Huis, Tuin en Keuken
Emmawee
19-06-2019 om 14:58
Afvalvrij / plasticvrij (in het bijzonder: scheermesjes)
Ad, kom er maar in! Dit wordt echt een heerlijk deug-draadje als we geen tegenwicht krijgen.
Vanaf het begin van dit jaar probeer ik minder plastic / wegwerpzooi te gebruiken. Belangrijk voor mij is dat dit enigszins kostenneutraal gebeurt.
Ik ga stapsgewijs te werk: de flessen shampoo zijn vervangen door een 'shampoobar', de eerste bamboe-tandenborstel probeer ik nu uit, maar de tandpasta komt nog uit een tube. Het volgende dat aan de beurt is, zijn de scheermesjes. Ik heb begrepen dat ik een safety razor moet hebben, maar iets met bomen en het bos. Wie scheert hier al plastic-vrij en kan mij adviseren? Welke houder is geschikt én betaalbaar?
En wie heeft andere tips / ervaringen om te delen? Of wil mij overtuigen dat het zinloos is waar ik mee bezig ben?
Emmawee
19-06-2019 om 15:00
Dubbel!
Ik was er al bang voor, internet haperde.
Graag hier reageren. En dan dus niet in het andere draadje.
Dank.
Marella
19-06-2019 om 15:32
Ik twijfel
Ik vraag me bij veel af of het wel echt besparend werkt.
Dochter hier wil af en toe vanalles invoeren, steun ik wel, maar twijfels heb ik toch.
Ik wil iig niet al te veel in huishoudelijk gemak terug!!!
(huishouden groeit me toch al boven mijn hoofd)
Dus nee, helaas hier (nog) geen wasbaar maandverband bijv.
Hier nu een houdbaar plastic rietje. Dat alleen dochter gebruikt want bijv smoothie drink ik zo of eet ik met lepel. Maar dat 'houdbare' rietje, daar vraag ik me toch vanaf of het wel lang genoeg mee gaat om productie ed te rechtvaardigen. Daar valt of staat toch veel mee.
Wat ik wel gedaan heb is die zakjes bij ah kopen voor groente en fruit, dat bevalt en lijkt (?) me zinnig.
Wat ik ook doe is simpel proberen te minderen. Minder kopen.
Marella
19-06-2019 om 15:33
Ohja
En met minderen bedoel ik ook langer met iets doen, bijv zo'n scheermesje. Sommige producten gewoon minder gebruiken. Minder vaak naar kapper bijv.
maaike11
19-06-2019 om 16:40
plasticvrij scheren
Ten eerste lijkt het mij helemaal niet zinloos, vandaag ook weer een artikel in de Volkskrant over het plastic afval probleem: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/we-hebben-geen-tijd-te-verliezen-om-de-dreigende-plasticcrisis-tegen-te-gaan~b892ad6a/
Ik heb een muhle scheermes, een keer cadeaugekregen, is volgens mij wel een duurdere. Als ik bij bol.com kijk zie ik ook goedkopere met goede recensies (beste is natuurlijk het niet laten bezorgen maar zelf te halen ergens maar ik weet niet direct een fysieke winkel hiervoor). Ik ben zelf niet iemand die elke week haar benen scheert of zo, alleen oksels en dan gaat zo'n mes heel lang mee. Het is scherper dan een wegwerpmesje maar dat ervaar ik alleen als een voordeel. Misschien eerst op je benen uitproberen zodat je weet hoe het werkt voor je het op gevoeliger delen gebruikt
maaike11
19-06-2019 om 16:49
marelle
Minderen is natuurlijk het beste. Rietjes hebben de meeste mensen niet nodig lijkt me, die heb ik in elk geval niet.
