Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

koentje

koentje

03-05-2010 om 11:04

Bankstel

enkele jaren geleden hebben wij een bankstel gekocht van goede kwaliteit: het zit ook nog steeds erg lekker.
Inmiddels is echter de stof vies geworden, het is donkerrood en er zitten vage zwartige vlekken waar veel gezeten wordt. De stof(ik weet niet meer hoe het heet) is zo'n stofje wat een beetje op fluweel lijkt of op suede. De vraag is: hoe maak ik dit schoon? Heeft iemand enig idee welke stof ik bedol en weet iemand dan ook welke schoonmaakmanier handig is?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Lamous of alcantara? (van internet geplukt)

Lamous
Lamous is een meubelstof met bijzondere eigenschappen. Het doet denken aan zijde en is luchtdoorlatend. Lamous is vuilwerend en ongevoelig voor vocht. U kunt lamous heel eenvoudig schoonmaken. Bij vetvrije vlekken is meestal schoon water al voldoende, vaak zelfs alleen al afborstelen of héél voorzichtig wrijven met een vlakgom.
Vetvlekken kunt u héél voorzichtig verwijderen met after-shave.

Het onderhoud van alcantara interieurs

Dagelijkse schoonmaak

Stof de stoelen af met een zachte borstel of een droge doek, of met gebruik van de stofzuiger.

Wekelijkse schoonmaak

Stof de stoelen af en reinig ze met een licht bevochtigde witte doek van katoen. Gebruik geen bedrukte geweven of papieren doeken omdat deze inkt kunnen afgeven.

Jaarlijkse schoonmaak

Alcantara kan in de machine gewassen worden op 30°C. Maar omdat dit niet mogelijk is in auto’s, is er nog een andere manier. Stof de bekleding grondig af, bevochtig ze met een zachte doek of een spons met schoon water. Wring deze goed uit en maak de alcantara stoffering schoon. Pas op dat je het weefsel niet in de diepte nat maakt, maar slechts aan het oppervlak bevochtigt. Nogmaals behandelen met een met schoon water bevochtigde doek en goed laten drogen (de hele nacht). Wanneer de stoffering droog is, deze voorzichtig behandelen met een zachte borstel.

Algemene instructies voor het ontvlekken

Algemeen:
•Handel onmiddellijk (binnen de 30 minuten) en elimineer de vlek vanaf de omtrek naar het midden om te voorkomen dat de vlek zich uitbreidt.
•Giet nooit een schoonmaakproduct rechtstreeks op het weefsel.
•Altijd eerst zoveel mogelijk verwijderen met een niet-bedrukt keukenpapier en dan pas een schoonmaakmiddel gebruiken (zeker niet vrijwen om te voorkomen dat het de vlek uitbreidt of indringt)

Vlekken door wateroplosbare stoffen:
•Vruchtensap, jam, gelatine, siroop, ketchup, potlood, cacao, chocola, ijs, mosterd: Gebruik half-lauw water. Afspoelen met schoon water en droogdeppen.
•Bloed, ei, uitwerpselen en urine: Gebruik koud water, gebruik geen warm water omdat dit deze stoffen doet klonteren. Afspoelen met schoon water en droogdeppen.
•Likeur, wijn, bier, cola en thee: Gebruik half-lauw water. Als er een gekleurde vlek achter blijft, deze behandelen met citroensap en goed afspoelen met schoon water.
•Azijn, haargel, tomatensaus, koffie met suiker: Gebruik citroensap. Nabehandelen met half-lauw water. Afspoelen met schoon water en droogdeppen.

Vlekken door niet wateroplosbare stoffen:
•Lippenstift, fond de teint, mascara, oogschaduw, parfum, schoensmeer, olie en vet in het algemeen, gras en kleurstiften in het algemeen: Met ethanol deppen en daarna met water. Afspoelen met water. Gras en kleurstiften zijn moeilijk te verwijderen, zeker op een lichte kleur. Je moet dus zo snel mogelijk ingrijpen.
•Kauwgum en was: Afkoelen met een plastic zakje vol ijsblokjes. Wanneer de gemorste stof hard geworden is, deze in stukjes verwijderen. Nabehandelen met ethanol.
Hardnekkige vlekken:
Herhaal de hierboven beschreven handelingen meermaals. Ook voor de verwijdering van niet in water oplosbare vlekken is dikwijls meer dan één behandeling nodig.

Oude vlekken van onbekende aard:
Eerst behandelen met half-lauw water, vervolgens afspoelen met schoon water en droog deppen. Als je ziet dat de vlek enigszins in water oplost, doe je dit enkele keren na mekaar. Laat het goed drogen en als dat nodig is, nabehandelen met ethanol.

OPGEPAST!!!! Dit is enkel voor ECHTE ALCANTARA, geen goedkopere nep-alcantara

koentje

koentje

04-05-2010 om 09:13

Inderdaad!

het is lamous. Ik heb het al geprobeerd met een sopje, borsteltje... Zal het nu eens met aftershave proberen!

Dendy Pearson

Dendy Pearson

05-05-2010 om 15:00

Billendoekjes

Ik kreeg onze alcantara bank altijd spik en span met billendoekjes.

Dendy

Bedrijf

Mijn ouders hebben ook zo'n bank met fauteuils met die stof. Ze hebben een meubelreinigingsbedrijf laten komen die de nare plekken er uit heeft gehaald, de kosten vielen hen niet tegen.

Vonda

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.