Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Vakantie-boekendraadje!

Ik ben terug!! 9 boeken uit, eentje extra gescoord en gelezen, en nog 2 of 3 over.

Ik wil wel recensies schrijven, maar alleen als jullie beloven dat ook te doen!

Komt-ie!

Piano Girl-Robin Meloy Goldsmith...was lollig. Gekocht omdat het over de piano ging (licht verslaafd). Het bleek een soort piano-chick-lit, over een cocktailpianiste die haar leven beschreef. Redelijk amerikaans en lichtvoetig, maar wel zo grappig dat ik regelmatig hardop moest lachen. En genoeg 'piano' om aardig wat herkenning te voelen.

Housekeeping-Marilynne Robinson...een heel mooi geschreven dun boekje over 2 weeszusjes die opgroeien in een wat obscure familie. Mooi taalgebruik, en tegelijkertijd zowel ingehouden grappig als triest. Ga nog eens wat meer opzoeken van deze schrijfster. Misschien wat dikker. Maar 200 blz, dit.

Molly Fox Birthday-Deirdre Madden...Wat een grappig boek. Gaat over een vrouw die een dag doorbrengt logerend in het huis van haar beste vriendin (Molly Fox) die er zelf niet is. Ze is die dag jarig, Molly. En de vriendin beschrijft en gebruikt de dag om in allerlei flarden het hele leven en de persoonlijkheid van Molly te beschrijven, inclusief de relatie die ze met haar heeft. Het geeft een heel grappige invalshoek iemand te leren kennen vanuit het perspectief van iemand anders. Ik vond het een aanrader. Ook een dunnetje trouwens.

Mannen die vrouwen haten-Stieg Larsson...Ik ben niet zo'n detective lezer, maar deze serie had zoveel positoeve kritieken dat ik er maar voor gegaan ben. In het NL nog wel (dankzij iemand hier op OOL). Ik vond het een pakkend boek. Moest even op gang komen, maar toen ik er eenmaal inzat moest ik het ook echt uitlezen. Intelligent geschreven, tikkie luguber op zijn tijd (maar dat heb je al snel als er gemoord wordt), en met genoeg 'open eindjes' om nieuwsgierig te zijn naar deel 2 en 3. Die ga ik dus ook maar eens aanschaffen binnenkort.

Water for elephants-Sara Gruen...heerlijk boek. Niet mega-hoogstaand literair, maar ook zeker geen niemandalletje. Intrigerende setting. Circus dat per trein reist, vorige eeuw. M< ooie verhalen over mensen en dieren. Dramatische karakters en avonturen. Mooi ingebed in het 'nu' door de bejaarde hoofdpersoon die terugkijkt op zijn leven. Pakkend geschreven. Ja, prima!

The 4-hour working week-Timothy Ferris. Typisch amerikaanse management-bestseller. Had er over gelezen, en het eigenlijk voor man gekocht, maar zelf ook gelezen. Beetje blabla natuurlijk, maar desondanks toch ook best een boel lollige eye openers (zelfs voor een TBM-er) Aan het eind slaat ie een beetje door, maar de eerste helft vond ik toch behoorlijk lezenswaardig.

The death of David Debrizzi-Paul Micou...nog een piano boek, beetje literairder dan de vorige. David Debrizzi is een beroemde pianist. Een van zijn pianoleraren heeft een biografie over hem geschreven. Zijn andere pianoleraar (de 2 waren niet echt vrienden) heeft een aardig andere visie op het leven van David D. en geeft in een lange reeks brieven aan de biografie-schrijver zijn eigen versie op het leven van David D. Dat levert een mooie schrijfstijl op, een dus een goed boek. Veel intrigerende details voor de pianofan. Heerlijk.

Three cups of tea-Greg Mortenson...Eigenlijk een biografie van deze Greg,(met een hulpschrijver). Hij was bergbeklimmer. Strandt na een bijna-mislukte K2 beklimming in een pakistaans bergdorp. Wordt gegrepen door de armoede en gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden, en belooft daar een school te bouwen. Dat doet ie ook. Het boek beschrijft zijn avonturen en struggles om eea voor elkaar te krijgen. Hij wordt uiteindelijk directeur van een instituut dat vele scholen etc in de regio bouwt. 'The story of a great humanitarian achievement'. Af en toe is het bijna melodramatisch, maar het is allemaal wel echt gebeurd, en dat maakt het toch wel mooi om te lezen.

