Huisdieren Huisdieren

Huisdieren

Agressieve kitten

Hallo allemaal,

We hebben nu ongeveer 8 weken een kitten, die inmiddels 12-13 weken oud is. We merken dat hij de laatste tijd op bepaalde momenten agressief gedrag vertoont, zoals het aanvallen en overal in bijten.

Soms is hij heel aanhankelijk en laat hij zich graag aaien, maar op andere momenten valt hij alles aan wat hij ziet, zoals handen, benen en voeten. We proberen consistent te zijn in onze reactie: zodra hij aanvalt, stoppen we direct met spelen. Helaas blijft hij soms toch doorgaan. Als het echt te erg wordt, zetten we hem even in de gang, maar dit lijkt nog geen verbetering op te leveren.

Hebben jullie tips of oplossingen om dit gedrag af te leren?

Alvast bedankt voor jullie hulp!


Kittens moeten minimaal tot 12 weken bij de moeder blijven. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling. Die van jullie is veel eerder weggegaan dus heeft een groot deel van de opvoeding gemist en dat kan leiden tot gedragsproblemen. Maar goed, daar heb je nu niet zoveel meer aan.
Ik zou proberen om een veilige omgeving te creëren zodat hij rustig aan jullie kan wennen. Zorg dat er een plekje is waar hij zich kan verstoppen en zet het water en voer daar in de buurt. Wacht tot hij naar jullie toekomt, ga er niet zelf naartoe. En als hij naar jullie uitvalt zou ik rustig weglopen ipv op de gang zetten.

Ik vind het trouwens echt heel zielig voor het beestje… Wat was jullie reden om hem met 4-5 weken bij de moeder weg te halen? Zelfs de wettelijke termijn is 7 weken dus dit mag gewoon niet.

ik heb lang gedacht dat mijn kat agressief gedrag vertoonde....tot iemand tegen me zei dat hij wel eens bang kon zijn. Hij was ook behoorlijk onvoorspelbaar.

Ik ben hem gaan benaderen als een kat die bang is en niet agressief en dat zorgde binnen de kortste keren voor een kat die aangehaald kon worden en aanhalig werd. 
Ik ben ook op zijn lichaamstaal gaan letten en ontdekte dat als hij het puntje van zijn staart bewoog, dat een signaal was dat hij zich niet meer fijn voelde. Dan stopte ik direct met hem aanraken.
Bepaalde plekken op zijn lijf vind hij heel naar als ik die aanraak (halverwege zijn rug naar zijn staart), terwijl kriebelen  onder zijn buik juist ervoor zorgt dat hij bijna in trance lijkt.
Hij ligt nu lekker naast me, ik heb hem net een poos geaaid.

Oftewel kijk naar zijn gedrag en naar de signalen die hij met zijn lijf afgeeft.

Nooit kittens halen bij broodfokker of onervaren mensen! Jullie kitten is veel te jong weggegaan bij de moeder en daardoor niet volledig door zijn moeder gesocialiseerd. Een goede fokker of ervaren katten eigenaar had dit niet toegestaan. De kans is groot dat er nog meer verborgen gebreken naar voren gaan komen (inteelt, doorfokken, gedragsproblemen). 
Daarnaast horen kittens op te groeien in een huiselijke omgeving met veel menselijk contact en bij voorkeur andere kittens en hun moeder. 

Helaas belanden veel van dit soort kittens weer op marktplaats of in het asiel. Ook goed uitkijken met je kinderen. 

kat is echt veel te vroeg bij zijn moeder weg gegaan. Het advies is zelfs 16 weken bij de moeder te blijven. 
Hiermee mist het heel veel dingen die het van de moeder had kunnen leren. 
ook is het het beste om een kitten altijd samen met een nest genoot te nemen. 
Hier heb je nu niks meer aan als tip kan ik je geven om eens op de Facebook groep kga groep kattengedrag en welzijn te kijken. Daar staat ook een telefoonnummer die je op dinsdag tussen 17.00 en 18.00 daar kunnen ze je heel goed helpen met katten gedrag problemen 

Hele goede reden om de dierenarts te bellen. Kitten is natuurlijk veel te jong bij de moeder weggehaald, maar dat hoeft niet perse de reden voor dit gedrag te zijn.

dan

dan

05-09-2024 om 08:15

Pooh-Bear schreef op 04-09-2024 om 23:17:

kat is echt veel te vroeg bij zijn moeder weg gegaan. Het advies is zelfs 16 weken bij de moeder te blijven.
Hiermee mist het heel veel dingen die het van de moeder had kunnen leren.
ook is het het beste om een kitten altijd samen met een nest genoot te nemen.
Hier heb je nu niks meer aan als tip kan ik je geven om eens op de Facebook groep kga groep kattengedrag en welzijn te kijken. Daar staat ook een telefoonnummer die je op dinsdag tussen 17.00 en 18.00 daar kunnen ze je heel goed helpen met katten gedrag problemen

Er zijn idd een aantal groepen op Facebook waar je met dit probleem terecht kan. Meestal krijg je het advies hen te bellen om van daaruit verder te handelen. Eventueel komt er iemand aan huis. 

