Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Koffiemachine/cappuccino

ik heb sinds een aantal jaar dat koffie naar metaal smaakt.

Zelf zetten op een pitje in een potje, gewoon filter koffiezetapparaat,  veel soorten senseo, cups ( duur) en een koffiemachine met melkopschuimer, waarbij enkel de opschuimmelk van Friesche vlag echt schuim gaf, maar vrij smaakloos was.

Die metaalsmaak ervaar ik niet bij de cappuccino's die je in een restaurant/op terras koopt.
Dat zal deels aan de koffie en gebruikte melk liggen.
Ik heb de silvercrest gehad en tig soorten melk en filterkoffie, maar nérgens is het resultaat zoals dat cappuccinootje van het terras.

Weet er iemand hoe en waarmee ik dat resultaat krijg? Alvast bedankt.


Misschien ligt het aan het water? Afhankelijk van waar je woont kan het kraanwater een bepaalde smaak hebben. Heb je al die varianten die je noemt al eens geprobeerd met bronwater?

Ik gebruik al jaren deze opschuimer : 
https://www.coolblue.nl/product/572560/inventum-mk350-melkopschuimer.html
Ooit heel uitgebreid uitgezocht welke de beste was en betaalbaar. Ze zijn ook goedkoper te vinden.

Ondertussen heb ik er nog één voor de caravan van de Action. Lijkt sprekend op de Inventum maar er staat Tomado op. Doet het even goed. Maar die zie ik niet meer staan bij de Action. 

Ik gebruik altijd volle melk. 
Die van Friese Vlag heb ik geprobeerd, vond ik niet lekker. Houdbare volle melk gaat wel, is soms handig om in huis te hebben, maar minder lekker. 

De volle melk wordt mooi stevig en smaakt goed. Qua smaak maakt het tot nu toe niet uit welke volle melk ik neem, zolang het maar niet de houdbare  is. 
Maar ik merk dat het schuim slechter wordt, naar mate het pak langer aangebroken is. 
Dit gaat wel goed met volle biologische melk van Jumbo en Lidl. Andere merken heb ik niet geprobeerd. 

Fer13

Fer13

31-05-2024 om 21:16 Topicstarter

AnnaPollewop schreef op 31-05-2024 om 05:03:

Misschien ligt het aan het water? Afhankelijk van waar je woont kan het kraanwater een bepaalde smaak hebben. Heb je al die varianten die je noemt al eens geprobeerd met bronwater?

Dat zou kunnen, maar ik heb het sinds 2018 dat koffie naar metaal smaakt en woonde er al veel langer.

Fer13

Fer13

31-05-2024 om 21:18 Topicstarter

Sas-OO schreef op 31-05-2024 om 14:00:

Ik gebruik al jaren deze opschuimer :
https://www.coolblue.nl/product/572560/inventum-mk350-melkopschuimer.html
Ooit heel uitgebreid uitgezocht welke de beste was en betaalbaar. Ze zijn ook goedkoper te vinden.

Ondertussen heb ik er nog één voor de caravan van de Action. Lijkt sprekend op de Inventum maar er staat Tomado op. Doet het even goed. Maar die zie ik niet meer staan bij de Action.

Ik gebruik altijd volle melk.
Die van Friese Vlag heb ik geprobeerd, vond ik niet lekker. Houdbare volle melk gaat wel, is soms handig om in huis te hebben, maar minder lekker.

De volle melk wordt mooi stevig en smaakt goed. Qua smaak maakt het tot nu toe niet uit welke volle melk ik neem, zolang het maar niet de houdbare is.
Maar ik merk dat het schuim slechter wordt, naar mate het pak langer aangebroken is.
Dit gaat wel goed met volle biologische melk van Jumbo en Lidl. Andere merken heb ik niet geprobeerd.

Volle melk ook geprobeerd, ook met losse melk opschuimer.

Ik wil graag een koffiemachine met de juiste koffie en melk. De Silvercrest maakte geen geweldig schuim; eerder te stijf of te weinig. Ben vooral op zoek naar de goede combinatie van die drie. 

