Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Dochter

Dochter

11-06-2011 om 08:14

Wat te doen met kleding van moeder?

Een paar maanden geleden is mijn moeder overleden. We zijn er nu aan toe om haar kleding op te ruimen.
Mijn moeder hield van kwaliteit en was erg zuinig op haar spullen. Er zitten echt mooie stukken tussen.
Omdat ik weet dat ze het erg zou vinden als haar spullen bij de vodden komen, zoek ik een goede oplossing. Ik heb wat dingen op Marktplaats gezet, maar dat heeft geen enkel resultaat opgeleverd. Ik hoef er niet per se geld voor. Zeker weten dat ik iemand ermee blij maak is al genoeg.
Wie heeft er tips?
Dochter

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Leger des heils?

Hier is een grote kledingsmarkt van het leger des heils. 1 keer per maand ong. Daar verkopen ze kleding 2de hands. Voor een prikkie. Ook veel studenten en b.v. bijstandsgezinnen snuffelen daar rond. B.v. een jas 7,50. Het gaat hen niet om de opbrengst (zoals een kringloop wel) maar om mensen er mee te helpen.
Toen mijn moeder overleed hebben wij haar kleding daarnaar toe gedaan. Ook prettig was de toezegging dat álle opgehaalde kleding in 1 woonplaats áltijd naar een andere woonplaats gaat. Je kan dus ook niet iemand tegenkomen die in je moeders kleding loopt. En alleen al dat te weten maakt het prettig.
Je zou het leger kunnen mailen/bellen/contacteren? Toevallig woonde 1 heilsoldaat niet ver bij ons vandaan en mijn moeder maakte daar wel eens een praatje mee. Die heeft het voor ons geregeld.
groeten albana

Lappendeken

Dochter, wij gaan toch van een deel van de spullen een quiltachtig iets maken. Ook als kleren nog heel mooi zijn is het een onding om iemand te vinden die er blij mee is.

Ik weet niet welke leeftijd je moeder heeft bereikt, maar je kan ook nog kleren weggeven aan een goed doel (de naam schiet me even niet te binnen) dat kleren weggeeft aan mensen die aan het solliciteren zijn. Hebben wij ook gedaan. Die organisatie neemt je het zoeken uit handen. Maar dan moeten het natuurlijk wel kleren zijn waarmee je je op de arbeidsmarkt zou willen vertonen.

Bejaardentehuis

misschien kun je eens langs een bejaardentehuis lopen en daar aan de verzorgers vragen of er iemand is die er belang bij heeft? bij mijn oma waren er verschillende dames die nauwelijks geld hadden voor nette kleding. Die zouden er erg blij mee zijn geweest.

Via internet bereik je deze doelgroep niet, en zij komen ook niet bij het leger des heils.

ook zoiets

ook zoiets

11-06-2011 om 12:32

Mijn moeder

leeft nog, maar is zwaar dement. Bij haar zijn er de laatste tijd nog wel eens dames overleden. Veel van die kleding is bij mijn moeder terecht gekomen. Dat is voor ons ook wel prettig.

mijk

mijk

11-06-2011 om 14:05

Inderdaad verzorgingshuis

in het huis waar mijn moeder werkt zijn een aantal mensen met weinig familie die inderdaad gewoon niet genoeg kleren hebben. De verzorging scharrelt dan wat bij elkaar. Mijn moeder zou dus denk ik echt wel weg weten met goede kleren.

Mijk

Asielzoekerscentrum

leger des heils, of de bak voor polen of roemenie, humanitas ?

Raar...geen geld voor kleding? (enigzins o.t.)

Hebben mensen die in het verzorgingshuis zitten geen inkomen meer? Ik weet wel dat een groot deel voor de verzorging en inwoning is, maar er blijft toch wel wat over?

Ik vind het wat triestig, dat ´moeten´ dragen van 2e hands kleding..

Herinner me nog, toen mijn oude opa nog leefde (90+) dat mijn moeder JUIST nog een mooi pak en overhemd ging kopen, gewoon omdat hij het waard was.

Belle Époque

Belle Époque

11-06-2011 om 18:33

Mien*

Enkel een AOW-tje is geen vetpot, en als je ziet wat daar nog vanaf moet aan eigen bijdragen, medicatie of hulpmiddelen die niet (meer) vergoed worden, kapper, pedicure, koffie en zo... En is het niet zo dat je extra douchebeurten moet "bijkopen" tegenwoordig, of is dat weer zo'n stennis-maak-hoax?
In ieder geval schijnt het tegenwoordig inderdaad soms armoe troef te zijn bij sommige oudjes in het verzorgingshuis, al weet ik geen precieze getallen.
Nog even dit: ik heb af en toe ook tweedehandskleding, en ik ben er helemaal niet triest mee, integendeel! Ik heb zelfs de jas van oma zaliger, die kort voor haar overlijden was gekocht. Sommige familieleden vonden het een naar idee om kleding van een overledene te dragen, maar ik heb er al een paar seizoenen plezier van!
En mocht er een oudje bezwaar tegen tweedehands goed hebben: nee zeggen mág