The strangest man on earth-Graham Farmelo...hmm. voor de liefhebbers zullen we maar zeggen. Een loeidikke biografie van Paul Dirac, en van de beroemdste (quantum)fysici ooit. Ik vond het een adembenemend boek, maar dat geldt denk ik alleen voor mensen die iets met natuurkunde hebben. Onvoorstelbare hoeveelheid research die de schrijver heeft gedaan, en met heel veel liefde geschreven.

Verschil mag er zijn-Martine Delfos...ik stond net na terugkomst van vakantie (vorig weekend) bij de bioekhandel, en deze titel sprong op me af. Verschil en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen, en in de top 10 van de bestverkochte boeken?? Hmm. Ik heb het nooit zo op die popi-jopie achtige Mars vs Venus lectuur, maar dit zag er een tikkie wetenschappelijker uit. Even doorgebladerd, meegenomen en in 1 adem uitgelezen. Ik vond het een heel helder, interessant en ogen-openend boek. Heel veel mooie gedachten, feiten en inzichten, en bovenal heel veel herkenning. Goed voor je relatie, voor jezelf, en interessante dingetjes om rekening mee te houden bij het opvoeden van je kinderen. In het licht van alle TBM discussies, huishoudelijk gezever en relatieprobleemdraadjes hier op OOL heb ik bijna het idee dat dit boek een apart discussiedraadje waard is. Iemand anders het al gelezen??

Okee, dat was voorlopig lang genoeg...en dat we maar niet gearchiveerd mogen worden tatdat iedereen weer terug is van vakantie!! (en tot ik mijn laatste paar boeken uit heb, ben nu bezig in 'the wilderness', over een man met Alzheimer, en er ligt ook nog een dikke pil
'this thing of darkness' over het leven van Darwin, waarvan Lidwientje volgens mij vond dat ie iets te dik was..enfin, we'll see!!)

Ingrid

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Lou

Lou

08-08-2009 om 22:24

Zal ik ook eens?

Ik heb eindelijk eens een vakantie achter de rug waarin ik echt een stapeltje boeken heb gelezen. Daar ben ik zo blij mee dat ik ze hier ook maar recenseer. Hoewel het niet allemaal hagelverse boeken zijn.

Herman Koch - Het diner
Ik had er geen zin in, dit boek, ben niet zo gek op Herman Koch. Maar het is gewoon wel een goed boek. "Verontrustend" zou een echte criticus zeggen. Je blijft namelijk zitten met allerlei ethische overwegingen, als het al lang uit hebt.

Jonathan Safran Foer - Extremely Loud and Incredibly Close
Het beste boek dat ik in tijden heb gelezen. Heel bijzonder. Boeiend van de eerste tot en met de laatste letter.

Haruki Murakami - Norwegian Wood
Niet slecht, ook wel redelijk boeiend, maar iets te veel van de combinatie psychatrische problemen / sex / dood. Het wordt haast voorspelbaar wat er met deze of gene gaat gebeuren.

Joanne Harris - Chocolat
Viel tegen. Het gáát niet alleen over zoetigheid, het is ook een nogal zoetsappig verhaaltje, dat maar matig kan boeien.

Michel Faber - Under the Skin
Bizar verhaal, luguber, sf-achtig. Ook goed geschreven truowens, maar niet mijn soort boek. In het begin is het nog wel spannend, omdat niet meteen duidelijk is wat er aan de hand is. Zodra ik het doorhad, vond ik het moeilijk door te komen.

Paulien Cornelisse - Taal is zeg maar echt mijn ding
Er zijn al zo veel boekjes verschenen over taal, waarom dan nog eentje? Maar deze moet je echt lezen als het onderwerp 'spreektaal' je interesseert. Over het verschil tussen 'de tegenstander' en 'die tegenstander' bijvoorbeeld, en tussen 'mensen' en 'bepaalde mensen'. Hilarisch grappig opgeschreven en scherp geobserveerd.

Dimitri Verhulst - godverdomse dagen op een godverdomse bol
Een VIES boek over de evolutie van de mensheid. Leest als een trein, eigenlijk ook heel grappig en heel eigen van stijl. Een boek met een razendsnel tempo. Heel knap gemaakt. En ook heel dun, je hebt het zo uit.

Tommy Wierenga - Joe Speedboot
Ook een boek met een razendsnel tempo. En mooi! Waanzinnig mooi zelfs, zowel het verhaal als de stijl. Een aanrader.

groet,

Lou

Marie L

Marie L

09-08-2009 om 12:52

Mijn lijstje

Leuk om te zien wat jullie deze vakantie hebben gelezen.

Het hemelse gerecht van Renate Dorrestein.

De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano. Wie heeft het niet gelezen?

