Huisdieren
Mams
18-07-2020 om 10:53
Logeerhond moeilijk uitlaten
Wij hebben sinds woensdag een logeerhond (een boomer) die in huis heel lief en relaxt is. Uitlaten gaat echter moeizaam, hij trekt behoorlijk aan de lijn en zodra hij een andere hond ziet gaat ie helemaal uit zn dak. Blaffen, springen, naar die hond toe willen rennen. We krijgen hem niet gekalmeerd totdat de andere hond voorbij is en een flink stuk verder is gelopen. Zijn baasjes (die we geappt hebben hierover) zeggen dat dit normaal gedrag voor hem is, hij is bang voor andere honden en doet daarom zo. Niets aan te doen volgens hen. Maar ik vind het nogal wat om een hond op deze manier uit te laten. We komen in 1 rondje zeker een stuk of zes andere honden tegen. Dus uitlaten gaat niet echt gezellig en relaxt op deze manier.
Heeft iemand tips hoe we dit kunnen aanpakken? Zodat het uitlaten wat leuker wordt?
Dendy Pearson
18-07-2020 om 11:27
Tja
Je zou kunnen kijken of je een andere route kunt lopen of op een ander tijdstip.
Maar de meeste boomers zijn gewend aan korte blokjes om om even plas en poep te kunnen lozen. Niet goed gesocialiseerd met andere honden en niet gewend aan lange wandelingen. En hebben niet geleerd dat ze niet mogen trekken aan de riem. Vaak hebben ze ook een uitlooplijn.
Daar zou ik dan ook nu geen energie in steken en gewoon dat doen waar de hond aan gewend is.
En in je eigen huis en tuin plezier van m hebben.
40er
18-07-2020 om 11:50
Afleiden
Probeer hem met lekkers voor de tijd af te leiden. Kijken of hij de focus op jullie kan krijgen en niet op de andere hond.
Het is echt af te leren, maar veel eigenaren van een kleine hond zien er het nut niet van in geloof ik.
Zit je op Facebook of Instagram? Daar zijn verschillende personen actief die werken als gedragstherapeut voor honden en dat geeft soms heldere inzichten. Animalsfaith, Isha Joseph, Mimi van Baars bv. Als jij er tijd in wilt steken zou ik daar eens kijken
Chiquita
18-07-2020 om 12:52
tip
vervang zijn lijn door een soort slipketting, en zet deze hoog (tegen oren aan) om zijn nek. Ontspannen lopen en dus ontspannen energie doorgeven. Attent zijn op andere honden en dan achterwaarts klein schopje geven zodat hij uit zijn trance gehaald wordt. Kijk evt 1 of 2 afleveringen van Cesar Millan dan begrijp je wellicht wat beter wat ik hier bedoel. Wat hond straks bij zijn eigen baasjes weer doet is hun probleem, maar dan kun je zelf wat meer plezier aan het uitlaten beleven.
Triva
18-07-2020 om 12:53
niet doen
Nu afleren gaat het makkelijkst omdat je niet het baasje bent maar het verpest ook de logeerperiode en daarna valt de hond toch terug. Afleren vergt heel veel geduld met voertjes etc en weigeren verder te lopen als de hond trekt of juist constant omkeren als de hond trekt.
Ien
18-07-2020 om 12:59
En dan nog....
Ik heb al heel veel honden netjes leren lopen maar dat is geen garantie dat het altijd lukt.
Ik heb nu al jaren een hond die NIET (altijd) netjes loopt ondanks eindeloos oefenen.
Ontspanning is vast bij deze hond erg belangrijk en bij ons is partner altijd gespannen geweest doordat hond uitvalt, vicieuze circel die ik ook niet heb kunnen doorbreken. (en dat is een mogelijke oorzaak, er speelt vast meer, hond is sowieso erg gevoelig etc en als hij in een bui zit dan probeert hij hard te luisteren maar het lukt gewoon niet)
Ik blijf streng maar probeer ook te accepteren dat het gewoon niet lukt, scheelt veel frustratie.
Maar om deze reden logeert mijn hond dus nergens. Geen denken aan dat ik logeeradres niet zou inlichten over dit gedrag.
Kaaskopje
19-07-2020 om 11:53
Chiquita
Een slipketting?? Dat is echt niet meer van deze tijd! En Cesar Milan wordt zwaar overgewaardeerd. Ik heb het met mijn zus ook aan de stok over die man. Je leert een hond niets positiefs met de harde hand. Zo ga je toch ook niet met je kinderen om?
Ien
19-07-2020 om 12:02
Kaaskopje
Hoe los jij vervelend gedrag van hond aan riem dan op?
Benieuwd, omdat ik 'het knopje' dus nog niet gevonden heb.