Maar bijna iedereen gebruikt shampoo, tandpasta, tandenborstels, deodorant etc. Als je dat dan plastic/afvalvrij koopt is dat toch een goede besparing? Voor de shampoo bar (en zeep bar enz) kan ik gewoon naar de winkel (in mijn geval de Lush maar er zijn ook andere) met het blikje waar ik het in bewaar, geen enkele verpakking meer nodig. Zelfde winkel neemt van de producten die wel een verpakking hebben (bijv de tandpastakorrels) de verpakking weer retour voor hergebruik. Wij zijn nog lang niet geheel plasticvrij maar qua verzorgingsproducten lukt het heel aardig.
Flavia
19-06-2019 om 16:49
Maaike: transport
Als je het op de fiets kunt halen is zelf halen het beste, maar als je ervoor in de auto stapt is het weer beter te laten bezorgen. Mits het dan weer passend verpakt is.
Kortom complex en ingewikkeld im daar algemene uitspraken over te doen.
Milcham
19-06-2019 om 20:09
Ik heb een safety razor, het merk weet ik niet uit mijn hoofd maar ik wel best wel voor je kijken. Ik heb het in een heerlijk ouderwetse drogisterij in Den Haag gekocht. Ik wilde een simpele, want hoe minder mechaniek, hoe minder snel het stuk kan gaan. Ik heb gevoeld hoe het in de hand lag, dat vind ik het meest belangrijke.
Het kostte €40, best een uitgave vond ik. Daar tegenover staat dat die mesjes werkelijk geen drol kosten en lang mee gaan. Ik heb degene gekocht die zij aanraadden 'heel duur' maar een lachertje vergeleken met Gilette. Binnen een half jaar heb je de aanschaf er uit. Ik scheer om de dag/om de twee dagen. In dezelfde winkel heb ik een oorschraper gekocht, ter vervanging van wattenstaafjes. Prima voor schone oren, maar voor droge oren pak ik liever een stokje.
Da bamboetandenborstel vond ik niet zo fijn, te veel een houtsmaak. Ik heb ook borstels van cellulose gehad, maar daar lieten regelmatig wat haren van los die vervolgens vast zaten in de beugels. De tandpastatabletten van zowel lush als van afvalvrijpuntnl bevielen niet goed.
Ik heb wasbare wattenschijfjes die veel fijner zijn dan mijn eigen geknutselde spul. Ik heb ook nog gewone, voor de nagellak.
Verder heb ik een menstruatiecup, de funcup. Ideaal ding, wou dat ik hem eerder had. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik hem gewonnen heb. Ik was er wel over aan het nadenken, maar vond het best een bedrag als het zou tegenvallen.
Qua deo heb ik zo'n grote aluinstick, weet de naam even niet uit mijn hoofd. Gewoon bij de Etos in het deoschap. De verpakking is wel van plastic maar ik doe negen maanden met één stick. Nat maken voor gebruik, en dat is iets wat veel mensen weerhoudt. Ik ben een zeurpiet met mijn deo omdat niet alles bij mij werkt. Deze dus wel. Er bestaat ook een variant aan een sisal touwtje geloof ik.
Een fijne shampoobar die werkt voor veel en krullend haar heb ik nog niet gevonden. Blokken zeep gebruik ik wel.
En bamboerietjes voor de smoothies.
Marella
19-06-2019 om 20:29
Tsja
Wattenstaafjes, make up pads, deo, ik gebruik het allemaal niet. Nagellak vind ik mooi maar volgens mij is het water naar de zee dragen als je zoiets gebruikt.
Verder 40 euro voor een scheermes in een half jaar eruit? In geen 100 jaar.
Milcham
19-06-2019 om 20:35
Marella
Dat is toch helemaal de vraag niet? Als je je nooit scheert, kan je daarop niet bezuinigen. TO scheert wel en vraagt of het scheelt. Ja, het scheelt voor mij. Zowel in prijs als in afval.
Milcham
19-06-2019 om 20:51
Merk
Mijn safety razor is van Edwin Jagger, de mesjes Solingen Timor en de deodorant is een stick van salt of the earth. Ze hebben ook een flesje waar je zelf water bij moet doen maar dat lijkt me wat onvootdeliger werken.
