Huisdieren
Chiquita
11-05-2019 om 12:53
Er komt (weer) een hond
Deze maand hopen we 'hem' te mogen krijgen: hij: een jonge Mastin Español die door zijn baas op straat is gezet omdat ie iets aan zijn voorpoot had (wellicht in prikkeldraad vast gezeten). Hij is binnengekomen bij een spaanse vriendin, die altijd een hondenopvang had, maar die is door gebrek aan vrijwilligers gesloten. We hebben altijd grote honden gehad en nu terug in Nederland merken we dat er veel veranderd is hier.
1. Hondenverzekering afsluiten verstandig? moet de hond dan eerst 'gekeurd' worden door een nederlandse dierenarts?
2. Zo snel mogelijk met de hond naar een dierenarts voor een check-up?
3. Hondenhalsband en riem .. tja die moet goed passen en dan moet je met de hond naar een dierenzaak, maar om daar te komen moet je de hond wel aan de lijn hebben ..
4. We denken dat de hond niet gewend is om aan een lijn te lopen, dus dat wordt oefenen. Is het verstandig om al een 'gentle' te kopen?
Ongetwijfeld komen er nog wel meer vragen bij me op, maar nu hoor ik graag van jullie
Woef
11-05-2019 om 14:00
Riem
Momenteel, bij de hondenscholen die volgens een nieuwere en vriendelijker manier werken, is het dragen van een goed tuig in.
Niet over borst breedte zodat de schouders worden belemmerd maar met een nekdeel en rompdeel. Daarbij met een 3 en 5 meterlijn, niet de uitrollijn.
Verzekering heb ik zelf geld voor opzij gezet.
Een gentle leader zou ik pas aanschaffen als training niet helpt. Dat houdt dat je het aanlijnen traint alsof het om een pup gaat. Met geduld, zonder trekken. Ik ben met een gedragsdeskundige in zee gegaan die ook trainingen geeft. En nee, het was niet mijn eerste hond. Het heeft mij veel gebracht, ik weet nu voldoende om zelf te trainen en het was niet stressvol voor dr hond.
Ik probeer nog even een link te geven van het tuig in een post hierna. Veel plezier!
40er
11-05-2019 om 14:08
Mooi
Even in Google opgezocht wat voor soort hond het is. Een flinkerd inderdaad, maar wel mooi!
Wij hebben nog nooit een verzekering afgesloten voor de hond, als er iets is betalen we gewoon de rekening. Maar dat is voor iedereen natuurlijk weer een andere afweging.
Onze flinke hond heeft een tuig om, een y-tuig, er zit geen band over de poten heen. Zou je er niet een paar kunnen mee nemen van de dierenzaak (of online bestellen)om te passen. Eventueel eerst zoiets https://www.discushospers.nl/epages/090104.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/090104/Products/K92012.
Ik weet niet of je er nog cursus mee gaat lopen, maar dan vind ik zo'n lijn ook wel makkelijk.
Heb je afgelopen week het nieuws gelezen over brucellose? Ik zou graag voor de tijd willen weten of de hond dat heeft, dus voor hij naar Nederland komt.
AnnaNiem
11-05-2019 om 16:58
De dierenarts hebben we altijd gewoon betaald en nooit verzekerd. Aan dierenverzekeringen zit vaak een eigen risico, is het een-en-ander niet gedekt etc. Je moet verzekeren dat wat je niet zelf kunt ophoesten als het gebeurd en de kleine lettertjes lezen. Qua aansprakelijkheid valt je hond onder je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Check even bij je gemeente of je hondenbelasting moet betalen.
Het dier laten controleren en vaccineren is iets wat je natuurlijk moet doen! Wij doen dat jaarlijks met onze hond.
Een tuig met een goede riem is heel fijn. Met een gewone halsband zit je toch meer aan zijn nek te trekken en voor zware, ongetrainde honden is dat voor baas en hond niet fijn.
Sinilind
12-05-2019 om 17:53
Verzekering
Ik heb er spijt dat ik het niet gedaan want toen we de hond als pup kregen werd hij binnen 2 weken ziek en het heeft ons ruim 2000€ gekost; mede als gevolg va de aandoening als pup heeft hij hypoallergeen voeding en dat was ook (deels) vergoed geweest door de verzekering als we het vanaf het begin hadden verzekerd. Dus. Ik zou het nu wel doen, gezien de hoge kosten. Maar het is een persoonljk overweging.