Ook een zo zacht mogelijke hand hier, alleen al omdat hond super gevoelig is en doorgaans alleen aanslaat op positieve bevestiging.
(Neemt niet weg dat een hardere hand wel niet te voorkomen is soms, een hond blijft gevaarlijker dan een kind)
Ien
19-07-2020 om 12:07
Schopje
Nu heb ik zelf Cesar Milan ook aan de kant gezet dus weet niet wat hij doet.
Maar een klein schopje hoeft, zeer gedoseerd, geen harde hand te zijn. Het gaat idd om het uit een trance halen, de hond weer even 'erbij' halen.
Maar dat luistert bij sommige honden erg nauw en als je het net verkeerd doet kan het idd 'te hard' zijn.
Mijn hond is dus hypergevoelig maar in zijn trance totaal ongevoelig.
Kaaskopje
19-07-2020 om 12:12
Mams
Omdat het jullie hond niet is, zou ik nu voor de makkelijkste weg kiezen.
Loop nooit recht op andere honden af, steek over of keer om. Kies rustige momenten. Belonen is een precisie zaak. Waag je daar als opvang niet te veel aan. Doe je het net op het verkeerde moment, dan is dat niet goed. Kan hij in de tuin los? Daar wordt hij dan ook moe van. Hij wordt bij jullie zelfs moe van niks doen door de ongewone situatie. Laat hem veel snuffelen. Daarmee krijgt hij veel nieuwe indrukken en dat is ook vermoeiend, waardoor je de uitlaattijd kunt verkorten. Gapen, op de rug rollen, likkebaarden, hijgen, e.d zijn vaak tekenen van (geweeste) stress. Op de rug rollen is buiten niet altijd praktisch, maar sta het toe als het kan. Gedraag je zo zelfverzekerd mogelijk. Praat gezellig op neutrale toon. Als hij trekt, stop dan even met lopen. Laat hem nadenken over de omgeving en babbel opgewekt dat er niks aan de hand is of zo. Blijft hij trekken, keer dan om naar huis. Niet jouw taak om dat af te leren. In ieder geval niet belonen tijdens het trekken.
Ien
19-07-2020 om 12:24
Rug rollen?
Is dat een teken van stress Kaaskopje?
Mijn hond doet het heel vaak, maar meestal kiest hij een stok uit oid waar hij overheen gaat rollen, dat lijkt me geen stress? Hij heeft sowieso graag fysiek contact, met grond, of mensen. Komt langs je wrijven een beetje zoals een poes.
Kaaskopje
19-07-2020 om 12:26
Oh ja, afleiden
Als een hond eenmaal in standje aanvallen, hyper, blaffen staat, is het best moeilijk om hem daaruit te krijgen. Keer dan om, probeer het probleem buiten beeld te krijgen (achter een gebouwtje gaan staan of zo). Die lekker gek, dan wordt jij zijn "probleem". Je mag soms best een beetje streng zijn. Vraag of hij een woord kent waarmee gedrag gestopt moet worden. Bij ons is dat "klaar" of " nu klaar". Gebruik zijn naam niet als berisping. Dus niet "karel!", maar "karel, STOP!" Zijn naam op zich mag nooit als straf ervaren worden.
Koffiekop
19-07-2020 om 12:27
Op de rug rollen - licht o.t.
Hier een hond die heel graag op de rug rolt. Op vaste plekken. En echt uit enthousiasme en blijdschap. Niks geen stress.
Waarmee ik maar wil zeggen dat het ‘lezen’ van een hond (ook) een kwestie is van de hond (leren) kennen, en niet alleen maar van boekenwijsheid.
Voor een logeerpartij zou ik ook zeggen, steek er niet teveel energie in om te proberen het beest her op te voeden, maar ontloop vervelende situaties zoveel mogelijk.
Laat je hem ook los lopen? Vaak zijn honden dan wat socialer, maar ja, met een hond die niet van jezelf is en niet prettig in de omgang met andere honden laat je niet zo snel los natuurlijk.
Kaaskopje
19-07-2020 om 12:30
Ien
Asnraken kan een hond inderdaad uit het moment halen, maar echt bot geweld is niet de methode. Dus als jij een licht duwtje gebruikt, pijnloos, is daar niks mis mee.
Ien
19-07-2020 om 12:43
Afleiden
Dat afleiden, tsja, dat lukt dus niet in iedere situatie. Op open vlaktes kun je dat dus vergeten, en omdraaien oid werkt ook lang niet altijd omdat je weleens klem komt tussen 2 of meer triggers. (of elkaar moet passeren op smal bospaadje...)
Mijn hond reageert perfect op 'klaar' maar hoort en ziet niets meer als hij in zijn aanvalsstandje staat.
