Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Anneke

Anneke

28-08-2009 om 16:21

Ik ga weer studeren! maar...

Eindelijk heb ik dan de knoop doorgehakt. heel veel getwijfeld, maar ik ga een talenstudie in deeltijd doen aan de universiteit. Ik had behoefte aan een nieuwe uitdaging. Ik werk onregelmatig als reisleidster en heb ook nog een eigen bedrijfje en kan de zelf indelen. Dus dit jaar maar even wat minder reizen.

Waarom ik zo getwijfeld heb? Ik weet niet of ik het wel kan combineren met het gezin. Mijn man doet niet veel in de huishouding, hij werkt 4 dagen. Omdat ik het meeste thuis was deed ik het merendeel. Kinderen ophalen van school, boodschappen, eten koken, wassen etc etc. De studie is helaas niet om de hoek, ik heb veel reistijd met de trein. Ik ben twee hele dagen weg en één dag, dan kan ik om 3 uur weer bij school staan. Heb één middag naschoolse opvang geregeld. Oudste zit op middelbare school en komt zelf naar huis.
Ik heb, zonder de studie al, tijd tekort! Vandaar het enorme getwijfel.
Mijn vraag: wie heeft ervaring en hoe kun je dat thuis allemaal regelen? Moeten we om de tafel en duidelijke afspraken maken? Het betekent dat mijn man zich dus nu meer moet inzetten in huis en zorgen dat kids op tijd bij sportclub en zo zijn. Zal hij niet leuk vinden.
Praktische dingen bijv. eens per week alle boodschappen doen, hoe doe je het met poetsen. Wanneer kun je tijd inplannen om te studeren, buiten de colleges om.
Alle tips welkom!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ijsvogeltje

ijsvogeltje

28-08-2009 om 16:37

Je zegt het zelf al...

.. je man zal meer moeten gaan doen.
Hoe doe je het trouwens nu als je een reis begeleidt? Dan zal hij zich toch ook moeten ontfermen over kids en huishouding?

Lou

Lou

28-08-2009 om 17:06

Tja

Je hebt lang getwijfeld omdat je niet weet of je het kunt combineren met je gezin. Nu heb je de knoop doorgehakt maar je zegt dat je ook zonder studie al tijd tekort komt. Tja. Duidelijke afspraken maken lijkt me dan in elk geval een eerste vereiste.

"Zal hij niet leuk vinden." Klinkt alsof man nog van niets weet? Dan zou ik hem ook maar eens inlichten

Verder een paar open deuren:
- neem een hulp
- laat je man boodschappen doen, inderdaad voor de hele week en evt op zaterdag met kinderen erbij, kun jij studeren
- studeren doe je verder 's avonds en in het weekend, misschien hier en daar een ochtend?
- wellicht meer naschoolse opvang regelen

groet,

Lou

Primavera

Primavera

28-08-2009 om 19:40

Prioriteitenlijstje bespreken

Hallo Anneke,

Sinds een jaar ben ik ook weer aan de studie. Mijn man was aanvankelijk ook niet enthousiast, maar hij had wel begrip wat het betekent voor mijn carrièremogelijkheden. Het enige waar hij zich zorgen over maakte is hoe een studie zou inpassen in ons gezinsleven en werk.
We hebben toen een prioriteitenlijstje gemaakt voor als er eens iets niet als gepland zou lopen. We zijn toen overeen gekomen dat financieel werk voorgaat, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat onze zaak slecht gaat lopen omdat ik weer aan de studie ben.
Verder volg ik zo min mogelijk colleges en doe zoveel mogelijk aan zelfstudie. Als er iets is met de kinderen, waardoor er een ouder thuis moet blijven dan doe ik dat, behalve op tentamen dagen. Die heeft hij ook in zijn agenda staan en op die dagen organiseert hij het van te voren zo met zijn werk dat hij achterwacht kan zijn en op ieder moment weg kan. In de voorafgaande dagen neemt hij ondanks fulltime werk ook het grootste gedeelte van zorg en huishouden op zich. Kinderen wegbrengen na clubjes, we eten wat simpeler, enz. zodat ik me op het tentamen kan concentreren.
Nadat we dit allemaal doorgesproken hebben is hij verandert in mijn grootste supporter, die me vaak juist aanspoort. Hij heeft 'onze' keuze dat ik weer ging studeren met vuur en vlam verdedig tegenover mijn schoonfamilie, die het maar idiote fratsen vonden.
Mijn ervaring van dit jaar is dat het me hartstikke goed bevalt ondanks dat het zwaar is. Ik slaap wat minder en zie nu bijna helemaal geen tv meer, maar het is absoluut de moeite waard.
Groetjes Primavera

