Huis, Tuin en Keuken
Polly Shearman
21-10-2009 om 13:31
Welk eten hoort bij elkaar
Na aanleiding van het Hutspot draadje, wat eet je bij wat?
Bij hutspot eten wij nl altijd vis,
Bij boerenkool altijd rookworst
en bij andijvie altijd gehakt.
Bij rodekool hoort worst, bij brocolie hoort kip.
Maar ook ewrtjes en peetjes gaat goed samen met kip,
Spinazie ook met vis ( al schijnt dat niet goed te zijn)
of met spekjes door de tagiatella.
Hebben jullie ook van die vaste combi's?
Ik heb dat alleen bij hollandse kost, bij alle andere gerechten ben ik niet zo'n structo. Komt waarschijnlijk om dat ik met deze hollandsekost combi's ben opgegroeid, en ik al mijn andere gerechten zelf heb ontdekt.
groet, polly
Nasha 1st
21-10-2009 om 14:10
Bij hutspot
hoort draadjesvlees of een bal gehakt!
Bij zuurkool hoort uiteraard rookworst.
Bij rode kool is draadjesvlees eigenlijk ook de lekkerste combi.
Verder heb ik eigenlijk niet echt vaste combinaties....
ishtar
21-10-2009 om 14:21
Bij hutspot
hoort (eerst aangebakken, daarna meegekookte) blokjes rundvlees
bij rodekool hoort hachee (of eigenlijk andersom, ik eet alleen rodekool als ik hachee eet)
bij boerenkool hoort een rookworst
bij stamppot wittekool hoort een speklapje (liefst met zwoerd)
bij bietjes hoort draadjesvlees
andijvie alleen in stamppot, en dan met spekjes
bij witlof (met ham en kaassaus)hoort een vink
bij witlofslade hoort kip
Nasha 1st
21-10-2009 om 14:48
ik heb jarenlang geen rode kool op maandag gegeten, want daar zat de donder in zei mijn moeder (oftewel, daar kwam ruzie van)....nonsens, zo is mij gebleken. Verder nooit echt vaste dagen voor bepaald eten hier....
Nowee
21-10-2009 om 16:07
Wij zijn waarschijnlijk de enigen die nasigroenten door de boerenkool doen en daar saté bij eten. Zo ontzettend lekker.
Bij krootjes hoort een bal gehakt of speklap.
Bij hutspot hoort draadjesvlees.
Bij spinazie hoort een ei (maar we eten eigenlijk alleen spinazie door de pasta en dan weer geen ei).
M Lavell
21-10-2009 om 16:49
Helemaal fout
Bij rodekool hoort bloedworst, bij capucijners hoort lever en spek, bij hutspot hoort klapstuk, bij zuurkool hoort confit de canard, bij broodjes zuurkool hoort knakworst, bij zuurkoostamppot hoort zuurkoolspek, bij boerenkool hoort worst, bij spinazie hoort ei, bij gekookte worteltjes hoort vis, bij ui hoort draadjesvlees, bij courgette hoort kaas, bij ratatouille hoort brood....
Maar vanavond eten we pizza
Groet,
Miriam Lavell
Roos Vicee
21-10-2009 om 17:03
Euh...
Bij hutspot eten wij meestal tartaar, gehakt of rookworst. Maar volgens mij hoort daar klapstuk bij officieel.
Bij boerenkool hoort rookworst (en volgens mijn man ook slasaus brrrr)
bij andijvie, bloemkool of broccoli gehakt, draadjesvlees, braadworst of een of andere vink
Bij rodekool eten wij meestal draadjesvlees of vis (kabeljauwfilet of vissticks)
Wortels (en doperwten) eten we met vis (tilapia of zalm)
Spinazie ook met vis (en ei door de spinazie)
Prei ook met een ei en verder geen vlees of vis
Zuurkool met rookworst (stampot) of gehakt (ovenschotel)
En verder kan ik even niets meer verzinnen
Roos Vicee
21-10-2009 om 17:06
Kip
Hmm nu is het net of wij nooit kip eten. Dat is dus niet zo. Bij wortels eten we ook nog wel eens kipfilet en verder gaat er bij ons door de bami en nasi altijd kipfilet.
