Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Inge N

Inge N

29-03-2009 om 15:14

Tuin veranderen

Wij willen dit voorjaar onze tuin aanpakken. Er is alleen een ding waarvan ik graag zou willen weten wat juridisch gezien onze positie.

De situatie is als volgt. Er is een hoogte verschil tussen onze tuin en die van de buurman. Onze tuin ligt een halve meter lager dan die van de buurman. De buurman heeft op de erfscheiding een muurtje gebouwd. Door dit muurtje zijn wij volgens de buurman verplicht om over de gehele lengte van de tuin, 6 meter, een plantenbak van 0,5 meter breed te houden. Omdat wij een kleine tuin hebben verliezen wij dus 3m2 door deze verplichte plantenbak. Wij willen graag van deze plantenbak af en zijn dus van plan om dit in het voorjaar te doen.

In het koopcontract is niets te vinden over het feit dat de plantenbak moet blijven bestaan. De fundering van het muurtje van de buurman zit op onze grond. Het muurtje gaat omvallen als wij de plantenbak weghalen. Onze vraag is of de buurman juridisch gezien kan eisen dat wij de plantenbak laten staan.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
matriarch

matriarch

29-03-2009 om 15:49

Geschiedenis

Wat apart. Ik ben heel benieuwd naar de historie van deze bouwwerken. a. Een muurtje met een behoorlijke fundering hoort niet om te vallen die heeft geen steun van een plantenbak nodig. b. Wat stond er eigenlijk eerst, het muurtje of de plantenbak? c. Hoe lang staat deze constructie er al? d. Als het muurtje op de erfafscheiding is gebouwd, hoe komt de fundering dan onder jullie grond terecht?
Als het muurtje precies op de erfafscheiding staat, is het volgens mij ook jullie muurtje. Ik kan me niet voorstellen dat een buurman je kan verplichten om een plantenbak van 6 meter in stand te houden op je eigen grond. Maar goed. Ben je lid van de vereniging Eigen Huis? Misschien weten die hoe dit bouwtechnisch heeft kunnen gebeuren en wie er eigenlijk probleemeigenaar is als het muurtje omvat.

matriarch

matriarch

29-03-2009 om 15:53

En wat ik nog bedenk

die plantenbak kan toch ook oud worden en kapotgaan? En wat dan? Dan kun je hem niet eens vervangen zonder dat dat muurtje kennelijk instort. Of je moet gaan stutten of zo? En hoe hoog is dat muurtje eigenlijk? Rare buurman.

Inge N

Inge N

29-03-2009 om 15:59

Nieuwe ontwikkelingen

Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen. Uit tekeningen van het kadaster blijkt dat alles op onze grond te staan. Het muurtje is dus wel door buurman gebouwd, maar staat op onze grond.

Het is een hele rare buurman, dus verbaas u niet verwonder u slechts.Wij zijn inderdaad continue bezig om de plantenbak te stutten en daar gaat een hoop van ons geld inzitten. Vandaar dat wij de plantenbak nu ook zat zijn, en het nu eens goed gaan uitzoeken.

Toke

Toke

29-03-2009 om 16:01

Constructie?

Ik snap de constructie ook niet helemaal, het lijkt me dat het niet zo'n deugdelijke constructie is als daar zijwaartse versteviging van de plantenbak voor noodzakelijk is. Wat gebeurt er als het muurtje omvalt? Buurmans tuin is een halve meter hoger, verzakt dan de hele tuin? Je zou in overleg kunnen kiezen voor een nieuwe constructie waarmee jullie plantenbak verdwijnt en de buurman een muur krijgt die geen steun van de zijkant nodig heeft. Omdat de muur op de erfafscheiding is geplaatst, is daar ooit blijkbaar door eerdere bewoners toestemming voor gegeven. Daar moet je wel rekening mee houden, maar dat een plantenbak vervolgens ook tot in lengte van jaren gehandhaafd moet blijven, lijkt mij vrij onlogisch, maar ik ben geen jurist. Zeker als er nergens iets over is vastgelegd, lijkt me dat niet iets waar de buurman zich op kan beroepen.

Inge N

Inge N

29-03-2009 om 16:03

Antwoorden

De fundering is in onze plantenbak gemaakt. De fundering is van slechte kwaliteit. Deze constructie staat er al een paar jaar. Buurman heeft de vorige bewoner verplicht om een plantenbak aan te leggen. Buurman heeft de fundering zonder nadenken gebouwd, de vorige bewoner was vaker dronken dan nuchter dus die had weinig interesse in de activiteiten van buurman.

Buurman is een rare kwibus. Hij heeft ook de overbuurman verboden om een schutting te bouwen; dit zou zijn uitzicht bederven. Overbuurman heeft overigens een hele mooie schutting.

Helaas geen lid van VEH, gelukkig wel een rechtsbijstand verzekering mocht het nodig zijn.

Toke

Toke

29-03-2009 om 16:06

Ok, als ik het goed begrijp zijn muurtje en plantenbak van jullie, en heeft buurman zijn tuin opgehoogd tegen de muur? Of is het andersom? Hebben eerdere bewoners de tuin verlaagt dmv de muur met plantenbak? Dat verschil is volgens mij essentieel om te bepalen wie wie tegemoet moet komen. Blijft overeind dat je volgens mij het beste in overleg een nieuwe constructie kiest, waar je zelf gelukkiger van wordt en die de tuin van de buurman letterlijk overeind houdt. Ik zou advies inwinnen bij een hovenier of een andere specialist met verstand van grondconstructies.

Inge N

Inge N

29-03-2009 om 16:13

Besluit

Inmiddels besloten, dat wij buurman een voorstel gaan doen. Wij willen die plantenbak eruit. Er komt tot de hoogte van zijn grond een muurtje. Daar bovenop een schutting. Betaling gezamenlijk. Dit alles willen wij wel schriftelijk vastleggen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.