Anneke

Anneke

29-08-2009 om 21:17

Ben ik weer.

Alvast bedankt voor de tips. Prima Vera, leuk dat je zo positief bent en dat je het goed kan combineren.
Als ik op reis ben, dan neemt mijn man meestal vrij na drie uur om de kinderen op te halen. Het is dan wel aanpoten voor hem, maar ik ben meestal een week of 10 dagen weg, dat is te overzien.
Hij weet van mijn plannen natuurlijk, maar was in eerste instantie niet echt enthousiast en zei dat het me wel vreselijk zal tegenvallen. ook niet echt opbeurende woorden.
Maar ik ga het wel doen! Anders weet ik ook niet of het lukt en krijg ik misschien later toch weer spijt dat ik het niet geprobeerd heb.
Zijn er nog meer die ook studeren en een gezin hebben en hoe heb je dit aangepakt?

Jaloers!

Heerlijk, weer studeren, hersens laten kraken. Ik wil ook!!
Op dit moment is het niet echt realistisch: alleenstaand, 3 basisschoolkinderen, en ik werk 36 uur per week. Toch droom ik stiekem over weer studeren (in mijn geval een master economie of bedrijfskunde). Ik vrees alleen dat de week daar echt te weinig uren voor heeft.... Wel al informatie gezocht - via de open universiteit kun je bv met minimale contacturen ook masteropleidingen doen. En misschien, als ik genoeg gespaard heb, eventueel een paar uur minder kan werken, en veel hulptroepen kan inschakelen (geen werkster te vinden hier....) heel misschien ga ik het dan over een half jaar toch proberen.
Ik ben enorm nieuwsgierig naar jullie ervaringen.

amk

amk

30-08-2009 om 14:41

Emel

is het mogelijk dat je werkgever wat meebetaald?
Doet die van mij namelijk wel, ook al zijn het geen cursusen die direct verband houden met het huidige werk.
Moet dus niet een knutselcursus zijn, maar een traject bij de OU is wel mogelijk.
Ik heb er dit jaar net mijn master gehaald.

Er is bij de OU ook een kortingsregeling voor lage inkomens, deze kan oplopen tot 80%, wellicht ook iets om naar te kijken.

Meer uren in een dag is mij ook nog niet gelukt maar studeren wel. Ik vond het echt een groot voordeel dat je zelf je tentamenmoment (meestal dan) bepaalt en dus ook hoelang je over de stof wilde doen. Het is in de afstudeerfase wel een eenzaam traject waar velen op stuk lopen. Maar de voldoening als je dat diploma krijgt is wel heel erg groot.

Amk

Op dit moment wil/kan werkgever helaas niet meebetalen Ik heb een tijdelijk contract (2e jaarcontract) en industrie waarin ik werk heeft het zeer zwaar te verduren in deze economische crisis. Maar ik blijf eens in de zoveel tijd informeren of ze misschien toch niet....
Kun je studiekosten eigenlijk aftrekken van de belasting? Dat zou ook flink schelen.

amk

amk

30-08-2009 om 21:01

Aftrekbaar, ja mits

je een bepaalde drempel haalt.
Er zijn nog wat eisen, maar die staan heel duidelijk in de info functie van het aangifte programma.

Afspraken maken.

