij de uitslag dat ik er vrede mee heb om óndanks dat ze niet op nummer een staan toch weer op ze te stemmen. Er staan een aantal vragen bij over de wegen in Noord Holland en ... weet ik veel... ik ben daar nooit, dus ik weet niet wat daar goed of slecht voor is.

Okie Dokie

Okie Dokie

15-03-2015 om 20:40

100 % sociaal

Staat vooral voor het grootste speerpunt van de SP: de gelijke verdeling. Momenteel is een kleine groep mensen behoorlijk rijk terwijl een grote groep mensen heel weinig tebestEen heeft waarvan een deel zelfs onder de armoede grens. Dat is niet bepaald sociaal. DeSP wilt deze verdeling beter maken door allerlei regelingen. Zodat uiteindelijk 100 procent van de mensen binnen een bepaalde marge zit kwam inkomen. In ieder geval minder grote verschillen.

opkomst?

Mij krijgen ze niet warm voor dit soort verkiezingen hoor en gezien de matige reacties op dit topic vrees ik voor de opkomst. Normaal raadpleeg ik ook stemwijzers e.d. maar nu... ik betwijfel ook het nut van de provincies dat zal meespelen.

Ely

Ely

15-03-2015 om 22:26

En dat heet afrekenen?

Ik ken afrekenen alleen in de trant van 'een afrekening' (moord dus) of met iemand 'afrekenen' als in betaald zetten. Of je afrekenen in een restaurant maar dat is helemaal niet relevant. De andere betekenissen ken ik alleen maar als wraakzuchtig, iemand betaald zetten, een rekening vereffenen, wraak nemen. Allemaal weinig sociaal als je het mij vraagt.
Dat de SP vindt dat het geld meer verdeeld moet worden is (mij) bekend maar de negativiteit van dat afrekenen.... Enfin, ik heb er dus negatieve associaties mee.

Stemmen!

Op alle niveaus heb je mensen nodig die de beslissingen nemen, ook op het niveau van de provincie, maar met name de 1e kamer zorgt voor een politieke balans met de 2e kamer, daarom is het belangrijk dat mensen stemmen. Bij deze verkiezingen wordt bepaald welke partijen, in de 1e kamer, de 2e kamer tegenover zich krijgt, nu en bij de verkiezingen voor een volgend kabinet.
Iemand moet het doen, dus het is handiger als je wel meestemt, al is het lastig omdat we geen zuilen meer zijn en allemaal een individuele mening hebben die nooit gedekt wordt door een partij. Ook in een partij zitten individuen maar je vormt samen het compromis of de win-win situatie. Meer is het niet, maar het is gewoon het politieke handwerk. Dus je kunt op richting, maar ook op ervaring in de politiek stemmen.

mijk

mijk

15-03-2015 om 23:05

deze is wel erg gekleurd

Door de situatie van de provincie waar ik woon. Ik vermoed dat ik zelfs voor het eerst een lokale partij stem!

Stenna

Stenna

15-03-2015 om 23:30

provinciale staten juist erg belangrijk

vooral omdat ook de eerste kamer er door bepaald wordt! Zie AnneJ.
Verder wordt er in je dagelijks leven meer bepaald door de provincie dan je denkt. Vb: sluiten van regionale ziekenhuizen.

Okie Dokie

Okie Dokie

16-03-2015 om 10:52

helaas

Is inderdaad de opkomst altijd erg laag. Ik snap nooit zo goed dat mensen wel mopperen dat er van alles mis is, maar niet hun kans pakken om dat beetje invloed uit te oefenen wat je krijgt. Je kunt toch een beetje kijken welke items jou aanspreken en daarvoor gaan?
Ik vind het ook zo onvolwassen; het gaat niet naar mijn zin, dus ik doe niet meer mee...
Nieuwe ronde, nieuwe kansen den k ik altijd maar.

Waterschappen door Arjen Lubach


https://www.youtube.com/watch?v=x8XfJqTpHC4
Geef toe,de aflevering over de Nieuwe Opiumwet is leuker, maar Arjen Lubach op zoek naar wat de waterschappen doen en hoe het werkt met de stemmen is zeer informatief.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-03-2015 om 13:27

Meisje Klein

Hoewel je in Nederland vrij bent om wel of niet te stemmen, begrijp ik mensen die niet gemotiveerd zijn gewoon echt niet. Je leeft in een democratisch land, dus je stem bepaalt mee hoe er geregeerd wordt (nou ja... dat hoop je dan). Als je niet stemt moet je wat er gebeurt dan ook maar over je heen laten komen, vind ik. Niet mopperen dat ze niet doen wat 'het volk' wil, als je zelf thuis bent gebleven.

Voor jongeren heb ik nog enigszins begrip, die moeten nog leren zien waarom stemmen zo belangrijk is. Maar op een gegeven moment heb je dat inzicht toch?

Streng ben ik hè?)

tonny

tonny

16-03-2015 om 13:33

tuurlijk stemmen

helemaal met Kaaskopje eens.

Wat ik stem - tja ik zou de Stemwijzer kunnen volgen, er is altijd een leuk rijtje wat dat ding adviseert. Ik denk bij allerlei stellingen: ach ja, het zo zus kunnen, maar ook best zo - dus dat schiet niet op.

Reden ook waarom ik niet geschikt ben voor politiek.

Katniss

Katniss

16-03-2015 om 13:46

Grappig

'Mijn' partij kwam als derde uit de stemwijzer, achter de PVV (waar ik nooit op zou stemmen) en de mij onbekende Libertarische Partij.
Zouden ze nou expres soms negatieve stellingen in de stemwijzer zetten? Over sommige moest ik echt even nadenken.

Barvaux

Barvaux

16-03-2015 om 20:20

ik gebruik

Ik gebruik wel altijd de optie om aan te vinken of ik iets belangrijk vind of niet en dan check ik die punten dan wel extra. Grappig want de wegen die Kaaskopje niet kent liggen hier dus om de hoek.

Gebruik dat dus ook al kan het niet overal heb ik al begrepen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.