Huisdieren
Tango
03-09-2018 om 23:03
Kitten erbij nemen?
Wij hebben een jeweetwel kater van 3 jaar. Nu willen we eigenlijk heel graag een kitten erbij. De laatste tijd komt er hier vaak een kitten aanlopen, uit de buurt. Onze kater weet totaal niet wat hij ermee aan moet. Hij is echt een sulletje, want het beestje mag zo uit zijn voerbak eten en hij jaagt het niet weg. Die kleine loopt hem ook steeds uit te dagen, met zijn staart spelen etc. Hij is gewoon bang voor het kleine katje en loopt gewoon naar boven of hij vlucht zelf naar buiten.
Nu vraag ik me af, gaat dat lukken met een kitten erbij? Of loopt onze andere kat dan weg? Want dat willen we natuurlijk ook niet. En wat is dan slim, een mannetje erbij of juist een vrouwtje? Iemand suggesties?
Pooh Bear
03-09-2018 om 23:42
Facebookgroep
Een nieuwe kat erbij gaat vaak niet goed. Een 3 jarige zit vaak niet op een kitten te wachten.
Maar op Facebook zit een groep (kga groep kattengedrag en welzijn) deze groep is van het kattengedragsadviesbureau
Daar zitten mensen die heel veel van katten weten ik weet dat daar ook een document is over een nieuwe kat erbij en de kans van slagen.
Je moet wel even lid worden.
Kaaskopje
04-09-2018 om 00:35
Het zijn net mensen
Katten hebben zo hun voorkeur en karaktertrekken, waardoor niet elk kattenmaatje even warm geaccepteerd wordt.
In principe zijn katten solitaire dieren. Ze hebben niet per se een soortgenoot nodig om gelukkig te kunnen zijn. Als je met die instelling een tweede kat in huis haalt, is het geen teleurstelling als ze niets van elkaar moeten hebben. Dan zoeken ze gewoon een eigen plekje in huis of in de tuin/op het balkon.
Wij hebben meerdere katten bij andere katten gezet en over het algemeen konden ze prima met elkaar leven. Soms konden twee wat knusser met elkaar omgaan dan met een ander. De kat die we nu nog hebben, had een speciale band met een kat die al een tijdje dood is. Het is sneu om te merken dat ze dat gezelschap mist. Maar hier komt geen nieuwe kat meer bij. Ze moet het met ons doen.
Phryne Fisher
04-09-2018 om 09:03
Kitten
Een kitten erbij gaat juist bijna altijd goed. Een kat ziet dat niet als bedreiging. Hier begon de ellende pas toen kitten een maand of 10 was, steeds maar weer blijven uitlokken naar onze grote kater. Inmiddels is kitten 4 jaar (en grote kater 6) en is allang duidelijk dat hij niet de baas gaat worden, maar hij blijft het elke dag proberen. Ze kunnen ook heel lief bij elkaar liggen, maar het loopt snel uit de hand.
Poezenbeest
04-09-2018 om 10:28
Hier niet zo goed
Wij hedden een jeweetwelkater van toen 2, nu 3, en er kwam vorig jaar een kittenpoes (vondelingetje) bij. Ze vinden elkaar stom. Ze vechten elkaar de tent niet uit, maar negeren elkaar en af en toe moet de kater even flink laten voelen wie er de baas is (springt er onzachtzinnig bovenop, poes krijst dan dat hij moet ophouden). Poes is wat bangig van aard en verstopt zich vaak als kater in huis is. Ik vind het verre van ideaal.
Aanvankelijk was kittenpoes een paar weken/maanden de baas in huis, jeugdige overmoed ofzo? Zodra kater doorhad dat ze zou blijven, stelde hij orde op zaken.
rutiel
04-09-2018 om 12:56
Hier ook geen succes
We hebben inmiddels ons tweede 'koppel' katten. Eerste was moeder en dochter, dat zou toch goed moeten gaan denk je. Maar nee, de dames wilden niets van elkaar weten en hebben elkaar 20 jaar lang genegeerd met af en toe een boze tik of nijdig gesis.
Na hun dood dus één kat genomen, een kater. En die was volkomen tevreden, zo als kater alleen. Maar ja, toen kwam er drie jaar later een zielepieterige poes aanlopen die door haar baasjes op straat gezet was en die hebben we dan maar gehouden. Die twee vechten elkaar echt nu al drie jaar de tent uit.