Hoi Anneke,

Voor mij is het studeren juist pas geleden weer afgelopen. Ik heb eerst mijn HBO Bachelor MER gedaan en daarna mijn master of science (zeg maar de vroegere doctorandus) strategy and organisation. De eerste bij de Haagse Hogeschool, de tweede bij de Open Universiteit.

Ik heb een man en vier kinderen; toen ik begon was mijn jongste net één jaar en de oudste negen en aan het einde was de jongste acht en de oudste zestien.
Daarnaast werkte ik ten tijde van de HBO-opleiding 4 dagen en bij de universitaire studie 5 dagen in de week.

Wat ik direct vanaf het begin heb gedaan zijn een aantal dingen:

1. aangegeven waarom ik de opleidingen ging doen (o.a. voor de toekomst en onze mogelijkheden als gezin als ik meer kon gaan verdienen doordat ik deze diploma's ging halen; maar ook omdat ik deze studie(s) al zo heel, heel lang wilde gaan doen)

2. duidelijke afspraken gemaakt met mijn man én met de kinderen (althans degenen waar dat mee ging
Over wie wat wanneer ging doen in huis, met boodschappen, kinderen halen/brengen etc.
Ook wat wij (had e.e.a. met mijn man voorbesproken) van de kinderen verwachten. Maar ook wat zij van mij konden verwachten.

3. Aangegeven dat het best wel eens moeilijk zou worden voor een ieder en dat mama ook best wel eens flink moe (lees chagrijnig kon zijn van alle drukte. Maar dat ze haar dat dan maar moesten vergeven.

4. Ik heb altijd vaste dagen en tijden (vooraf voor een heel jaar) gepland voor de opleiding. Op die manier wist iedereen precies hoe, wat en wanneer.

Dat laatste was ook belangrijk voor mijzelf. Je moet gewoon in het studietempo, -ritme komen en daar ten alle tijde aan vasthouden. Jammer als er rommel ligt op jouw studiemoment, dat het eten maken dreigt te mislukken of dat er een feestje is (vooraf aangeven bij vrienden en familie wat de studie gaat betekenen, is dus ook handig).
Vooral bij de HBO-opleiding moest ik in de zomervakantie aardig wat sociale contacten 'in- en aanhalen'.

Achteraf gezien ben ik superblij dat ik de studie(s) (weer) heb opgepakt en afgemaakt. Als je er voor jezelf echt achterstaat (je wilt het echt doen én halen) en er echt voor gaat, zul je merken dat je voor eventuele problemen die je gaat tegenkomen altijd een oplossing zult vinden.

Heel veel plezier en succes dus!
Fonne

Bachelor: ou/studiebelasting en -kosten.

Je kunt vandaag de dag bij de OU op diverse manieren studeren. Je kunt losse modules uitkiezen en vooral zelf thuis bezig zijn of vaste(re) leerroutes (lopende binnen het 'schooljaar') doen waarbij je een aantal colleges binnen een x-tijd doet en voor de rest thuis leert/werkt.

Allereerst zou ik bekijken wat het beste bij jou, jouw manier van studeren en jouw (gezins)situatie past.

Ik had voor mijzelf bepaald dat ik de master binnen de 2,5-3 jaar die er voor staan wilde halen. Waarom?

Allereerst omdat ik niet 'eindeloos' wilde gaan studeren (je hoort soms over studenten die bij de OU 10 jaar of langer over een studie doen). Ik had voor mijzelf het idee dat als ik niet een eindtijd er aan zou verbinden ik heel snel geneigd zou zijn om de studie en het studeren steeds te verschuiven voor 'leukere' of 'belangrijkere' zaken.

Daarnaast paste deze studie in de richting waar ik qua werk heen wilde.Die overstap wilde ik redelijk snel gaan maken, dus moest een eventuele nieuwe werkgever ook zien dat het mij menens was.

