Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Siena

Siena

20-10-2009 om 15:27

Overbruggingshypotheek

Een hypotheekvraagje nog maar eens; ik beschrijf even wat ik als een veel voorkomende gang van zaken zie.
Als mensen verhuizen naar een (duurder) volgend koophuis en hun oude huis verkopen dan is er meestal wel sprake van overwaarde. Bij aflossing van de oude hypotheek wordt die overwaarde wordt dan gebruikt voor de nieuwe woning en voor de rest wordt een nieuwe hypotheek afgesloten. Omdat je meestal eventjes 2 woningen hebt, want de nieuwe moet voor de verhuizing nog gewit en geschilderd, andere keuken, vloerbedekking etc., zal er dan een overbruggingshypotheek nodig zijn. Op zoek naar informatie daarover lees ik 'Het aantal versterkte overbruggingshypotheken is dit jaar dan ook sterk gedaald ten opzichte van vorig jaar. Waar er in 2008 nog bij circa 8% van de hypotheken een overbruggingshypotheek werd afgesloten is dit percentage in 2009 al teruggelopen naar circa 5%.'
Nou zijn er natuurlijk ook veel eerste hypotheken, maar het merendeel van de doorstromers kan het dus af zonder overbruggingshypotheek? Hoe doe je dat, wat mis ik?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Spaargeld?

Ons nieuwe huis kwam vrij in februari ,ons oude huis was verkocht per april,wij hebben geen overbruggingshypotheek nodig gehad,de dubbele hypotheeklast hebben wij van ons spaargeld betaald.

Mamvantwee

Mamvantwee

20-10-2009 om 15:42

Weliswaar al 5 jaar geleden, maar idem hier. Slechts een maand dubbele lasten, maar zelf betaald.

Ik weet niet hoe het zit met de aftrekbaarheid van kosten voor een overbruggingshypotheek, maar misschien dat de mensen nu niet meer het onderste uit de kan willen (durven) halen en die paar maanden extra kosten wel willen opbrengen. De banken zijn ook niet meer zo scheutig met hypotheken, dus soms moeten de kopers het wel zelf ophoesten. Geen idee hoor, ik doe maar een gooi.

groet, Mamvantwee

Vic

Vic

20-10-2009 om 16:06

Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek is er met name voor om je nieuwe huis te kunnen betalen als je oude huis nog niet is opgeleverd. Eventuele overwaarde uit je oude huis (zeg een ton) heb je waarschijnlijk niet zomaar op de bank staan. Je kunt daarnaast ook nog je dubbele lasten laten meefinancieren, maar een beetje verstandig persoon heeft daar natuurlijk voor gespaard

Vic

Vic

20-10-2009 om 16:08

Maar dat beantwoord nog niet de vraag

Met mijn uitleg heb ik nog niet de vraag van Siena beantwoord. Ik heb geen idee eigenlijk. Misschien zijn er momenteel meer starters dan doorstromers.

Nasha 1st

Nasha 1st

20-10-2009 om 16:18

Nou

ik denk dat de meesten hun huis eerst verkopen en dan pas nieuw kopen....zo is dat misschien te voorkomen ? of minder grote overbrugging?

Tinus_p

Tinus_p

20-10-2009 om 17:01

Als sus-anne

sus-anne:
"Ons nieuwe huis kwam vrij in februari ,ons oude huis was verkocht per april,wij hebben geen overbruggingshypotheek nodig gehad,de dubbele hypotheeklast hebben wij van ons spaargeld betaald."
Hier ook. Als je oude huis al verkocht is, weet je exact hoeveel je elke maand voor die twee huizne moet betalen. Ging toen uit de stroppenpot.

Siena

Siena

20-10-2009 om 17:51

Sus-anne en tinus

Sus-anne zegt de dubbele hypotheeklast hebben we van ons spaargeld betaald. Ja, maar dat bedoel ik niet, dat is niet een overbruggingshypotheek maar het meefinancieren van de tijdelijke dubbele lasten. Dat kan hier ook van spaargeld. Ik bedoel de overwaarde van je oude huis wat je nodig hebt om het nieuwe huis te kunnen betalen. Onze overwaarde is al ruim een ton. En tja, dát komt niet even uit de stroppenpot.
Zonder overbruggingshypotheek kan dat alleen als de verkoopakte van het oude huis eerder passeert dan de koopakte van het nieuwe huis, zodat het geld uit het oude huis vrij is op het moment dat het nieuwe betaald moet worden. En dan zit je dus tijdelijk zonder huis, dan wordt het huren of opslaan en logeren voor de tussentijd. Misschien gebeurt dat dan veel?