Ja je weet dus eigenlijk niet precies waar het nu aan ligt, wat is er sinds jaren veranderd zodat de koffie ineens naar metaal smaakt. Smaken er meerdere dingen ineens anders of alleen de koffie? Maak je je machine goed genoeg schoon? 
Misschien ligt het wel aan het water, je kan het een keer met een fles mineraal water uittesten? Tevens zou ik ook eens bij vrienden en kennissen uit jouw buurt de koffie uit te proberen en kijken of je dan verschil proeft. En zo ja, dan kan je misschien hun koffie eens in jouw machine uitproberen?
Qua melk vind ik tegenwoordig de barista havermelk van de Lidl erg lekker. Maar ik denk eigenlijk niet dat het door de melk komt dat je koffie ineens metaal achtig smaakt.

P.s. ik heb zelf een bonenmachine en de bonen van de lidl (de grijze variant extra sterk)

laat je adviseren bij een goede winkel, bv een kookwinkel of een gespecialiseerd in koffiemachines. Er zijn ook winkels die goede tweedehands Jura koffiemachines verkopen, bv https://www.marianskookwereld.nl/ 

Fer13

Fer13

01-06-2024 om 09:20 Topicstarter

1968 schreef op 31-05-2024 om 21:30:

Ja je weet dus eigenlijk niet precies waar het nu aan ligt, wat is er sinds jaren veranderd zodat de koffie ineens naar metaal smaakt. Smaken er meerdere dingen ineens anders of alleen de koffie? Maak je je machine goed genoeg schoon?
Misschien ligt het wel aan het water, je kan het een keer met een fles mineraal water uittesten? Tevens zou ik ook eens bij vrienden en kennissen uit jouw buurt de koffie uit te proberen en kijken of je dan verschil proeft. En zo ja, dan kan je misschien hun koffie eens in jouw machine uitproberen?
Qua melk vind ik tegenwoordig de barista havermelk van de Lidl erg lekker. Maar ik denk eigenlijk niet dat het door de melk komt dat je koffie ineens metaal achtig smaakt.

P.s. ik heb zelf een bonenmachine en de bonen van de lidl (de grijze variant extra sterk)

Het is begonnen nadat ik een medicijn voor mijn diabetes begon te nemen 2 jaar lang. Daarna is het niet meer hersteld.

Ik ben eigenlijk op zoek naar de gebruikte koffie en melk(poeder) in een restaurant, omdat die combinatie naast, voor mij, lekker, blijkbaar dat effect niet heeft.

Fer13

Fer13

01-06-2024 om 09:22 Topicstarter

Fourtyfour schreef op 31-05-2024 om 21:32:

laat je adviseren bij een goede winkel, bv een kookwinkel of een gespecialiseerd in koffiemachines. Er zijn ook winkels die goede tweedehands Jura koffiemachines verkopen, bv https://www.marianskookwereld.nl/

Ik ga dat zeker doen, ik hoop ook dat iemand hier weet welke combinatie de cappuccino's in een restaurant hebben. 

Er was hier zo'n wereld-koffiewinkel, maar die is er helaas niet meer.

Elk restaurant heeft weer een ander merk koffie, dus dat zou je na kunnen vragen bij het betreffende restaurant. De melk die vaak wordt gebruikt voor het opschuimen is die van Friesche Vlag. En voor cappuccino wordt een espresso gebruikt en niet gewone koffie, dat kan misschien ook nog uitmaken in de smaak.

Maar niet elk restaurant heeft dezelfde koffie, natuurlijk. Maar als de koffie daar goed smaakt kun je beste daar vragen wat ze gebruiken. 
Ik zou eerst proberen eens bronwater te gebruiken, dat is het makkelijkste en goedkoopste. En als je bij anderen thuis bent, hoe smaakt de koffie daar?

Fer13

Fer13

01-06-2024 om 15:45 Topicstarter

Annamien schreef op 01-06-2024 om 12:53:

Elk restaurant heeft weer een ander merk koffie, dus dat zou je na kunnen vragen bij het betreffende restaurant. De melk die vaak wordt gebruikt voor het opschuimen is die van Friesche Vlag. En voor cappuccino wordt een espresso gebruikt en niet gewone koffie, dat kan misschien ook nog uitmaken in de smaak.