Daarna ben ik dus gaan kijken welke studiedruk past er binnen die 2,5-3 jaar binnen mijn (gezins)situatie. Ik kon voor de gewenste studie nl. kiezen voor modulair, klassikaal structureel elke week of klassikaal met maar een paar dagen en avonden per jaar. Dat laatste paste het beste bij mij en ons gezin.

Bij die keuze kwam volgens de OU de studiebelasting op 20-24 uur per week. Dit is uiteraard een gemiddelde en hangt af van jouzelf. Hoe snel raak je weer aan het studeren gewend, hoe snel pak je stof op en werk je dingen uit?

Op de HBO (een versnelde; 3 jaar i.p.v. 4) was ik gewend om op jaarbasis 12-16 modules per jaar (elk kwartaal 3 a 4) te doen. Dat was een moordend tempo en van 1 september tot begin zomervakantie was je dus continu met de studie bezig. Maar het was waar ik aan gewend was.

Ik pakte de universitaire studie dus net zo voortvarend op:

- Alles vooraf vanuit de sylabus inplannen.
- zodra de boeken binnen waren starten met lezen en uitwerken van opdrachten.
- Daarnaast dus de colleges. Soms een hele dag, meestal alleen eind van de middag en een stuk avond.

Hierbij bleek al snel dat voor mij in elk geval de 20-24 uur te ruim waren ingeschat. Ik kon met gemiddeld 15 uur in de week toe (behalve voor mijn afstuderen).
Ik moest wel reizen want vanwege de zeer kleine groep studenten voor de specialisatie die ik deed, werden de colleges centraal (Utrecht) gegeven ipv ook bij mij in de woonplaats (Den Haag). Per keer (heen en terug) zo'n 2-2,5 uur reizen.

Ik plande alle uren één jaar vooruit in de agenda. Thuis studeren: Doordeweek 's avonds na de koffietijd (zeg rond half 9) standaard 1,5-2 uur en de overige op zondagochtend. Dit paste het beste bij het ritme van het gezin.
Ik heb ook aan alles en iedereen verteld dat ik (weer) studeerde en dat ik dus zeker doordeweeks voorlopig geen tijd had voor andere zaken (die deed ik dan op zaterdag).
De activiteiten van en voor de kinderen verdeelden we over de agenda van mijn man en mij(zwemmers die om 5 uur ochtends trainen voor mij, judoka's die 's avonds trainen voor hem bijvoorbeeld; informatieavonden school: hij, een toernooi op zaterdag voor mij, etc).

Terwijl ik gestart was met de studie heb ik ook de overstap gemaakt naar een nieuwe baan (in de lijn van de studie). Dat zette tijdelijk wel iets meer druk op de ketel, maar bevestigde wel dat dit was wat ik wilde.

Wat bovendien lekker was, was het feit dat de kinderen ondertussen een stuk ouder waren. Ze begrepen beter waarom ik het deed en wat het betekende qua invloed op ons gezinsleven (stt, mama studeert . Daarnaast konden ze veel huishoudelijke klussen (samen met mijn man) uit handen nemen.

Dus waar het voor mij op neer kwam was:
- afspraken maken met man, kinderen, familie en vrienden
- strakke jaarplanning waar ik niet/nauwelijks van afweek
- hulp van man en kinderen

Tja, en dan de kosten van een masteropleiding. Niet schrikken maar dat heeft ons EURO 20.000,00 gekost (en dit is dan nog niet eens één van de duurste masters). Dit is excl. reiskosten voor 2,5 - 3 jaar studie. Dat komt mede omdat ik ouder dan 30 jaar was (tot je dertigste kan je nog studiefinanciering krijgen). Je kunt wel de kosten voor een deel via de belasting terugkrijgen. Dat heeft in totaal een paar duizend EURO gescheeld, dus de uiteindelijke kosten liggen iets lager dan het hierboven genoemde bedrag.

Het heeft ons heel wat dubben, piekeren en praten gekost voordat we de knoop hebben doorgehakt.
't Is onwijs veel geld om te lenen en haal je dat er uiteindelijk uit? (denk aan betere baan, meer verdienen, maar ook: veel meer plezier in je werk, diepgang in een richting die je onwijs leuk vind).