Vic

Vic

11-06-2011 om 18:58

Valt wel mee

Mijn oma zit sinds een aantal jaar in een zorginstelling. Tot een maand geleden had ze wonen met verzorging, en betaalde een eigen bijdrage van ca. 350 euro. Hier zit dus alles in: eten, drinken, wassen, shampoo, wc-papier, etc. Alleen kleding, koffie voor visite, en persoonlijke dingetjes hoeft ze nog zelf te betalen. Ze heeft AOW en een piepklein pensioen (ca 130 euro ofzo), maar houdt dus ruim voldoende over om kleding te kopen. Dat is dan weer een heel ander verhaal. Zo gedurende de jaren heeft ze door zuinig aan doen heel veel gespaard, zelfs toen ze nog met mijn opa zelfstandig woonde. Het kost alleen wat moeite om haar te bewegen iets te kopen, want dat vindt ze allemaal maar zonde op haar leeftijd, 'dat verslijt niet meer'. We hebben onlangs weer eens het verzoek gekregen om kleding voor haar te kopen, dus we gaan het maar weer eens voorstellen.
Weet iemand ook waar je die omajurken koopt? Ze draagt echt van die Hyacinth Bucket bloemetjesjurken (met zo'n ceintuurtje).
Oh, hierboven zei ik nog dat ze tot nu wonen met verzorging heeft, vanaf deze maand dus verzorging met wonen. Ik vermoed dat de eigen bijdrage wel omhoog gaat, maar dat vind ik helemaal niet vreemd. 350 euro voor wonen + eten + (best wel veel) zorg is natuurlijk absurd weinig.

Dress for success

De club die Rodebeuk bedoelt heet Dress for Success, en dat was ook het eerste waar ik aan dacht toen ik de openingsposting las. Als je moeder een enigszins courante smaak had(ook voor mensen jonger dan 65) en geen heel afwijkende maat dan zijn ze misschien wel blij met goede spullen.

Groeten,

Temet

Belle Époque

Belle Époque

11-06-2011 om 21:08

Vic

Dat valt me inderdaad mee!

Heel Anoniem

Heel Anoniem

11-06-2011 om 21:12

Geen geld voor kleding kan zeker (erg ot)

Ik sta er met lede ogen naast. Heb een oma die dement is en toen opa overleed, zijn mijn ouders gemachtigd om haar zaken te doen. Zij voeren het beheer over haar rekeningen en de financieen. Opa was nog geen jaar dood, toen er bij mijn ouders een nieuwe badkamer, keuken, meubelen en auto waren. Ik denk er het mijne van. Als oma iets nodig heeft, is het altijd moeilijk: geen tijd, geen tijd. En als oma op een helder moment eens iets zegt, is dat een garantie dat ze tijden geen geld of bezoek met benodigdheden krijgt. Ik heb aan de bel getrokken, maar blijkbaar zit het juridisch ingewikkeld in elkaar. Ik doe wat ik kan voor oma, maar heb mijn gezin en dus weinig geld over. Overigens is mijn moeder zo'n bitch, als oma iets van iemand krijgt, dan is het weldra verdwenen omdat 'een ander niet moet denken dat ie oma moet verzorgen'. Tweedehands kleding zou oma dus niet (lang) helpen. Maar da's echt ot. Wilde gewoon even kwijt dat het echt kan, bv doordat de kinderen het geld van de oudjes opslorpen. Dan zitten ze zonder, ook al hebben ze een heel leven gewerkt.

Belle Époque

Belle Époque

12-06-2011 om 01:12

Heel anoniem

Van zo'n bericht word ik heel erg stil...

Ik hoop dat dit soort dingen eerder uitzondering dan regel zijn, maar verdorie, het zal je dochter maar wezen! Gelukkig is het niet erfelijk, want ik geloof dat jij je hart wel op de goede plek hebt!

Wat moet het ontzettend moeilijk zijn om zo machteloos te moeten toekijken...

Volgens mij klopt het niet

Wat ik weet (werk in verzorgingshuis) houden mensen ong. rond de 125 euro per maand over. Tenminste dat zijn de bedragen die ik de mensen zelf vaak hoor noemen. Ergens rondom dat bedrag, het kan iets meer, iets minder zijn. Dat is aow waar dan alle kosten af zijn (verzekeringen, huur, verzorging, eigen bijdrage etc.). Verzorgen mensen hun eigen broodmaaltijd (ontbijt+avondmaaltijd) dan komt daar nog iets van 70 euro p.p. bij. That's it. Hebben mensen een penioen dan is het een stuk hoger (dan zal je aan een bedrag van rond de 300 euro komen), hebben mensen nog spaargeld dan is dat nog beschikbaar.
Ik heb nog nooit gehoord dat mensen geen kleding hadden of erom verlegen zaten. Zodat de verzorging het bijelkaar moest scharrelen. Wel is de verzorging verantwoordelijk voor mensen die geen enkele familie hebben om die in de kleding te steken. Maar dan word er gewoon gewinkeld, met die bewoner samen van geld van die bewoner (in overleg). Wat ik wel vaak zie is dat bewoners het 'zonde' vinden, kleding kopen.
groeten albana

Vic

Vic

12-06-2011 om 11:51

Albana

Ik heb voor mijn oma twee keer een bezwaarschrift ingediend omdat ik dacht dat de eigen bijdrage niet kon kloppen. Hoe die bijdrage wordt vastgesteld is een goed bewaard geheim bij de instanties, maar in ieder geval neem ik nu maar aan dat die 350 euro juist is. Er blijft dus per maand echt veel over, meer dan bij een gemiddeld gezin. Sinds deze maand is de zorgvorm dus gewijzigd naar het uitgebreide pakket. We kregen een brief dat de aanvullende zorgverzekering kan worden opgezegd omdat voortaan alle zorg door de instelling wordt geleverd. Ben heel benieuwd wat dat voor de eigen bijdrage doet.