Ad Hombre
19-06-2019 om 21:07
Emmawee
"Ad, kom er maar in! Dit wordt echt een heerlijk deug-draadje als we geen tegenwicht krijgen."
Sorry, maar ik kan het niet op commando.
Sowieso heb je ook nog tussenvormen zoals de Mach5 (rotding trouwens), daar zit maar een heel klein beetje plastic aan. Die 'veiligheidsdingen' gaan volgens mij niet zo lang mee, dus het is de vraag of je daar iets aan bespaart. Bovendien zit er veel meer metaal in zo'n klassiek wegwerpmesje, en dat is ook niet milieuvriendelijk.
Echt milieuvriendelijk is natuurlijk pas zo'n klassiek scheermes dat je slijpt met een riem. Gaat een leven lang mee en dan geef je het door aan je zoon of dochter...
Milcham
19-06-2019 om 21:31
Ach
Die safety razors zijn ook overerfbaar hoor. Zo'n echte met een riem heeft mijn man, maar dat beviel niet zo heel goed.
Emmawee
19-06-2019 om 21:38
"Sorry, maar ik kan het niet op commando."
Hahaha. Ik weet nog niet of ik dat nou vind meevallen of tegenvallen.
Metaal laat zich recyclen. Metaal gemengd met plastic niet. Dat is het punt. Ook bij die Mach5 dingen.
Gaan die safety-dingen echt zo snel stuk? Hm... Dat zou wel echt zonde zijn. Zo'n fantastisch open scheermes lijkt me dan weer doodeng, om eerlijk te zijn. Maar misschien met wat oefening... Je moet wat voor de wereld over hebben, niet?
Voorlopig toch maar op zoek naar de beste safety razor, of één met garantie. Ik heb nog één werpscheermesje te gaan. Maar het wordt wel steeds meer blote-benen-weer.
Marella
19-06-2019 om 23:31
Ik scheer wel
En nu in zomer echt wel dagelijks.
Maar jij stelt dat je de aanschaf van zoiets in een half jaar eruit hebt, dat lijkt me echt zwaar overdreven. Ik doe heel lang met een wegwerpmesje.
Anna
21-06-2019 om 01:09
Ook
Ik probeer ook over te gaan naar minder plastic.
Ik had nog het volgende bedacht:
Deodorantpoeder in metalen busje (te koop bij een zelfstandige eko-winkel).
Appelazijn (in glazen fles) aangelengd met water als haarconditioner, of conditioner als bar (Helemaalshea).
Gezichtscreme in glazen potje (diverse merken) of als bar (Lush). Zeepziederij Borssenburg heeft gezichtscreme en lipbalsem in metalen doosjes.
Gezichtsolie in glazen flesje als serum.
Huidolie in glazen flesje of bar (Helemaalshea of Lush) als bodylotion.
Het merk Beauty Kitchen heeft veel cosmetica in verantwoorde verpakkingen (te koop bij Holland & Barrett), glas, metaal, gerecycled.
Urtekram gaat over op plantaardig plastic (nu nog maar met één lijn, zie urtekram.nl).
Ik heb laatst FSC-papieren rietjes bij Albert Heijn gekocht.
Ook probeer ik zoveel mogelijk producten te kopen die in de buurt gemaakt zijn, bijvoorbeeld zeep van kleine Nederlandse bedrijfjes (zie zepig.nl).
Zie ook ekoplaza.nl voor een groot assortiment zonder plastic verpakkingen (speciale categorie), maar jammer genoeg geen cosmetica.
Kaaskopje
21-06-2019 om 09:40
Nuttig lijstje Anna! Maar ook... duur...
Ik wil graag mijn steentje bijdragen, maar ik loop toch ook vast in deels excuses. Ja maar onhandig, ja maar onprettig, ja maar... toch wel lekker... En deels realiteit. Het geld groeit me niet op de rug.