Sini
Kaaskopje
12-05-2019 om 22:33
Verzeketing
Wij hebben voor de laatste twee honden wel een verzekering afgesloten en daar ben ik nog steeds erg blij om. Ik heb een verzekering van Ohra, met een verplicht looptijd van 4 jaar, omdat sterilisatie/castratie er ook in zit. 80 % vergoed, 20% eigen bijdrage.Bij sterilisatie/castratie krijg je uit mijn hoofd gezegd 150 euro.
Wat training betreft zou ik informatie lezen over kalmerende signalen. Ik ben geen fan van Cesar Milan. Bij positieve training slaan ze soms wat door vind ik, soms moet je wel wat steviger optreden, dat is niet zo heel anders als met kinderen. Slaan, heel hard aan de riem rukken e.d. is uiteraard not done.
Met een buitenlandse hond moet je voorzichtig te werk gaan. Geen drastisch socialisatie inhaalslag, maar aftasten wat hond zonder angst durft en dat opbouwen. Vooral héél veel belonen. Met voerbrokjes of als je extra smakelijk wilt trakteren, kun je ook van kvv, rauw voer, soepballetjes draaien en een minuut of twee in de magnetron "braden". Wel even voelen of er geen te grote botstukjes in zitten. Verhit bot wordt te hard. Daarnaast belonen met je stem. Hoog juichen. Vroeger vond men dat je een hond bij angst moest negeren. Dat is achterhaald. Je mag troosten. Jij krijgt een vrij forse pup. Dus optillen bij schrik zit er misschien niet in, maar dat zou ik dus ook sowieso nooit doen. Ga vervelende situaties uit de weg. Loop nooit recht op een andere hond af. Steek liever even over. Of ga een andere kant op. Merk je dat honden nieuwsgierig naar elkaar zijn laat ze dan aan elkaar snuffelen.
Wil je dat mensen van je hond afblijven, zeg dat dan.
Zindelijk maken moet ook nog. Als je daar al je energie in kunt stoppen, kan het snel gaan.
Geef de hond een geborgen gevoel door hem bij je te houden. Ook ' s nachts. Zindelijkheidstraining gaat beter, vind ik, door hond in een bench te laten slapen tijdens de nacht en die bench als dat kan binnen handbereik te zetten. Kijk op YouTube naar bench training. Op den duur kan je hond wel ergens anders slapen, maar dat hebben wij nooit gedaan.
Voor hondengedrag is doggo.nl wel de moeite waard. Op Facebook is de groep Positieve hondentraining leuk.
Ik zou kijken of in jouw omgeving een hondenschool zit die aandacht heeft voor adoptie honden.
Vertoont je pup angstig gedrag, dan kun je een feromonen halsband overwegen. En dat ook een aantal maanden aanhouden. In geval van ernstige angst, zou ik niet te lang wachten op deskundige begeleiding. Ook dat wordt overigens vergoed bij Ohra.
Ik raad aan om een tuig te kiezen, waar hond niet uit kan ontsnappen. Een hond die wil vluchten, wurmt zich uit tuigen die veilig lijken, maar dat niet blijken te zijn. Ik zocht de website van ons tuig, maar ik kom deze tegen: http://www.ifonlydogs.com/aanbodtuigen.html
Ze blijken zich te richten op windhonden, maar andere rassen zijn ook mogelijk. Ik zou meteen gaan voor een 6-punts tuig. Een knappe hond die daaruit kan ontsnappen. Ik kan het weten, onze hond, niet die we nu hebben, kwam er niet uit i.t.t. andere. Als je nog niet zo'n tuig hebt als hond komt, adviseer ik je om een riem te kopen die je aan een halsband (dus die ook om doen) en tuig kunt klikken. Zo kan pup ook niet snel ontsnappen. Denk vooral níet dat jou dat niet kan overkomen.
Bescherm je pup tegen enthousiastelingen. Zowel honden als mensen. Kijk goed of je pup het wel waardeert. Het is voor een hond níet prettig als anderen over zijn grenzen gaan en het kan leiden tot een negatieve reactie. Wij als mens willen ook niet door iedereen gekust en omhelsd te worden, een hond ook niet.
De kijk op hondengedrag is heel erg veranderd vergeleken met bijvoorbeeld 30 jaar geleden. Lees ook eens over de dominantie theorie. Die is achterhaald, je kunt lezen waarom.
