Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hoe schoon oud glas inleveren?

Hoi,
Ik ben wel benieuwd wat jullie doen: hoe schoon is het oude glas dat jullie inleveren? Het gaat dan om de lege glazen potten van bijv. mayonaise of (nog erger)chocopasta. Gaan jullie die eerst allemaal afwassen? Of gewoon zo, vies en wel, de glasbak in? Of dan toch maar gewoon in de pedaalemmer? Ik heb nu weer 2 potten op het aanrecht staan waarvan ik denk 'zal ik ze gewoon in de vuilnisbak doen'.....
Ben benieuwd naar jullie reacties!
groetjes,
Milette

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Yaron

Yaron

15-03-2011 om 17:23

Vuilnisbak

Dat soort potten gooi ik meestal in de prullenbak, potten van bijvoorbeeld appelmoes spoel ik altijd wel goed om en gaan in de glasbak.

Maxime.M

Maxime.M

15-03-2011 om 17:23

Alles vies

Ik gooi alles vies de glasbak in, met deksel erop. Volgens mij is dat gewoon zo de bedoeling, doppen worden naderhand gescheiden en het glas gewassen.

Soms vies

Ik spoel alle potten om, maar wat er niet uit gaat (idd mayonaise, chocopasta) gaat gewoon vies in de glasbak. Deksels doe ik gelijk in de plasticbak, die staat naast de glasbak. Deksels en zo mogen er niet in trouwens, zie deze link http://www.glasbak.nl/index.jsp?pageid=167.

milette

milette

15-03-2011 om 18:05 Topicstarter

Wauw!

Snelle reacties zeg! Op de website die je stuurde zag ik ook staan 'liefst zo schoon mogelijk'... Dus, ok, meestal is dat ook zo, maar soms ook niet. Dus voortaan doe ik ook gewoon de chocopasta/jam-potten etc. (zonder dop) in de glasbak!

Schoon

Ik doe de potten altijd eerst in de vaatwasser. Als ik er dan weer een aantal heb, neem ik ze mee naar de glasbak. Plastic deksels in de plastic bak, ijzeren deksels in de kliko.

Holiday

Holiday

15-03-2011 om 19:27

Bij ons mogen de deksels erop blijven

Schoonmaken hoeft niet. Het glas wordt in de fabriek schoongemaakt. Wel belangrijk om op kleur te scheiden. Nieuw wit glas kun je alleen maken van wit glas, niet van groen en bruin.

Op onze glascontainers zit een sticker, dat de deksels met de potten mee mogen. Die worden in de fabriek met luchtdruk en magneten verwijderd.

Wel zo prettig, gaan ze ook niet stinken en schimmelen in hun kratje voordat ik ze wegbreng.

ishtar

ishtar

15-03-2011 om 19:52

Pindakaas en chocopasta

gaan vies, die zijn niet schoon te krijgen.
De rest spoel ik om en gaat zonder deksel in de glasbak. Op onze glasbak staat ook 'schoon en zonder deksel'

soepstengel

soepstengel

15-03-2011 om 20:48

Met een pannelikker

haal ik de rest uit de chocopasta en dan gaat ie zo in de glasbak.

Tjeetje

Bij ons zitten er geen restjes in de potten van de pindakaas en de pasta die nog met een pannelikker kunnen worden verwijderd (ik kan heeel goed schrapen met een mes) maar echt schoon zijn de potten ook niet te noemen. De gedachte om ze eerst schoon te maken was nou werkelijk nog nooit bij me opgekomen. Maar bij ons moeten ook de deksels eraf. Wel gaat hier alles door elkaar, dus er wordt niet op kleur gescheiden.
Grappig dat dit kennelijk overal weer anders is. hangt dan kennelijk van de plaatselijke afvalcentrale af.

Groeten,

Temet

Vic

Vic

15-03-2011 om 21:52

Deksels en doppen

Ik laat deksels en doppen altijd op de potten en flessen. Meestal verzamel ik het glaswerk een week of twee, en als je het dan open laat lijkt me niet zo fris. Als er bederfelijke dingen in de potten zitten, gooi ik de lege potten gewoon in de vuilnisbak. Ik heb geen zin in potjes schimmel in de keuken.

