Herfstvakantie tip: deze avontuurlijke gezinscamping midden in de natuur is magisch
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Bellefleur

Bellefleur

19-05-2010 om 09:18

Kikkervisjes

Ons gezin heeft uitbreiding gehad. Sinds gisteren zijn we de verzorgers van 13 kikkervisjes. Hoe zorg ik er voor dat we straks de trotse ouders zijn van 13 kikkers? Hoe krijg ik ze groot?
Ze zijn aangeleverd in een jampotje met leidingwater, en zitten nu in een plastic aquariumpje gevuld met deels regen- en slootwater. Wat eten die beesten, hoe vaak hebben ze schoon water nodig, en mogen ze binnen blijven, om moeten ze naar buiten? Moet de bak in de zon, of juist in de schaduw? En wanneer moet ik er stenen enz. in leggen zodat ze boven water kunnen komen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Mamvantwee

Mamvantwee

19-05-2010 om 09:27

Even gegoogled

Ik kwam deze site tegen: http://www.waterwereld.nu/kikkervisjes.php

Ook een tip: doe gaas over de bak, anders heb je straks een heleboel kleine kikkertjes rondspringen...

groet, Mamvantwee

amk

amk

19-05-2010 om 09:49

En dan wel

heel fijn mazig gaas, want die kikkertjes zijn mega klein.

Vera*

Vera*

19-05-2010 om 10:14

Ze zijn zo leuk

Wij hadden ze in van die plastic bakken met gaatjesdeksel (kan ook een muisje oid in of een goudvis). Bij ons gewoon leidingwater en een zuurstofplantje (dierenwinkel). Op het moment dat de kikkervisjes pootjes hebben/krijgen zorg je voor takken en iets als een bloempotje waar ze op kunnen zitte/liggen als de longetjes zich ontwikkelen. Ze krijgen gewoon vissenvoer te eten en later als ze al pootjes hebben krijgen ze ook vliegjes (bakjes larven te koop bij een gespecialiseerde dierenwinkel). Een tricky moment is als de kikkervisjes kikkertjes geworden zijn. Dan vergeten ze adem te halen boven water en heb je veel sterfgevallen.
Je moet er zo wie zo rekening mee houden dat er maar een klein deel kikkervisjes ook daadwerkelijk uitgroeit te kikker. Maar het is zo leuk om de ontwikkeling mee te maken.
We hebben de afgelopen jaren klonten kikkerdril gehad uit de vijver van de schoonmoeder van mijn zus. Dit jaar wilden we niet omdat we vonden dat we ze niet wéér naar mijn zus konden brengen voor de vakantieopvang. Zijn we uiteindelijk helemaal niet geweest door ziekte van zoon.

Puck

Puck

19-05-2010 om 11:03

Hoe ik het doe

Wij hebben altijd kikkervisjes binnen uit de eigen vijver. Ze zitten in een bak met gewoon leidingwater en dat gaat prima. Ze eten fijngestampt vissenvoer en plakjes komkommer (schil eraf, die is zeker in het begin te hard).
Op het moment dat ze bijna voorpootjes krijgen is het behoorlijk tricky, dan gaan er altijd veel dood. Je moet dan in ieder geval zorgen dat ze op een makkelijke manier ook uit het water kunnen klimmen. Mijn ervaring is verder dat je ze in de natuur moet terugzetten voordat de staart helemaal weg is, anders overleven ze het ook niet.
Veel plezier met je kikkers-in-spe.

mirreke

mirreke

19-05-2010 om 11:46

En, heel belangrijk, geen grote temperatuurswisselingen!

Het water moet dezelfde temperatuur hebben als waar ze aan gewend zijn. Dus als ze in een vijver zitten met door de zon gewarmd water, gaan ze geheid dood als je koud water uit de kraan neemt. En andersom ook, als je ze terugzet in een vijver met koud water, uit een bak in huis waar het water warmer is, gaan ze ook dood, dus dan moet je ze langzaam aan het water in de vijver/sloot laten wennen.
Ik neem altijd water uit de vijver/sloot zelf, en sluit me helemaal aan bij wat Lidwientje zegt. Het is hartstikke interessant en leerzaam. Zorg zeker voor een plekje waar de kleine kikkertjes uit het water kunnen klimmen, een grote steen of een stuk hout. Alleen een drijvend stuk komkommer is niet genoeg. En je kunt er ook drijvende waterplantjes in doen, daar knabbelen ze ook aan, en ook aan de algjes die erop groeien.
Speciaal voor dit doel heb ik zo'n doorzichtige bak bij de dierenwinkel gekocht met een gekleurd deksel met gaatjes erin en een luikje/klepje erin.

