Huis, Tuin en Keuken
Temet
10-10-2016 om 22:28
zelfgemaakte appelmoes: invriezen of in potten?
Hoewel wij een flinke vriezer hebben, zit die toch regelmatig vol. Nu bedacht ik me laatst dat het handig zou zijn om een flinke pan appelmoes te maken en die dan niet, zoals gebruikelijk, in porties in te vriezen, maar in potten te doen en buiten de koelkast te bewaren. Bij jam werkt dat immers ook: jam kokendheet in goed schoongemaakte jampotten, deksel stevig dichtdraaien, en na afkoeling is de zaak min of meer vacuum getrokken en blijft maanden goed.
Maar kan dat ook met appelmoes? Ik doe er geen suiker in, terwijl er bij jam - ook de halfzoete, zie ik altijd maak - wel suiker wordt toegevoegd, wat natuurlijk goed is voor de houdbaarheid.
Is er hier toevallig iemand die zijn zelfgemaakte appelmoes met succes in potten bewaart?
Groeten,
Temet
Taruh
10-10-2016 om 22:53
ja hoor
dat gaat prima, wij zijn nu bezig met de laatste potten van begin 2015.
Ik voeg op een pan met 5kg appels 1 schep suiker en flink kaneel toe, maar dat is dan ook alles.
mijk
11-10-2016 om 09:49
Ik doe dat ook
mar ik weck de appelmoes. Ik doe dat in een weckpan maar kan ook makkelijk op het gas of zelfs in je vaatwasser. Even googlen en je vind methodes genoeg. Niet hoeven ontdooien scheelt zo veel tijd. Vooral als je die pot opentrekt omdat je het avondeten slecht gepland hebt en dus patat gehaald hebt
Mijk
Taruh
11-10-2016 om 09:59
Wecken
Wecken is veel meer werk en ook niet nodig.
Ik zorg dat de potten heet zijn: in de oven 120-130 graden. Deksels in een pan kokend water.
Potten vullen met hete appelmoes, afsluiten, omdraaien en op zijn kop af laten koelen.
Wecken is in dit geval niet nodig omdat de appelmoes al gesteriliseerd is net als de potten en deksels.
mijk
11-10-2016 om 10:06
Maar om het lang houdbaar te houden is
het wel prettig. Ik had in 2013 een overvloedige stoofpeertjesoogst en daar eet ik nog van Ik moet zeggen ik vind het ook niet zo veel werk maar ik weck dan meestal ook nog een pan soep of pastasaus.
Mijk
Temet
11-10-2016 om 16:37
Dank
Dank allemaal. Het kan dus in potten. En pastasaus ook, dat is ook handig. Moet ik wel wat grotere potten hebben, bedenk ik me nu.
Groeten,
Temet
Christel
11-10-2016 om 18:13
Pastasaus
dat is inderdaad wel slim om in potten te doen. Nooit bedacht. Ik heb vorige week nog 10 liter saus gemaakt en in mn, toch al volle, vriezer gepropt.
Pastasaus met vlees moet je dan toch wel wecken?
mijk
12-10-2016 om 09:27
Ik weck alles
maar ik maak ook vaak saus zonder vlees. Doe ik er gewoon een stukje salami door in plaats van gehakt. Ik vind het een enorme luxe om na een lange dag een pot saus uit de voorraadkast te pakken pasta te koken en dan toch zelfgemaakt eten op tafel te hebben..
Mijk
mijk
12-10-2016 om 09:28
Mijn ervaring is dat je
bij sausen en soepen echt netjes moet vullen. Als de rand van de pot vettig is. sluit de pot echt niet. Ik gebruik dus een vultrechter..
,
Patje
13-10-2016 om 13:50
Vaatwasser
Vorig jaar heb ik voor het eerst in de vaatwasser geweckt, op het lange, hete programma. Dat ging geweldig. De serie die ik in een pan had geweckt, kreeg toch nog schimmel. De vaatwasserserie niet!
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.