Huis, Tuin en Keuken
rodebeuk
28-11-2009 om 16:42
Culivraag: kan een hakmes een pompoen aan?
Ja dames, graag even jullie wijze woorden. Ik maak met enige regelmaat pompoensoep of ravioli met pompoenvulling. Grote favorieten van de kinderen. Als de pompoen eenmaal in maantjes is gesneden haal ik van de zijkant de buitenkant eraf en snijd ik er blokjes van. Dat gaat goed...
...maar hoe krijgen jullie hem doormidden? Ik heb een slagersmes en een uitbeenmes. Met veel moeite krijg ik hem doormidden met het slagersmes maar het gaat zo lastig dat ik het soms een beetje gevaarlijk vind, ook al snijd ik alleen in neerwaartse richting.
In de chinese keuken zie je ook nog een rechthoekig hakmes. Heeft het zin om die aan te schaffen of voor Sint op de lijst te zetten? Ik stel me voor dat dat klieven daarmee beter gaat. Hij lijkt per slot op een bijl. Of reken ik me nu rijk en kan ik een pompoen die moeilijk met een slagersmes (van forse afmetingen en goed merk, Zwilling) te klieven is niet makkelijker de baas met een rechthoekig groentehakmes? Waarmee de aankoop van de laatste zonde van het geld zou zijn?
reina
28-11-2009 om 17:10
Rotklus
Of het met een hakmes lukt weet ik niet. Ik snij er eerst een punt uit en vervolgens is het makkelijker de boel klein te snijden. Daarna schil ik de parten. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe de 'vakman'het soet.
Anneque
28-11-2009 om 17:23
Schillen
Ik heb geen tips wb het mes, klooi ook altijd maar wat aan met gevaar voor eigen vingers, maar wel de vraag: waarom schil je de pompoen? De pompoenen die ik eet (de standaard groene en oranje, meestal bij de bio winkel, maar tegenwoorduig vaak ook bij de super te vinden) hoef je niet te schillen. Bereiden duurt ws. wel iets langer, maar ik vind het wel erg lekker én het bespaart je wat gedoe met het mes.
rodebeuk
28-11-2009 om 17:32
Sja, waarom schil ik?
Anneque, ik heb het een keer geprobeerd maar we hielden Harde Stukjes. Voor de gerechten die ik ermee maak was dat minder lekker.
Als ik de raviolivulling maak laat ik de schil zitten als de pompoen de oven in gaat en haal ik hem eraf na het roosteren.
Da's mooi, ga ik reageren terwijl jij geen klieftips hebt! Ik heb ook geen schilklachten, daar heb ik verschillende methodes voor die prima werken.
Maar we staan nu op de partjestruc van Reina... eens kijken of er nog meer opties komen.
Roosje Katoen
28-11-2009 om 17:39
Molenmesje
Het is inderdaad een rotklus! Hier gebruik ik meestal een molenmesje (aardappelschilmesje). Ik neem altijd zo'n biologische oranje of groene pompoen, niet te groot. Het mesje is dan net groot genoeg om tot aan de holle binnenkant te komen. Dan snijd ik hem doormidden en de helften weer in parten en die weer in kleine reepjes. Ik heb ook een groot koksmes maar dat vind ik te gevaarlijk, ben bang dat ik uitschiet Overigens schil ik ook nooit en heb nooit harde stukjes, meestal roerbak ik eea tot alles helemaal gaar is voordat ik het verder verwerk.
Anneque
28-11-2009 om 17:40
Tja
"Da's mooi, ga ik reageren terwijl jij geen klieftips hebt!"
Tja, 't was goed bedoeld hoor. Als jij niet had geweten dat je die schil kon eten, had je er wellicht iets aan gehad.
Nou vooruit, miss. een kleine klieftip: ik sla mijn grootste mes erin, en vervolgens sla ik met geval-en-al op de plank. Hoop herrie, maar tamelijk risicoloos.
rodebeuk
28-11-2009 om 17:58
Anneque
Ik bedoelde het met de engelse tong in de wang hoor
Moet naar de tafel want ze zitten al incl vriendinnetje dat graag meeeet bij lekker zoet eten, de soep is klaar.
Die slag op het aanrecht doe ik ook, werkt niet bij een grote.
We hebben nu de slag, het partje van Reina en het molenmesje van Roosje....
kom straks weer kijken!
Bastet
28-11-2009 om 18:53
Hakmes!
Wij zweren bij ons hakmes!Gaat moeiteloos door pompoenen en grote watermeloenen heen!
Groetjes,bastet
Anneque
28-11-2009 om 19:53
Ah, oké
Had de tong-in-wang niet aangevoeld, ben in een minder sensitieve bui vandaag Ik lees mee want houd erg van pompoen!
