Huis, Tuin en Keuken
Fianna
18-07-2011 om 14:00
Lekker indische sambal en kruidenmengsels
Ga volgende week naar mijn vader die in de VS woont. Hij is gek op Indisch eten en alhoewel je wel wat Indische produkten kunt krijgen daar vind ik het wel leuk om toch een pakket met wat sambal, boemboes en kruidenmengsels mee te nemen. Wat is nou een erg lekker merk. Welk merk heeft bijv de lekkerste sambal badjak (zijn favoriet). Meestal haal ik van die doorschijnende zakjes boemboe van de Chinese super, maar welke is eigenlijk het lekkerst?
Iemand tips??
Pluk53
18-07-2011 om 14:24
Import-beperkingen?
controleer ook even wat je wel en niet mee mag nemen aan voedsel en specerijen.
Temet
18-07-2011 om 15:21
Fianna
Is dat zo? Die natte mengsels in plastic zakjes zijn toch ook niet echt droge waar... Maar helemaal vers is het ook niet natuurlijk, da's wel waar.
Smaak is persoonlijk natuurlijk. Zo zijn wij thuis goed te spreken over de boemboe goelee (of gulai) en nasi goreng van het merk Indonesia, maar andere boemboe van datzelfde merk vinden we dan weer minder. (dat nasimengsel is wel lekker, er zit iets van trassi in
Wat de sambal badjak betreft zal iets dergelijks gelden. Vroeger had ik die van Koningsvogel en die vond ik lekker, maar er staat straks vast iemand op die zegt dat dat merk bagger is en dat je ... moet nemen.
Maar Conimex zou ik sowieso mijden, met alles.
Wat trouwens ook wel leuk is om mee te nemen is ongebakken kroepoek en emping, is ook relatief licht. En ik vermoed dat emping in de VS met een lantaarntje moet worden gezocht
Gewoon naar de toko en de persoon achter de toonbank om raad vragen. Of een willekeurige klant
Groeten,
Temet
Fianna
18-07-2011 om 15:53
Temet
Had al gedacht dat jij zou reageren
Met vers bedoel ik niet per se droog. Ik vermoed omdat die mengsels goed verpakt zijn het gewoon mag. Ik heb wel eens eerder sambal ed meegenomen, nooit problemen gehad.
Grappig je schrijft net de merken en ervaringen op die ik ook heb. Conimex koop ik zelf idd ook nooit en van Koningsvogel heb ik eerder Badjak meegenomen naar de VS. En dat merk Indonesia heb ik ook vaak in huis.
Emping vind ik een goede en ook ongebakken kroepoek. Oh, ik krijg meteen flashbacks van mijn jeugd toen mijn moeder zelf kroepoek en emping bakte.
Pluk53
18-07-2011 om 16:11
Kroepoek
kun je in de magnetron "bakken" (laten expanderen). Is anders (zonder vet) maar ook heel lekker.
Temet
18-07-2011 om 16:50
Pluk
Ik ben het gedeeltelijk met je eens.
Het is inderdaad anders, maar het is imho niet heel lekker
Groeten,
Temet
Fianna
18-07-2011 om 17:32
Magnetron kroepoek
Ik kan me niet voorstellen dat dat lekker is idd. Maar ik ben er nog al een voorstander van dat spul dat vet hoort te zijn ook vooral vet te bereiden / consumeren (maar dan in wat mindere mate. Ik bak ook nog steeds heel onverantwoord zelfgemaakte friet in Ossewit
Maar dat neemt niet weg dat ik het niet wil proberen en Amerikanen zijn vaak dol op 'fatfree' (behalve mijn vader dan).
Maar goed, ik heb mijn lijstje al: emping, kroepoek, Koningsvogel's Badjak (nu nog een andere aparte sambal er ij), een zakje Rendag, Sajoer boontjes, en nog een paar van die mixjes. Dat spul met cocos wat je over gerechten strooit (hoe heet dat ook al weer??), en wat boemboe.
Ik krijg zelf trek!
Fianna
18-07-2011 om 17:47
Echt?
Nou dan wil ik het wel proberen.
En ach de keuken ruikt hier wel eens viezer dan naar verschroeide garnaal.
Silone
18-07-2011 om 18:41
Tja
Boemboe voor bami, nasi, semoor zou ik gewoon doen. Emping bak ik ook gewoon zelf hoor, in de olie dat dan wel. Magnetronkroepoek vind ik niet lekker.
Wij vinden sambal taotjo lekker, of sambal badjak extra heet.
Neem ook trassi mee, is vast niet zo makkelijk verkrijgbaar.
Roosje Katoen
18-07-2011 om 20:12
Sambal brandal
Vind ik lekker, vooral op brood met pindakaas en komkommer!
Fianna
19-07-2011 om 06:58
Sambal
Silone, trassie, ook een goeie ja. Sambal taotjo? Nooit van gehoord!
Tirza, bedankt, zo heet dat idd!
Roosje, ja, die sambal was ik vergeten, die had ik vroeger wel eens. Is lekker idd.
Fély
19-07-2011 om 12:19
Konigsvogel!