Belle Époque

Belle Époque

12-06-2011 om 14:03

Vic

Hoewel er altijd ellende zoals Heel Anoniem beschrijft zal bestaan, is mijn beeld van Het Zielige Oudje nu wel bijgesteld. Bedankt voor de info!

Vic

Vic

12-06-2011 om 14:14

Belle

Ik vond net een berekeningssite van CAK. Als ik die invul, kom ik op een eigen bijdrage van 570 euro. Dat is iets hoger, maar ook dan blijft nog voldoende over. Dat is wel jammer, want de mogelijkheden om al dat geld uit te geven zijn beperkt. De meeste bewoners bij mijn oma in huis komen niet zo vaak buiten de deur.

Klokhuis

Klokhuis

12-06-2011 om 20:36

Verpleeghuis

Ik werk in een verpleeghuis met gespecialiseerde afdelingen voor mensen met het syndroom van Kosakov en mensen met psychiatrische problematiek.
Van deze bewoners zit een gedeelte in de schuldsanering, die hebben echt heel weinig geld voor extra's. Veel mensen hebben ook nog ruzie gemaakt met familie, dus er is verder niet veel 'achterban'. (het zijn vaak 'moeilijke mensen', die een bewogen leven hebben gehad.) In het verpleeghuis maken de mensen geld op aan toiletartikelen, lekkers uit het restaurant (chocola, een kroket of een gevulde koek) en veel bewoners roken.
Maar dat wil niet zeggen dat het huis zit te wachten op kleding van 'buiten'.
De meeste mensen hebben kleding genoeg, omdat ze inderdaad de kleding van overleden bewoners mogen gebruiken van de nabestaanden. Ze vinden dat over het algemeen helemaal niet erg.
Ik zou de kleding weggeven aan een kringkoopwinkel of het leger des heils of zo. Als je het anoniem wilt, zou ik een tweede hands winkel gaan zoeken in een gemeente die wat verder weg ligt.
Maar er zijn dus wel ouderen met weinig geld, die zelfs in het verpleeghuis elk dubbeltje om moeten draaien. Voor douchebeurten en koffie voor bezoek hoeven ze gelukkig niet te betalen.

Groot verschil

Wat ik ervan weet (is beperkt hoor, heb geen inzicht in fanaciën van bewoners) is er een groot verschil tussen verpeeghuis en verzorgingshuis. Ook heeft de indicatie ermee te maken. Heb je een lagere indicatie en je hebt toch fysiotherapie nodig en je hebt maar 9 keer in je pakket, dan moet je die keren erna zelf betalen b.v.
Ook speelt nog mee wanneer je bent opgenomen. Over het algemeen kun je stellen dat hoe langer je er bent, hoe meer je overhoud. Er zijn veel veranderingen geweest, 'vroeger' zat alles erbij in. Nu moeten mensen b.v. ook de was zelf betalen (of de kinderen laten doen).
Ik noem maar wat.
Je kunt dus niet stellen dat als iemand 350 euro overhoud dat alle ouderen in zo'b zelfde huis hetzelfde overhouden.
Ook speelt nog mee of je alleen aow hebt of ook pensioen.
groeten albana

Marie E

Marie E

13-06-2011 om 21:02

Kledingbank

In de meeste grote steden is een kledingbank. Dit is net zoiets als een voedselbank maar dan voor kleding. Misschien kun je het daar naar toe brengen.

Succes!

Heel anoniem

Je zou haast gaan denken om aangifte te gaan doen...
Vonda

Heel Anoniem

Heel Anoniem

17-06-2011 om 00:53

Wat denk je dat ik al geprobeerd heb?

Dit kenbaar maken bij het tehuis, politie ingeschakeld, advocaat benaderd.....Probleem is dat opa en oma indertijd samen mijn ouders gemachtigd hebben en oma nu wilsonbekwaam is. Mijn ouders varen op haar oude goedkeuring en het is niet te bewijzen dat oma afkeurt dat zij er leuk van leven......wrang maar waar.....Bij een curatele is het anders: dan mag het geld alleen uitgegeven worden in belang van onder curatele gestelde.....

Sjonge

Dat heb je alles wel zo ongeveer geprobeerd inderdaad... heel erg vind ik het voor je oma. Dat mensen toch zo kunnen handelen als je ouders dat is haast niet voor te stellen.
Sterkte ermee,
Vonda

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.