Ik weet het, maar tot nu toe nog niet gevonden en de werknemers wisten het ook niet😁

Fer13

Fer13

01-06-2024 om 15:52 Topicstarter

Tijgeroog schreef op 01-06-2024 om 12:56:

Maar niet elk restaurant heeft dezelfde koffie, natuurlijk. Maar als de koffie daar goed smaakt kun je beste daar vragen wat ze gebruiken.
Ik zou eerst proberen eens bronwater te gebruiken, dat is het makkelijkste en goedkoopste. En als je bij anderen thuis bent, hoe smaakt de koffie daar?

Dat zal ik straks even doen inderdaad.

Bij anderen dezelfde ijzersmaak, maar de restaurants,  evenals de enkeling waar ik een keer koffie drink, wonen in dezelfde wijk. De cappuccino cups van dolce gusto of huismerk Hoogvliet vind ik prima te doen, maar te duur voor een paar keer per dag met 2 personen. ( duidelijk geen theeleuten). Ik ben gestopt met roken jaren terug en toen werd een kopje koffie een soort plaatsvervangende traktatie. Zou het een restaurant"waardig" kopje cappuccino zijn dat ik zelf kan maken, dan zou dat mooi zijn.

Mijn automatische bonenmachine maakt restaurantwaardige koffie en koffievarianten of zelfs beter dan dat. Maar je zal toch eerst moeten weten waar de metaalachtige smaak vandaan komt. Die ervaar ik thuis niet en ook niet buiten de deur. Welke boon of melk ik ook gereserveerd krijg. 
Is er geen probleem door een tandartsbehandeling? Vulling die bijvoorbeeld een smaakverandering geeft? Als ik een bezoek aan de mondhygieniste heb gehad smaakt alles ook "anders". Niet door aanslag op je tong? Lepeltjes die een smaak afgeven? 

En wat raar dat medewerkers in een restaurant niet weten welk merk koffie en melk ze gebruiken. 

misschien kan je eens een e-mail sturen naar je favoriete koffietent als de medewerkers je het niet kunnen vertellen. De eigenaar kan dat dan een keer in alle rust lezen en als je een beetje uitlegt waarom je het graag wilt weten dan lijkt het me stug dat hij/zij dat niet even vertellen wil, je gaat nl. toch geen koffie vanuit je woonkamer serveren
Je hebt ook van die koffiewinkels van Simon Levelt, bij de grotere kan je ook koffie drinken (de koffie die zij verkopen) zo kan je misschien ook op een goede variant voor jezelf uitkomen.

Fer13

Fer13

03-06-2024 om 17:26 Topicstarter

wil40 schreef op 03-06-2024 om 15:41:

Mijn automatische bonenmachine maakt restaurantwaardige koffie en koffievarianten of zelfs beter dan dat. Maar je zal toch eerst moeten weten waar de metaalachtige smaak vandaan komt. Die ervaar ik thuis niet en ook niet buiten de deur. Welke boon of melk ik ook gereserveerd krijg.
Is er geen probleem door een tandartsbehandeling? Vulling die bijvoorbeeld een smaakverandering geeft? Als ik een bezoek aan de mondhygieniste heb gehad smaakt alles ook "anders". Niet door aanslag op je tong? Lepeltjes die een smaak afgeven?

En wat raar dat medewerkers in een restaurant niet weten welk merk koffie en melk ze gebruiken.

Dat kwam tijdens na een medicijn dat ik 2 jaar heb gebruikt. 

De medewerkers zijn <18, de eigenaresse is er niet als ik er ben.

Het is natuurlijk ook persoonsafhankelijk, dat besef ik. Waar de ene dat merk lekker vindt, vindt de ander het vreselijk. Ik denk dat ik wat kieskeurig ben omdat ik al zoveel heb geprobeerd en enkel cappucino ( of restaurantkoffie in Italië ) dat effect van metaal niet heeft.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.