En geen ander merk komt er bij mij in. Niet alleen de sambal badjak, maar ook de boemboes zijn heerlijk.
Weet je heel zeker dat je dat mag invoeren? Ze zijn heel erg streng volgens mij.
Engeltje
19-07-2011 om 13:38
Sambal djeroek
zou ik nog meenemen. Ik ben zelf verzot op djeroek... Misschien ook nog wat snoepjes meenemen als je toch bij de toko bent? Kopiko, katjang bawang, ting ting djahe, allemaal dingen waar je mijn vader voor wakker kunt maken (en mij trouwens ook)! Leuk, zo'n pakketje samenstellen, krijg er zelf ook trek van!
Engeltje
Fianna
19-07-2011 om 20:55
Leuk
allemaal! nog een sambal die ik niet kende (djeroek) en leuk idee die snoepjes! Ik vermoed dat we een Indische avond gaan hebben daar
Fely, ik heb intussen wat Koningsvogel spul in huis. Ga morgen verder shoppen. Ik weet vrijwel zeker dat ik dat spul mag meenemen. Waar ze moeilijk over doen zijn vlees en melkprodukten en verse groente en fruit ed.
Ik heb ook bedacht dat ik wat Surinaams spul meeneem (ben ik zelf gek op) wat massala, surinaamse sambal. Leuk, mijn vader is net als ik dol op koken.
Silone
20-07-2011 om 07:58
een pak groene pandan sponscake (of hoe heet dat spul). Zo uit mijn hoofd hoef je dan alleen nog 7 eieren en een half blikje kokosmelk toe te voegen.
Engeltje
20-07-2011 om 12:44
Silone, bedoel je roti kukus?
En bestaat dat in een kant-en-klaar pak? Oh, dat wil ik ooook! En naar aanleiding van dit draadje heb ik de kinderen beloofd dat we vrijdag (als ik vrij ben) weer eens klepon zullen maken. Dat is zo leuk om te doen! De balletjes kook je in water met pandan, en ze komen boven drijven als ze gaar zijn. Vinden de kinderen geweldig om te doen. En man, vader en ik eten ze dan wel op .
Engeltje
Silone
20-07-2011 om 13:04
Engeltje
Nee, ik bedoel deze:
http://www.onlinetoko.eu/a-18586165/rijst-meel-granen-bonen/pandan-cake-pandan-chiffon
Klepon is idd leuk om te maken. Ik vond het de laatste keer wel lastig om de goulah djawa goed vloeibaar te krijgen, maar misschien waren de stukjes een beetje te groot. Je doet me er verder niet zo'n plezier mee, mij veel te zoet.
Silone
20-07-2011 om 13:10
Goh
Wat een leuke site eigenlijk
Kan Fianna misschien ook nog inspriratie opdoen.
dirksmama
20-07-2011 om 16:19
Doerian
je hoeft geen doerian mee te nemen hoor. Schoonouders zijn netbterug uit vs en Canada en hebben daar naarveigen zeggen 'heek vaak' doerian gekocht, veelmgoedkopervdan in Nederland.
Leuke recepten vindje ook op indorecipes.
Silone
20-07-2011 om 16:47
Durian
Haha! Je gaat toch ook niet met zo'n enorme stekelvrucht het vliegtuig in? Kun je er net zo goed meteen een bordje :BOM! opzetten
Belle Époque
20-07-2011 om 18:24
Doerian
Volgens mij mag je ze niet eens meenemen omdat ze zo ontieglijk stinken...?
Ik heb ook gehoord dat ze niet toegestaan zijn in hotel van landen waar ze overal te krijgen zijn.
Ik heb er wel eens eentje op een Pasar Malam gegeten en het is even stoer zijn, maar de moeite waard!
Fély
20-07-2011 om 19:56
Pandan cake
Je moet wel de speciale cakevorm hebben, die is hoog met een gat in het midden. Een tulbandvorm gaat niet. Ik heb 2 keer een poging gedaan en de oven zag eruit na een ontploffing van the cake from hell: alles gifgroen. Roti cucus kun je makkelijk zelf maken in de rijsstomer. Ik lees hier nergens iets over cendol: klappermelk met groene snotjes en geschaafd ijs. Mjammie.
Fianna
20-07-2011 om 20:35
Silone
' Haha! Je gaat toch ook niet met zo\'n enorme stekelvrucht het vliegtuig in? Kun je er net zo goed meteen een bordje :BOM! opzetten '
Lol, nou idd, was het niet van plan haha.
Leuke site idd!
En Fely, ik geloof dat ik die klappermelk met groene snotjes oversla
dirksmama
21-07-2011 om 06:09
Niet overslaan!
Veel te lekker!
In VS kun je blikjes grass jelly kopen bij Chinese winkels.
Met klappermelk en palm sugar kun je dan ook een heel acceptabele tjendol of cendol fabriceren.
Silone
21-07-2011 om 07:37
Cendol
Twee weken geleden nog gehad. Geldt het zelfde voor, te zoet voor mij.
Ik heb ooit een recept gezien om de groene snot zelf te maken. Iets met tapiocadeeg door een zeef gieten in een bak met ijskoud water?