Uiteindelijk toch gedaan, met succes bekroont en het werpt nu (ook in financiële zin) zijn vruchten af en de lening lossen we nu stukje bij beetje af.
Uiteraard is het prettig als een werkgever (deels) wil meebetalen. Zit uiteraard dan wel weer de consequentie aan vast dat jij voorlopig 'vastzit' aan die werkgever althans als je niet alsnog alle kosten zelf wilt moeten betalen.

Nou ik hoop dat je wat hebt aan het hele verhaal.

Fonnen

Anneke

Anneke

06-09-2009 om 16:01

Hier ben ik weer!

Allereerst hartstikke bedankt voor jullie tips! Daar heb ik zeker wat aan. Mijn man zal inderdaad meer thuis moeten doen. Als ik voor mijn werk als reisleidster wel eens een week weg bent, dan lukt hem dat ook. Hij werkt dan tot 3 uur om de kids van school te halen of neemt een extra dagje vrij. Hij heeft veel vrije dagen. Als ik op reis ben dan ben ik ook echt weg en dus moet hij wel alles doen. Nu studeer ik en ben wel gewoon 's avonds en een deel van de middag thuis. Dat is het verschil.
Maar het maken van goede afscpraken is belangrijk en ik wil ook een vaste tijd om te studeren en niet gestoord te worden. Nu heb ik op twee dagen geen college, de kids zijn op school dus in die tijd kan ik ook studeren.
Ik heb nu net een week college gehad. Ik vind het echt heel leuk! Enthousiaste mensen, en er zitten ook meerdere oudere studenten tussen, (van 35 tot 61 jaar) dus ik ben niet de enige. Ik zit veel in de trein en dan ga ik ook aan het werk voor de studie.
Dus ik moet het nog even allemaal aanzien, ik denk dat ik mijn man op zaterdag alle boodschappen voor de halve week laat doen, dat scheelt ook weer. Poetsen tja, dat komt echt onderaan de lijst, dat gaat echt niet lukken oom óók nog eens het huis schoon te houden. De kinderen moeten meer hun eigen spullen leren opruimen.
Een werkster is me te duur, de studie is al aardig prijzig.
Ik hou jullie op de hoogte.

Bachelor en anneke

Leuk om te horen! Ik ben erg benieuwd hoe het verder gaat lopen.

Groetjes,
Fonne

jessica

jessica

15-09-2009 om 09:11

Afspraken

toen ik destijds mijn hbo deed, ben vorig jaar afgestudeerd, toen was ik nog getrouwd.
mijn toenmalige man en ik hadden goede afspraken over oa het huishouden. mede om verwijten over en weer te voorkomen.

nu ben ik gescheiden en ben moeder van drie kleine kinderen (9.7.5) en studeer ik nog weer door. moet zeggen dat met name huishouden blijft liggen. mede doordat ik ook 3 1/2 dag werk.
het is te doen, maar zowel zociale leven als andere dingen liggen wel even stil en het is wel bufferen. waar een wil is is een weg !!!
heel veel succes!!

Anneke

Anneke

16-09-2009 om 15:23

Drie weken onderweg.

