Huisdieren Huisdieren

Huisdieren

Vlooien....ieks! Wat nog meer doen?

Wij hebben een kitten en een volwassen kat. Kitten zat gister onder de vlooienontlasting en een stuk of 10 levende vlooien van hem afgeplukt. Beide katten hebben een pipetje van Stronghold tussen de schouderbladen gekregen en ik kam ze allebei 3 keer per dag met vlooienkam en verzuip de vlooien in heet water met afwasmiddel.

Vandaag huis gestofzuigd. Inclusief kieren, gaten, plinten, bankstel, stoffen stoelen, krabpaal, losse kussens en kattendekentjes. Vervolgens dit alles ingesprayed met Indoor-X. Op aanraden van dierenarts.

Ik heb al het beddengoed op 90 graden gewassen en wat niet kon op 60 graden. De matrassen aan beide zijden gestofzuigd en gesprayed. Dekbedden op 90 graden gewassen.

Kleedjes van de bank en bedsprei buiten gehangen en uitgeklopt met de mattenklopper. Laat ik een nacht buiten hangen.
Wat kan ik met de knuffels van de kinderen doen? Die mogen niet heet gewassen worden. En wat te doen met het wollen dekbed van de jongste? Mag ook niet gewassen worden.

Dit alles herhaal ik na 4 weken. Dan nog eens na 4 weken. En dan 4 keer per jaar. De katten krijgen ook elke 4 weken weer zo'n pipetje.

Ben ik zo goed bezig?
Wij gaan zaterdag op vakantie en komen donderdag terug. De katten blijven thuis. Wijs om de oppas om de dag te laten stofzuigen? De katten mogen de komen de maanden niet op de slaapkamers komen.

Overigens denk ik dat onze kitten de vlooien heeft meegenomen van de plek waar hij afgelopen donderdag gecastreerd is. De zwerfkattenopvang. Kan hij dan binnen zo'n korte tijd al zoveel losse vlooien en vlooienpoep in zijn vacht hebben?

Relax!

Katten hebben wel eens vlooien. Vlooienspel werkt prima. Als de katten thuis blijven terwijl jullie op vakantie zijn heb je echt geen risico op een vlooienexplosie. Loslopende vlooien gaan dood of springen terug op je kat, en gaan dan dood door t vlooienspul dat jullie ze gegeven hebben. No way dat ik het hele huis gedesinfecteerd had. Keertje katten borstelen, keertje extra goed zuigen, en vlooiendruppels geven. Klaar.

Ingrid

Mantra123

Mantra123

17-10-2018 om 21:39 Topicstarter

Reactie

Ingrid, ik heb het nog nooit eerder gehad met mijn beestjes maar weet nog wel van ons hondje vroeger dat heel het huis gedaan moest worden met spray. Bij ons zijn de katten ook op de bedden geweest, vandaar dat al het beddengoed ook wordt gedaan. Kitten was ook niet lekker van de week dus sliep hij 's nachts ook op bed op de sprei.
Ik lees zoveel horrorverhalen op internet....krijg er spontaan jeuk van de hele tijd. I know, is spiegisch!

Lou

Lou

17-10-2018 om 21:46

Uitstekend

Je bent inderdaad uitstekend bezig. Ik heb het nog nooit zo uitgebreid gedaan als jij. De katten komen overal in huis en als ze vlooien hebben krijgen ze een pipetje, klaar. Die vlooien in de bank en op de bedden en zo leven niet zo lang en als ze dat wel doen zitten ze weer op de kat, waar ze dus dood gaan. Geen probleem.

Hahaha

Precies Lou. Dat bedoelde ik ook. Jij zegt t alleen korter en krachtiger.

net als Ingridt

De enkele keer dat de katten hier vlooien hebben gehad was ik wat laks geweest met vlooienspul toedienen. Dat deed ik dan direct weer. Alles stofzuigen is in dit huis met overal houten planken met kieren een tamelijk hopeloze opgave, dus dat heb ik een keer voor het idee gedaan, maar verder niet.
Je kat behandelen met vlooienspul is echt de beste oplossing, zoals de dierenarts zei: de kat wordt een taxi des doods voor iedere vlo.
Kies voor een vlooienmiddel dat ook een omgevingswerking heeft, dan gaan ook larven en eieren in de omgeving van de kat dood.