Een excuus: spullen in glas... ik vind tubes zo handig. Dat gedoe met een glazen pot als je met crème aan je handen zit. Een tube is makkelijker in gebruik.
De realiteit speelt hier dus ook echt mee. Man ziet me aankomen als ik ik weet niet hoeveel geld aan verzorgingsspullen zou uitgeven. Niet dat ik veel gebruik, maar wel wat crèmes, shampoo, een haarverzorgingsproduct, douchegel en tandpasta. Kruidvat heeft ook een eigen lijn in glas wat niet duur is, maar ja, dat moet dan maar net bevallen. Oké... deels 'smoes' deels realiteit bedenk ik me. Ik zal het toch weer eens bekijken.
Boodschappen doen bij de 'verantwoorde' winkels, gaat echt boven ons petje. Ik zou het best willen, maar als je de hele maand alleen maar geld uit kunt geven aan boodschappen voor het eten en het huishouden, dat gaat mij wat te ver. Op zich komt het daar al op neer, maar ik gun mezelf ook weleens een kledingstuk, een plantje en heel af en toe een tijdschrift. Mijn vakantiegeld heb ik dit jaar grotendeels in de tuin gestoken. Eindelijk, zou ik haast zeggen. Ik wilde het al heel lang.
Ik kwam laatst een website tegen die houten tandenborstels verkoopt. Dat heb ik gedaan. De haren zijn nog wel van nylon, daar kwam ik te laat achter. Maar het is een begin. Ook heb ik wattenstaafjes gekocht van hout. Nog wel in een plastic doosje.
Ik had vorig jaar een hele rits plastic kweekpotjes gekocht en dit jaar ook nog een aantal. Ik realiseerde me te laat dat dat niet had gehoeven. Ik heb inmiddels ook potjes van karton, voor volgend jaar alvast, maar de plastic potjes gaan uiteraard mee tot ze uit elkaar vallen. Ik ga verder zoveel mogelijk over op plantaardig materiaal, zoals kokos.
Waar ik nu mee bezig ben, is feestbenodigdheden van verantwoord materiaal vergaren. Ik probeer plastic zoveel mogelijk te vermijden. Omdat ik niet zeker weet of we genoeg bestek hebben, heb ik houten lepels en vorken gekocht. Ook moeten er wat extra borden komen, bekers sowieso en glaswerk ook. Vooral dat laatste ben ik nog niet helemaal uit. Ik kan het huren. Kopen kan ook, maar hoe vaak gebruik je het dan nog? Zo vaak hebben we geen grote gezelschappen. Als ik 60 word, wil ik het ook groter vieren, maar verder zie ik geen grote feesten en partijen. Het eerste is over 20 jaar en dat moet je nog maar zien te halen (dat geld ook voor mijn 60ste verjaardag, maar ik ben optimistisch ingesteld, haha).
Ballonnen komen er hier niet meer in. Ik ben nog op zoek naar verantwoorde vlag'dingen' met cijfers erop.
Ik vind het wel leuk om me er mee bezig te houden. In kleine stapjes verbeteringen bereiken vind ik ook al de moeite. De buren doen dat ook en dat werkt aanstekelijk.
Wilgenkatje
21-06-2019 om 11:18
feestartikelen @Kaaskopje
Glaswerk kopen bij de Kringloop - is dat wat?
Vlaggenlijnen kun je naaien van resten stof of coupons van de markt. Heel duurzaam en vrolijk, binnen en buiten te gebruiken.
Wilgenkatje
21-06-2019 om 11:26
vermijdbaar plastic, goodiebags, meegeefdingetjes
Het helpt al als je gratis leukigheidjes niet meer aanpakt. Petjes voor de kinderen (die doen ze nooit meer op),zonnekleppen, doppers voor het goede doel (hoeveel heb je er al?), pennen, mini-afvalcontainers, ballonnen met reclame, miniverpakkinkjes met een verzorgingsproduct waar je niks mee hebt, folders van aanbiedingen die niks voor jou zijn. En waar ik een hekel aan heb: goede doelen die je als aspirant donor alvast iets gezelligs sturen zoals wenskaarten die je nooit gaat verzenden, stickers, pennen (alweer!), sleutelkoorden.