 

Bosanemoon schreef op 04-09-2024 om 22:06:

Ik vind het trouwens echt heel zielig voor het beestje… Wat was jullie reden om hem met 4-5 weken bij de moeder weg te halen? Zelfs de wettelijke termijn is 7 weken dus dit mag gewoon niet.

Wat een aanname!

GinnyTwijfelvuur schreef op 05-09-2024 om 08:23:

[..]

Wat een aanname!

Hoezo? Het staat er toch? "We hebben nu ongeveer 8 weken een kitten, die inmiddels 12-13 weken oud is."

Onze kat is meer dan 5 maanden bij haar moeder gebleven, superlief, hoor ik ook van buurtjes terug, die zelf katten hebben, heeft nog nooit naar een gezinslid uitgehaald. 

Uit onderzoek onder meer dan 6000 katten blijkt: 

Katten die voor 8 weken van de moeder gescheiden werden hadden vaker een gedragsprobleem vergeleken met scheiding op de aanbevolen leeftijd. Katten die pas op volwassen leeftijd (>1 jaar) van de moeder werden gescheiden, en katten die nooit werden gescheiden van de moeder, lieten minder vaak agressie zien naar gezinsleden, vreemden of soortgenoten. Ook hadden ze minder vaak last van stereotypieën in de vorm van overmatig wassen en wolzuigen.

Labyrinth schreef op 05-09-2024 om 08:34:

[..]

Hoezo? Het staat er toch? "We hebben nu ongeveer 8 weken een kitten, die inmiddels 12-13 weken oud is."

.

Er staat nergens dat het kitten bij de moeder is weggehaald.  Misschien is de moederkat dood of verdwenen en het kitten een vondeling?

En: ben je dan strafbaar?

EmmaT schreef op 05-09-2024 om 08:53:

En: ben je dan strafbaar?

Nou... als het om een weesje gaat niet natuurlijk, maar als dit diertje inderdaad uit een nestje is weggehaald zou dit best strafbaar kunnen zijn in het kader van dierenmishandeling, echt geen grap. Je mag bijvoorbeeld ook niet zelf je hond of kat doden sinds een jaar of 10. 

Afgezien van of het strafbaar is of niet, is het natuurlijk niet wenselijk om zo'n jong dier in huis te nemen en sluit ik me geheel aan bij de vorige reacties. Verder vraag ik mij nog af: lijkt het echt agressie of is het gewoon jagen/spelen? Dat het katje je voeten aanvalt in plaats van een bolletje wol, bij wijze van spreken?

dan

dan

05-09-2024 om 09:35

Het gaat hier om een jong katje, is het al nagezien door de dierenarts om eventuele lichamelijke klachten uit te sluiten? 

Eerst en vooral: alle kittens zijn ontstuimig, wild en boordevol energie. Ze rennen, bijten, krabben, ... Maar als een kitten lang genoeg bij de mama gebleven is, heeft ze geleerd wanneer ze moet stoppen en wanneer het niet meer fijn is (lessen die ze krijgen van de mama kat en de nestgenootjes). Nu, maak je geen illusies: je kan een kat niet opvoeden, je kan een kat niets afleren. Je kan wel voldoende speelgoed en uitdaging aanbieden,zodat je kat met andere dingen gaat spelen, en niet meer met je handen of je voeten. Hengels, laserlampjes, ... zijn fijn speelgoed, en je kan er op een afstand mee spelen, zonder zelf het 'slachtoffer' te worden. 
Als het voor jou mogelijk / haalbaar is, kan je overwegen om een tweede, goed gesocialiseerd kitten in huis te halen. Op die manier gaan je kittens met elkaar spelen, en elkaar moe maken (je hebt geen tv meer nodig 's avonds als je twee kittens samen kan zien spelen ) en zullen ze daarna moe / voldaan zijn,en is de kans veel groter dat ze willen geaaid / geknuffeld worden. 
Vooral: vergeet niet dat je een kleuter in huis hebt Je kitten zal heus wel rustiger worden, maar dat kan nog wel eventjes duren

ILTS

ILTS

05-09-2024 om 22:00 Topicstarter

Hoi allemaal,

Bedankt voor jullie reacties, we zullen het uit proberen.
De kitten is niet expres bij de moeder weggehaald, maar de kitten is hier in onze tuin aangekomen.
Hij was verhongerd en zijn hiermee naar de dierenarts gegaan voor hem te laten controleren en we proberen hem zo goed mogelijk op te voeden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.