Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Sandra A

Sandra A

28-04-2010 om 21:33

Hoeveel kost een fietsband plakken?

Ik wil een buur(t)jongen of meisje zoeken die dit klusje voor me wil klaren omdat ik het zelf vreselijk vind om te doen. Maar hoeveel geef ik die jongen of dat meisje dan?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tihama

Tihama

28-04-2010 om 21:41

Fietsenmaker

kost 13 euro. 5 euro lijkt me redelijk voor een buurkind.

Tihama

Whaaaa!

Daar zou mijn zoon het zo voor doen. Dat betekent voor hem een euro per minuut. Niet slecht voor een 12-jarige. Waar woon je Sandra???
Ik zou gaan voor 2,50 en een ijsje.

tonny

tonny

29-04-2010 om 09:17

Is het een achterband of een voorband?

de ene is echt makkelijker dan de andere, volgens mijn bescheiden mening. En het mag best 5 euro kosten, kom op zeg!

Pluk53

Pluk53

29-04-2010 om 09:23

Plakken of verwisselen

een achterband verwisselen is een tijdrovend karweitje (behalve bij een derailleur + uitvalnaven). Plakken voor en achter maakt voor een beetje plakker geen verschil.
Als de plakker ook voor het materiaal zorgt lijkt me 5 euro prima.

Tihama

Tihama

30-04-2010 om 00:12

Pas nog gedaan

Nadat ik op alle mogelijke manieren geprobeerd had eronder uit te komen, bleek zelf plakken toch de snelste oplossing.

Het kostte me in totaal 15 minuten. Ik ben een ervaren bandenplakker, maar sinds de komst van de antilekbanden hoeft het gelukkig nog maar zelden. O
m het lek te vinden had ik een bak water nodig, want het lekje was miniscuul klein. De solution drogen kostte 5 minuten.
Sneller dan 10 minuten lijkt me onmogelijk.
Fiets op zijn kop zetten, ventiel losdraaien, buitenband lossen, binnenband eruit wurmen, buitenband nalopen op prikdingen, binnenband oppompen, lek zoeken, schoonmaken, solution smeren en laten drogen, plakken, opnieuw pompen en checken, ventiel losdraaien en weer in velg stoppen, band licht oppompen en voorzichtig terugleiden zonder hem opnieuw lek te laten raken bij het slot, buitenband terugduwen, fiets rechtzetten. Handen schrobben.

Dan hebben we verder nog het spectrum aan tegenzittende zaken:
- bandenlichters die steeds vallen
- ventieldopjes die wegrollen en onvindbaar zijn
- struikelen over de bak water
- met de bandenlichter een nieuw lek veroorzaken
- de plakker te klein knippen
- te weinig solution smeren, waardoor de plakker niet genoeg hecht
- met je witte broek de ketting aanraken
- als je helemaal klaar bent ontdekken dat er NOG een lek zit
- vergeten de buitenband te checken en als je dan met veel moeite de buitenband er weer om heen geperst hebt hoor je pssssjjjj
- de binnenband er gedraaid inpersen en de volgende dag poeffff horen, waarna je de hele band mag gaan verwisselen
- de binnenband kapot trekken aan de scherpe rand van het slot
- vergeten de binnenband eerst losjes op te pompen en dan proberen een platte band in de binnenband te duwen die dan klem komt te zitten tussen de buitenband en dat ontdek je pas als je de buitenband er eindelijk weer omheen hebt zitten.

Een kleine greep uit alle missers die ik in een leven lang banden plakken gemaakt heb.

Nee, 5 euro lijkt me heel redelijk

Tihama

tonny

tonny

30-04-2010 om 10:45

Tihama!

Zo is dat - een band plakken is een heldendaad als je het zelden (!) doet.
Mensen met routine zullen lachen om het voor mij heel herkenbare verhaal.

Mag voor mij zeker 5 euro kosten!

Enne - even eerlijk: wie brengen hun lekke band naar de fietsenmaker?

Biene M.

Biene M.

