Huis, Tuin en Keuken
Guinevere
24-05-2010 om 20:08
Asperges schillen
Weet iemand of je witte asperges op een snelle manier van hun "schil" kunt ontdoen? Ik vind het een crime, die dingen stuk voor stuk bewerken, pfoe, wat een werk! Groene asperges zijn natuurlijk een oplossing, maar een mens wil ook wel eens iets anders natuurlijk...
Ik heb het nu met een gewone dunschiller gedaan trouwens.
Carmen
24-05-2010 om 20:20
Laten doen
Wat een prutswerk hè! Voorheen had Albert Heijn geschilde, maar die hebben ze niet meer. Althans, niet bij "mijn" Albert Heijn.
Ik doe het ook met de dunschiller. Gelukkig ben ik de enige liefhebber, dat scheelt. Maar ik eet ze wel veel. Sneller en handiger dan met de dunschiller of aspergeschiller kan volgens mij niet. Of door iemand anders laten doen dus!
Carmen.
groene specht
24-05-2010 om 20:31
Speciale dunschiller
In mijn keukenla ligt zo'n olijke, speciale dunschiller voor asperges. Van wit plastic met een handvat in de vorm van een asperge. Hij schilt wat dikker dan de andere dunschiller. Ik vermoed dus dat je asperges heel goed met een dunschiller kunt schillen.
Vera*
24-05-2010 om 20:49
Heel gemakkelijk
Wij halen de asperges bij de aspergeboer/aardbeienboer. Voor € 1.00 per kilo kun je ze laten schillen. Dat is wel zo gemakkelijk.
Het nadeel van die adresjes in de buurt is dat je ze te vaak eet.
Als ik ga voor aardbeien en er zijn b-keus dozen dan heb ik 1.5 kilo en eten we ons er misselijk aan, mmmmmmm.
Guinevere
24-05-2010 om 22:31
Vera
Vera, dat is handig zeg! Jammer genoeg is er hier in de wijde omtrek geen aspergeveld te bekennen. En... hoe schillen ze daar bij de boer die asperges dan? Ook met de hand? Dan lijkt een euro me een koopje, ik was 20 minuten bezig met een pond.
Vic
24-05-2010 om 22:35
Goh
Ik vind sperziebonen schoonmaken véél meer werk dan asperges schillen. Asperges doe ik met een dunschiller. Neerleggen, en dan vanaf het kopje rondom schillen en het achterste stukje eraf snijden. 600 gram (voor 2 personen) schil ik binnen 10 minuten.
IngridT
25-05-2010 om 08:21
Aspergeschiller.
die heb ik. ideaal ding. het is een soort dunschiller die tegelijkertijd een 'knijptang' is. Dus je pakt de asperge ertussen, en trekt hem langs de dunschiller terwijl ie aan de andere kant ondersteund wordt. Gaat razendsnel.
Kijkk...zo ziet ie er ongeveer uit:
http://www.villaverver.nl/winkel/images/70101033.jpg
Is de investering van een paar eruo meer dan waard...
Guinevere
25-05-2010 om 09:40
Aha, en koekenpan
Nou, dan zal ik mijn ogen eens openhouden als ik in een kookwinkel kom. Ik moet toch nog een goede koekenpan hebben, dus die speurtocht komt op korte termijn. Iemand nog een tip voor een goede koekenpan zónder antiaanbaklaag trouwens?
ChrisH
25-05-2010 om 10:50
Koekenpan
Guinevere, kijk eens naar een koekenpan van Sigg. Dikke bodem, onverslijtbaar. De truc bij anti-aanbak is overigens laten aanbraden totdat je het vlees kunt verschuiven, maar dat wist je waarschijnlijk wel.
Asperges snijd ik overigens met een dunschiller. Wees niet te zuinig met schillen anders blijven ze inderdaad taai. Ik test ze altijd door er eventjes zacht op te bijten.
Chris
ChrisH
25-05-2010 om 10:51
Anti-aanbak
Ik bedoel natuurlijk de truc bij een niet-anti-aanbak koekenpan...
Chris
Triple
25-05-2010 om 21:33
Geen dunne
De dikste asperges zijn het lekkerst en ook het makkelijkste om te schillen. Hier in de buurt zijn ook een paar aspergeboeren met schilmachines. Die boeren schillen die dingen dus niet met de hand maar machinaal! Vandaar dat het dus niet zoveel kost. Toch schil ik met de hand veel nauwkeuriger/grondiger. Wel een $#&*O?*% klusje...