Kippenpoten eten we vaak na de (maaltijdsoep) op zondag
Yta Chalne
21-10-2009 om 18:10
Poe
Nou, wij zijn schijnbaar niet zo van de vaste gewoontes. Maar boerenkool eten we graag met mosterd, en dat is het wel. En Tirza, natúúrlijk horen er geen pannenkoeken bij erwtensoep! Daar eet je roggebrood met spek bij. Bij voorkeur op sinterkaasavond. Dat weet toch iedereen
sus-anne
21-10-2009 om 18:10
Bloedworst en erwtensoep?
inderdaad Miriam,wij kregen vroeger thuis gebakken bloedworst bij de rode kool,ik griezel als ik daar nog aan denk!
en Tirza? erwetensoep en pannenkoeken? ieks ,daar moet ik ook niet aan denken.
bij erwtensoep hoort hier roggebrood met spek.
rodebeuk
21-10-2009 om 18:31
Kaas-tomaat en worst-komkommer
Dit voor de broodmaaltijd. Wij maakten altijd deze smaakvolle kleurcombinaties als de lunchboterham werd opgeleukt. Omgekeerd was volstrekt taboe.
Laat ik 20 jaar geleden kennis krijgen aan een man die komkommer op zijn kaasboterhammen doet! Ik was sprakeloos. Inmiddels laat het me koud, maar dat zijn dus van die dingen waar je niet bij stil staat tot iemand je erop wijst. Dat het anders kan.
Augurk mag trouwens zowel bij kaas als bij worst, dan kun je meer vette spullen verteren...
ijsvogeltje
21-10-2009 om 19:32
Mirjam
Aargh.. bloedworst! Je rakelt een heel ver weg gestopt jeugdtrauma op. Gruwel!
Genista
21-10-2009 om 21:16
Precies tirza
Erwtensoep, pannenkoeken en daar hoort zeer vanzelfsprekend chocoladevla (vooruit, chocopudding mag ook nog net) met slagroom als toetje op te volgen.
Kaaskopje
21-10-2009 om 22:00
Bloedworst
Jaaah.. bloedworst bij rode kool! Mijn zus lustte dat niet en kreeg een plak gebakken pork. Ik vind bloedworst lekker, niet te vaak en het liefst op brood.
Hutspot en een bal gehakt
Stamppot andijvie met kaas, spekjes en gehakt, draadjesvlees of verse worst (met shoarma ook erg lekker)
Erwtjes en worteltjes met kip of een schnitzel oid
Rode kool met een bal gehakt
Bietjes met spek, speklap (man vindt gestoofde vis)
Kapucijners met spekjes, knakworstjes, piccalilly, appelmoes, gebakken ui
Bruine bonen alleen verwerkt in chili
Prei met kip, kerrie, saus en rijst of aardappel
Bij erwtensoep hoort inderdaad roggebrood en spek, ik vind een kadetje met spek er ook lekker bij. Vroeger aten we daar gortepap of bloempap als toetje bij
Soep met brood
Tirza G.
21-10-2009 om 22:10
Nou ja erbij
is misschien overdreven. Maar erná: zeker. De pan erwtensoep pruttelt al uren hartig en pittig op het laagste pitje en op de grote pit bak je met flukse hand een flinke stapel pannenkoeken.
Vervolgens serveer je het gezin een bak erwtensoep en daarnaaaaaa de pannenkoeken. Met stroop.
Tirza
Ayanna
21-10-2009 om 22:11
Tirza heeft wel gelijk
Erwtensoep eet je samen met pannenkoeken! Hmmm, heerlijk en bijzonder vullend!
Bij zuurkool horen gebakken spekjes en je eet rode kool bij de hachee. Hutspot met een gehaktbal en boerenkool lust ik niet dus eten we nooit....
En bloedworst? Lekker op supervers witbrood met vers gemalen peper!
Tirza G.
21-10-2009 om 22:22
O en die erwtensoep
die staat ook op het achterste pitje als je oliebollen bakt. Daar word je zo weeig van, een kopje hete pittige soep tussendoor is dan heeeeeeerlijk.
Tirza
Jaymza
21-10-2009 om 23:13
Wauw
Ik zie hier combinaties langskomen waar ik in mijn wildste dromen nog nooit aan gedacht heb! Er gaat een wereld voor me open. Erwtensoep met pannenkoeken???