Chantelle

Chantelle

20-10-2009 om 21:10

Siena, jij hebt gelijk

Een overbruggingshypotheek is niet voor dubbele maandlasten! Het is om je de overwaarde die in je eerste huis zit te financieren. Die overwaarde komt dus pas vrij als je eerste huis is verkocht. Meestal zit je dan al in je tweede huis. Ik denk dat veel mensen niet eens weten dat ze een overbruggingshypotheek hebben.

Hoe het kan?

Ik zie inderdaad dat starterswoningen nog wel gaan, maar dat weinig mensen doorstromen.

Mensen zijn veel voorzichtiger geworden. Iedereen wil eerst zijn of haar eigen huis kwijt en gaat desnoods een tijdje tussendoor huren. Dan heb je geen overbruggingskrediet nodig.

Banken zijn ook minder makkelijk met het voorfinancieren van een fictieve overwaarde. De overwaarde wordt veel lager ingeschat en is in sommige gevallen ook veel lager. Dus het is eenvoudiger om deze overwaarde uit een spaarpotje te betalen (en dan krijg je je overwaarde na verkoop dus op je rekeningnummer).

Vic

Vic

20-10-2009 om 21:19

Dat zei ik dus

Soms heb ik het idee dat ik niet gehoord word.

Siena

Siena

20-10-2009 om 22:18

Ja vic

Jij zei precies wat ik bedoelde.
Chantelle, jij zegt dat veel mensen niet eens weten dat ze een overbruggingshypotheek hebben, maar volgens de info hébben 95% van hypotheekafsluiters die dus ook niet. Terwijl ik in de veronderstelling verkeerde dat veel doorstromers door de stijgende huizenprijzen van de laatste 10-15 jaar toch wel een redelijke overwaarde hebben opgebouwd en daardoor kunnen doorstromen naar een duurder huis. Maar blijkbaar gebeurt dat toch maar bitter weinig. Of alleen met tussentijds huren, wat me nu toch ook niet de goedkoopste en simpelste oplossing lijkt.

Tinus_p

Tinus_p

21-10-2009 om 09:16

Hypotheek op nieuwe huis

Siena:
Ik bedoel de overwaarde van je oude huis wat je nodig hebt om het nieuwe huis te kunnen betalen. Onze overwaarde is al ruim een ton. En tja, dát komt niet even uit de stroppenpot."
Tijdelijk extra hypotheek op je NIEUWE huis? Zo hebben wij dat ooit opgelost. Een nieuwe hypotheek op je oude huis is vziw vooral handig als het oude huis nog niet verkocht is, en dus onbekend hoeveel dubbele lasten er zijn en of dat wel op te brengen is.

margje van dijk

margje van dijk

21-10-2009 om 10:02

Hoezo niet? (tinus)

Wij hadden ook een overbruggingshypotheek. Als je voor een oud huis een overwaarde van een ton verwacht, heb je een ton meer te besteden voor een nieuw huis (nou, niet overdrijven, er gaan nog wat kosten vanaf en zo, maar alla). De hypotheek op je nieuwe huis is dus grofweg ook een ton lager dan de waarde van dat huis.

Het is dus geen enkel probleem om een overbruggingshypotheek te financieren met een extra hypotheek op dat nieuwe huis. De totale hypotheek op het nieuwe huis komt dan overeen met de waarde van dat huis.

Als je je oude huis niet kunt verkopen zit je dus met die hoge(re) hypotheek op je nieuwe huis, maar die hypotheek is niet overspannen of zo. Die vertegenwoordigt de waarde van je huis. Althans, zo was het in ons geval wel: de totale hypotheeksom was aanvankelijk net zo veel als het bedrag waarvoor we het huis gekocht hadden. Nadat het oude huis verkocht was, kon een deel daarvan afgelost worden. Dat was de overbruggingshypotheek.

Dat dat vandaag de dag minder voorkomt heeft natuurlijk te maken met het feit dat mensen minder verhuizen, lijkt mij tenminste.

Margje

Volgens mij zo........