Een onderdeel is bij ons niet goed gegaan en dat is leren alleen te zijn. Dat willen we nog wel oppakken, maar dat kun je beter al meteen opbouwen. Er is genoeg over te vinden,dus daar zou ik ook op googelen.
Paddington
13-05-2019 om 08:06
Leuk
Of er veel veranderd is weet ik eigenlijk niet.
Persoonlijk heb ik nooit mijn dieren verzekerd. Wel zorg ik dat ik maandelijks geld opzij leg voor de dierenarts. Meestal kom je daar prima mee uit.
Als het een hond is die niet gewend is om aan de lijn te lopen, dan zou ik kiezen voor een goed tuig. Het is dan moeilijker voor de hond om zich los te maken.
Verder is het goed om naar een hondenschool te gaan. Veel clubs hebben ook speciale lessen voor mensen die een hond geadopteerd hebben die ze niet van pups af aan hebben. Vooral het feit dat je op les juist de moeilijkere situaties kunt opzoeken om dat met je hond te oefenen.
Lees je daarbij goed in over hondengedrag. Angst is b.v. iets waar veel hondeneigenaren verkeerd mee omgaan. Als je namelijk op zo'n moment een hond gaat aaien beloon je de angst, terwijl je als mens denkt dat je de hond geruststeld. Beter is om wel contact te hebben met de hond (bijvoorbeeld tegen je aan laten staan) of masseren op bepaalde plekken (zoals de schouders), maar zeker niet aaien en lief praten.
Wat voor mij heel goed werkt is beseffen dat een hond woorden niet begrijpt en ook nooit zal begrijpen. Een hond 'praat' met lichaamshouding. Ze zijn wel in staat om te leren wat mensen van ze willen bij het gebruik van een bepaalde klank. Een hond met een 'rugzak' heeft vaak nog niet geleerd wat die gekke tweepooters nu willen. Ze doen hun best om je te begrijpen, maar jullie zullen elkaars taal moeten leren.
Vooral in het begin is het belangrijk om de hond naar jou toe te laten komen. Is dat moeilijk voor de hond, ga dan op de grond zitten met je zij naar de hond toe gedraaid. Zorg voor lekkere hapjes en laat de hond rustig jou besnuffelen. Vooral in het begin is veel geduld heel belangrijk. Zo zijn wij bij een van onze honden een half uur bezig geweest om haar in de bench in de auto te krijgen de eerste keer. Elke keer een klein stapje, veel snoepjes en veel geduld. Hierdoor hebben we kunnen voorkomen dat de bench in de auto meteen een negatieve ervaring werd. Zoals bij alles is het ook bij honden: voorkomen is beter dan genezen. Het is makkelijker om de eerste keer iets goed aan te leren. Is dat niet gebeurd dan kost het aanleren van het gewenste gedrag meer tijd. Gelukkig is het nog prima aan te leren, met veel geduld.
Ik hoop dat jullie er een hele fijne hond aan hebben die een vriend voor het leven wordt.
Biebel
13-05-2019 om 08:54
verzekering en hondenschool
Wij waren ook van de 'we sparen wel voor de hond'. Maar na een TPLO (complete knie-verbouwing nav gescheurde kruisband. Iets wat mij een rib uit mijn lijf kostte, en hem een metalen plaat in zijn poot opleverde) en veel gedoe met darmen (giardia en allerlei virussen) heb ik me onlangs in dierenverzekering verdiept. Er zit meestal een wachttijd van 30 dagen op, een verplichte looptijd en in de goedkoopste variant zijn heupen en ellebogen niet verzekerd. Ze vergoeden ook niet het hele bedrag, maar de operatie van onze hond hadden we er toch al snel uitgehaald.
Overigens schijnen puppies en honden die eerder elders verzeker waren niet de 30 dagen wachttijd te hebben.
Maar het belangrijkste advies is hierboven al gegeven: vergeet Cesar Milan,en als iemand je vertelt dat je de hond niet mag knuffelen, dominantie belangrijk is, je streng moet zijn en een strikband moet gebruiken knik dan mild en bedenk je dat deze zich baseert op adviezen van 30 jaar geleden. Honden doen het nl niet zo goed op straf, maar wel heel erg op belonen als ze iets goeds doen. Dus elke keer als hij iets doet wat je graag ziet, belonen. Sommige hondentrainingen besteden dan ook een les aan uitzoeken voor welke beloning jouw hond graag in beweging komt, want dat maakt de rest van de training veel eenvoudiger. Zo doet mijn hond het heel goed op de knuffel als beloning, en vindt hij al die koekjes veel minder interessant.