Laten al die bedrijven/instanties met geefdrang/wens tot meer binding dingen verzinnen die op gaan. Sowieso geen plastic.
'Nee, dankjewel!' en vriendelijk glimlachen
Paddington
21-06-2019 om 14:56
Klein beginnen
Ik zorg dat ik zelf een tas meeneem als ik boodschappen doe. Ik ga graag naar de markt en heb herbruikbare zakjes voor groente en fruit. Dit zou wellicht ook kunnen met brood, denk ik eigenlijk net pas aan.
De doppers die ik heb worden veel gebruikt, pennen worden ook gebruikt tot ze op zijn. Voor verjaardagen/feestjes heb ik wel plasticborden en bestek, maar dat wordt afgewassen voor de volgende keer (vaatwasmachine bestendig)
Het idee van vlaggetjes enzo zelf maken vind ik erg leuk. Ik heb nog volop restjes stof liggen en dan is dat een leuk doel.
Ik gebruik heel weinig cremes, make-up enz. Voor handzeep heb ik verschillende pompjes gekocht bij de kringloopwinkel en gebruik ik dus navulverpakkingen voor.
Daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk voedsel verspilling te voorkomen. Alle dingen die eerst op moeten staan op een vaste locatie in de koelkast. Hier wordt dus altijd eerst gekeken. Zo doe ik ook met de dingen die niet in de koelkast staan (rijst, pasta enz) die staan ook op een vaste plek. Koken verder met zo min mogelijk pakjes. Kruiden meng ik graag zelf (meteen beter oog op de hoeveelheid zout).
Verder maken we veel dingen zelf of geven we oude spullen een make-over.
Misschien kunnen we meer doen, maar we doen het stapje voor stapje.
Kaaskopje
23-06-2019 om 00:43
Wilgenkatje
De kringloop is zeker ook al bedacht . Maar dan moet ik wel even kijken hoe dat in verhouding tot huren is. We hebben het na afloop niet meer nodig.
Kaaskopje
23-06-2019 om 00:46
vlaggen naaien
Ik heb de naaimachine al heel lang geleden weggedaan. Slecht zien en naaien blijkt een iets minder prettige combinatie te zijn. En ik heb er het geduld niet voor. Ik ben in dit opzicht een afvallige binnen het gezin van mijn ouders.
Misdreavus
23-06-2019 om 12:36
Kaaskopje
Toevallig geeft mijn moeder binnenkort een groot feest omdat ze 70 wordt en ze is ook erg bezig met het beperken van plastic.
Extra bestek heeft ze bij de kringloop gekocht, ook wat schalen e.d. maar borden werd vrij duur. Die waren hier een euro per bord, dan is huren toch een stuk goedkoper, bij de verhuurder hier is een gebaksbordje 16 cent en een plat bord van 25,5 cm 20 cent en daar zitten dan nog 3 maten tussen.
Wij hebben dus gekozen voor huren.
Wat betreft vlaggetjes, je kunt kiezen voor een niet rafelende stof en de vlaggetjes alleen maar uitknippen en dan kun je er met stift op schrijven. Of van een andere stof cijfers uitknippen en die er op lijmen. Aan een lijn vastmaken kan ook door ze om de lijn de vouwen en lijmen, kan desnoods met nietjes (wel voorzichtig zijn dat je je vingers daar niet aan openhaalt).
Kaaskopje
23-06-2019 om 12:57
Stof
Oh dat is een grappig idee! Je zou ook met een dikke stift cijfers kunnen schrijven. Al dat knipwerk trekt mijn pols dan weer niet. Maar zo kom ik wel op nieuwe ideeën. ☺️
Wij krijgen wel wat korting bij de kringloop, dus ik ga even rekenen.