De studie is nu drie weken aan de gang en ik vind het echt erg leuk en ben blij dat ik eindelijk de knoop het doorgehakt. Iedereen vraagt dan hoe lang duurt die studie? maar daar durf ik niet over na te denken, wil ik ook niet. Ik doe deeltijd, dus gaat het sowieso lang duren, maar ik studeerten eerste voor mijn plezier. Ik kijk gewoon eerst hoe het eerste jaar gaat etc. Werk ook af en toe nog erbij.
Het huishouden is wel een punt. Ik heb nog geen afspraken gemaakt, wou eerst eens zien hoe het in de praktijk zou gaan. Helaas, ben ik wel weer de klos en moet koken als ik thuiskom, ben ietsje eerder thuis. Op mijn 2 collegevrije dagen haal ik veel boodschappen, draai wassen, en zou eigenlijk het huis moeten poetsen, maar dat doe ik niet. Ik moet ook nog tijd hebben om te studeren. Dus het is zoals ik al dacht: ik moet dus toch weer het meeste doen thuis, voor mijn man verandert er niet veel.
Dus wordt het inderdaad tijd voor goede afspraken, roosters etc. En momenten plannen waarop ik ongestoord kan studeren. Helaas heb ik geen aparte studeerkamer, het huis is erg klein, dat is ook wel jammer.
Het huis is nu best vies, mijn handen jeuken, maar toch ga ik het niet doen, want voor je het weet ben ik dus alles in die twee dagen aan het proppen en lig 's a vonds voor pampus op de bank.
Heb mijn amn wel zo ver dat hij op zijn vrije dag boodschappen doet, maar meestal is dat maar voor één dag, dus niet zo handig, of ik zou dus een lijstje moeten maken, ook al zo iets. Blijft lastig.

Online winkelen - beetje ot

Bestel je boodschappen online, dan hoeft er niemand meer naar de winkel. Houdt je man tijd over om schoon te maken en jij om te studeren.

Mariel

Inderdaad direct bespreken

met je man dat het anders moet. Het feit dat jij er eerder bent of meer thuis 'zit' is nu geen geldige reden meer voor hem om niks/weinig te doen.

Laat hij jouw studietijd dan maar als werktijd zien

Pas goed op jezelf want 1. ergernis en 2. toch (misschien) teveel blijven doen kan leiden dat het zo zwaar word dat je of afhaakt, of jezelf over de kop werkt.

Succes met de afstemming,
Fonne

Poetshulp

Het zou helemaal mooi zijn als je het poetsen uit handen kunt geven. Als het financieel haalbaar is heb je een zorg minder.
Er zijn huismoeders genoeg die graag zo een centje bijverdienen.
En je man zal het druk genoeg krijgen met de zorg voor de kids.
En niet vervelend bedoeldt naar de mannen toe...
maar voor zover ik zie, doen ze extra lang over HH of zijn ze 'te' snel er mee klaar!
Mannen zullen daarin nooit vrouwen worden denk ik zo.
Heel veel succes!

Anneke

Anneke

28-09-2009 om 22:21

Poetshulp

Ja, ik heb natuurlijk ook al aan een hulp gedacht, maar dat is weer duur. Bovendien kost de studie erg veel en we hebben ook al een dag BSO, dus liever geen geld meer uitgeven.

Studeren

daar heb ik ook een lange tijd enorm veel zin in. Wat mij tegenhoud is de kosten van een studie en de tijd om te studeren ( alleenstaand en een paar kinderen )
Ik heb gewoon een baan en moet hard werken voor de centen en dan nog altijd tekort. Maar zie ook niet in hoe ik alles kan blijven bekostigen met mijn slecht betaalde baan in de toekomst. Vind het moeilijk. Maar als ik deze stukjes weer lees gaat het weer zo hevig kriebelen....Met een partner lijkt het makkelijker te doen was mijn gedachte maar als ik het zo lees hierboven is dat ook niet altijd zo

amk

amk

29-09-2009 om 21:49

Nesile

is er geen potje bij je werkgever? Bij ons betalen ze namelijk makkelijk mee om je employable te houden. Het hoeft dus niet eens in de buurt van je huidige werk te liggen. Als je er maar ergens in het bedrijf door inzetbaar bent.
Het kan zelfs zijn dat je er extra verlof voor krijgt. Veel werknemers zijn onbekend met dit soort potjes bij hun werkgever terwijl er vaak wel wat over in de cao is afgesproken.

Potje

Nee mijn werkgever heeft niet zo'n potje, bedrijf gaat bijna failliet.