Valkyre

Valkyre

15-03-2011 om 22:26

Schimmel

Inderdaad, het schimmelprobleem. En in de zomer fruitvliegjes in de wijnflessen! Daarom gaan de potten hier in de vaatwasser, en de flessen spoel ik om. Ook voor de kindveiligheid natuurlijk, met die restjes wijn..

Anna3

Anna3

15-03-2011 om 22:33

Niet wassen,

want dan doe je het milieuvoordeel van glas inzamelen teniet - zou ik denken (warm water, zeep). Dan nog liever die lege pindakaaspot in de afvalbak.
Maar ik heb ook wel behoefte aan wat voorlichting hieromtrent.

Anna3

Anna3

15-03-2011 om 22:34

Beetje ot

Afwassen lijkt mij net zoiets als met de auto het glas naar de glasbak brengen.

Pindakaas - en pastapotjes schoon:

neem een boterham (of een kapje) zonder boter en zonder beleg.
Snijd deze in stukjes.
Pak een vork, prik er zo'n stukje aan en maak daarmee de pot schoon. Ook geschikt voor het laatste restje jam en veel handiger dan schrapen met een mes.

Maxime.M

Maxime.M

16-03-2011 om 08:36

Haha bromvlieg

zo zag ik mijn moeder dat vroeger ook doen, dat is volgens mij echt zo'n moeder klusje (net als het leegmaken van alle restjes hier in huis, iedereen pakt gewoon nieuwe shampoo, ook man, en laat het restje voor mama over, want ik ben de enige die het zonde vindt)

Maar goed, ik eet geen pindakaas, jam en chocopasta enzo, en ik zie mijn tieners dus echt hun broodje niet op deze manier eten: (Pak een vork, prik er zo\'n stukje aan en maak daarmee de pot schoon. Ook geschikt voor het laatste restje jam en veel handiger dan schrapen met een mes.)