Triva
23-06-2019 om 13:33
hmm
Kun je beter niet als eerste bij de kringloop terecht voor alles als je iets wil hiermee? Dus geen stof gaan kopen voor een slinger maar eerst kijken of er bij de kringloop nog plastic slingers zijn en daarna stof kopen bij de kringloop?
En dus wel bestek en bordjes kopen bij de kringloop en die daarna weer verkopen (aan het volgende feestje via marktplaats)?
Sowieso denk ik dat we eerst groter moeten denken voor je aan het kleine begint (niet dat je niet aan het kleine moet beginnen maar wel eerst groot denken en anderen ook te stimuleren om groter te denken). Dus niet eerst de tube tandpasta als je aan de andere kant spullen koopt die je niet heel erg dringend nodig hebt of, beter nog: je tijd vooral besteden aan het overtuigen van ánderen dat ze die spullen niet moeten kopen ipv het zelf gaan zoeken in het piepkleine.
Kaaskopje
23-06-2019 om 14:42
Nog beter 😀
We hadden het er net over en we gaan vragen of we het een en ander kunnen lenen. Wat stuk is betalen we.
We hebben op zich zelf nog slingers, dus het gaat nu met de tip erbij goedkomen denk ik.
mirreke
23-06-2019 om 14:56
Menstruatie
Mijn dochter gebruikt een menstruatiecupje. Herbruikbaar, afwasbaar, geen risico op tamponziekte. En dus minder afval.
Triva
23-06-2019 om 16:30
Zullen we eens ophouden
over die tamponziekte?
https://www.gezondheidsnet.nl/menstruatie/toxisch-shock-syndroom-tss-tamponziekte
Laatst ook al iemand hier die 's nachts geen tampon in durfde. Bang gemaakt voor een soort tampon die niet meer bestaat.
Kaaskopje
24-06-2019 om 01:40
Inderdaad niet bang maken
mijn dochters willen geen tampons, ik snap er niks van, maar goed eigen keus. Niet vanwege angst voor enge ziektes, maar gewoon... geen zin. Het is waar dat tampons meer afval veroorzaken, maar die cups lijken mij niet prettig. Gelukkig draag ik al heel veel jaar mijn steentje bij dankzij moeder natuur.
Bellefleur
24-06-2019 om 08:59
Zonder plastic
Ik haal bijna al mijn groente van de markt: neem stoffen zakjes mee. De verkopers vinden het prima. Verder haal ik pasta, muesli etc bij EKOPlaza. Daar doe ik het in mijn eigen bakje. En mijn zoon heeft een prachtige broodzak voor me gemaakt. Bij de AH vragen we een heel brood, en dat gaat in de zak. Verder haal ik yoghurt bij een boer: glazen potten die je daar weer inlevert. Eieren haal ik ook van de markt, met mijn eigen eierdoosje. De aardappelen haal ik in papieren zakken, die ik ook meermalen gebruik. Bonen (ook van de markt) week ik zelf. Ook haal ik koffie en thee bij Simon Lévelt, in eigen busjes. En afgelopen vrijdag had ik mijn eigen mok mee toen ik met de trein ging. Het is een leuke uitdaging om zo weinig mogelijk verpakking te gebruiken, met een interessante uitkomst: alle snacks waar verpakking om zit laat ik ook staan. Dus: minder gesnoep, is goedkoper en gezonder. Ik ben nog niet ver met verpakkingsarm werken met schoonmaak en verzorgingsproducten. Ik heb wasnoten gekocht, maar daar ben ik nog niet zo enthousiast over. En ik denk aan marseillezeep raspen als waspoeder. Afwasmiddel kan je vullen in flessen bij biologische winkels. Maar ik gruw van het vullen van toiletreiniger.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.