Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

mamavogel

mamavogel

19-04-2009 om 14:38

Help nieuw katje haalt soms uit

Wij hebben sinds anderhalve week een katertje van ongeveer 1 jaar oud erbij.
We hebben hem via stichting zwerfkat en het is dus een straatkat geweest. Hij is eerst een tijdje in een gastgezin geweest om te socialiseren.
Meestal is het echt een schat hij laat zich aaien en komt soms op schoot.
Maar soms geef je een aai en dan haalt hij flink uit.

weet iemand waarom hij dit zou doen en vooral wat we ertegen kunnen doen. Vanmorgen heeft hij mijn rechterarm flink open gehaald. Maar omdat bij mij anderhalve maand geleden mijn okselklieren zijn weggehaald mag ik geen wondjes krijgen aan mijn rechterarm.
Ik wil hem heel graag houden maar dan moet dit wel overgaan.
Volgens stichting zwerfkat deed hij dit niet in het gastgezin waar hij gezeten heeft.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rafelkap

Rafelkap

19-04-2009 om 15:22

Onvoorspelbaar

Ai!
Het lastige is dat het niet te voorspellen is of je kat zich nog gaat gedragen. Veel geduld, aandacht en liefde geeft geen garantie voor de toekomst, zeker niet bij zwerfkatjes. Anderhalve week is natuurlijk maar kort, hij moet ook nog wennen. Ik zou dus nog even de tijd geven en lange mouwen aantrekken.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-04-2009 om 15:46

Geen direct antwoord

Het enige wat in mij opkomt is dat je de kat de tijd moet geven om aan jullie/jou te wennen. Als hij nog niet helemaal aan je gewend is en je overdonderd hem dan met aanhaligheden waar hij niet op zit te wachten dan kan hij uithalen.
Ik ben zéker met nieuwe volwassen katten heel kat uit de boom kijkerig. Laat die kat maar aangeven waar hij zin in heeft of niet. Er kunnen weken overheen gaan voor een kat zich helemaal op zijn gemak voelt en meer toelaat. Er zijn ook katten die hun streken niet kwijtraken. Een zwerfkat is tenslotte een kat met een ´verleden´. Weet jij veel wat hij allemaal meegemaakt heeft? Misschien heeft hij moeten vechten voor een hapje eten. En ook al is hij in een ander gezin geweest om te socialiseren, als hij als klein katje al op zichzelf aangewezen was is de socialisatie in die periode al niet goed verlopen en dat heeft zijn leven lang effect.

Het kan zijn dat deze nieuwe kat zo onvoorspelbaar blijft. Zo´n kat hebben wij ook gehad. Ik vond dat wel jammer. Maar bij deze kat kwam het dan ook echt helemaal uit het niets. Hij kon ook zomaar toeslaan als je hem niet eens aanraakte. Hij is niet oud geworden doordat hij van iets geschrokken is en van de galerijrand van onze toenmalige flat is gekukeld. Zo´n eind had ik hem nou ook weer niet toegewenst.
Staat het belang van de kat voorop en vind je het al fijn om de kat een beter onderdak te geven, of staat je eigen belang voorop en wil je vooral een kat omdat je het zo gezellig vindt om er mee te knuffelen? Ik bedoel dat absoluut niet negatief. Ik heb 5 katten, waarvan 2 als zwerver binnen zijn gekomen en 1 als volwassen kat uit een gezin komt, en voel niet de directe noodzaak om ze op schoot te nemen. Ik laat dat helemaal aan de kat zelf over. Soms hebben ze er zin in maar vaak ook niet. Ik kan daar heel goed mee leven.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-04-2009 om 16:17

Tik over neus

Als blijkt dat een kat de onhebbelijke neiging heeft om te krabben en hij na herhaalde tikken over de neus nog geen gedragsverbetering laat zien, dan hebben die tikken dus weinig zin. Sorry dat ik het zeg, maar ik vind dat zo´n onzin advies.

Minnie

Minnie

19-04-2009 om 16:59

Tik op de neus?

Dat werkt toch alleen maar averechts? Ik kan me niet voorstellen dat een kat iemand die hem op z'n neus slaat ooit echt zal vertrouwen...

Hier een poes die erg onvoorspelbaar is (en dus ook wel onverwacht uithaalt), maar ik weet zeker dat als ik terug ga slaan ze voortaan met een grote boog om mij heen loopt. Ok, dan slaat ze misschien minder omdat ze er gewoon niet bij kan, maar of dat nou echt de beste oplossing is? Zij heeft het trouwens overgehouden aan een ongeluk...

Ik denk dat het enige wat je nu kan doen is het even aan te kijken, en hem vooral het tempo laten aangeven.

mamavogel

mamavogel

19-04-2009 om 18:59

Hij kan ook heel lief zijn hoor

Het vreemde is dat het katje zich vaak onder luid geknor laat aaien. Hij komt ook gewoon op schoot. Maar soms haalt hij dan opeens uit.

We blijven het nog zeker een tijdje proberen. En als hij meer op zichzelf is dat op zich niet zo erg we hebben nog een kat die de hele dag wel zou willen knuffelen.