Kortom, voor onze katten hoeft het echt niet, een soortgenoot als maatje. Maar ik zie ook om me heen dat katten echt vrienden met elkaar kunnen zijn.
pind@
04-09-2018 om 15:23
Er zit een groot verschil in kittens en grote je-weet-wel katers
Als een kitten goed gesocialiseerd is, zal dat meestal tot weinig problemen leiden. Ik heb 5 katten thuis en natuurlijk hebben ze wel eens ruzie maar meestal is dat snel opgelost.
Dus ik kan me voorstellen dat het met een vondelingetje/aanloopkatje niet altijd goed verloopt.
Inderdaad zijn de meeste katten solitaire beesten. Er zijn echter uitzonderingen.
guera
04-09-2018 om 16:23
mmm
Ik heb nog nooit gehoord dat het goed gaat.
Soms vindt de oudere kat het zo indringend dat die zich niet meer laat zien.
Bij een vriendin van mij ligt de oudere kat altijd onder het bed sinds er een katje bij is. Echt heel sneu.
Ik zou het niet doen.....
Linda
04-09-2018 om 17:00
en een kitten bij een eenjarige kat?
Ik heb een poes van net 1 jaar. Ze is erg speels. Het leek mij leuk voor haar als ze een speelmaatje heeft. Hoeft geen kitten te zijn, zolang die maar speels is.
Is dat ook af te raden?
Pirata
04-09-2018 om 17:12
Linda
Bij ons ging dat goed. Na een wenperiode. Echter, het kleine katje bleek zo'n dombo dat de oudere kat er levenslang achteraan heeft gelopen om de oen te behoeden voor gevaar.
Tango
04-09-2018 om 20:28
Sneu
Zo'n verhaal als Guera dat willen we dus zeker niet. Nu met die aanloopkat merken we dat onze eigen kat bang lijkt voor de kitten, niet weet wat hij er mee aan moet en dan maar wegloopt. Maar goed, hij zal ook weten dat deze kitten niet hier blijft. Ik zet het beestje nu iedere keer maar buiten de deur als hij de voerbak van onze kat weer leeg wil eten.
Hier in de buurt zit een kittenopvang met naar mijn idee zeer gesocialiseerde kittens. Ze groeien allemaal op in gezinnen met kinderen en andere dieren. We willen daar een kitten halen. Dat is dan misschien ook een pluspunt.
Ik ga die pagina van jou eens bekijken Pooh Bear.
Verder vind ik het belangrijkste dat ze elkaar accepteren en niet de tent uitvechten. En dat de oudste niet het onderspit delft. Als ze elkaar daarnaast ook nog leuk vinden is dat natuurlijk wel meegenomen.
Kaaskopje
04-09-2018 om 21:44
Guera
Er zitten toch best veel katten bij elkaar, waarmee het wel goed gaat? Ze liggen niet allemaal gezellig in een mandje, maar dan verwacht je ook teveel. Katten die dat wel willen zijn mooi meegenomen. Jammer dat ik hier geen foto's kan delen, zoals op Facebook 😃.
Pooh Bear
04-09-2018 om 22:57
Kans
De kans dat het lukt schijnt best klein te zijn en is van verschillende dingen afhankelijk. Zo schijnt het bv belangrijk te zijn dat jou kat als kitten tot minimaal 16 weken bij zijn moeder te zijn opgegroeid. Dan heeft hij in elk geval geleerd met andere katten om te gaan. En dat geld dan ook voor het nieuwe kitten.
Maar dan nog kan het mis gaan. Op die fb pagina zitten in elk geval mensen die er heel veel van weten. Zo niet hebben ze ook nog 1x per week een gratis spreekuur.
Linda
05-09-2018 om 09:13
Geen idee hoe mijn kat is opgegroeid
Ze heeft minimaal twee adressen gehad totdat ze bij mij kwam met 10 maanden oud (ongeveer, want de eigenaar wist de leeftijd niet precies).
Het is een heel relaxte en sociale kat, bezoek is geen probleem, zelfs veel bezoek met een feestje niet. Dan ligt ze gewoon op de bank te soezen tussen de mensen. Ze kan gemakkelijk naar boven voor een rustig plekje en wisselt dat zelf af met de drukte.
Noor
05-09-2018 om 09:48
Hier ging het heel goed
Maar onze oudste kater was pas een jaar toen de kittens kwamen. We hebben er twee bij genomen omdat ze dan, als het niet zou klikken, elkaar konden vervelen in plaats van de oudste. We hebben ook gekozen voor poesjes omdat het vaak meer kans van slagen lijkt te hebben als de nieuwkomer vam het andere geslacht is.
