Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Konijn enten!?

Wij hebben sinds enkele weken een konijn van de Fokboerderij.
De Fokker heeft niets gezegd over inenten, maar nu heb ik hier weleens zien langskomen dat het wel gebeurde.
Mijn vraag is nu: waar is het verstandig voor om het konijn voor/tegen in te enten, waar laat ik dat doen (vermoed dierenarts gewoon) en wat kost dat ongeveer?
Bij mijn man hebben ze tientallen jaren konijnen (stuk of 10 in een hele grote ren) gehad, zonder ook ooit maar bij een dierenarts te zijn geweest. Die vinden het dus overbodig. Hoor echter ook graag andere meningen.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ilsepilse

ilsepilse

24-07-2009 om 22:41

Tegen

micomatose of zoiets??
een echte konijnziekte
kan er niet opkomen nu...
ilse

Kaaskopje

Kaaskopje

25-07-2009 om 00:18

Alleen bij dreigende besmetting

Als je hoort of leest dat er een waarschuwing uitgaat voor besmettelijke ziektes zou ik de dierenarts bellen voor advies.

ilsepilse

ilsepilse

25-07-2009 om 20:26

Even opgezocht ...

Mixomathose is een gevaarlijke ziekte voor konijnen , als u uw konijn buiten houdt , is het dus ook van belang dat u uw konijn elk jaar laat enten. Mixomathose vreet het konijn van binnnen helemaal op en is vaak dodelijk.
Vaak als u er eemaal achter bent dat uw konijn ziek is , is het al niet meer te redden.
Het konijn sterft vaak een snelle en pijnlijke dood.

Mamarijke

Mamarijke

27-07-2009 om 10:23 Topicstarter

Bedankt

Zal ook eens googlen op die ziekte en dan kijken wat we er mee moeten doen.

Myxomatose inderdaad

Mijn eerste jeugdtrauma is dat ons konijn op driejarige leeftijd (ik was zelf 6) myxomatose kreeg en vrijwel meteen het loodje legde. De dierenarts had ons toen wijsgemaakt dat alleen andere konijnen dat over kunnen brengen en dat inenten niet nodig was. Onzin, vliegen brengen het ook over en het is echt een ontzettend nare ziekte. Inenten dus!

Dees 68

Dees 68

27-07-2009 om 16:53

Inenten...

doen wij ook: voor Myxomatose en voor VHS (ofzo iets). Het is wel prijzig hoor: myxomatose moet eigenlijk twee maal per jaar en als je zowel myxomathose als VHS laat doen is dat bijna 30 euro per konijn of zo. Wij hebben er in ieder geval 3 en als we alles doen kost dat bijna 90 euro. Even ter vergelijking: 2 katten laten inenten kost 50 euro per jaar.

Op www.konijnen.nl vindt je een heleboel achtergrond informatie en ook namen en telefoonnummers van dierenartsten met konijnenkennis (schijnt namelijk nogal een specialisme te zijn).

Onze dierenarts kijkt de konijnen voor dat geld trouwens ook nog even helemaal na en knipt indien nodig ook de nagels.

Ik ben hartstikke blij met onze konijnen, maar als ik van te voren had geweten hoe kwetsbaar die diertjes zijn en wat er allemaal bij komt kijken was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen.

Het echt dure kostgangers en ze vallen ook nog zo om. Mijn zoon heeft al zijn 3e konijn. Konijn 1 en 2 vielen zomaar binnen paar weken om. Schijnt vaker voor te komen omdat het nogal stressgevoelige beesten zijn. Hier dus ook een flink konijnentrauma, vandaar dus toch maar inenten.

Dees 68

Dees 68

27-07-2009 om 16:55

En bovendien...

Dachten wij twee vrouwtjes te hebben, maar bleek na een half jaar dat een vrouwtje toch een mannetje was....

En hadden we dus opeens ipv 2 konijnen, 4 konijnen. Waarvan er dus ook alweer eentje het loodje heeft gelegd...

Dees 68

Dees 68

28-07-2009 om 14:24

Pandia

Wat een verschil zeg! Ik ben eigenlijk helemaal niet zo weg van onze dierenarts, maar hij is blijkbaar wel lekker goedkoop!

Klaartje

Klaartje

28-07-2009 om 17:26

Konijn enten

Dochter heeft haar konijn (die normaal altijd binnen zit) mee naar hier genomen omdat ze een paar dagen naar huis kwam. Wij hebben haar konijn vanmiddag even meegenomen naar onze veearts en die zei dat ook binnenkonijnen geënt moeten worden, want ziektes kunnen worden overgebracht door muggen e.d., de kans is natuurlijk wel kleiner bij binnenkonijnen.
Wij betaalden 18 euro voor de entingen, helemaal nakijken en ook de nageltjes werden een beetje bijgeknipt. Dat is toch echt wat anders dan de 30 euro die ik hier voorbij zie komen.

Klaartje

Klaartje

28-07-2009 om 20:03

Veearts/dierenarts

Omdat wij vroeger een boerderij hadden met koeien, spreken wij uit gewoonte nog altijd van een veearts. Wij waren gewoon bij de dierenarts, alhoewel er ook iemand als veearts werkt. De kleine huisdieren worden o.a. door deze dierenarts gedaan. Het is geen overdreven grote praktijk. Volgens mij 2 dierenartsen voor de huisdieren en 1 veearts voor het vee. Ze hebben wel een erg drukke praktijk, je moet vaak lang wachten voor je aan de beurt bent. In het voorjaar hebben ze hier ook altijd een konijnenspreekuur vertelde ze vanmiddag, dan betaal je een speciaal tarief. Nu komen wij daar ook altijd met onze katten en als je er meerdere hebt, geven ze ook altijd wat korting. Misschien heeft ze dat bij het konijn ook gedaan. Ze heeft niet gezegd dat ze minder rekende, anders zeggen ze dat er altijd bij. Het bedrag zou dan overeen komen met het bedrag dat jij noem op het spreekuur.
Groetjes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.