Vera*

Vera*

19-05-2010 om 15:57

Oja, komkommer

Dat ziet er ook zo grappig uit, kikkervisjes die uitrusten (?) op een schijfje komkommer.

Massi Nissa

Massi Nissa

19-05-2010 om 18:18

Slootwater

Wij hadden hier op school vorig jaar een enorm aquarium met slootwater. Gewoon, uit het vaartje hierachter met emmertjes binnengebracht. Het was ongelooflijk leuk. Ik kon niet geloven wat er in zo'n sloot allemaal rondzwemt en krioelt. Groot succes ook bij de leerlingen. Mmmmm, ik doe denk ik ook maar eens zo'n vissenkom met slootwater hier, hartstikke leuk voor dochter.
Groetjes
Massi

Bellefleur

Bellefleur

20-05-2010 om 09:06

Nee, lidwientje,

geen toostje. Heeft dezelfde effecten als beschuit.
Hoe durf je trouwens mijn 13 bloedje van kindertjes, eh kikkertjes te associeren met voedsel?
Ik heb van een aardige dierenwinkelmeneer drie algentabletten gekregen. Die moeten we verpulveren en gedoseerd in het water strooien. Enne, ze leven alle 13 nog! Vandaag gaan we een waterplantje uit een sloot roven, zodat ze beschutting hebben en wat algen van de blaadjes kunnen slobberen. Nee, we hebben ze nog geen namen gegeven. Maar ik nodig jullie tzt gaarne uit voor het doopfeest.

Bellefleur

Bellefleur

22-05-2010 om 12:19

Lidwientje,

Sommige mensen vinden een maandverbanddraadje te ver gaan. Ik vind dit te ver gaan. Ik zit met tranen in mijn ogen naar mijn aquarium te turen. Hoe kun je iets eten met een naam? Wie had je op je bord willen hebben? Swiebeltje? Of Zwartstaartje? Of Tomatous? En daar komt nog bij, ik gruwel, of nog beter walg van kikkerbilletjes op mijn bord!
Voor de échte belangstellenden, ze leven allemaal nog. En we storen ons niet aan wat anderen van ons gezinnetje vinden.

Puck

Puck

22-05-2010 om 20:56

Bellefleur

Heb je er al over gedacht om er eentje Flappie te noemen. Errug eetbaar....

crisp

crisp

22-05-2010 om 23:43

Dopen met zwitserse chocola, natuurlijk

Recept:


http://www.youtube.com/watch?v=Dy6uLfermPU

annemoontje

annemoontje

29-05-2010 om 08:44

Kikkervisjes zijn een beschermde diersoort..

Kikkervisjes zijn heel lief, het is heel leuk om ze te zien veranderen in echte kikkers... MAAR.....wees ervan bewust dat ze een beschermde diersoort zijn (heel veel moeders en leerkrachten hebben hier geen idee van...)

Je mag ze niet houden, het zijn beschermde dieren die je enkel en alleen in vrijheid mag bekijken.
Kikkerdril mag je meenemen maar kikkervisjes mag je niet vangen. Kikkers zijn een beschermde diersoort maar niet iedereen weet dat dus een vergissing is snel gemaakt en dat is gewoon menselijk.

De wet van 31/10/80
Door de versnelde vernietiging van de natuurlijke biotopen, door dom bijgeloof en andere vormen van menselijk onbegrip moesten onze kikkers door een wet worden beschermd. Deze wet van 31/10/80 bepaalt dat je geen kikkerdril mag scheppen, noch mag vernietigen en dat je geen kikkers mag vangen of in gevangenschap houden, laat staan doden.

Kikkerdril Een rechtvaardiging...
Kikkers planten zich massaal voort in het voorjaar als ze uit hun winterslaap ontwaakt zijn. De voorjaarstrek naar het water om zich voort te planten wordt eveneens beschermd.
Wie deze dieren kan zien evolueren van dikkopjes tot kikkers, is een heleboel kennis rijker. Er is immers zoveel te leren over deze - door velen als 'vies' gemerkte - dieren. Je kunt zoveel interessante waarnemingen doen. En het is nog plezierig ook! Wat de pret tempert, is het feit dat je moet zondigen tegen de beschermingswet... Maar als je bereid bent de diertjes - na hun gedaanteverwisseling - weer vrij te laten, is je geweten gesust. Maar dan moet je je ook aan dat voornemen houden.

