Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Nieuwe start

Nieuwe start

13-02-2009 om 15:57

Rondkomen (meer werken?)

Door mijn scheiding moet ik een nieuwe start maken en een nieuw huis kopen. Met het huis dat ik op het oog heb worden mijn netto woonlasten zo'n 850 euro per maand. Mijn inkomen is ca. 2450 per maand inclusief toeslagen. Nu twijfel ik of ik het op deze basis eerst moet proberen om rond te komen of dat het sowieso niet lukt en ik meer moet gaan werken. Wat denken jullie? Ik doe weinig gekke dingen maar heb wel een auto (300 per maand) en kinderopvang (150? per maand).

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Dat huis....

Koophuis? Bedenk dan dat door de hypotheekrenteaftrek jouw belastbaar inkomen naar beneden gaat en daarmee waarschijnlijk je belastingen omlaag en je kinderopvangtoeslag omhoog. Je houdt dus netto meer over.

Verder: wat wil je? Wil je meer werken? Zo nee, dan zou ik zeggen: probeer het eerst zo eens. Meer werken kan altijd nog (overigens: dan stijgen de kinderopvangkosten uiteraard ook - maar die toeslag eveneens).

Even ter vergelijk: de bijstandsuitkering voor een alleenstaande ouder is tegen de 1100 netto, daar zit een bedrag van 200 in voor huur, geen kosten voor kinderopvang noch specifiek voor een auto (je kan best een auto hebben). Jouw lasten zijn 650 hoger voor woonlasten, + 300 voor de auto en 150 voor de opvang, in totaal dus 1100 hoger, maar jouw inkomen is 1350 hoger. Dus zo uit de losse pols lijkt het niet meteen onmogelijk ....

Groeten,

Temet

Nivea

Nivea

13-02-2009 om 16:17

Nieuwe start

Geen ervaring. Maar het lijkt me nu voor de kinderen erg lekker als je af en toe thuis bent. Dus ik zou niet meer gaan werken. Zijn je woonlasten incl gas/water/licht? Tja, zo op het blote oog denk ik dat het gemakkelijk moet gaan lukken. Ik denk dat je ongeveer 1000 euro overhoudt voor kleding, school, kadootjes, kapper, boodschappen, vakantie, etc. Dat moet volgens mij makkelijk lukken. Er zijn genoeg gezinnen (met een extra volwassene) die rondkomen van 2000 euro (nee, ik wil geen strijd wie met het minst rond kan komen).

amk

amk

13-02-2009 om 18:13

Enne

veel hypotheeknemers rekenen alimentatie voor kind en partner niet mee als inkomen. Veel te risico vol. Want het zou maar eens niet betaald worden.

Ook de toeslagen en belastingteruggaaf wordt niet als inkomen gezien.

Red je het dan nog om die hypotheek rond te krijgen?
Want per maand gaat er bij mijn zo'n 4000 euro om aan toeslagen, inkomen, teruggave en alimentatie en toch lag mijn maximale bruto hypotheek destijds rond de 600 per maand. Omdat alleen mijn salaris meegenomen werd in de berekening.

Nieuwe start

Nieuwe start

13-02-2009 om 18:35

Amk

Dat klopt. Daarom tekent mijn ex mee voor de hypotheek (hij gaat huren). Daar zitten ook de nodige haken en ogen aan, maar we willen allebei goed wonen.

mopperkont

mopperkont

14-02-2009 om 11:00

Risico's

Heb je er wel rekening mee gehouden met rampen? Wat als je in inkomen achteruit gaat? Waarom geen goedkoper huis? Want als het minder gaat met je inkomen gaan die netto/kosten omhoog en we zitten voorlopig nog in een economisch onzekere tijd. En wie weet kun je straks wel helemaal niet meer uren werken.

