Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lies

Lies

13-07-2010 om 19:38

Schoonmaakster

wij hebben een ruim huis van 600m3, 3 ruime slaapkamers, en alleen laminaat op de vloer. De schoonmaakster komt 4 uur per week en doet
- alles stofzuigen en daarna dweilen
- tafels etc met een vochtig doekje afnemen
- 2 toiletten en 1 badkamer met bad, douche en wastafel schoonmaken - maar niet de tegels
- de traptredes van 2 trappen met een vochtig doekje
- de keukenkastjes aan de buitenkant en het aanrecht met een vochtig doekje.
Als ik zelf aan de slag ga dan kan ik dit makkelijk in 3 uur doen. ik zou zo graag willen dat de koelkast ook eens aan de binnenkant schoon wordt gemaakt, of dat ze in etappes de ramen wast of de binnenkant van de keukenkastjes. Dit zijn dingen die echt niet vaak hoeven, maar wekelijks iets doen zou schelen. ik kan haar vragen om langer te komen, maar vind eigenlijk zelf dat het in 4 uur zou moeten lukken.

wat vinden jullie, kan ik het haar vragen of vinden jullie dat ze wel veel doet?

Lies

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Maxime.M

Maxime.M

13-07-2010 om 19:46

Eerst daarmee beginnen?

Hoi,

Ik heb geen idee of dat veel of weinig is, maar als jij het in 3 uur kan dan lijkt me dat zij dus wat trager is. (of grondiger?)
Je zou natuurlijk de volgende keer kunnen zeggen dat je wilt dat de koelkast gedaan wordt, zodat ze daarmee begint (maar waarschijnlijk houdt ze dan een ander klusje over?) Idem met de andere dingen, laat haar daarmee beginnen en kijk tot hoever ze komt. (en hou anders eens in de gaten wat ze doet? Heeft ze echt een mega laag tempo? Of is ze inderdaad veel grondiger? ) Anders kan je er natuurlijk wat van zeggen, maar dat lijkt me ook weer zo moeilijk .

Maxime

lies

lies

13-07-2010 om 19:50

Maxime

he maxime,

ik ben niet thuis als zij aan het werk is, ik zie haar niet werken want ben zelf op mijn werk. daarnaast spreekt ze slecht Nederlands en kan ze het al helemaal niet lezen. Ik wil daarom een keer met haar afspreken om eens 'bij te praten', even weer afstemmen.

Lou

Lou

13-07-2010 om 21:44

Wat heb je ooit afgesproken?

Het is zo niet te beoordelen of het veel of weinig is, of ze snel of langzaam werkt, grondig of oppervlakkig. Dat laatste kun je wel na afloop zien natuurlijk. En wat ook nog kan schelen is hoeveel ze betaald krijgt en wat zij daarvan vindt.

Het klinkt wel ongeveer zo veel als onze hulp doet (deed, helaas, ze is gestopt) en zij deed het in minder dan drie uur. Daarnaast deed ze inderdaad af en toe extra dingen, en als ik niets had gevraagd had ze bijvoorbeeld de bestekla uitgesopt of iets anders wat ze zelf had bedacht. (Ah, wat klinkt dat goed, ik mis haar.)

Maar goed, daar heb jij dus niet zo veel aan. De vraag wat je haar kunt vragen hangt, vind ik, wel af van wat je haar ooit hebt gevraagd toen je haar hebt aangenomen. Doet ze het werk waarvoor ze is aangenomen en vraag je nu eigenlijk of ze meer kan doen? Dat is inderdaad niet leuk. Heb je haar aangenomen voor drie uur en zei ze later dat ze vier uur nodig had, en ben jij daar mee akkoord gegaan? Dan heb je al helemaal niet veel meer te zeggen. Maar heb je in het midden gelaten wat er precies gedaan moet worden en werkt ze nog niet zo lang bij jullie, dan lijkt me dit een mooie tijd voor een goed gesprek.

Wisse L. Nik

Wisse L. Nik

13-07-2010 om 23:32

Wat een groot huis!