30-04-2010 om 10:52

Ikke

Ik breng mijn lekke band naar de fietsenmaker. Vroeger vond ik het al een rotwerkje, maar sinds ik op stadsetages woon vind ik het helemaal te omslachtig. Dus ik loop 2 minuten naar de fietsenmaker, betaal een paar euro en een uur later haal ik mijn fiets weer op. Gelukkig heb ik zelden een lekke band, misschien eens per vier/vijf jaar.

Sancy

Sancy

30-04-2010 om 10:59

Aanvulling op tihama

- 4 keer een lekke kinderfietsband (laten) plakken in een maand tijd terwijl je moppert dat ze op de weg moeten blijven fietsen in plaats van door het prikkelstruikgewas, om bij de 5de lekke band te ontdekken dat ze lek raken door de takken die je bij de garage hebt neerglegd maar na een maand nog steeds niet in de groencontainer hebt gemieterd.

Tihama

Tihama

30-04-2010 om 12:48

Vorige week dus

Ik zei al dat ik eerst alles had ondernomen om niet te hoeven plakken. Ik moest vroeger elke dag 15 km enkele reis naar school fietsen. Het eerste dat mijn vader me geleerd heeft, is banden plakken. En ik heb er bergen geplakt. 15 jaar geleden kocht ik mijn eerste fiets met antilekbanden. De eerste lekke band kwam toen pas na 10 jaar. Wow.

Maar goed, woensdag dus: mijn band liep al een paar dagen steeds sneller leeg. En op woensdagochtend was ie echt leeg. Ik moest die middag met dochter naar de andere kant van de stad (7 km), dus ik baalde enorm. Maar ik moest eerst werken. Dus ik besloot mijn oude fiets uit de schuur te halen. Die had twee lege, maar niet-lekke banden. Ik pompen met een half lekke fietspomp. Tegen de tijd dat ik bezweet klaar was met pompen, ontdekte ik dat hij op slot stond. Al tierend zocht ik de sleutels. Toen ik die eindelijk gevonden had, ontdekte ik dat de achterrem vastgeroest zat. Die fiets stond al 2 jaar werkeloos in de schuur. Vandaar. Mijn man informeerde toen voorzichtig waarom ik mijn band niet even plakte. Nou, omdat ik er van overtuigd was dat ik alle tegenzittende zaken mee zou maken die ik hierboven al beschreef.

Uiteindelijk ben ik op de fiets van mijn zoon (die om andere reden de fiets van zijn vader had) naar mijn werk te fietsen. Maar die fiets is te klein voor mij.
Op mijn werk heb ik de fietsenmaker gebeld om te vragen wat het kostte om hem te laten plakken: 13 euro dus. En dan kon ie op zijn vroegst morgen (!) klaar zijn.
Grrrr.....Toen heb ik hetgene gedaan dat ik eigenlijk gewoon om 8 uur had moeten doen: mijn band plakken. Ik ben naar huis teruggefietst en heb mijn band geplakt.

En ik heb enorm om mezelf gelachen dat ik zo enorm mijn best had gedaan om zo'n simpel klusje te vermijden.

Het maffe was dat ik merkte dat jarenlange plakervaring er gewoon ingeramd zit.

Dus ja, ik plak banden zelf, maar als het even kan dus niet

Tihama

Massi Nissa

Massi Nissa

30-04-2010 om 20:41

En ik ook

Mijn achterband was vorig jaar lek gestoken (grapje van een voorbijganger, waarschijnlijk). Daar ging ik niet aan beginnen. Ik ben dol op uitbesteden. Ik laat mijn belastingaangifte doen, alle naaiklusjes behalve knopen aanzetten breng ik naar de Turkse meneer hier ter plaatse en mijn man sjouwt met alle zware dingen. Verder laat ik ook veel dingen gewoon versloffen, maar dat kan niet met een lekke fietsband .
Groetjes
Massi