How to talk to a widower van Jonathan Tropper. Komisch en expliciet.

Ontaarde Moeders van Renate Dorrestein.

Erken mij van Esther Verhoef

Human croquet van Kate Atkinson.

En nog een stuk of twee maar die ben ik vergeten

Mijn lijstje

Komt-ie:
Binnen de huid – J.J. Voskuil, postuum verschenen. Tis even wennen om Maarten Koning over erotische ervaringen te horen vertellen (en dan nog héél beschaafd en summier hoor). Ik vond het goed, een echte Voskuil, wel vnl. interessant voor andere Voskuilliefhebbers denk ik, het kan haast niet op zichzelf staan. Toch ook weer mooi beschreven met een groot oog voor detail. Genadeloos, voor zichzelf en de anderen in het boek.

Eindelijk volstrekt alleen – L.H. Wiener Ook weer vnl interessant als je eerder werk van Wiener gelezen hebt, dit borduurt daarop voort. Auteur rekent af met alter ego via scherpe zelfanalyse vol zelfspot. Spaart anderen evenmin trouwens. Ik hou d’rvan zou Gerard Joling zeggen.

Een paar delen uit de Schijfwereld van Terry Pratchett. Hilarisch, echt om te gillen. Een mix van sf en fantasy. Handelt op een schijfvormige wereld, die gedragen wordt door 4 gigantische olifanten. Deze worden op hun beurt gedragen door A’Tuin de Grote, een enorme schildpad die door het heelal ”zwemt”. Deze wereld wordt bevolkt door allerlei traditionele sprookjesfiguren als tovenaars, heksen, trollen etc., maar ook veel nieuwe wezens. Bizar en ontzettend grappig. Soms schiet ik hardop in de lach en dat gebeurt me zelden. Droog verteld (“als je zou zeggen dat hij mager was, liet je een uitgelezen kans liggen om de uitdrukking “vel over been” te gebruiken”).

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy – Douglas Adams (deel 1 en 2). Nadat de Aarde is gesneuveld bij de aanleg van een nieuwe hyperrondweg in de ruimte, maken 2 mensen een bizarre reis door het heelal. Erg grappig, leuke vondsten. Absurde humor.

Marte Jacobs – Tim Krabbé. Mooie, ingetogen novelle over niet ingeloste verwachtingen. Jonge dichter laat kans op grote liefde voorbij gaan en lijkt in zijn vriend en schrijver-concurrent ook een rivaal in de liefde te hebben gevonden. Hm, nou ja, ik weet niet of Krabbé het zelf ook zo zou samenvatten hoor. Ik zou zeggen: lees het zelf!

Mijn smoezelige boekje van gestolen tijd – Elisabeth Jensen. Ik las ergens dat het een mengeling van sf en chicklit zou zijn. Nou heb ik een hekel aan chicklit, maar de combinatie intrigeerde me toch. Huishoudster annex hoer uit het Denemarken van de 19e eeuw, belandt via een tijdmachine in het Londen van ruim 100 jaar later (en ontmoet daar een man). Ik ben na een paar bladzijden bijna gestopt omdat er iets inde stijl was wat me irriteerde: het woord “en” wordt (vrijwel) overal vervangen door &. Géén idee waarom ze dat heeft gedaan, maar het stoorde me enorm. Ik raakte er toch aan gewend en heb het uitgelezen (wilde op een gegeven moment ook wel weten of ze elkaar (weer) zouden krijgen – toch gevoelig voor chicklit . Onderhoudend verhaal.

De kleine keizer – Martin Bril. Ik heb niks met Napoleon (wel met Martin Bril). Een typische Bril, anekdotisch en licht ironisch vertelt hij over het leven van Napoleon. Luchtig, het wordt nergens een geschiedenisles.

Het leven van Pi – Yann Martel. Mooi en bijzonder verhaal over een Indiase jongen die als schipbreukeling samen met een tijger overleeft na ruim 200 dagen op zee dobberen. Er is hier volgens mij al veel over geschreven. Ik vond het erg mooi, zeer onderhoudend.

Wel een hoop sf-achtig spul als ik het zo eens bekijk. Heb net deel 2 van de Hitchhiker’s Guide uit, en ga denk ik verder in deel 7 van de Schijfwereld. Heb nog liggen: De eenzaamheid van de priemgetallen, een paar romans van Henk Romijn Meijer, het Vuurevangelie van Michel Faber en ooo ja, natuurlijk: Veritas! Ach jee, en dan nog voor 1 oktober het boek van onze virtuele boekenclub (zie draadje in Offtopic). O, en dan nog Atmosferische storingen, over een psychiater die op een dag wakker wordt en ziet dat hij niet meer samenleeft met zijn vrouw, maar met haar perfecte dubbelganger. Daar ben ik ook wel benieuwd naar.