Anneke

Anneke

30-09-2009 om 23:14

Ja, begrijpelijk

Nou, ik heb ook heel lang getwijfeld hoor, of ik het wel moest doen vanwege de kosten. Niet alleen de studie is duur, maar ik heb ook nog eens reiskosten en als oudere student krijg je helaas geen ovkaart.
Ik heb een erfenis van mijn ouders en daar ga ik de studie van bekostigen. mijn man betaalt niets, o, ja wel de kosten van de bso, maar dat is 65 euro per maand.
Het is allemaal een hoop geld, maar ik heb er veel plezier in en krijg er weer nieuwe energie van. Ik doe een talenstudie.

Janna3

Janna3

01-10-2009 om 13:44

Oppas in plaats van bso?

Wij hebben op de dag dat ik college volg een oppas aan huis. Zij haalt de kinderen van school. Ze kookt voor ze en brengt ze naar bed. Mijn man en ik komen die dag iets later thuis en komen dan in een opgeruimd huis terecht. De oppas doet geen huishoudelijk werk, maar ruimt wel de vaatwasser in en hangt soms een was op die er ligt. Qua kosten scheelt het niets met de BSO, ik ben zelfs goedkoper uit...

Oppas

Janna, heb je dan maar 1 dag per week college? Welke studie doe je? Ik zie nl dat je bij een deeltijdopleiding/studie altijd minstens 2 dagen per week naar les of college moet.
En hoezo doet ze geen huishoudelijk werk? Vaatwasser inruimen, was ophangen, thuiskomen in een opgeruimd huis...klinkt voor mij als een oppas met ook huishoudelijke werkzaamheden Ideaal hoor.
Mag ik vragen wat je haar dan betaald? Goedkoper dan de BSO daar heb ik ook wel oren naar...Hoewel laten we zeggen je je oppas 3,50 per uur geeft ( minimaal bedrag gezien ze ook nog huishoudelijk werk doet dus ga er eigenlijk vanuit dat je haar iets meer betaald) stel ze haalt je kinderen ( ? hoeveel kinderen eigenlijk?) uit school om 1500 en blijft tot 1800uur, dat is dan 42 euro per maand zoiets? Of dat goedkoper is dan BSO, betwijfel ik , ik ben minder kosten kwijt aan de BSO dan dit bedrag...maar goed ik moet mijn kinderen dan wel zelf ophalen van school en kom niet thuis in een opgeruimd huis

Janna3

Janna3

02-10-2009 om 12:37

Nesile

Bij worden ook veel vakken op twee dagen gegeven, maar ik heb met de docenten overlegd dat ik eens per week op college aanwezig ben en de rest via zelfstudie doe. Er geldt bij ons geen aanwezigheidsplicht voor deeltijders.
We hebben drie kinderen en ik betaal onze oppas 7 euro per uur. Omdat ik geen oppas nodig heb tijdens vakanties en collegevrije weken ben ik niet heel veel duurder uit dan wanneer ik gebruik zou maken van de BSO. Nog afgezien van het feit dat het me een hele hoop stress zou kosten...
In principe hoeft ze niet de was op te hangen, maar soms doet ze dat uit zichzelf. Verder is het inderdaad heerlijk om thuis te komen terwijl de kinderen frisgewassen in bed liggen en al het speelgoed in de kast!

Janna3

Janna3

02-10-2009 om 12:39

O ja...

... ik was nog gewend aan de oude situatie van vergoeding kinderopvang. Die was bij ons zo minimaal dat we bijna de volle mep moesten betalen. Met de huidige tegemoetkoming zijn we misschien iets duurder uit met een oppas, maar dat zal niet heel veel schelen.

Rafelkap

Rafelkap

03-10-2009 om 08:56

7 euro -o.t.-

voor 3 kinderen (overdag dus?) vind ik ook wel heel weinig.

Janna3

Janna3

03-10-2009 om 12:13

Rafelkap

Ja, wij vinden het ook niet extreem veel. Wel past ze in gemiddeld elke week 5 uur op en zeker een hele dag in de maand (meestal 2). Ze heeft zo een vrij vast inkomen in elk geval.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.