Tihama

Tihama

30-04-2010 om 20:50

Yep

Ik kan niet naaien. Gewoon niet. Dat was mijn moeder altijd een doorn in het oog: "Je wilt het gewoon niet LEREN". Nee, mam, dat klopt. Dat WIL ik ook niet. Ik kan een knoop aanzetten en een scheur grof dichtnaaien op de hand. Voor de rest zoek ik wel experts.
Ik heb een baan waar ik gelukkig wel goed in ben. Daarmee verdien ik geld. Van dat geld huur ik mensen in voor dingen waar ik of niet goed in ben of een hekel aan heb. Ruilhandel heet dat, geloof ik

Wat me vaak opvalt is dat er allerlei zaken zijn waar een soort common sense over is dat je die zelluf moet doen. Schoonmaken, strijken, banden plakken, naaien, breien. En dat er andere dingen zijn waar niemand over zanikt als je die uitbesteed (auto-onderhoud, broodbakken, koe slachten). En dan zijn er nog dingen die je wel uit 'mag' besteden, maar die je soms ook geacht wordt zelf te doen (huis schilderen, verhuizen) Ik vraag me al jaren af wat de gemeenschappelijke factor achter dit fenomeen is. Maar dat gaat, een beetje buiten dit draadje, geloof ik

Tihama

Massi Nissa

Massi Nissa

30-04-2010 om 21:19

Tihama

Ik doe een gok: dat idee dat je zelf moet breien en banden plakken is nog uit de oertijd, zeg maar voor 1975. Het draait hier om deugden. Zelf je kleding naaien is goedkoper en het kost meer werk, dus calvinistisch helemaal verantwoord. Zuinigheid met vlijt (bouwt luizen als kamelen, zei mijn veel te vrijzinnige vader altijd).
Een koe zelf slachten is niet op elk balkon mogelijk en dingen als auto-onderhoud vereisen specialistische kennis (alsof het slachten van een koe iets is waar je even een stappenplannetje bij uitprint, maar goed).
Groetjes
Massi

Biene M.

Biene M.

30-04-2010 om 22:21

Eigenlijk raar

Gek eigenlijk dat mijn vader er zo op hamerde dat ik zelf mijn band moest kunnen plakken, terwijl er drie keer per week een werkster kwam schoonmaken als er niemand thuis was en ik geen idee had hoe ik een wc moest schoonmaken toen ik op mezelf ging wonen.

Chippie

Chippie

30-04-2010 om 22:24

Ik ga naar de fietsenmaker...

Ik kan echt geen bandenplakken. Ik kan wel een gebruiksaanwijzing lezen maar met die bandenlichters lukt me nooit. Ik breng een fiets dus naar de fietsenmaker. Daar is het verschil tussen plakken en een nieuwe binnenband niet groot, dus gaat er een nieuwe binnenband in. Maar de laatste (klop, klop, klop) lekke band die ik heb gehad was zeker 5 jaar geleden (gloednieuwe fiets notabene)!

tonny

tonny

30-04-2010 om 22:59

Leuke vraag tihama!

Misschien zijn sommige klusjes goed voor je karakter. Doorzettingsvermogen oefenen.
Ontdekken dat je iets 'onmogelijks' toch blijkt te kunnen.

Of om je gedachten te kunnen laten stromen en uitwaaien terwijl je je handen laat wapperen bij een dom klusje waarbij je je denkvermogen niet nodig hebt. (ik denk dat veel mensen tegenwoordig de sportschool hebben voor dit doel, op de loopband, de crosstrainer, dat soort apparaten)

Vic

Vic

30-04-2010 om 23:03

Vroeger wel gedaan

Toen ik op de middelbare school zat moest ik mijn banden altijd zelf plakken. Gelukkig was de school maar een kilometer fietsen, dus zelden een lekke band. Ik heb wel eens de band van een vriendin geplakt, die vervolgens weer lek ging toen ze van mijn huis naar huis fietste (10 km). Moest ze de laatste 7 km lopen, arme meid Tegenwoordig ga ik 'gewoon' naar de fietsenmaker, ik vind het een veel te bewerkelijk klusje.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

30-04-2010 om 23:50

Dochter van

Ha, banden plakken! Ik ben opgegroeid in een fietsenfabriek/winkel, dus dát kan ik echt wel, daar heeft mijn vader wel voor gezorgd. Als kleuter kon ik trouwens ook al velgen spaken en achterlichtjes in elkaar zetten.
Ik heb heel lang zelf het onderhoud van mijn fiets gedaan (we fietsen veel - dus ook veel onderhoud), maar sinds een paar jaar besteden we het uit. Aan de lokale fietsenmaker, die er ook zijn brood mee moet verdienen. En het bevalt mij uitstekend. inderdaad, zoals Tihama het zo mooi beschrijft: ruilhandel. Maar ik moest wel over een drempel hoor, ik heb heel lang gevonden dat ik dit - als dochter van een fietsenfabrikant - zelf moest kunnen doen.