Mantra123

Mantra123

17-10-2018 om 22:56 Topicstarter

Reactie

Ik lees dan op internet weer dat slechts 5% vd vlooien zich bevindt op de kat en de rest zoals eitjes en larven in kieren en stoffen enzo. En dat een combi omgevingsspray en middel voor de kat het beste werkt. Ik zit gewoon echt niet te wachten op een plaag.....maar misschien sla ik dan toch door.
Die pipetjes van Stronghold werken volgens mij puur op de kat.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2018 om 00:37

Gek genoeg

Hebben wij nog maar een keer een vlooienplaag gehad, verder komt het zelden verder dan een enkele ontsnapte vlo, dus ook als een hond of kat er iets meer blijkt te hebben.

Als een kat of hond vlooien heeft hoef je echt niet alles om te keren in huis. Dat doe ik nooit. Gewoon even goed zuigen, ook de meubels als "beest" daar op ligt en als het op bed mag slapen, was je het beddengoed ook. Is het echt een plaag, dan kun je beter even drastisch alles inspuiten. De kat(-ten) ergens zetten waar niet gespoten is en zelf een uurtje weggaan. Daarna zuigen en de stofzak in de kliko buiten doen. Ik zou dan ook even met een natte doek alles afnemen waar je eten op zet.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2018 om 01:13

Vlooienmiddel

Een goed vlooienmiddel zorgt ervoor dat er geen levend nageslacht meer komt. Dat is naast ze doden, het hoofddoel. Indirect zorgt het pipetje ook voor de omgeving, want de vlo die op kat of hond springt en bloed zuigt, is het haasje.

Knuffels

Volgens mij heb je het meer dan grondig aangepakt Maar mocht je nog bang zijn voor besmette knuffels: leg ze een nachtje in de vriezer en zet er daarna de stofzuiger op. Dan weet je zeker dat er niks meer op rondkruipt.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2018 om 09:53

Of vuilniszakken

Je kunt knuffels en andere niet-wasbare spullen ook een paar weken in vuilniszakken doen. Dichtknopen en na twee weken weer openmaken.

Says who?

Mantra "Ik lees dan op internet weer dat slechts 5% vd vlooien zich bevindt op de kat en de rest zoals eitjes en larven in kieren en stoffen enzo. En dat een combi omgevingsspray....."
Ja.
Sponsored by Bayer.

Laat je niet gek maken.

Het werkt zo simpel als IngridT e.a. beschrijven. De vlooien willen de kat. De kat behandelen is dus genoeg om overlast van vlooien te bestrijden.
Antwoord op je vraag: Ja, je hebt ruimschoots genoeg gedaan. Voor de rest van je leven denk ik. Hou je ondertussen gedisciplineerd aan het vlo vrij houden van de katten.
Dat is meer dan genoeg.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

18-10-2018 om 10:08

Spray

Het huis behandelen met zo’n spray heeft jaren geleden onze fret het leven gekost. Sindsdien zijn wij erg voorzichtig met dit soort middelen.

Wat Ingridt zegt klopt als een bus.

Mantra123

Mantra123

18-10-2018 om 12:43 Topicstarter

Hahaha

Voor de komende jaren...nou dat is geruststellend.
Ik had ook zoiets van...komt vast van de fabrikant af en mensen roepen elkaar nu na op fora. Maar heel gerust was ik er niet op dus toch maar de grote aanpak gedaan. Ik ga zaterdag een week op vakantie en ik wil bij thuiskomst echt niet door een zwerm springende vlooien begroet worden.
Maar jullie hebben me flink gerust gesteld.

Dendy Pearson, wat verdrietig van jullie fret. Heeft hij het spul ingeademd of eraan gelikt?