Het is weliswaar al 5 jaar geleden, maar wij deden het zó: Oude huis verkocht, al wel oog op ander huis laten vallen. Nieuwe huis gekocht (toen was de koop van ons vorige huis al 'rond') met ingang van 2 maand vóór dat ons oude huis opgeleverd moest worden. Nieuwe hypotheek voor het volle bedrag van het nieuwe huis, met een apparte clausule dat er binnen na 2 maand zo en zoveel afgelost zou worden(overwaarde oude huis die we in ons nieuwe huis wilden stoppen). Het verschil is dat wij exact wisten wát we 'over' hielden en als je oude huis nog niet 'rond' is blijft het een 'schatting', exact is inclusief alle kosten enzo. Dus 2 maand 'volle pond' betaald qua rente enzo voor het voledige bedrag+ de oude hypotheek (dat was nog amper wat, dus we konden het opbrengen) en daarna was het klaar. Scheelt ook dat wij het complete hypotheekbedrag (dus zonder de overwaarde van ons oude huis erin gestopt) ook konden lenen van de hypotheekverstrekker, daar waren onze salarissen 'genoeg' voor ook zonder het vorige huis als onderpand erbij dus. Een overbruggingshypotheek had ook gekund, maar dan waren wij (qua kosten) duurder 'uit' geweest...
groeten albana

margje van dijk

margje van dijk

21-10-2009 om 13:25

Pardon

Tinus, ik dacht dat je het raar vond om een hypotheek op het NIEUWE huis te nemen, maar dat zeg je helemaal niet. Excuus!
Margje

Chantelle

Chantelle

21-10-2009 om 22:44

Vic en anderen

Sorry, Vic, ik zag alleen de berichten van de laatste dag!

En ik bedenk me net: je kunt natuurlijk ook een aanzienlijk hogere hypotheek opnemen (redelijk maximaal) en dan na je verkoop van je oude huis direct een groot deel aflossen. Zo zal de grootste groep het doen, denk ik, want het is ook de goedkoopste oplossing.

Siena

Siena

22-10-2009 om 21:27

Volle hypotheek mag/kan niet altijd?

Een overbruggingshypotheek is 1 oplossing, een volledige hypotheek op je nieuwe huis een andere. Maar daar zitten wel meer haken en ogen aan. Anders zou het fenomeen overbruggingshypotheek immers helemaal niet bestaan.
Je moet dan iig bedingen, zoals Albana, dat je na verkoop van het oude huis een heel groot deel boetvrij mag aflossen. En een flinke hap in 1 x aflossen en boetevrij, dat bijt elkaar vaak in de voorwaarden van een hypotheek.
Verder moet de bank akkoord gaan met een dergelijke hoge hypotheek, die niet zomaar bij het salaris hoeft te passen. Als de bank dan akkoord wil gaan met een dergelijke constructie dan zullen ze het waarschijnlijk een overbruggingshypotheek willen noemen, mét de bijbehorende rente.
Voorbeeld: huis is 20 jaar geleden gekocht voor 160.000 gulden met een hypotheek van 150.000 gulden. Huis is nu 2 euroton waard en de hypotheek is nog 70.000 euro. Qua salaris is een hypotheek van 200-250.000 euro haalbaar. Er wordt een nieuw huis gekocht voor 320.000 euro, de hypotheek die nodig is zal dan 190.000 zijn, dus goed te doen. Maar een hypotheek op het nieuwe huis van 320.000 tussen oplevering nieuwe en verkoop oude huis, daar heeft de bank geen oren naar, want dat past echt niet bij het salaris.
Waarschijnlijk word je in zo’n situatie wel verplicht om een overbruggingshypotheek te nemen. Dan is de bank er namelijk zeker van dat de vrijkomende overwaarde echt naar de bank toekomt en niet naar het casino gaat en de klant met een veel te dure hypotheek op het nieuwe huis blijft zitten. Je mág dan niet boetevrij de overwaarde aflossen, maar dat móet je.

Vic

Vic

23-10-2009 om 10:43

Klopt

Het zou me verbazen als de reden voor minder overbruggingskredieten is dat mensen kiezen voor een hogere hypotheek die ze later aflossen. Banken zijn zo streng tegenwoordig, in de meeste gevallen mag je maar 4,5 keer je inkomen lenen en daar zit je met je overwaarde dan nog onder?! Nu heeft er hier ook wel eens een draadje gelopen over de hoogte van hypotheken en daaruit bleek dat veel mensen op 2 a 3 maal hun inkomen zaten. Vond ik ook al heel verbazingwekkend. In de periode dat wij met dubbele lasten zaten (oude hypotheek, nieuwe hypotheek en overbruggingskrediet) hadden we een schuldenlast van ongeveer 10x ons inkomen. Daar moet je zeker niet langer dan een half jaar mee zitten

Siena

Siena

23-10-2009 om 23:03

Vic

Ja, dat denk ik dus ook. Vandaar dat ik me verbaasde dat bij 95% van de hypotheken geen overbruggingshypotheek erbij wordt afgesloten. Maar ook op OOL geen plausibele verklaring hiervoor blijkbaar.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.