Mien*
28-11-2009 om 19:57
Even in de magnetron
ik wist dat er iets met de magnetron was, zie nu bij AH http://www.ah.nl/recepten/recept?id=453426
deze tip
Is de pompoen moeilijk te snijden? Doe hem dan twee minuten in de magnetron, op vol vermogen. Prik er wel eerst een paar gaatjes in - tegen het ontploffen. Laat nog een paar minuten staan en hij is een stuk zachter.
Amarins
29-11-2009 om 00:59
Even doorzagen...
... over pompoenen . Voor pompoensoep: de hele en ongeschilde (in dit geval biologische) pompoen 10 minuten koken, dan doormidden snijden en de pitten eruit halen, de 2 halve pompoenen nog verder koken tot ze aangenaam zacht zijn, samen met een paar aardappelen en tomaten, en dan de staafmixer (mijn geliefde Bamix) erop/erdoorheen. Heerlijke soep, hele pompoen gebruikt!
liora
29-11-2009 om 08:21
Hoi,
Ik neem meestal een flespompoen want die zijn veel makkelijker te snijden en schillen en smaken volgens mij het zelfde.
Krijg al helemaal trek!
Liora
reina
29-11-2009 om 09:12
Mien
Hoe zacht wordt het in de magnetron? Voor soep maakt dat uiteraard niets it, maar ik maak regelmatig een stoofschotel met pompoen en dan moet je geen papperige stukken hebben, vandaar mijn vraag.
Mien*
29-11-2009 om 13:27
Geen idee reina
k heb nog nooit soep gemaakt van pompoen, laat staan dat ik zo'n ding geslacht heb
maar ik las op een log van iemand die pompoen bewerkte voor Halloween dat die de pompoen in de magnetron deed, om hem gemakkelijker uit te hollen, dus ik heb geen idee hoe zacht hij (zij?) wordt
dirksmama
29-11-2009 om 17:24
Groentenman
Na bijna mijn vingers op 'zo'n ding verloren te hebben vraag ik tegenwoordig bij de groentenman of het beest even doormidden gekliefd kan worden.
Mijn handigste manier is om twee halve pompoenen in de oven gaar te laten worden en dan het vlees er uit te scheppen voor verdere verwerking (puree, soep, pie etc).
Margriet*
29-11-2009 om 20:18
Door de midden
met een flink scherp mes. Daarna leg je de twee helften met de platte kant op de plank en snij je het verder.
Een scherp mes is voorwaarde!
Ik schil hem trouwens altijd, vind ik echt lekkerder. Alleen op grote pannen doe ik wel eens de verhouding 2 schillen 1 niet.
groene specht
29-11-2009 om 22:59
Broodmes
Pompoenen slacht ik met oma's broodmes, of met mijn grote Japanner. Niet met de Chinees (de bijl). Met opa's zakmes zou ook kunnen, gewoon erin steken en dan zagend doorsnijden. Pitten eruit altijd met het kleine schilmes.
albana
30-11-2009 om 08:41
Schoonmoeder
Mijn schoonmoeder maakt van pompoen iets als appelmoes...smaakt heerlijk overigens..vooral met gekruid gehakt erbij. En zij (al op leeftijd dus niet meer erg sterk in de handen) doet het zo. Het bovenste kapje eraf zodat je vrij 'werkruimte' in de pompoen hebt. En daarna nestel je je lekker op de bank, bak ernaast en schraap je 'm aan de binnenkant uit met een lepel. is vrij simpel, de binnenkant is zacht en het harde gedeelte laat je gewoon liggen (is ook met minst lekker volgens schoonmama). Het pittengedeelte plof je in een ander bakje en doe je weg.
Dus niks gehak met messen.
groeten albana
dirksmama
30-11-2009 om 12:16
Pitten weg?
Ben je mal?
Lekker opeten!
Niet wassen, maar alleen de draadjes van de zaadjes halen.
En dan:
op een bakblik uitspreiden, bestrooien met wat zout en op 160 graden bakken tot ze droog zijn (af en toe omschudden)
of
met was olie mengen op bakblik en 30 minuten op 180 graden bakken (knapperiger)
of
na het droogbakken vlokjes boter erover strooien met wat zout en nog even doorbakken
of
in magnetronschaal mengen met wat olie (1 cup zaad op 1 tl olie) en 2 minuten zappen, omroeren en dit net zolang met 1 minuut zappen herhalen tot ze knapperig genoeg zijn, wat zout er over...klaar.
Creatievelingen kunnen ook kettingen rijgen van zaad, lekker voor de vogeltjes buiten. (of de cavia)
Pluk53
30-11-2009 om 13:16
Koksmes
15 jaar geleden bij de IKEA een Chinees messenblok gekocht voor toen ~100 gulden, wat niet onderdoet voor de grote dure merken; van een goede messenset heb je een leven lang plezier.
Voor de pompoen: groot scherp koksmes. Punt erin, en dan wriggelend snijden. Parten snijden, en dan de parten plat op de snijplank, en de schil er in stukjes afsnijden.
Het is even werken .