Het heeft precies 48 uur geduurd voor ze met z'n drieen bij elkaar gingen liggen, de kater blijkt een zorgzaam tiepje dat eerst het ene, en dan het andere zusje gaat wassen. En net als bij Pirata heeft hij het vaak behoorlijk druk met het beschermen van die domme kittens (dat ze in de bomen klimmen vindt hij maar gevaarlijk en boven onze schutting zit stroomdraad maar voordat de dames die bereikt hebben, zijn ze al vakkundig naar beneden gemept door de kater 😄).
Pirata
05-09-2018 om 10:04
Inderdaad Noor
De mijne gaf de domme kat ook steeds een "corrigerende tik". Al wanneer Dommie de tuin uit dreigde te lopen. Pats, binnen de heg blijven jij!!
Kaaskopje
05-09-2018 om 10:06
Niet om eigenwijs te doen
, maar ik heb al heel wat katten gehad en gemiddeld genomen kun je prima een nieuwe kat bij een al aanwezige zetten. Bij ons aten ze ook op dezelfde plek zonder oorlog. Een van de katten stond onderaan de rangorde en moest op zijn beurt wachten. Dat lijkt wat sneu, maar het is natuurlijk.
Je moet katten wel de ruimte geven om zich apart van de rest te kunnen ontspannen. Een volwassen kat bij een al aanwezige kat zetten, is sneller een risico,maar zelfs dat kan uitstekend verlopen. Wij hebben tot drie keer toe een volwassen kat bij de onze gezet en er was totaal geen haat en nijd. Ik heb het wel een keer meegemaakt met een kat van mijn zus die plompverloren in mijn huiskamertje (het was Van Dam-eenheid, dus niet zo groot) werd gezet. Mijn zus heeft een paar maanden bij mij gewoond. Die kat kwam, zag en dacht te kunnen overwinnen, maar daar heb ik toen toch korte metten mee gemaakt. Mijn kat was er al, dus de hare moest weg. Ik zie het nog voor me, hij dwong mijn kat in twee dagen tijd steeds verder naar het balkon toe, tssss....
Later hadden man en ik een kat die mijn man al had, daar is een zwerfkat bij gekomen. Ik kan me niet herinneren dat de katten onderling een probleem hadden, maar ik vond het zelf een onplezierige kat. Hij kon zomaar uit het niets een klauw in je arm slaan. De kat die we nu nog hebben is volwassen bij ons gekomen. Deze kat was zelf nogal schuw, dus drong zich niet aan de anderen op. In de loop van de tijd is er vriendschap ontstaan tussen deze kat en een andere. Deze andere kat is zelf als zwerfkat letterlijk ons huis binnengewandeld en nooit meer weggegaan. Het was meteen van alle kanten goed. De kat was kennelijk bekaf, dus heeft wat gegeten, is op een plastic tasje gaan liggen die daar toevallig nog lag en heeft een gat in de dag geslapen. En dat was dat. Hij kon zelfs meteen naar buiten (dat deden we wel een beetje met de angst dat hij niet terug zou komen, maar we hadden geloof ik geen kattenbak of zo, het moest in ieder geval min of meer), maar hij kwam keurig weer terug, veel te blij met eindelijk een slaap- en eetplek. Kat heeft nog 17 jaar bij ons gewoond. We hebben zo nog een kat in huis gekregen, die was minder populair. Het was ook een rare snotterbelkat. Altijd maar snotteren, terwijl hij niet iets onder de leden had.
In het flatje waar ik het eerder over had, heb ik zelf 3 katten gehad. In etappes bij elkaar 'gespaard'. De laatste heb ik gekregen met 13 weken, maar ik had het gevoel dat de kat daardoor eigenlijk al te zelfstandig was en dus minder makkelijk bij de andere voegde. Maar het kan ook gewoon het karakter geweest zijn. Dus die kat stond een beetje apart van de andere twee, maar geen haat en nijd.
Je kunt op internet genoeg informatie vinden over hoe je het beste een nieuwe kat in je huis kunt introduceren. Ik ben net ook tegengekomen dat je een kitten met 10-12 weken in huis kunt halen, met 14 weken zouden ze echt zelfstandig moeten zijn, 16 weken is te oud. Mijn conclusie is dat je een tweede kat iets eerder in huis kunt halen dan met 14 weken, ik vond 13 weken dus al minder succesvol. Jonger dan 7 weken is echt fout.