Tine Winkel

Tine Winkel

18-10-2018 om 13:23

na de vakantie

eerst de katten een kwartiertje binnen laten lopen. Springen alle vlooien op de katten - heb jij geen last

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2018 om 15:17

Blijven de katten thuis?

Als de katten thuisblijven is er niet zoveel aan de hand, zijn ze met jullie mee, dan wordt het feest bij thuiskomst. In dat geval zou ik toch voor vertrek nog het hele huis inspuiten. Bij thuiskomst moeten eerst alle ramen en deuren even tegen elkaar worden opengezet. Daarna pas beesten en kinderen naar binnen. Als er dan toch nog vlooien rondspringen zou ik er nog maar een spuitronde aan wagen en vervolgens even goed blijven zuigen. Niet ideaal al dat gif rondspuiten, maar soms moet je wat.

kaaskopje

TS schrijft dat de katten thuisblijven. Het is dus echt niet nodig (en zeker niet ideaal) om met gif aan de slag te gaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2018 om 15:40

Och jee

overheen gelezen. Nee dan hoeft dat niet.

Mantra123

Mantra123

18-10-2018 om 16:16 Topicstarter

Heb ik dat toch al gedaan en las hierboven dat ik dan voorlopig wel even goed zit.
Ik heb alle kamers behandeld en de katten komen daar nu niet. Dus wellicht is het dan niet voor niets geweest. Ze komen als wij weg zijn alleen in de woonkamer, keuken, hal, twee trappen en twee overlopen.

Heb ze net weer gekamd en de ene kat had niets behalve wat vlooienpoepjes. Het kitten die er meer last van had, had nu maar 1 levende vlo en nog wat poepjes. Zijn buik niet kunnen kammen want dan wordt ie pissig. Maar ik denk dat we het op tijd de kop hebben ingedrukt.

OND

OND

18-10-2018 om 16:53

Eigenlijk moet je niks meer doen

dan de beesten regelmatig behandelen en een keertje stofzuigen. Meer is niet nodig.
Mensen zijn vuile viezerikken en een beetje een katten- of hondenvlo met enig zelfrespect zal niet bij een mens gaan eten, tenzij het absoluut niet.anders kan. En die mormels weten niet dat bij poesje gaan de dood betekent.
Binnen een paar jaar zal het wellicht moeilijker worden: die behandeling met een combinatie van synthetisch pyrethrinoïden + een uitvloeier wordt minder en minder effectief en de industrie zit stilaan aan het einde van het spelen met die molecules.
Tot nu toe heeft men steeds resistentie voor kunnen blijven door het aanbrengen van kleine wijzigingen in die pyrethrine molecules, maar daar is men dus bijna aan het einde van zijn latijn.
Darwin heeft altijd gelijk.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

18-10-2018 om 18:59

Mantra

Ingeademd of gelikt, we weten het niet. We woonden net samen en onze hond had vlooien. Wij waren ook in paniek, alles behandeld etc.
De volgende dag was onze fret ziek, die liep altijd los door het huis. Het is al lang geleden hoor, maar de dierenarts zei toen dat deze middelen voor kleine dieren heel ongezond zijn, iets met het zenuwgestel. Fret was niet meer te redden.

Sindsdien hebben we dat spul niet meer in huis gehad. En zijn we ouder en wijzer en weten we dat druppelen voldoende is. En dat vlooien alleen maar lastig zijn, net als luizen

OND

OND

18-10-2018 om 20:51

Vrijwel alle insecticides

werken in op het acetylcholine-cholinesterase complex dat vrijwel alle dieren met elkaar gemeen hebben. Dan kan je al eens een ongelukje hebben.

Mantra123

Mantra123

19-10-2018 om 10:19 Topicstarter

Reactie

Dendy Pearson, wat zielig. Dat moet een lijdensweg zijn geweest voor het beestje.

Ik las ook dat de vlooien tegen veel middelen langzaam resistent worden. Het middel dat ik gebruikt heb, schijnt nog wel goed zijn werk te doen. Ik voel me er nu dus ook wel een beetje schuldig over omdat het echt troep is. Maar what's done is done.