Wij hebben een huis van 100 m2 met 1 badkamer en 2 wc's en onze schoonmaakster doet hetzelfde, maar wel dan nog klusjes erbij zoals af en toe de ijskast, ramen zemen of een kastje uitruimen en schoonmaken. Dit doet zij in ruim 3 uur.
Wij hebben verschillende schoonmaaksters gehad en laten het aan hen over hoeveel zij kunnen doen in de tijd, als zij naar eer en geweten werken; dit bespreken wij af en toe met ze. Je moet ze ook wel enige vrijheid en respect geven, vind ik. Wat we steeds zien is dat het tempo naar verloop van tijd omhoog gaat. Ze moeten als het ware "wennen" aan ons huis. Na een tijdje krijgen ze meer routine en is een eventuele achterstand ook bijgewerkt. Ze hebben dan meer tijd voor extra klussen. Na een tijd doen ze allemaal ongeveer hetzelfde in de beschikbare tijd, de een is grondiger, de ander sneller.

Petra Kappers

Petra Kappers

14-07-2010 om 05:58

M3 of m2 (wisse l. nik)

Lies heeft het over 600 kubieke meter; dat is 200 - 225 vierkant meter. nog twee keer zo groot als jouw huis, maar waarschijnlijk minder groot dan je dacht.

Mijn huis is ook zo groot (225 m2) en mijn werkster heeft vier uur nodig.

lies

lies

14-07-2010 om 07:37

Afgesproken

we hebben eigenlijk weinig afgesproken. we zijn een keer door het huis gegaan en ik heb aangegeven wat ik graag wil, zoals de keukenkastjes aan de buitenkant. destijds is meteen 4 uur afgesproken.

daarna is ze aan het werk gegaan, en doet wekelijks wat ze moet doen. Ik merk dat het ondertussen telkens minder wordt. voorheen deed ze nog wel eens iets als de planken in de boekenkast ofzo, dat gebeurt nu niet meer. de totale kwaliteit wordt minder.

Wisse, inderdaad het is niet 600m2 maar m3
ik geef haar juist veel vrijheid en flexibiliteit: ze komt als er hier niemand is, en krijgt nooit opmerkingen over haar werk. Is lastig door het taalverschil.

Lies

ons huis is zonder al te veel frutsels die ze opzij moet zetten, zonder rotzooi. In de badkamer hebben we een kast met spiegels er voor, waarin de spullen staan. die maakt ze niet van binnen schoon, alleen de spiegels aan de buitenkant. het is dus een niet erg bewerkelijk huis.

Maxime.M

Maxime.M

14-07-2010 om 10:31

Functioneringsgesprek

Tja,..dan wordt het toch tijd voor een soort van functioneringsgesprek. Het kan natuurlijk best dat ze gewoon wat makkelijker wordt. Ze denkt dat dit haar taken zijn en dat er meer niet hoeft. Lastig maar dan toch eens samen met haar nog eens doornemen wat je graag wilt. Mijn man kreeg vroeger op zijn werk bijvoorbeeld altijd net iets teveel klanten mee (vertegenwoordiger) en had dan toch de neiging ze allemaal te willen doen, dus zoiets, geef aan wat je allemaal wilt en laat haar de indeling bepalen, dus de ene keer de keuken, dan weer eens extra de boekenplanken of de ramen. Als het maar zo nu en dan aan bod komt.

Maxime

Tja

Als het van de laatste weken is zou het kunnen door de warmte..
Ik merk zelf ook wel dat ik niet alles zo snel kan doen met dit weer (maar blijf dan gewoon langer, zodat het toch af is.)

Ik werk zelf ook als hulp en doe ook zo`n beetje wat jou hulp doet (vraag me niet naar de groote van het huis, klein is het niet in elk geval).
3 slaapkamers stoffen + zuigen
Badkamer, inclusief tegels
Kamer + keuken stoffen + zuigen
Dweilen
eventueel wassen en strijken.
Als er tijd over is ga ik iets extra`s doen, wat ook maar nodig is.

Jessica

lies

lies

14-07-2010 om 18:23

Functioneringsgesprek

het is niet van de laatste weken hoor, het is iets wat al langer bij me speelt.

en als ik jouw lijst lees dan doe jij meer dan zij: ook de tegels, ook wassen en strijken.

inderdaad, tijd voor een functioneringsgesprek, voor zover mogelijk.