Kaaskopje
19-07-2020 om 12:44
Koffiekop
Ik zeg niet dat rollen alleen maar op stress duidt, nee lekker gewoon ook, maar het is wel degelijk óók een teken dat de hond zich moet ontladen. Je kent je hond zelf het beste om te zien wat het is.
Mijn tips zijn geen boekenwijsheid, maar ervaringswijsheid. Wij hebben ook een hond met vergelijkbaar aan de logeerhond gedrag. Het is een lastig probleem, wat met veel geduld en goed beleid kan minderen. Garanties heb je niet. Zelfs voor ons als ervaren hondeneigenaren was dit omschakelen.
ElenaH
19-07-2020 om 12:54
Kaaskopje
'En Cesar Milan wordt zwaar overgewaardeerd. Ik heb het met mijn zus ook aan de stok over die man. Je leert een hond niets positiefs met de harde hand'
Als jij denkt dat Cesar Milan honden met harde hand opvoedt, heb je echt niets begrepen van zijn programma.
Kaaskopje
19-07-2020 om 13:17
Ien, smalle paadjes
Dan toch proberen om van dat pad te gaan. Even tussen de bomen of zo. En bij voorbaat "scannen". Kun je het nog voorkomen? Maar probeer de honden buiten elkaars bereik te houden. Roep desnoods " mijn hond is bang!" Dan ontkom je misschien helaas ook niet aan het erg kort houden van je hond, maar dat is eigenlijk altijd nadelig. Dat activeert juist de agressie. Als de lijn los hangt is het het meest ideaal. Daar moetbjr soms even ongemakkelijke posities voor innemen.
Een voordeel bij ónze hond is dat hij normaal gesproken niet trekt. Buiten de moeilijke momenten hebben we nog nooit zo'n ontspannen hond aan de lijn gehad. Hij trekt dan meer niet dan wel. Je moet alleen altijd alert blijven. Ik hou, iit mijn man, van het gebruik van een rolriem, maar niet per se om die altijd los te kunnen zetten. Juist niet. Als er opeens iets gebeurt is er een risico dat ik het niet snel onder controle krijg. Maar ik kan de hond wel meer ruimte geven dan bij een standaard riem, waar mogelijk. Of juist weinig, waar niet.
Kaaskopje
19-07-2020 om 13:22
ElenaH
Of jij hebt nog niet verder gekeken dan wat je op tv ziet? Maar zo is het nu eenmaal, je houdt ervan of je bent ertegen. Je eigen methode is een mix van wat je aanstaat.
ElenaH
19-07-2020 om 13:48
Kaaskopje
'Of jij hebt nog niet verder gekeken dan wat je op tv ziet? '
Jij duidelijk niet. Alle aanklachten tegen Cesar Millan zijn ingetrokken of afgewezen.
Ien
19-07-2020 om 13:53
Hihi
Ik zie me lopen door het bos Kaaskopje ,om me heen spiedend en constant roepend 'let op, mijn hond is bang!'.
Ik heb er beeld bij
Nuja, daar zit wel een factor bij mij.
Ik heb helemaal niet altijd zin om altijd waakzaam en alert te zijn. Ik wil ook gewoon kunnen ontspannen tijdens mijn wandeling. En dat bijt soms natuurlijk.
En soms ben ik gewoon te moe om goed op te letten.
Ik kan verder ook niet inschatten hoe het gaat vallen want uitvallen doet ie natuurlijk niet bij elke hond.
40er
19-07-2020 om 20:45
Over Cesar
Persoonlijk vind ik Cesar ook niet echt wat. Ook doordat ik me irriteer aan de overdreven manier van doen. En, heel vaak moeten de honden mee in zijn roedel. Ik ben zelf meer fan van Turid Rugaas. Gaat naar mijn idee meer over de individuele hond. Maar goed, da's mijn mening. Iedereen doet het op een manier die voor hem het fijnste voelt
ElenaH
20-07-2020 om 06:40
40er
Ik ken Turid Rugaas niet, ik ga die naam een googles. Ben wel benieuwd!
Jasmijn
20-07-2020 om 11:48
HIer ook uitvallende (logeer)hond
Wij hebben een 'pleeghond' die ook uitvalt naar veel andere honden. In het begin hadden we de neiging bestraffend te reageren. Ik denk ook een beetje voor de bühne. We hadden ook de neiging er steeds korter op te gaan zitten, waar de hond eigenlijk steeds onzekerder van werd. We hebben vervolgens iemand mee laten lijken tijdens een wandeling en heb me flink op internet ingelezen. Daar kwam ik Monique Bladder tegen die in haar filmpjes (op Facebook en Youtube) heel helder uitlegt waar dat uitvallen vandaan kan komen en wat je vooral wel en niet kunt doen. Heel vaak komt het uitvallen voort uit stress en onzekerheid. Bestraffen of bijvoorbeeld hard aan de riem trekken maakt het probleem alleen maar groter omdat de hond de pijn of de besytaffende toon gaat associeren met het tegenkomen van de andere hond. Wat anderen ook al zeiden, de situatie zo eel mogelijk uit de weggaan is het beste dat je kunt doen. En als dat niet kan, uitzitten zonder al te veel commentaar, geruststellend praten of omdraaien.