Primavera

Primavera

16-03-2011 om 09:13

Pelle

Pelle:"Hier gaan de meeste potjes dus wel in de vaatwasser en die draait toch dus als er een hoekje vrij is zie ik niet wat de milieuvervuiling is en ja we verzamelen het glas een poosje en dan gaan we het met de auto naar de glasbak brengen (maar we gaan niet meer met de auto terug naar huis maar boodschappen doen ofzo)."
Ik heb nooit hoekjes vrij in de vaatwasmachine, die gaat alleen aan als hij bomvol is.
We hebben hier de luxe dat de afval tegenwoordig bij huis opgehaald wordt. Ik vraag mij ook vaak af wat de winst is, aangezien die vrachtwagentjes waarmee ze het doen toch ook zullen vervuilen maar goed.
Eigenlijk is het vermakelijk. Vroeguh had je nog vuilnismannen die de vuilnis in de wagen mikten. Toen werd besloten dat dat te duur was en moest het hele systeem omgegooid om te zorgen dat de straatcontainers volautomatisch konden worden geleegd zonder dat de chauffeur van zijn plaats hoefde te komen. Koste wel even iets, maar die investeren zou er wel weer uit gehaald worden.
Vervolgens kwam er gescheiden afval met ieder een andere vorm van bak en dus ieder afval had zijn eigen gespecialiseerde vrachtwagen met chauffeur nodig. Kostte wel iets maar dat zou op den duur wel weer terugverdiend worden.
Net was dat een aantal jaar op gang toen besloten werd dat op deze manier het afval niet genoeg gescheiden werd en dus werd de boel weer omgegooid en wordt al het afval gescheiden per soonlijk bij huis opgehaald. Ieder gezin (onafhankelijk van de grootte) krijgt het aantal speciaal hiervoor vervaardige zakjes met opdruk voor het 'gemiddelde' verbruik, waardoor er prompt een stevige verhandeling in vuilnis is ontstaan tussen gezinnen van 6 personen die anders de schuld krijgen dat ze meer dan gemiddeld vuilnis produceren en één persoons gezinnen die anders op hun bord krijgen dat ze niet genoeg gescheiden afval produceren en dus(?!) wel teveel in het ongescheiden zouden deponeren. Dit gescheiden afval wordt vervolgens opgehaald door een leger van vuilnismannen die het weer zoals van ouds met de hand in hun dit keer kleine vrachtwagentjes mikken. Omdat echter veel oude steden, hofjes en plattelandsweggetjes niet gebouwd zijn voor deze vrachtwagentjes komen ze vervolgens laat in de ochtend nog een keertje langs met nog kleinere bakjes om deze af te gaan. Omdat onze hoofdingang officieel aan een klein eigen weggetje ligt zie ik dus 's ochtends vroeg dat de vuilnis bij de buren wordt opgehaald wiens ingang wel aan de grote weg ligt, maar die mijn afval niet mee zullen nemen ook al hoef ik het alleen maar over het tuinmuurtje te zetten wat ook aan die straat grenst. Nee, ze komen het pas later ophalen vlak bij het hekje met een minivrachtwagentje.
Ik heb dus zeer de twijfel of met al deze wisselingen die iedere keer aangepaste materiaal en vervoer vragen, de afgelegde km, enz dit grapje uiteindelijk niet meer kost vergeleken bij eerst.
Helemaal leuk was het toen ik eens mijn moeder die in Nederland woont aan de lijn had en vertelde dat ze nu ook hier eindelijk met gescheiden afval begonnen waren. Oh, was het antwoord, dat hebben ze hier net weer afgeschaft, omdat het toch niet apart verwerkt kon worden.
Nouja, ze doen maar. Ik vul braaf mijn gekleurde zakjes. Probeer met de planning van eten te zorgen dat aardappels en ander spul wat veel schillen of organisch afval geeft samen te laten vallen met waarneer de bruine bak aan de beurt is. Onderhandel met mijn buren om zakjes te ruilen. Maar ik ga dus niet spoelen.

Groeten Primavera

Hier

gaat het zo: vieze potjes in het laatste afwaswater. De pindakaaspotjes gaan vies met deksel en al in de bak ( sorry). Chocopastapotjes is hier geen probleem, zijn van plastic en gaan dus ook (vies) bij het plastic, het verstevigende kartonnetje peuter ik er braaf van af en dat gaat bij het papier. Ja, ja dat doen wij hier best wel beregoed!
Dekseltjes in de grijze bak of bij het plastic en het glas wordt op de fiets naar de glasbak gebracht.

Ava

Biene M.

Biene M.

16-03-2011 om 12:29

Klokhuis

Ik heb eens een aflevering van klokhuis gezien over glas recycling en daar zeiden ze dat je het glas niet hoeft schoon te maken, maar dat je geen doppen, deksels en kurken in de glasbak mag gooien. Wij doen het dus zoals iemand hierboven ook zei: vieze potjes bewaren met deksel, bij de glasbak deksel eraf, pot in de glasbak, deksel bij het gewone afval.

margje van dijk

margje van dijk

16-03-2011 om 23:57

Wat biene zegt

Precies zo doen wij het ook. Gewoon potje leeg, deksel erop en in de bak. Je tas wordt dan dus ook helemaal niet vies, want het potje is alleen maar aan de binnenkant vies. Bij de glasbak: deksels eraf, potje in de glasbak, deksel in de gewone bak.

En dan nog een vraagje aan de potjesindevaatwasseradepten: gaat bij jullie dan niet het etiket eraf wat vervolgens overal zit waar je het niet wilt terugvinden, met name in de zeef/afvoer? Ik durf dat niet meer aan, met die potjes.

(Ook vind ik het te veel eer, zo'n potje zo schoon laten poetsen. Het blijft een afvalpotje. En bij de glasbakverwerking doen ze het toch weer over).