Veel plezier met het bieden van een gouden mand aan zo'n prachtbeest!
Kaaskopje
13-05-2019 om 10:57
Biebel
Gek genoeg heb ik nog nooit stilgestaan bij een passende beloning . Het komt er wel op neer dat ik nooit iets in mijn jaszak heb, maar man wel, dus bij mij moet hij het met mijn stem doen. En af en toe een klopje ergens op zijn rug.
Kaaskopje
13-05-2019 om 10:58
.. maar...
toen we hond net hadden heb ik hem ook met wat lekkers beloond voor goed gedrag. Later ben ik daar mee gestopt.
Woef
13-05-2019 om 13:14
Paddington
" Als je namelijk op zo'n moment een hond gaat aaien beloon je de angst, terwijl je als mens denkt dat je de hond geruststeld. Beter is om wel contact te hebben met de hond (bijvoorbeeld tegen je aan laten staan) of masseren op bepaalde plekken (zoals de schouders), maar zeker niet aaien en lief praten."
Ik mocht en mag mijn hond aaien en optillen, laten leunen ( een hond merkt het verschil in aaien en masseren niet, het blijft aandacht) en wat hij maar wilde en wil van de gedragsdeskundige. Je vriend troosten is niet erg.
Paddington
13-05-2019 om 13:34
@Woef
Erg bijzonder... Een hond herkent het aaien namelijk niet als 'troosten', maar als belonen voor het gedrag dat dan wordt vertoond.
Masseren is echt anders dan aaien en heeft daarom een ander effect. Tenminste dat is wat ik te horen heb gekregen van gedragsdeskundigen.
Zo zie je maar weer, er is nog heel veel onbekend als het om honden gaat. Als gedragsdeskundigen elkaar gaan tegenspreken is er nog geen overduidelijk bewijs voor het een of het ander.
Tot nu toe heb ik bij al mijn honden hetzelfde gedaan. Dus niet aaien, wel contact maken. Later is daar het masseren bij gekomen. Daarvoor had ik afgekeken wat mijn honden onderling deden. Steunen door contact en aanwezigheid.
Kaaskopje
13-05-2019 om 14:31
Paddington
Ik geef Woef gelijk. Het maakt niet uit hoe je troost. Bij aaien zal hij hooguit 'denken' dat het een slappe hap massage is. Tegen elkaar aanleunen kan geruststellend zijn, dat is maar net hoe en wie dat doet. Ook honden vinden contact niet altijd prettig. Is hond erg gespitst op iets, dan kan dat leunen als irritant gevoeld worden. Dat weet ik ook door observatie . Je merkt dan dat hond opzij stapt. "stoor me niet, ik heb het druk, zie je dat niet?!'.
Massage is gewoon lekker voor een hond, het ontspant net als bij een mens, maar dan moet hond daar wel ontvankelijk voor zijn. Dat is iets anders dan troost. Zeker een hond die stijf van de stress staat, zal een massage waarschijnlijk niet kunnen waarderen. Daar moet je anders mee omgaan. Afleiden, uit de situatie halen en niet vinden dat hond even door moet zetten. Dat laatste kan funest zijn. Je kunt bij zo'n hond wel even stevig van kop naar staart strijken en hem de kans geven om zich te schudden, maar dat moet je ook aftasten. Dat schudden is een teken van ontlading. Ik heb ook pasgeleden geleerd dat op de rug 'schurken' dezelfde betekenis kan hebben. Maar die stevige strijk van kop naar staart, vat een hond echt niet anders op dan dat dat ook aaien of eigenlijk een likbeurt is. Raar dat Mens dat met zijn poot kan, maar het effect is hetzelfde.