Voor een logeerhond voert het te ver, maar google ook maar eens op BAT training. Heel interessant!
Ien
20-07-2020 om 21:52
Jasmijn
Dank voor de tip, (ik vroeg er niet om, maar goed BAT ziet er interessant uit en daar wil ik zeker meer van weten.
Zo op het eerste gezicht geen training gevonden in mijn woonplaats, dat is jammer.
Want ik geloof wel dat het werken kan.
Ik zelf hanteer al een hele tijd de methode (geen idee of het een naam heeft) waarbij ik de hond naar me laat kijken bij joggers en fietsers.
Punt is dat ik het liefst wandel in een gebied waar ik niet de enige ben die er graag wandelt...
(behalve bij heel vies weer)
Het stikt er van de wandelaars, met of zonder hond en sporters enz.
Een jogger of fietser was altijd onweerstaanbaar voor hem, nu kijkt hij naar mij (meestal toch) en daar beloon ik 'm voor.
Ik snap de insteek van Monique Bladder dat je dan mogelijk de emotie niet aanpakt, hoewel ik dat idee bij mijn hond toch wel enigzins heb. Het is wel zo dat ik 'm niet (vooraf) stimuleer om naar me te kijken, ik laat m zelf de keuze maken om dat te doen en dan beloon ik.
Maar goed, dit krijg ik niet voor elkaar bij andere, nog sterkere prikkels zoals sommige honden, katten en heel soms mensen.
Dan schiet hij veel te snel te sterk in de stress en ik inmiddels eigenlijk ook...
Maar oefenen zonder een gesimuleerde omgeving is gewoon moeilijk. En in het dagelijkse leven moet hond toch uit. In mijn buurt wandel ik al niet met hem want daar lopen te veel honden die ik maar moeilijk kan vermijden. In het gebied waar ik altijd naar toe ga ook maar daar kunnen we meer afstand nemen tot andere honden. In mijn buurt ga je al snel door smalle paadjes en als daar een tegenligger komt dan heb ik een probleem.
Ik ga me eens bezinnen.
Kaaskopje
20-07-2020 om 23:22
Ien
Verwennen met snoepjes om de aandacht bij jou te krijgen, mag altijd! Goed gedrag, bam snoepje. Goede timing is wel uiterst belangrijk. Stel dat je heel tevreden bent, je pakt uitgebreid een snoepje en dan verdorie... hij blaft opeens! Zou je het snoepje dan toch geven, dan beloon je het blaffen. Dus goed gedrag... metéén belonen, liever te veel dan te weinig. Het werkt. Afbreken als fout gedrag er tussen komt. Hond heeft het snoepje wel gezien, dus hebben hebben... Geef dan een opdracht, "zit" bijvoorbeeld en beloon dát.
Kaaskopje
20-07-2020 om 23:55
Roedel
Ik heb begrepen dat de dominantie theorie gebaseerd was op een samengestelde wolvenroedel, een niet-natuurlijke situatie. In een echte wolvenfamilie bleek minder sprake te zijn van verticale hiërarchie, dan bij het oude onderzoek gezegd werd. Dus dat je je moet laten gelden als de grote leider bleek een onterechte conclusie. Een hond mag best eerder eten en op jouw stoel of bed liggen, dat stijgt hem niet naar zijn hoofd. En de slip ketting bootst geen snelle pedagogische hap van een roedelgenoot-wolf na, het is een verwarrend middel, die onnodig pijnlijk is. Hond luistert daardoor niet braaf, maar hij weet dat bepaald gedrag pijn oplevert en voorkomt dat zo. De angst voor die pijn is dus duidelijk niet hetzelfde, als een goed gevoel na een beloning van een opgetogen baas.
ElenaH
21-07-2020 om 07:14
Kaaskopje
'Dus dat je je moet laten gelden als de grote leider bleek een onterechte conclusie. Een hond mag best eerder eten en op jouw stoel of bed liggen, dat stijgt hem niet naar zijn hoofd.'
De techniek van de grote leider wordt ook alleen toegepast bij extreem bange honden (die zich prettig voelen bij een ander die de leiding neemt) en bij honden die zo dominant zijn dat ze een gevaar kunnen vormen voor de omgeving. Waarom trek je dit zo uit zijn verband? Als je iets minder vooringenomen zou zijn, zou je zien dat ook Cesar de honden in zijn roedel gewoon voor zich uit laat lopen tijdens een wandeling.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.