Nieuwe start

Nieuwe start

14-02-2009 om 12:03

Reacties

Bedankt voor jullie reacties. Ze komen wel in de buurt met hoe ik er zelf naar had gekeken en had berekend. Heel erg realistisch hoewel ik moet bekennen dat ik ook had gehoopt op positieve verhalen en dat je makkelijk kunt rondkomen van 100 euro per week met vijf personen en twee honden.
Mopperkont vraagt waarom geen goedkoper huis? Ik zou erg graag een goedkoop huis willen, passend bij mijn inkomen. Helaas moet je daar 8 jaar op wachten, of gaan kopen in een andere buurt of veel kleiner. Mijn twee kinderen zitten niet dermate op een lijn dat ik ze op een slaapkamer wil laten. Mijn inkomen gaat nog stijgen de komende jaren. Ik zit in een branche waar ik zeker (hoewel nooit 100% natuurlijk) ben van mijn baan en ook weet wat ik over vijf jaar verdien.

liora

liora

14-02-2009 om 14:36

Ik begrijp dit forum soms niet

Jeetje hee, vorige week nota bene nog een draadje over iemand die van veel minder moest rondkomen met drie kinderen. En dat kon toen volgens iedereen makkelijk met een huur van 800 euro.

Nu iemand die 2450 euro per maand heeft, die wordt gewaarschuwd dat het niet kan!!!

Nieuwe start, zet de teller even op 8 of 9 dagen, en lees dan het draadje van Leeuw12, over scheiden, ook in deze rubriek.

Ik weet niet hoeveel kinderen je hebt, maar ik denk dat het net aan moet kunnen. fijner zou zijn als de huur iets lager was.

Liora

mopperkont

mopperkont

14-02-2009 om 15:27

Huren versus kopen

Eigenlijk zegt die 850 euro netto niet zo veel, je weet niet wat voor een hypotheek dat is. Wanneer die 850 vooral rente is is het een ander verhaal dan wanneer dat niet zo is. Als "nieuwe start" genoeg spaargeld heeft om klappen op te vangen is het misschien weer wel verstandig. En het ligt er ook aan of je je snel zorgen maakt over dit soort dingen. Een ruimer huis geeft ook meer rust. Ik zou persoonlijk meer gaan werken EN goedkoper wonen, ik ben dan ook een stresskonijn
Zelf huren we tijdelijk en dat gaat eigenlijk zo goed dat we hier willen gaan wonen, nooit gedacht dat een flat zo fijn kan zijn! De lasten zijn dan zo laag voor ons dat we ze zelf bruto heel gemakkelijk kunnen dragen. Dat is fijn hoor!

Tinus_p

Tinus_p

14-02-2009 om 18:14

Zie t probleem niet

Nieuwe start:
"Met het huis dat ik op het oog heb worden mijn netto woonlasten zo'n 850 euro per maand. Mijn inkomen is ca. 2450 per maand inclusief toeslagen."
Dus je houdt 1600 euro per maand over voor 'de rest'. Lijkt me makkelijk kunnen.

marieke

marieke

14-02-2009 om 18:57

Nibud

Je kunt ook advies vragen bij het NIBUD. Dat kost wel wat, maar dan krijg je een gedegen advies. Een bank kijkt alleen maar of je het geld kunt terugbetalen, maar dat wil nog niet zeggen dat je dan het leven kunt leven wat je wilt (financieel dan).
Als alleenstaande ouder heb je recht op eenoudertoeslag, je hebt kindertoeslag, kinderopvangtoeslag, hypotheekrenteafrek en weet ik al niet meer. Advies: ga naar een specialist!

Kiki

Kiki

15-02-2009 om 13:08

Nieuwe start, je kan toch altijd later meer gaan werken

Probeer het gewoon op deze manier. Lukt het niet kan je altijd nog een dagje extra werken.

Ik vind het een redelijk inkomen wat je hebt. Met de vaste lasten zal het geen vetpot zijn, maar volgens mij prima te doen als je oppast met geld.

Lukt het niet, ga je daarna gewoon meer werken.
Je hoeft die beslissing toch niet nu te nemen

Draadje niet gelezen

maar als het om geld gaat en je geen extra uren wil draaien kan je beter eens goed kijken naar je taken en de taken van collega's. MIsschien verdien je nu ook wel te weinig voor dat wat je al doet omdat je meer ben gaan doen dan in je takenpakket omschreven is.

En pak het dan subtiel op, gewoon eens vragen aan je leidinggevende als je bij de copiermachine staat hoe hij/zij vindt dat je het doet. Als dat positief is heb je direct ook een uitgangspunt om een voorstel ofzo te doen, dat doe je dan in dezelfde week. Balletje opgooien dus.

Wellicht kan je een zwaardere taak op je nemen en dus ook nog wat wat meer gaan verdienen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.