Maar met dat krabben moet ik gewoon oppassen. Omdat ik eigenlijk geen wondjes aan mijn arm mag krijgen. Omdat ik dan grotere kans op een infectie en op lymfe oedeem heb.

Hier ook tikken op neus

Op het werk hebben wij ook een aangelopen zwerfkat gehad en die deed precies hetzelfde. Die hebben we ook opgevoed met als ze uithaalde een tik op de neus en meteen erna van schoot af en negeren. Ook duidelijk nee zeggen en waarschuwend aankijken. Het hoeft niet zo hard hoor...alleen dat ze even schrikt. Zoiets. Op een gegeven moment was een 'nee' al duidelijk genoeg...ook als ze andere dingen deed die niet mochten (op aanrecht springen enzo). Dat was een zwerfkat die al zeker 3 jaar rondzwierf door de tuin van ons werk (we zagen d'r regelmatig) en een navelbreuk had...dat vonden we zó zielig dat we maar geld ingezameld hebben voor de operatie en d'r binnen gehaald hebben. Ze is nog wel 8 jaar bij 'ons' geweest. Het bleek ondanks d'r eerste jaren als zwerver een goedmoedige lobbes.Na dat eerste jaar was het over, dat uithalen.
groeten albana

Opvoeden

deed ik met een plantenspuit, als de poes iets deed wat niet mocht spuitte ik naar haar en zei ik 'ehhee' dat laatste is een klank die ik alleen voor haar gebruik. 'Nee' of 'pas op' is niet handig omdat je dat ook wel tegen je kinderen etc zegt.

Dat 'ehhee' werd een duidelijk signaal voor haar, dus ook als ze een enkele keer krabte. Mijn poes was een bijtert, die kon je dan opeens zo vrolijk een hap geven, ik trok mijn hand dan niet weg maar duwde hem juist d'r strotje in wat niet prettig is zodat ze direct losliet. Na een paar weken was het klaar.

trek in elk geval nooit je hand weg daarmee worden de krabben dieper, dit kan je jezelf aanleren.

mamavogel

mamavogel

20-04-2009 om 11:43

Update

Vanmorgen belde de stichting zwerfkat om te weten hoe het ging.
Ze vond het erg vreemd en was ook best bezorgd. Ze wilde wel dat we snel besliste wat we wilde doen omdat ze niet over een paar weken nog die kat willen terugnemen.
Ze belt vrijdag terug. En dan wil ze eigenlijk wel weten wat wij willen.
Het socialiseren is volgens haar op een boerderij gebeurt waar hij meestal ergens buiten liep.
Ik denk dat hij dat mischien erg mist. Hier zit hij gewoon binnen. (kan als hij gewend is wel naar buiten)

Vanmorgen haalde hij twee keer uit toen ik gewoon langs liep.
Ik baal hier heel erg van want ik heb nog nooit een kat terug gegeven en wil dat nu eigenlijk ook niet doen.

Ik laat hem maar zo veel mogelijk met rust als hij slaat zeg ik foei en negeer hem verder.
Ik probeer op zijn lichaamstaal te letten en mischien moet ik hem ook een tik op zijn neus geven. Maar ik denk dat hij dan weer terug slaat.

Rafelkap

Rafelkap

20-04-2009 om 18:29

Boerderij

Over de socialiseren op een boerderij zou ik meteen beducht zijn een onsociaal beest te krijgen. Die katten zijn vaak nauwelijks mensen gewend en dan leer je dat uithalen niet af. Heb dit ook gezien bij 2 katten van mijn broer.
Lastig hoor, nou moet je ook nog snel beslissen.

Tikje

Sommige katten doen dat nou eenmaal. Dan zijn ze er opeens niet meer van gediend om geaaid te worden.
Jonge katten worden door hun moeder opgevoed door een tik op hun kop als ze te ver gaan.
Een tikje bovenop de kop van je kat kan best helpen. Dat is nl "kattentaal". Natuurlijk niet zo hard dat hij met zijn kin op de grond valt, maar wel zo dat hij er even van schrikt. En daarna met je rug naar de kat gaan staan.
Foei zeggen zal niet zoveel helpen. Dat woord betekent niets voor hem.

Oja

en maar met 1 vinger, niet met je volle hand natuurlijk!

bep

bep

28-04-2009 om 14:40

Doof?

misschien een gekke vergelijking,maar heb een konijn uit de opvang gehaald is ook een schat maar viel soms zomaar aan!wat bleek onze jobbe is doof en doordat hij ons niet hoort aan komen valt hij aan,we zorgen nu altijd dat hij ons ziet en is er niks aan de hand.
sucses met je kat,

groetjes bep

mamavogel

mamavogel

02-05-2009 om 15:48

Update

Het gaat al een stuk beter.
als hij nu niet meer geaaid wil worden slaat hij zonder nagels. Of trekt zijn kop weg.
Alleen als hij eten wil en je loopt in de keuken dan slaat hij naar je benen.
We vinden hem verder heel leuk en mag dan ook lekker blijven.
Iedereen bedankt voor het meedenken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.