Groetjes
LIes

Rosella

Rosella

15-07-2010 om 21:28

Wat ik doe

Wat ik als hulp doe, in 3 uur tijd, is het volgende:

5 slaapkamers stofzuigen, en nat afnemen (maar er staat niet zoveel) Ik ben ook van het plintjes zuigen enzo.
2 trappen zuigen
badkamer (bad, douche, 2 wastafels, en gedeelte vd tegels, en vloer dweilen)
2 aparte toiletten schoonmaken
keuken: keukenkasten vd buitenkant afnemen, en afzuigkap en dat soort dingen afnemen, vloer zuigen en dweilen
woonkamer en hal: nat afnemen en stofzuigen.

Verder iedere keer 1 raam beneden.

En ja, na 3 uur ben ik helemaal kapot, maar ik ben nu eenmaal in dit tempo begonnen, dus kan moeilijk in ene minder gaan doen. Het is overigens een best groot huis.

Ik krijg 10 euro p/u, wat geef je jouw hulp Lies?

Rosella

Lies

Lies

15-07-2010 om 21:45

Rosella

mijn schoonmaakster doet dus minder in 4 uur dan jij in 3!
heb je zin om hier te komen werken?

ik betaal haar 44 euro voor 4 uur.
Lies

Zijn er hier dan helemaal geen socialisten in de zaal?

Rosella schrijft net zelf dat ze kapot is na drie uur werken. Daarnaast krijgt een huishoudelijk hulp geen doorbetaling bij ziekte of vakantie, bouwt geen pensioen op, is niet verzekerd enz.,enz.

Zou je zelf voor tien euro per uur als freelancer willen werken, Lies?

Geen man die tegen dat tarief gaat werken. Een schilder oid heeft toch ook niet zoveel opleiding nodig en vraagt toch ook minstens 35 euro per uur.

Laten we wel wezen, dit is gewoon uitbuiting en dan nog blaten dat die vrouwen nog meer moeten doen voor dat schamele loontje.

Waarschijnlijk ook veel te weinig...

waarschijnlijk ook omdat er te veel vrouwen in die beroepsgroep zijn. Alle beroepen die door vrouwen worden gedomineerd, zijn onderbetaald. Wij zijn gewoon slechte onderhandelaars.

Maar, ik word nu wel nieuwsgierig. Hoeveel dan? Worden er ook sociale premies over je loon afgedragen? Wordt er doorbetaald als je ziek bent? Krijg je WW als je ontslagen wordt? Krijg je vakantiegeld? Dat zijn namelijk allemaal zaken die je als huishoudelijk hulp niet krijgt.

Het is waarschijnlijk erg hypocriet dat ik deze discussie voer: ik betaal zelf ook tien euro per uur aan mijn hulp, die twee uur per week komt (ze woont hier vlakbij). Maar ik verwacht niet dat ze zich helemaal uit de naad werkt voor zo'n bedrag.

lies

lies

16-07-2010 om 15:16

Tsja

ik betaal haar 11 euro, maar dat niet veel uit in de discussie zoals hij nu gaat.

is het uitbuiting? ze doet (vind ik) niet zo heel veel en ik vraag eerst hier wat een gemiddelde schoonmaakster doet voor ik haar ga vragen meer te doen. zodat ik zeker weet dat ik haar niet over vraag, te veel eis. ik kijk eerst wat redelijk is.

wat zij nu doet kan ik binnen 2 tot 3 uur zelf doen, en dan zit ik me echt niet te haasten. Ik snap dat ik haar niet hetzelfde kan vragen maar ik vraag haar toch echt niet om 4 uur lang zo hard te werken dat ze niet meer kan. ik wil alleen dat ze er zo nu en dan een keukenkastje of een raam bij doet. en dan heeft ze echt nog wel tijd voor een kop thee e.d.

is elf euro per uur dan het probleem? tsja... dan zou ik een witte werkster moeten nemen... en dat is een heel andere prijsklasse. hoeveel betaal ik voor een zwarte schilder, een zwarte tuinman? ik heb geen idee of 10 euro zo heel schokkend is..?

LIes

amk

amk

16-07-2010 om 15:25

Het is niet zwart!

want de belastingdienst heeft er een speciale regeling voor. Het is pas zwart als de ontvangende partij het niet opgeeft bij de belasting als inkomen.

http://www.belastingdienst.nl/particulier/inhuren_huishoudelijk_werk/inhuren_huishoudelijk_werk.html
Om gebruik te kunnen maken van de regeling dienstverlening aan huis moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

Het gaat om huishoudelijke werkzaamheden in en om het huis.
U bent particulier (u hebt geen bedrijf) en degene die u inhuurt is ook particulier.
Degene die u inhuurt werkt niet meer dan 3 dagen per week bij u. Het aantal uren dat hij per dag werkt, is niet belangrijk. Werkt hij 1 uur per dag, dan geldt dat dus als 1 gewerkte dag.