Luizen.....brrrr. Bij ons op school van begin schooljaar tot nu vlak voor de herfstvakantie continu luizen op school. Heb drie kids op de basischool en de klassen wisselen elkaar steeds af. Wij hebben het hier tot nu toe nog niet gehad. Maar ik moet er niet aan denken. Alle drie die meiden hebben lang haar en ik heb donker haar tot aan mijn onderrug. Als je dat allemaal moet gaan zitten kammen...no thanks.

Lou

Lou

19-10-2018 om 10:58

Toch doen hoor

"Als je dat allemaal moet gaan zitten kammen...no thanks."

Toch doen hoor! Kammen is namelijk de enige manier om er vanaf te komen.

Fransien

Fransien

19-10-2018 om 11:08

Kammen is nu eenmaal niet leuk

Kammen werkt en daarom doe je het, dan ben je er (nog redelijk) vlot vanaf. Leuk hoef je het niet te vinden.

Wel fijn dat ik nu weet dat die vlooienspray meer een verkooptruc is, scheelt geld en gif

Mantra123

Mantra123

19-10-2018 om 13:53 Topicstarter

Reactie

Ik zeg ook niet dat ik niet ga kammen als er luizen zijn. Ik zeg alleen dat dat een megaklus zou zijn waar ik echt niet op zit te wachten.
Aan de andere kant: alles wassen hoeft nu niet meer. Dat maakt het al veel makkelijker.

Ik ga de beestjes weer eens kammen.

OND

OND

19-10-2018 om 17:14

"Het is al lang geleden hoor, maar de dierenarts zei

toen dat deze middelen voor kleine dieren heel ongezond zijn, iets met het zenuwgestel".

Het werkt zo: als een spiervezel moet samentrekken wordt er door de zenuwvezel die die spiervezel "bedient" een impuls doorgegeven.

Door die impuls wordt aan het uiteinde van de zenuwvezel, gehecht aan de spiervezel (de zgn. "motorische eindplaat"), een kleine hoeveelheid van een chemische stof afgescheiden (acetylcholine), waardoor de spiervezel tot samentrekken aangezet wordt.

Als samentrekken niet meer nodig is, wordt aan de motorische eindplaat een kleine hoeveelheid van een enzyme afgescheiden (cholinesterase). Dat breekt de acetylcholine af en de spiergevel gaat in de rusttoestand.
Dat is een fundamenteel mechanisme, dat doorheen zowat het volledige dierenrijk geldt.

Insecticides en militaire zenuwgassen (het gaat in wezen om dezelfde stoffen) blokkeren de aanmaak van cholinesterase, waardoor de spiervezels in samengetrokken toestand blijven en het hele systeem vastloopt: het middenrif is niet meer in staat de ademhaling te bewerkstelligen, het hart, niet meer in staat om zijn normaal ritme aan te houden, slaat op hol, het resultaat is de dood.

Daarom staat ook op elke spuitbus enz. insecticide: "opgelet, dit product heeft een (lichte) anticholinesterasewerking".

Eigenlijk zou er moeten staan: "Opgelet, bij verkeerd gebruik is dit product een sterk gif, dat kan leiden tot een gruwelijke dood, niet alleen van die vieze insecten, maar ook van uw huisdieren". Maar dan zouden ze niet veel meer verkopen, natuurlijk .

Het feit dat vooral kleine(re) huisdieren erg kwetsbaar zijn heeft te maken met dosis.

mirreke

mirreke

19-10-2018 om 17:15

Vlooienallergie

Een van onze katten heeft een vlooienallergie.
Verder merk ik dat de vlooien hier inmiddels immuun lijken te zijn voor de druppels in de nek.
Een hele rottige combinatie.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij pilletjes die vlooien doden (capstar) en een middeltje dat er een maand lang voor zorgt dat eventueel gelegde vlooieneitjes niet kunnen uitkomen...

Verder goed en vaker stofzuigen en idd kammen...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.