annemoontje

annemoontje

29-05-2010 om 08:55

Hier nog wat meer info voor kikkervis mama's

De laatste etappe
Terwijl het dikkopje in het water dartelt, ondergaat zijn lichaam ingrijpende veranderingen. Eerst ontstaan er longen en de inwendige kieuwen verdwijnen. Het hart ontwikkelt zich door scheiding van de boezems tot een echt kikkerhart. Ook de pootjes worden gevormd en zowel de voor- als de achterpoten ontwikkelen gelijktijdig. Toch zullen de achterpoten het eerst zichtbaar zijn, omdat de voorpootjes onder het operculum verscholen zitten.
De staart verdwijnt naarmate de ledematen zich ontwikkelen. Hij wordt geresorbeerd. Men deed ooit de proef en sneed in deze fase de staart af. Het gevolg was dat de poten niet verder ontwikkelden. De gedaantewisseling stagneerde.
Intussen hebben de longen zo langzamerhand de functie van de verdwijnende kieuwen overgenomen.
Zo blijven de dikkopjes niet meer voortdurend onder water, maar moeten regelmatig aan de oppervlakte lucht opnemen. De hoornkaken worden nutteloos en afgestoten en de mondopening wordt geleidelijk groter tot een echte kikkerbek (gericht op grotere prooi).

'Bombina variegata'
Bombina variegata, geelbuikvuurpad

Herschikking van de woning dringt zich op
Natuurlijk heb je al - naargelang de behoefte en de grootte van het aquarium - regelmatig een deel van het water ververst. Nu moet je eraan denken, dat je de steeds veranderende diertjes tijdig een mogelijkheid biedt om aan land te gaan. Dus moeten ze hun aquariumruimte ruilen voor een terrariumruimte. De zandbodem die je daarin aanbrengt (met gereinigd zand, zoals het hoort), moet aan één kant oplopen, zodat de kikkertjes gemakkelijk uit het water kunnen komen. Verder kun je in het waterdeel uitstekende stukken kienhout of stenen aanbrengen. Daar moeten ze gemakkelijk kunnen opklimmen om boven water te komen.

De uiteindelijke metamorfose
De achterpootjes verschijnen het eerst, de voorpoten kort voor de metamorfose (gedaanteverwisseling). De voorpotenontwikkeling is speciaal, want dat gebeurt in de kieuwzakjes. Het weefsel ervan wordt doorbroken, waarna de pootjes pas zichtbaar worden. De staart vermindert ook gelijktijdig met de kieuwen.
In de metamorfoseperiode wordt geen voedsel opgenomen en bij het verlaten van het water is deze periode afgesloten. De dieren nemen nu geen plantaardig voedsel meer.
Ten slotte zien we een miniatuurkikkertje van circa 15 mm groot. Enkel een kort staartstompje herinnert aan het visstadium, maar verdwijnt weldra. De lengte van de ontwikkelingsperiode is afhankelijk van het voedselaanbod, de temperatuur, erfelijkheid en bepaalde milieufactoren. Gemiddeld mag je op 4 tot 5 maanden rekenen.

'Rana vidibunda
Rana vidibunda, grote groene kikker
Nu wordt het moeilijk
Na de metamorfose is het niet meer zo gemakkelijk om de dieren te houden. Terugbrengen naar de plaats waar u de kikkerdril hebt geschept, lijkt de meest voor de hand liggende oplossing. De dieren gaan immers dierlijk voedsel prefereren: larven van vliegen, kevers, mieren... En het voedsel wordt enkel waargenomen en gegeten als het beweegt. Daarmee sluit u de waarnemingsperiode af... Maar het kan ook zijn, dat u intussen zo aan ze gehecht bent, dat u besluit ze te houden.

meer kan je lezen op: http://www.nbat.nl/aquarium4/dikkopjes.html

succes!

mirreke

mirreke

30-05-2010 om 10:01

Dril voor educatieve doeleinden

Volgens mij is het zo dat je kikkerdril wel mag scheppen voor educatieve doeleinden. Maar zodra de achterpootjes verschijnen moet je ze weer gaan terugzetten, op de plek waar je het dril vond. Want kikkers zijn weer wel beschermd.

Ieder jaar

Wij hebben ieder jaar kikkerdril in onze vijver. Aangezien er karpers in wonen halen wij het dril er uit, want onze vissen zijn er echt dol op! Wij pakken ieder jaar een plastic bak gevuld met water uit de vijver en daar leggen we het in. Zodra het echte dikkopjes zijn leggen wij er een stel takken in en op ter bescherming en om ze er uit te kunnen laten klimmen. Het gaat eigenlijk al 4 jaar goed. Zo houden we ze in hun eigen omgeving en ons dochtertje kan meteen goed zien hoe kikkerdril een kikker wordt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.