Bastet

Bastet

16-07-2010 om 16:08

Hmmm

Ik vind het te weinig voor 4 uur.Ik doe zelf in krap drie uur:
Een heel huis + trappen heel grondig zuigen en dweilen,alle sanitair en badkamer schoonmaken,en als ik tijd over heb nog wat gepoets in de keuken.
In deze regio is 12,50 per uur normaal,met als opmerking dat ik daar wel erg hard voor werk,ik ben stuk na die drie uur.
Bastet

Geen uitbuiting hoor lies

Ik heb je lijstje met werkzaamheden enkele keren overgelezen en je vraagt helemaal niet te veel.
Ook ik ben van de hoekjes en de plintjes maar zou nog makkelijk een uur overhouden om de ene keer de keuken en de andere keer je ramen aan te pakken.
Ik werk ook stevig door en ja bij 35 graden krijg je het dan warm. Nou en, daar ga je niet dood aan. Een flink glas water en hup die ramen lappen.
De binnenkant van kasten(keuken, badkamer, linnenkast enz.) vraag ik altijd even. Dit heeft meer met privacy te maken. Niet iedereen vindt het prettig als kastjes open en/of leeggehaald worden.
Ik vind dat er best doorgewerkt mag worden voor 11 euro. Overigens werk ik zoveel mogelijk `s morgens en dan is het nog niet zo heet. Ik voel me geen zielige onderbetaalde poetsvrouw en dat straal ik ook niet uit tijdens mijn werk. Het lijkt net of poetsen zielig is en altijd slecht betaald. Onzin, je mag gerust bepaalde eisen stellen, vooral als ze redelijk zijn.

Anna :-)

Anna :-)

16-07-2010 om 23:10

Wat ik doe

in 3 uren:

5 slaapkamers soppen, stofzuigen en dweilen
badkamer, de ene week inclusief alle tegels, de week erna niet, dweilen
2 toiletten, inclusief tegels, dweilen
keuken soppen, stofzuigen en dweilen
woonkamer soppen, stofzuigen en dweilen

Het is geen bewerkelijk huis en ik houd in ieder geval elke 2 weken wel wat tijd over voor een raam, keukenkastje, koelkast, bijkeuken of wat strijkgoed.

Ben het verder helemaal met Wil eens. Ik verdien 10 euro per uur, werk er hard voor en ik ben ook moe als ik klaar ben, maar ik heb t goed bij 't gezin waar ik werk en ik voel me zeker niet onderbetaald of zielig. Ik kan werken wanneer dat mij uitkomt, als ik even naar huis wil om koffie omdat m'n vriend ook thuis is, dan is dat prima (we wonen op 2 minuten lopen) en kan ik een keer niet dan is dat zo en werk ik de week erna wat langer (en de uren die ik maak worden ook allemaal betaald).

Groeten, Anna

Anna :-)

Anna :-)

16-07-2010 om 23:13

Oh ja en

wat ik ook erg prettig vind is dat mijn werk erg gewaardeerd wordt, ze laten merken dat ze blij zijn als ik ben langs geweest en toen wij verhuisd waren brachten ze even een bloemetje. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt, ik voel me bij dit gezin gelukkig geen 'Tippi Wan'...

Janna3

Janna3

17-07-2010 om 17:54

Erkenning

Volgens mij zijn de meeste mensen dolblij met hun hulpen in de huishouding! Wij zouden in elk geval niet weten wat we zonder haar zouden moeten. Wij betalen 11 euro in het uur en geven met Kerst een extraatje. Verder laten we in de vakantie doorwerken als ze dat zelf wil, dan kan er extra werk gedaan worden. Als ze zelf vakantie wil is dat ook goed. Wij hebben een huis van 160m2 woonoppervlakte en in 4 uur worden de keuken, wc en badkamer gesopt. De woonkamer en 4 slaapkamers worden gestoft en gestofzuigd en de ramen worden strategisch gedaan (alleen vlekken). In onze vakanties worden ramen gesopt, koelkasten schoongemaakt e.d. Meestal is ze iets eerder klaar, prima. Ze neemt nooit pauze dus dat compenseert.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.