Support your local fietsenboer!

Dat is mijn motto. Banden plakken vind ik een crime, manlief vindt dat ik het zelf moet doen, of hij doet het wel even (vervolgens staat mijn fiets een week of langer met platte band!) Nee hoor, mijn fietsenboer doet het, het is altijd in 1 dag klaar (behalve als je de fiets om 17uur brengt) En als ik het zelf doe gaat het altijd mis! (zie lijstje van Tihama) Groet Suus

Carmen

Carmen

01-05-2010 om 15:24

Er is een groot verschil tussen banden plakken en alle andere ge

Zelf een band kunnen plakken kan heel handig zijn als je onderweg een lekke band krijgt! Maar goed, sinds er vriendjes in mijn leven zijn heb ik ook zelf geen band meer geplakt, dus ik heb geen idee of ik het nog kan. Ik weet wel dat als me een lekke band zou overkomen en ik enigszins in de buurt zou zijn van een fietsenmaker ik er waarschijnlijk wel te bedonderd voor ben om het zelf te proberen

Carmen.

Nav ijsvogeltje

"Maar ik moest wel over een drempel hoor, ik heb heel lang gevonden dat ik dit - als dochter van een fietsenfabrikant - zelf moest kunnen doen."

Ik vind dat iemand die veel fietst het eigenlijk ook zelf moet kunnen. Ik kan het ook zelf, ik heb het kunstje onder de knie gekregen in mijn studententijd toen ik geen geld had en een afgeragde fiets met versleten en dus regelmatig lekke banden.

Maar dat je iets zelf kunt doen wil natuurlijk niet zeggen dat je het zelf moet doen. Nu ik wat ruimer in de slappe was zit besteed ik het indien mogelijk uit. Want inderdaad, ook de fietsenmaker moet zijn/haar boterham verdienen. En het is economisch veel beter als ik mijn geld verdien in mijn vak zodat ik de fietsenmaker geld kan laten verdienen met zijn vak.
Da's Adam Smith geloof ik, als ik destijds tijdens economie goed heb opgelet.

Groeten,

Temet

Ijsvogeltje

"Maar ik moest wel over een drempel hoor, ik heb heel lang gevonden dat ik dit - als dochter van een fietsenfabrikant - zelf moest kunnen doen."

Nou, als dochter van een electriciën ga ik ook echt niet zelf aan het elektriek lopen sleutelen (ik kijk wel link uit) dus ik zou zeggen: lekker naar de fietsenmaker

Ik plak ook geen banden zelf. Ik ben er te onhandig voor en ik heb er ook geen zin in om het te leren. Mijn man kan het wel, maar die heeft ook niet altijd op het juiste moment tijd (of zin). Dus dan ben ik weer blij dat er op 5 minuten loopafstand een oud fietsenmakertje zit die het in no time voor me fikst. Nadeel is dat die man bijna aan zijn pensioen toe is en ook geen opvolger heeft zover ik weet, dus over een tijdje zullen we een eind verder moeten lopen bij een gevalletje lekke band.

Trouwens, de laatste keer dat mijn man mijn band voor me plakte bleek het een kansloze missie, het scheurde elke keer weer verder. De fietsenmaker schudde zijn hoofd en vroeg hoe ik nog zo lang op die tot de draad versleten band had kunnen rijden . Conclusie: nieuwe binnen- én buitenband, want ook die was niks meer waard.

Dat kostte wel wat, maar ach, de laatste keer dat we daarvoor lekkebandproblemen hadden was ook minstens 5 jaar geleden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.