Huis, Tuin en Keuken
Fély
17-01-2010 om 16:15
Heb jij een geheim ingredient voor snert?
Die je wilt prijsgeven? Ik maak nu zo'n 6 liter erwtensoep zoals ik jaren maak en die naar ieders smaak is. Alleen het soort vlees wat ik gebruik wil nog wel eens veranderen, afhankelijk van mijn eetpatroon (lees: gewicht) van dat moment. D.w.z. soms spek en varkenskarbonade, soms mager rundvlees. Voor de rest de standaard groenten als ui, prei, knolselderij, sellerieblad. Maar hebben jullie van jezelf of overlevering iets heel speciaals wat je aan de soep toevoegt?
Ben benieuwd,
Fély
Pollewop
17-01-2010 om 17:03
Mijn schoonvaders recept
bevat: varkensribbetjes, rookworst en braadworst
Aïda
17-01-2010 om 18:35
Mijn moeder
maakt het met een varkenspoot, krabbetjes en als het klaar is doe ze de rookworst erin.
Ze doet ook aardappels erin.
Roos Vicee
17-01-2010 om 20:58
Hamschijf?
Volgens mij is een Hips een hamschijf(?) Eisbein in Duitsland. Maar met haartjes? ieuw!
Zelf doe ik er (simpel) hamlappen, spek en rookworst in.
Puck
17-01-2010 om 22:05
Ieuw, haartjes
Net vandaag bij mijn schoonmoeder een twentse uitspraak gelezen die in het nederlands als volgt klinkt:
op een hoofd is 2 haren bar weinig, maar in de soep kan 1 haar al teveel zijn.
MRI
18-01-2010 om 00:09
Getver haartjes
Sinds ik op mijn elfde bij een tante snert met varkensvlees met haartjes erop heb gekregen heb ik het nooit meer gegeten! Yuck, wat smerig
MR
Fély
18-01-2010 om 09:01
Dank allemaal. Daar ik in Duitsland woon, zal ik bij de slager eens vragen naar behaard eisbein. Maar ik dacht eigenlijk niet direct aan het soort vlees, maar meer een "ongewone" specerij of zo, waarvan je op het eerste gezicht niet zou denken om het in de erwtensoep te doen maar een spectaculair "gewisse etwas" toevoegt.
Smakelijk allemaal,
Fély
Genista
18-01-2010 om 10:46
Fély
Wat vlees betreft: krabbetjes en spek. Dat laat ik eerst 2 uren meekoken voor ik het vlees van de botten haal en het kleinsnijd. Dat geeft toch ook een bijzonderder smaak, vind ik.
Speciaal ingrediënt... Ik gooi er wel altijd een lepel sambal bij.
Fély
18-01-2010 om 12:13
Genista
Ha, voor sommigen cultuurbarbarisme, maar ik doe in mijn kommetje ook altijd sambal badjak, zoals de rest van mijn familie. Niet in de pan zelf.
Genista
18-01-2010 om 13:48
Azijn?
Ik doe ik de vreemdste dingen azijn, geloof ik, maar in de snert heb ik het nog nooit gedaan.
En Fély, een uur lang meekoken geeft een ander sambal-effect dan in je kommetje
Tirza G.
18-01-2010 om 16:46
Kerrie
Ik kook flink wat kerriepoeder mee. Geeft wat body aan de wat laffe, platte smaak.
Tirza
Rafelkap
18-01-2010 om 17:27
Kruidnagel en laurierblaadjes
Staat al genoemd een ui meekoken beprikt met kruidnagel en wat laurierblaadjes? Wij zijn er dol op. Deze week wil ik een vegetarische variant proberen (pas geproefd), nl. kikkererwtensoep volgens Jamy Oliver.
Genista
19-01-2010 om 07:38
Oh... eh...
Ik denk dat we in dat geval beter een totaalrecept kunnen gaan neerzetten. Ik dacht namelijk dat die beprikte ui net zo standaard was als de erwten en de rookworst Hij zit er in elk geval altijd in.