Huis, Tuin en Keuken
🎶🎵Sinbads vrouw🎵🎶
27-08-2019 om 13:37
D'r kom'n best veel appels aan
Ik heb een appelboom in de tuin.
Zoals Daniël Lohues zong:
D'r kom'n best veel appels aan
D'r kom'n best veel appels aan
Züten voor de appelmoes
Doar hai'j niet snel genog van
D'r kom'n best veel appels aan
D'r kom'n best veel appels aan
Als't moar niet te dreuge wordt
En zeker niet te nat
Dan heb'n we ander veurjoar
Nog züte appels zat
Nou, ik heb züte appels zat.
Nu weet ik uit ervaring dat het merendeel van die appels nog tot midden september/half oktober aan de boom kunnen blijven hangen. Maar om dan ergens tussen de 80 en 120 kg. Appels te verwerken tot appelmoes... Nou, daar heb ik ook geen zin in.
dus had ik me bedacht om nu al eens te beginnen met “iets” te maken van de appels. Ze zijn “plukrijp”, dwz, de pitten zijn voor het grootste gedeelte bruin met nog een enkel licht plekje hier en daar. Wel moeten ze nog behoorlijk na rijpen, dus ze zijn nog zurig.
Iemand een idee wat ik kan doen met die appels? of is het nog te vroeg om er “iets” mee te doen?
Leen13
27-08-2019 om 13:44
Appelgerechten
https://www.boodschappen.nl/recept/hartige-appels-uit-de-oven/
Onlangs had iemand die ik ken een bakje met schijfjes appel gemaakt, dunne smalle schijfjes, die ingelegd waren in een hartig kruidenmengsel.
Dat gaf mij wel wat aarzelingen, maar het was heerlijk fris!
Ik kan er helaas geen recept van vinden.
Maar op zoek daarnaar kwam ik meer 'hartige' appelgerechten tegen, dat ga ik wel een keer proberen. Als het minder warm is.
En uiteraard kun je altijd hachee maken en een paar lekkere lichtzure appels erdoor.
Flavia
27-08-2019 om 13:45
Appeltaartwedstrijd
Wij hadden een collega met hetzelfde 'probleem' en die heeft er een probleem van de afdeling van gemaakt door een appeltaart wedstrijd te organiseren. Iedereen kreeg hetzelfde basispakket: appeltaartmix, appels, ei, rozijnen en een dag om een appeltaart naar eigen inzicht af te leveren. Die werden steeds op dezelfde wijze anoniem door iedereen beoordeeld. En de lekkerste werd met een heuse trofee beloond.
Na 3 weken 4* per week appeltaart ben je er wel even klaar mee maar heb je ook weer heel nieuwe recepten. Zeker met een zeer internationaal gezelschap aan collega's (China, Italië, Griekenland, Frankrijk, Amerika, Brazilië, Australië en Nederland)
rode krullenbol
27-08-2019 om 13:50
Wat dacht je van ...
Na laten rijpen? Daar komt nog het minste werk bij kijken!
🎶🎵Sinbads vrouw🎵🎶
27-08-2019 om 14:02
leuke ideeën al
AnneJ: leuk recept, dat konden we vanavond nog wel eens eten.
Flavia: geweldig idee. Alleen jammer dat “mijn” afdeling bestaat uit 1 leidinggevende (ik), 1 werker (ik), 1 toezichthouder (ik) (((grijns)))
Rode krullenbol: Na rijpen kan prima aan de boom. Het nadeel is dan dat ik in een keer met die hoeveelheid appels kom te zitten. En heb je enig idee hoeveel werk of het is om die hoeveelheid appels te controleren op bewoners, schoon te maken en daarna tot “iets” te verwerken? Dat wordt (mezelf kennende) appelmoes en moeten we minstens 3x in de week met 4 personen appelmoes eten. Been there, done that, saw the movie, bought the t-shirt
Tijgeroog
27-08-2019 om 14:05
Jam
Maar daarvoor geldt hetzelfde als voor de appelmoes.
Appelsap. Appeltaart. Salades ed met appels erin.
Weggeven, bij voorkeur aan mensen met een overvloed aan andere groente of fruit.
Verkopen op een tafeltje voor de deur, met een bakje voor het geld erbij.
Op Facebook ed zijn wel eens pagina’s waar overgebleven eten wordt aangeboden.
Paddington
27-08-2019 om 14:06
Wekken in stukjes
kun je later heel makkelijk gebruiken voor appeltaartvulling.
Natuurlijk kun je er ook cider van maken. Erg lekker, maar ook een hoop werk.
Feit blijft dat je ze moet nakijken en verwerken.
Je kunt ook kijken of je ze kunt verkopen in de buurt. Heeft iedereen er wat aan.
Tijgeroog
27-08-2019 om 14:07
Of...
plukken wat je wilt gebruiken en de rest laten hangen voor de vogels...
Leen13
27-08-2019 om 14:11
Of weggeven?
Bij een sportdag had een plaatselijke supermarkt fruit gedoneerd voor tussendoor. Kun je ook nog doen. Of aan een nabijgelegen school geven?
Boekje
27-08-2019 om 15:10
Bericht vanuit de Betuwe
Hier in de buurt kun je op verschillende adressen je eigen appels laten persen, je krijgt dan van de tap-pakken metje eigen appelssap mee naar huis.
Google maar op bijvoorbeeld 'appelsap van eigen appels' .
In de gauwigheid zag ik dat bij in elk geval 1 aanbieder kan vanaf 100 kg appels.
Dat is echt leuk: relatief weinig werk, blijft lang goed, en is leuk om kado te geven. Of... om te verkopen aan familie/vrienden/collega's.