Oké, dat was-tie geloof ik!

Waar is iedereen (lidwientje, massi, margje)?

..en alle anderen? Ff dit draadje weer onder de aandacht brengen hoor, ben erg benieuwd naar andere lijstjes (& recensietjes), lees ze altijd met veel plezier.

Massi Nissa

Massi Nissa

11-08-2009 om 21:20

Lidwien, wat een prachtige, gevarieerde lijst! Ik heb zelf een vreemd ratjetoe gelezen de afgelopen vier weken. Op een rijtje, voorzover ik me de titels en schrijvers nog kan herinneren (heb de meeste boeken in Marokko achtergelaten):
- Peter O'Donnell, _Cobra Trap_, serie korte verhalen over Modesty Blaise. Dit was boek nummer twaalf van de veertien, pas op de kop getikt bij een uitgeverijtje dat bezig is de hele serie opnieuw uit te brengen: idee van het jaar natuurlijk. Ik had er dus al elf in bezit, helemaal stukgelezen, eerst door mijn vader in de jaren 70 en later door ondergetekende, nu kon ik eindelijk weer wat lacunes in mijn kennis opvullen (alle boeken verwijzen naar elkaar). Heerlijk. Ik heb elke zin twee keer gelezen om langer te kunnen genieten van mijn grote heldin, die schurken op de solar plexus schopt en de leukste sidekick heeft uit de crimeliteratuur: Willie Garvin.
- Het Boek Rinnering, Vier eeuwen met de Fonda's, Vanderbilts, Roosevelts en andere Nederlands-Amerikaanse geslachten. Van Dirk Vellenga. Dit boek is door de auteur in een iets te vergezochte mal gegoten, waardoor de doorlopende verhaallijn irriteert in plaats van boeit. Het loopt bovendien nogal over van de vaderlandsliefde. Doet er eigenlijk nauwelijks toe, gek genoeg, omdat Vellenga zijn feiten op een rijtje heeft wat betreft de Hollanders in Amerika, en die feiten zijn adembenemend. Wat een moed, wat een wanhoop, om Geert Mak maar eens buiten context te citeren. Vooral Cornelius Vanderbilt is me bijgebleven, een schurk die als god werd vereerd in het 19e-eeuwse, ruigkapitalistische Amerika.
- Hoe God verdween uit Jorwerd (Geert Mak). Komt langzaam op gang. Ik mopperde erover tegen mijn man, die mij erop wees dat het boek begint met een werkelijk prachtig Fries gedicht en dat ik alleen al daarom moest doorzetten. En werkelijk, het bleek een mooi boek. Beetje veel van hetzelfde, dat wel, de redactie verviel duidelijk ook in een pastorale mijmering van jewelste.
- Prachtig aansluitend op beide vorige werken, en dat zonder dat ik het van te voren besefte: "Het wrede paradijs" van Hylke Speerstra, over stokoude Friezen in den vreemde die over hun jeugd en hun emigratieperikelen vertellen. Boeiend, goed geschreven en hier en daar verschrikkelijk en verbazingwekkend. Ik vond dit boek een aangename verrassing en ga meer van Speerstra lezen. Al met al trouwens een behoorlijk Fries stempel op mijn Marokkaanse vakantie, haha.
- Daarna: "Fermata" van Nicholson Baker (voor zeker de vierde keer). Ontzettend grappig, stijlvol, sexy boek over een kantoorklerk die de tijd kan stilzetten. Ik blijf dit boek een onontdekt meesterwerk vinden. Het is waarschijnlijk iets te vunzig voor de Amerikaanse lit crit cirkel, want Bakers werk doet zeker niet onder voor Philip K. Dick of andere specialisten.
- Nu bezig in: "Dead Man's Handle" van Peter O'Donnell, jaaaa nummer dertien van de veertien. Nog maar eentje, dan heb ik de serie compleet (hunker, kwijl). Die arme Willie wordt gehersenspoeld, het is een wonder dat ik hier zit te typen terwijl hij nog niet ontsnapt is. Echt, dat getuigt van veel verantwoordelijkheidsbesef tegenover de lezende OO-er, haha.
Groetjes
Massi
PS: Ik moet nu echt verder, snappu.