Je hebt gelijk, hondengedrag en hoe we daarmee om moeten gaan is nog lang niet helder. Dat zorgt inderdaad voor meningsverschillen en het overtuigd zijn van eigen gelijk. Ik maak me daar ook schuldig aan . Maar ik denk, dénk dus , dat ik inmiddels zoveel informatie bij elkaar heb gesprokkeld dat ik ongeveer weet wat gemiddeld verstandig wordt gevonden aan de hand van wat we nu weten. We hebben helaas veel moeten lezen en leren over angstige honden, dus daar ben ik redelijk in thuis geraakt, maar ook nog voor verbetering vatbaar stel ik me zo voor. Wij doen het ondertussen een beetje van onszelf en een beetje van Maggi en leren nog steeds bij. Zo is Martin Gaus ook totaal omgeslagen vergeleken met 30 jaar geleden. Ik kan dat alleen maar waarderen. Hij stond en staat dus open voor nieuwe inzichten. Heel in het algemeen kun je het met elkaar wel over die nieuwe inzichten hebben en wat dan goed is om te doen, maar het gaat er uiteindelijk om dat je een band krijgt met je hond waar je je allebei goed bij voelt. De manier waarop hoeft een ander niet altijd te begrijpen. Zolang het maar zonder geweld gaat of een hond te 'breken'. Dat laatste werd vroeger als heel normaal gezien.
Dendy Pearson
13-05-2019 om 15:28
Vraagje ( beetje ot)
Hoe zouden jullie hier mee omgaan dan?
Onze jongste hond van 7 heeft epilepsie in de zin van eens per 4/5 maanden een stevige aanval. Na een kwartier is zo’n aanval dan weer helemaal voorbij en dan gaat het ook gewoon weer goed met hem. Hij krijgt geen medicatie. Het is verder gewoon een gezellige vrolijke hond zonder problemen.
Wel lijkt het erop dat hij steeds vaker dingen eng vind en dan zie je hem ook bibberen. Zo heeft hij sinds een maand een probleem met stofzuigen en net pakte ik een nieuw tafelzeil uit en legde dat op tafel en toen deed hij ook zo nerveus.
Op zulke momenten ga ik door met wat ik doe en praat tegelijkertijd tegen hem. Gewoon rustig. Maar ik ga hem dus niet tussendoor troosten.
Als ik klaar ben krijgt hij een vrolijke aai over zijn bol en gaan we verder met de dag.
Ik heb de kinderen ook geleerd dit nerveuze gedrag niet te belonen met geaai. Maar dat het prima is als hond tegen hun aan komt liggen.
Zou dit niet goed zijn?
Chiquita
21-05-2019 om 12:39
dank voor alle reacties
Ons 'hondje', nu 5 maanden oud is volgens de filmpjes al een hele knul Als het goed is gaan ze vrijdagmiddag rijden vanuit Spanje, met diverse honden die naar Duitsland gaan en we wachten nog even bericht af wanneer ons pupke gebracht wordt, of dat wij hem ergens overnemen. Vanmorgen toevallig op Geographic Channel Cesar Milan gezien .. ik vind het niet zo slecht wat hij laat zien en ik zie heel goed dat hij niet in een half uur (de uitzending) een hond getraind heeft. Roedelleider zijn en de hond zal erop reageren. Dit weekend logeerhondjes gehad van zoon en schoondochter. Mat voor in zijn bench (die we erbij krijgen van spaanse vriendin) ligt al in huis, met moederdag een voederstandaard gekregen Met halsband c.q. tuig nog maar even wachten, wellicht heeft hondje al iets om, Y-tuig ziet er goed uit zodat we er bijna zeker van kunnen zijn dat hij zich daar niet uitwurmt (we hebben ervaring met fila brasileiro's die we hadden, 6 stuks tegelijk, waarvan er 1 altijd weg liep als hij de riem al zag en de ander dansend voor ons stond).
Wij nu in blije afwachting ...
Iris
21-05-2019 om 13:01
Over tuigen
Wij hebben een hond die ook constant zich uit elk tuig wurmde. Er bestaan anti-ontsnappingstuigen. Dan zit er een extra band achter de ribben en sinds we die hebben (een maand of 4) lukt het echt niet meer om te ontsnappen.
Geen aandelen, maar we hebben deze:
https://www.dierenoppasamersfoort.nl/product/anti-ontsnappingstuig-y-tuigje-hond/
Kaaskopje
22-05-2019 om 01:27
Dendy
Als je op angstfases googelt kom je zelf ongetwijfeld ook het een en ander tegen, ik heb deze vast: https://www.puppyopvoeden.nl/angstige-honden-de-angstfase-en-hoe-angst-te-overwinnen/
http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/hond/pup%20socialisatiefase.html
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.