Vera*
26-05-2010 om 09:08
Cobi
Wij hebben hier de keus uit ik geloof wel minstens vijf asperge-/aardbeienadresjes. Waar jij langs kwam komen we eigenlik nooit. Behalve dan toen zoon in G in het ziekenhuis lag en we er langs reden. Het is ook veel verder weg voor ons, ik ga normaliter naar de dierennaam en dat is nog geen 10 minuutjes op de fiets.
IngridT
26-05-2010 om 13:27
Cobi....
mijn aspergeschiller heb ik volgens mij ooit gewoon bij de groenteboer gekocht. Of bij zo'n echte aspergeboer. Maar jij, met je keukenaccessoire-fetish moet toch wel een paar adresjes paraat hebben in de buurt waar je zoiets scoren kunt?? Het design waarvan ik een plaatje linkte werkt ecth perfect & snel.
tsjor
27-05-2010 om 23:22
Koken
Even over het koken: asperges aan de kook brengen en daarna in het kokende water laten staan met het vuur uit. Ongeveer 20 minuten. Heerlijk.
Schillen blijft een klus.
Tsjor
Pluk53
28-05-2010 om 10:37
Met een bodem water
aan witte asperges zit al zo weinig smaak. Die moet je voor mijn gevoel niet in ruim water koken. Gewoon zoals met alle groenten: in een bodem water. Is dan ook veel sneller aan de kook. 15 minuten, dan even prikken. Niet te lang, anders blijft er geen beet over.
Ikzelf pak altijd groene als het enigzins kan. Waren "vroeger" veel goedkoper dan de witte. Helaas is de vraag gestegen, en zijn ze nu net zo duur.
Vic
28-05-2010 om 11:08
Koken
Ik zoek asperges uit die ongeveer even dik zijn. Klein laagje water met zout zodat alles onder staat. Dan tien minuten koken, en daarna 10 minuten laten staan in het kookwater (pan van het vuur).
Shonagh
30-05-2010 om 20:15
Geurtje
Dankzij dit draadje gisteren heerlijk groene asperges gegeten. Zoon kwam met het verhaal dat urine vreemd kan gaan ruiken na het eten van asperges. Man kwam een uur na het eten al met "het klopt" van het toilet. Ik ging later en dacht eerst "wat ruikt het hier vreemd", totdat zoon's verhaal me te binnen schoot. Weet iemand waar dit geurtje door veroorzaakt wordt ?
Guinevere
30-05-2010 om 21:39
Geurtje
Ziehier wat ik heb gepikt van Wikipedia:
"Asperge-urine
Enige uren na het nuttigen van verse asperges heeft de urine bij ongeveer 45% van de mensen een merkwaardige geur. Dat komt doordat de zwavelhoudende stoffen in de asperge in het lichaam na consumptie snel worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Sommige biochemici menen dat die omzetting bij iedere asperge-eter plaatsvindt, maar dat niet iedereen de zwavellucht evengoed kan ruiken. Anderen denken dat het vermogen om asperge-urine te produceren bij een deel van de mensen ontbreekt. In elk geval zou het gaan om autosomaal dominante overerving [1].
De stoffen waar het om gaat zijn methaanethiol, dimethylsulfide, dimethyldisulfide, bis (methylthio) methaan, dimethylsulfoxide en dimethylsulfon. Dit is door gaschromatografie aangetoond. De concentraties in de lucht boven aspergeurine van deze stoffen is meer dan 1000 maal verhoogd. Deze stoffen zitten echter niet in gekookte asperges, omdat ze snel vervliegen. Waarschijnlijk is asparagusinezuur de voorloper van deze stoffen in het menselijk lichaam. Deze stof heeft effect tegen nematoden in jonge aspergescheuten."
Shonagh
30-05-2010 om 22:59
Guinevere
Bedankt, ik was mijn vriendje Wiki even vergeten. Leuk om te weten, ik had in jaren geen asperges gegeten, ik kon me het geurtje niet herinneren. Nog meer mensen die tot de 45 % "stinkerds" behoren, echt stinken deed het eigenlijk niet, weer eens een ander WC geurtje :o).