Anneque
27-08-2019 om 15:31
blog
https://eenvoudigleven.blogspot.com/search?q=gedroogde+appels
Hier een link naar appelstroop. Maar dacht dat ergens op deze blog ook uitgelegd werd hoe je er prima gedroogde appelschijfjes van kunt maken. Als je die goed behandelt, zijn ze volgens mij lang houdbaar.
Verder: sap, siroop?
Oh, hier kun je misschien ook wat mee:
https://eenvoudigleven.blogspot.com/search?q=appels+drogen
rode krullenbol
27-08-2019 om 17:54
Wie de doe-het-zelver in mij wakker schudt, zal het weten!
Hier volgen dan ook de resultaten van mijn speurtocht op het Internet aan de hand van de centrale vraag: wat valt er – culinair – zoal met appelen te doen? Ik kan uiteraard niet instaan voor de volledigheid van de lijst; de mogelijkheden blijken nogal uiteen te lopen. Wél durf ik de stelling aan dat een ieder – en natuurlijk al helemáál een vrouw van een zeeman/verhalenverteller – die een groot deel van de navolgende suggesties zou uitproberen, gerede kans loopt het leven om te toveren in een sprookje. Veel succes en plezier ermee!
appelazijn: https://weckenonline.eu/recepten/appelazijn-zelf-maken/
appelbeignets: traditioneel bereid https://weethetsnel.nl/instructie/871-Recept-Oud-Hollandse-ouderwetse-appelbeignets-maken-van-zelfgemaakt-beslag of uit de oven: https://wateetjedanwel.nl/snelle-appelbeignets-uit-de-oven/
appelcake: https://www.24kitchen.nl/recepten/boeren-appelcake
appelchutney: https://www.detuinoptafel.com/zelf-appelchutney-maken/
appelcider: https://restaurantopdepoort.nl/zelf-appelcider-maken/
appeldrank / calvados : http://www.dewijkgaard.nl/startpakketten-calvados-maken_1031/
appelchips: https://www.boodschappen.nl/recept/appelchips-met-kaneel/
appelcrumble: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R861192/appelcrumble
appelflappen: https://bakken.nl/recept/appelflappen
appelgelei: https://www.smulweb.nl/recepten/1051944/Appelgelei
appelijs : https://www.smulweb.nl/recepten/1125982/Appelijs
appeljam, confiture of compote: https://www.suikerinfo.nl/recepten/basisrecept-jam-met-geleisuiker
appeljenever: https://rubriek.nl/kook/apfelkorn/
appeljus: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R591856/rundervink-met-zoete-appeljus
appelkaas: https://favorflav.com/nl/inspiration/appelkaas-charcuterie-voor-vegans/
appelkruimeltaart: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/appeltaart/appelkruimeltaart-recept/
appelkoeken: https://www.patesserie.com/recepten/gebakjes/luxe-appelkoeken/
appellikeur: https://www.nullammicrowaveum.com/zelfgemaakte-appellikeur-voor-de-feestdagen/
appelpannenkoek: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/4361/appelpannenkoeken
appel pickle: https://www.chefsteps.com/activities/pickled-apple-slices
appelplaatkoek: https://www.zoetrecepten.nl/recepten/koekjes-plaatkoek/appelplaatkoek-met-havermout/
appelrozen: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1187623/appelrozen
appelsap: https://www.verseoogst.nl/recepten/huisgemaakte-appelsap of met prik door het sap te laten fermenteren zoals bij het maken van gemberbier: https://www.culy.nl/recepten/ginger-bug-ginger-ale-recept/?utm_source=google&utm_medium=organic
appelstroop: https://koksland.nl/zelf-appelstroop-maken/
appeltaart: https://www.smulweb.nl/recepten/1450471/Dudok-appeltaart
appelvlaai: https://www.landleven.nl/inspiratie/lekker-eten/2012/juni/limburgse-appelvlaai-met-deksel/
appelwijn: https://www.wijnhobby.nl/index.php/recepten/appelwijn
Nog drie afsluitende opmerkingen:
1. appelen laten zich drogen in de zon, de oven, magnetron, airfryer of droogmachine;
2. kunnen aan tal van gerechten worden toegevoegd zonder het hoofdbestanddeel ervan uit te maken en de smaak te bederven;
3. en daarvan zijn jachtschotel en Tsjechische salade van witte kool en wortel wat mij betreft zonder meer uitstekende voorbeelden.
Rode krullenbol
Fransien
27-08-2019 om 18:18
Diepvries?
Wij hadden vroeger ook fruitbomen in de tuin en in de herfst zaten we gezellig met z'n allen met een teiltje op schoot voor de tv te schillen. Mijn moeder kookte er dan appelmoes van en deed dat in weckpotten en toen we een grote vriezer hadden ging het daar in.
Overigens hadden we ook stoofpeertjes, rode bessen, kruisbessen en bramen. En we hadden een volkstuintje en een moestuin en daar konden we het grootste deel van het jaar van eten.
Brianna F
27-08-2019 om 19:30
ook veel appels
Ik was ze, klokhuis eruit, in stukjes en dan per portie in de diepvries. Als ik dan plaattaart maak is één zo'n zakje appels genoeg voor de taart.
Dendy Pearson
27-08-2019 om 20:33
Ook betuwe
Ik woon ook in de Betuwe en hier zie je best vaak tafeltjes bij het hek met daarop kilozakken appels/peren en een blikje voor de euro’s.
Ik vind het laten persen een goed idee. Zelf zou ik het grootste deel gewoon laten hangen voor de pietjes en van de rest een bubs met appelmoes maken voor in de vriezer.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.