Margje

Smelten

Het glas wordt bij het recyclingproces gesmolten. Bij de smelttemperatuur van glas blijft er niks over van een likje pindakaas.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Rembrand

Rembrand

17-03-2011 om 23:52

Vaatwasser

Ik ben net Hyacinth Bouquet. Ik doe mijn glas eerst in de vaatwasser voor ik het naar de glasbak breng
M.

Primavera

Primavera

18-03-2011 om 11:08

Pelle (volle vaatwasmachine)

'S avonds is mijn vaatwasmachine gewoon altijd bomvol. Vanwege nachttarief zet ik 'm zo wie zo alleen na 19.00 uur aan. En dan ruimen we de schone vaat 's avonds na een film of 's ochtends weer uit.
Mocht er een vuil glaasje of pan overblijven( gebeurd zelden, il ben goed in tetris) dan moet die maar tot de volgende dag wachten. Op z'n laatst kan die 's ochtends in de weer lege machine geplaatst worden en of er 's nachts wat in de spoelbak staat interessert me nou niet echt. Ik slaap toch.

Groeten Primavera

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

+ Brunette +

+ Brunette +

18-03-2011 om 16:54

Ach ja, afvalscheiding

Ik heb geen afwasmachine en spoel lege potten enigszins schoon als ik toch al aan het afwassen ben. Deksels eraf draaien bij de glasbak vind ik te veel gedoe en ik denk dat het beetje water dat ik voor het omspoelen gebruikt peanuts is vergeleken bij het waterverbruik voor het maken van nieuw glas. Dit als hart onder de riem voor degenen die plaats inruimen in de afwasmachine.

Voor Cobi heb ik nog de tip om het glas in een oude plastic tas te vervoeren. Als het glas in de bak zit gooi ik de plastic tas in de daarvoor bestemde plasticcontainer die ernaast staat.

Dineke69

Dineke69

20-03-2011 om 15:47

Heet water erin en even flink schudden

dat doe ik met vieze pindakaas of pastapotten.
Restje uit de waterkoker erin, even een tijdje laten staan en dan schud je zo (bijna) schoon.

Primavera

Primavera

20-03-2011 om 21:55

Ik heb geen waterkoker

Dat kan ik niet doen, want ik heb geen waterkoker. Het lijkt me trouwens ook niet zo goed voor het milieu om water electrisch te verwarmen, gas zou zuiniger moeten zijn.

Rosase

Rosase

21-03-2011 om 15:26

Primavera: water uit de fluitketel mag ook hoor!

Of gooi jij de je fluitketel niet leeg voordat je water gaat verwarmen?

Dat zou dan wel heel milieuvriendelijk zijn. Maar als je lang genoeg wacht ook een beetje vies

Schoon drinkwater gebruiken om gebruikt verpakkingsglas mee om te spoelen doet het milieuvoordeel inderdaad voor een gedeelte weer teniet (heb even niet paraat hoe erg teniet, mogelijk wel helemaal).

Wat wij doen is, als er nog veel in zit (bv de half leeggegeten olvaritjes van onze jongste) in de vuilnisbak en anders gebruik ik wat rest water om het ergste te weken en mag de rest (al dan niet met dop) drogen in de schuur. Of weken in de reken.

Glas wordt niet alleen omgesmolten, maar wordt trouwens ook een tijdje buiten neergelegd om schoon te spoelen.

Schoonmaken is dus echt niet nodig. Dat doen ze al bij de glasverwerker.

Primavera

Primavera

21-03-2011 om 21:08

Ik heb ook geen fluitketel, lol

Lol. Nee, fluitketel heb il ook niet. Als we eens een keertje thee drinken warm ik het water op in een pannetje in een hoeveelheid die precies genoeg is voor 2 kopjes.

Ik zou de lege tomatenflessen natturlijk mee onder de douche kunnen nemen (niet dus). Maar ik begrijp dat glas en blik dus helemaal niet schoon hoeft, dus waarom zou ik me in allerlei bochten wringen om ergens warm water over te houden.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.