-

Lidwientje

Hammer of the Gods (Stephen Davis): een biografie van Led Zeppelin

Ha! Ligt dat aan muziekkeuze van jongste zoon?
Silone (links en rechts ool-inlezend na vakantie)

Net uit

Making history van Stephen Fry. Ik heb me er kostelijk mee vermaakt. Voor het eerst in tijden een boek die ik niet weg kon leggen.

margje van dijk

margje van dijk

20-08-2009 om 10:01

Terug van vakantie

Ondanks het kampvuur elke avond (dan komt er van lezen weinig terecht) heb ik toch nog wat uit weten te krijgen deze vakantie. Dus laat ik ook mijn lijstje maar even in dit draadje schrijven

- Het Bureau deel 6. Achter elkaar ademloos uitgelezen en me de haren uit het hoofd trekkend dat ik deel 7 niet bij me had. (Ik dacht dat 1 deel Voskuil wel genoeg was, hoe fout).
- Leon de Winter, Het recht op terugkeer. Op m'n verjaardag gekregen vorig jaar. Ook dit boek boeit voldoende om het uit te willen lezen, het geeft ook heel veel inzicht in 'de situatie' in Israel. Maar ik ergerde me voortdurend aan van alles, bijvoorbeeld de manier waarop hij vrouwen beschrijft. What an arrogant prick. Ik denk niet dat ik ooit nog Leon de Winter ga lezen.
- Doeschka Meijsing, Over de liefde. Wat een boek, geweldig. Je begint er wat aarzelend in, je wordt een beetje korzelig omdat je vindt dat de hoofdpersoon zichzelf wel erg belangrijk vindt (wat een gedoe om niks), maar gaandeweg krijgt ze je helemaal mee in haar liefdesgeschiedenis(sen). Prachtig. De samenhang in het boek is ook goed, de kop en staart zijn in proportie.
- Tommy Wieringa, Caesarion. Ik meen dat er hier veel Tommy-Wieringa-haters zijn, maar ik hoor daar niet bij. Ik vond Joe Speedboat geweldig, en dit boek heb ik ook achter elkaar uitgelezen. Hij wervelt, ik kan het niet anders zeggen, ik ben verslaafd aan zijn schrijfstijl. Caesarion is een heel rijk boek, hij heeft er zo veel in gepropt, het hadden ook wel vier boeken kunnen zijn. En dat is meteen alles wat ik er op aan te merken heb, dat het wel een beetje veel is allemaal. De climax op een derde, als dat huis op de Engelse kust bijna wordt weggeslagen, vond ik het hoogtepunt van het boek en wat mij betreft had het daar ook wel op mogen houden.
- Esther Verhoef, Erken mij. Zo'n klein boekje wat ik ergens gratis bij had gekregen ooit. Ik heb nooit iets in dit genre gelezen (ook niet van Saskia Noort, maar ik denk dat dit is zoals Saskia Noort ook schrijft). Ik vond het wel aardig maar niet meer dan dat.
- John Flanagan, de Grijze Jagers deel 1. Dit is een kinderboek dat ik voor middelste had gekocht (geen idee of het wat was). Middelste is geen makkelijke lezer, maar toen hij hier eenmaal in zat was hij er niet meer uit te krijgen. Omdat het op een middag naast me lag en ik te lui was om mijn eigen boek te pakken begon ik er ook in, en guess what, ik kon het ook niet meer wegleggen Dus als je nog een leuk jongensboek zoekt voor je 10+ kind, dan is dit een absolute aanrader
- Eefje Blankevoort, Stiekem kan hier alles. Dit is een 'reisverslag' van een Nederlandse vrouw die een paar keer in Iran heeft gewoond. Ik heb een Iraanse student dus het leek me wel aardig. Ik vind het een heel verhelderend boek, dat met korte 'sketches' het leven in Iran schetst, heel onderhoudend en met voldoende gevoel voor humor/relativeringsvermogen. Ik heb het bijna uit.

Dat was het geloof ik. Uniek aan mijn verzameling is dat er niks Engels bij zat, dat overkomt me nooit meer

Maar ik was blij met mijn stapeltje, ik heb lekker gelezen.

Margje

Tja

Ik lees idd graag, maar ik voel er vrij weinig voor om een boek publiekelijk te ontrafelen. Als het een mooi boek is, doet dat afbreuk aan de magie van het lezen en als ik diepere lagen in een boek heb gemist, dan zij dat maar zo. Kortom, bedankt voor de tip, maar 't is niks voor mij.
Hmmm, dit klinkt korzeliger dan ik het bedoel eigenlijk. Ik wens jullie iig veel leesplezier.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.