Jaymza
Ise
21-10-2009 om 23:22
Natuurlijk
Erwtensoep en pannenkoeken, maar als de kids niet mee-eten dan toch roggebrood of meergranenstokbrood met katenspek
rodekool met hachee
hutspot met draadjesvlees
boerenkool met rookworst
spinazie met ei en een gehaktbal
zuurkool met speklap of rookworst
nasi/bami met kipfilet
Verder zijn we heel flexibel.
Thuis aten we vaak biefstuk op zondag. Nu eet ik het eigenlijk bijna nooit meer.
Angie
21-10-2009 om 23:57
Jaymza
Ik ben nog opgegroeid met hele generaties jongens die in dienst gingen, inclusief broer. En die zat bij de marine en daar is het zo'n beetje al eeuwenlang traditie, snert en pannenkoeken.
Angie
Angie
22-10-2009 om 00:02
Mijn lijstje
Mijn lijstje van toen ik nog in NL woonde, nu kan het heel anders zijn omdat er gewoon niet is wat ik wil.
Bietjes met uitgebakken spek
Rode kool met hachee, of bal gehakt in luie bui.
Bloemkool met braadworst
Spinazie met ei, eventueel draadjesvlees erbij
Andijvie net zo, maar als stamppot met uitgebakken spekjes
Zuurkool met rookworst en/of zuurkool spek
Hutspot met klapstuk, maar bij gebrek aan tegenwoordig draadjesvlees
Boerenkool met worst
Wortelen, erwtjes, sperciebonen: kan van alles bij, maar meestal doen we kip of heel soms vis
Rijst, macaronie, bami, nasi: net wat er voor vlees is.
Hamburgers met zelfgebakken broodjes, sla, tomaat, zelfgebakken patat (dan staat pa een hele dag in de keuken, maar lekker!!!!!)
Angie
Kaaskopje
22-10-2009 om 00:47
Bloemkool met braadworst
is inderdaad dé combinatie En uiteraard een 'papje' erover. Wit met nootmuskaat of met een heleboel geraspte kaas erdoor.
Wat mijn moeder bij spinazie ook nog maakte waren 'soldaatjes' van brood. Rechte reepjes brood in de boter bruin gebakken die op de spinazie gelegd werden. Door de spinazie ging paneermeel gemaakt van beschuit. En van spinazie die overbleef.... maakte mijn moeder spinaziesoep. Tja, dat was nog in de goeie ouwe tijd waarin je spinazie nog mocht hergebruiken als er over was. Wisten hun veel van nitraat en nitriet. Maar dat je spinazie niet nog een keer mag opwarmen blijkt alweer achterhaald te zijn met een paar uitzonderingen.
Roosje Katoen
22-10-2009 om 12:05
Witlof met kaas en room
Spinaziestampot met gedroogde tomaat en geitenkaas
Andijviestampot met kaasschitzel
Zuurkool met kaas en ananas
Pasta met room of kruidenkaas
Boerenkool en hutspot eten wij nooit, daar hoort vast een stuk vlees bij
Brianna F
22-10-2009 om 14:42
En ook
Bloemkool, sperciebonen met zure komkommerschijfjes
Bietjes, bruine en/of witte bonen met sla.
Friet met zuurvlees
Kaaskopje
22-10-2009 om 17:50
Friet met zuurvlees
Woon jij in het zuiden Brianna, ja toch? Volgens mij zie je die combinatie alleen in die hoek of ben ik mal?
Komkommer bij sperziebonen is inderdaad ook een bekende.
Tirza G.
22-10-2009 om 18:47
Oeoeooeoe kaaskopje
Mijn moeder zal ongeveer zo oud als de jouwe zijn geweest. Ik heb haar kookboek van de Huishoudschool geerfd. In-der-daad, soldaatjes in de spinazie. En een ei (eieren waren dúúr vroeger). Die soldaatjes waren volgens mij bedoeld om het vocht van de spinazie op te nemen. Je stak ze zo langs de rand in de schaal/pan. En daarna spinaziesoep inderdaad. Wat was het leven toch mooi
Tirza