Tango
05-09-2018 om 11:51
Inmiddels
Hebben we al bijna een kitten. Want die buurtkitten zit sinds gisteravond al bijna de hele tijd bij ons. Gisteravond een paar keer tevergeefs buiten gezet, maar kwam meteen door het luikje weer binnen. Ik kan moeilijk het kattenluik afsluiten, want dan kan onze kat er zelf niet meer in.
Vanmorgen regent en onweert het hier hevig en is de kleine niet meer weg te krijgen. Wil echt de regen niet in en ik ook niet om hem thuis af te leveren. Dochter is helemaal blij. Onze eigen kat mag haar niet zo, maar deze vindt haar geweldig. Hij ligt nu ook op haar bed te slapen. Ga straks als het eens droog is maar eens kijken bij de buurtjes of ze thuis zijn en dan moeten ze hem maar even thuis opsluiten want dit is natuurlijk niet de bedoeling.
Onze eigen kater is inmiddels ook tot rust gekomen. Ligt gewoon op zijn vaste plek op zolder te slapen. Gelukkig niet onder het bed of zo.
Maar als het zo gaat, is het dus best te doen volgens mij. Kater ging vanmorgen ook gewoon spelen met de kleine. Hij wordt het wel zat als er steeds aan hem gezeten wordt en blaast of gromt dan even om te laten weten wie de baas is. Hij gaat in ieder geval meer van zich afbijten, want ik juist wel goed vindt, want eerst nam hij meteen de benen.
pind@
05-09-2018 om 11:55
Jonger dan 7 weken is niet alleen fout maar ook strafbaar
Raskitten blijven overigens allemaal tot minimaal 13 weken bij de fokker en dus de mamapoes.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de meesten van jullie heel negatief vind. Natuurlijk zijn er verhalen over een kitten erbij nemen waar het totaal niet goed gaat, maar ik hoor toch veel vaker verhalen dat het wel gewoon goed gaat. Hier ook nooit problemen gehad.
Kaaskopje
05-09-2018 om 12:16
PInd@
Ja ook strafbaar, dat is zo. Een van onze katten is naar ons gevoel echt te jong bij ons gekomen. Dat heeft gelukkig wel heel goed uitgepakt. Het was de meest stabiele kat die ik heb gehad. Geen gedoe met onze toenmalige parkieten zelfs, nooit een kwaad 'woord' tegen de andere katten, rustig gezag krijgen, daar kwam het op neer. Maar uiteraard keur ik het af dat deze kat met onjuiste leeftijdsinformatie aan ons is meegegeven.
poesjemauw
07-09-2018 om 13:17
hier altijd goed gegaan
Wij hebben ons hele leven lang al katten. Op dit moment 4. En het is altijd goed gegaan! Natuurlijk is de introductie van zo'n nieuwe kat erg belangrijk. Het kwam wel eens voor dat een kat het even niet eens was met de nieuwkomer, maar dat kwam altijd weer goed! Ze hebben soms gewoon wel wat tijd nodig.
Wat wij wel altijd doen met een nieuwe kitten, is eerst je eigen kat(ten) niet in de woonkamer en keuken laten. Zodat nieuwe kitten rustig allen hoekjes, gaatjes , voer en kattenbak kan ontdekken. Daarna pas de andere kat erbij. Er staan op internet veel introductieprogramma's van enkele dagen, dat hebben wij nooit gedaan.
Jippox
07-09-2018 om 19:18
wisselend
Zelf geen ervaring. We hebben 2 katten, maar dat zijn broertjes uit hetzelfde nest. Onafscheidelijk zijn ze, heel schattig.
Maar van diverse vrienden/familieleden en bekenden heb ik toch minder rooskleurige verhalen gehoord. Eigenlijk altijd nadat één van twee katten overlijdt, en men na een poosje denkt dat het fijner voor de overlevende kat is om weer een soortgenoot om zich heen te hebben. Dat blijkt dan toch vaak niet echt het geval.
Ik denk dus: doe het vooral niet voor je kat, tenzij die overduidelijk weg aan het kwijnen is, maar doe het alleen als je zelf heel erg graag een tweede wilt. En het risico blijft dat kat nummer 1 de kuierlatten neemt, omdat hij/zij geen nieuwe huisgenoot blieft. Dat heb je dan ook maar te accepteren....
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.