Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Lotje

Lotje

30-08-2018 om 22:06

Wachttijd voor operatie

Wij zijn deze zomer door omstandigheden niet op vakantie geweest. Daarom hadden we bedacht ergens deze herfst nog een weekje weg te gaan.
Maar nu is mijn man op de wachtlijst voor een operatie geplaatst. Hij had al langer klachten die steeds vervelender werden maar nu is eindelijk duidelijk wat er scheelt, en wordt het dus opereren. Wat hem betreft liever vandaag dan morgen want het is echt vervelend.
Het ziekenhuis hoopt binnen maand of 4, maar geen garanties misschien langer. Of korter. Wanneer precies weet niemand. Ik baal want we kunnen dus nu geen vakantie boeken. Stel dat we dat tweede week oktober plannen (b.v.) en hij krijgt een oproep voor die week? We willen echt niet de kans lopen dat hij dan weer maanden moet wachten.
Weet iemand hoe dat werkt in een ziekenhuis, kom je dan gewoon weer achteraan?
Voor de volledigheid, wachtlijstbemiddeling door de verzekering heeft geen zin, het moet in een gespecialiseerd academisch ziekenhuis en die hebben allemaal dezelfde personeelsproblemen en wachttijd.


Triva

Triva

30-08-2018 om 22:17

Nee natuurijk

kom je dan niet meer achteraan. Als er een plekje vrij komt ( iemand ziet er vanaf of wat dan ook) bellen ze de bovenste. Kun je dan niet dan bellen ze de volgende. Soms kun je aangeven dat je niet voor datum x wil of niet in week y of soms noteten ze dat niet eens en bellen ze gewoon. Waarom boek je niet lekker in september? Ik had vorig jaar geluk, kon maand eerder omdat er weinig animo was vlak voor kerst.

Bellen inderdaad

Ik had een wachttijd van meer dan 9 maanden. Maar rond de jaarwisseling gebeld bleken ze ineens toch een plek te hebben. Ook een academische instelling.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-08-2018 om 22:32

Herstel

Hebben jullie al met de administratie gesproken over de vraag hoe lang het nog kan duren? Ik heb dit jaar geleerd dat de voorstelling van zaken op de website florisanter is dan de werkelijkheid. Op de website 87 dagen voor mijn operatie, de praktijk is véél langer. Ik ben 26 februari bij de arts geweest, 1 oktober gaat het dan eindelijk gebeuren. Ik heb geen pijn of zo, ik wil dit zelf. Hopelijk wordt bij jouw man meegerekend dat hij er veel last van heeft. Ik raad jullie aan af en toe te bellen met de vraag of er al iets over de datum gezegd kan worden.

Wat ik me afvraag, is of een vakantie nu prettig is voor je man. Hij moet niet voor niets onder het mes tenslotte.

Hoe zijn de verwachtingen over het herstel? Kunnen jullie niet beter na de operatie lekker even weg?

Ad Hombre

Ad Hombre

31-08-2018 om 08:41

Overleg

Je overlegt gewoon met de chirurg c.q. planningsafdeling dat ze je na die week oproepen. Hou ook rekening, afhankelijk van het soort operatie, met de benodigde hersteltijd. Ik was de eerste maanden na de operatie niet in staat om lekker op vakantie te gaan.

Triva

Triva

31-08-2018 om 10:43

Kaaskopje

'Wat ik me afvraag, is of een vakantie nu prettig is voor je man. Hij moet niet voor niets onder het mes tenslotte.'

Als het om een rustige vakantie gaat lijkt me dat dat geen probleem is aangezien hij medisch gezien ook makkelijk vier mnd kan wachten. Dus wellicht is vakantie ervoor verstandiger dan erna, dat is volgend jaar.

Kaaskopje

Kaaskopje

31-08-2018 om 10:56

N.a.v. Triva en ook Ad Hombre

Het kan inderdaad best zo zijn dat de wond, of de inwendige schade na de operatie nog maanden in de weg zit. Ik weet niet waar de man van Lotje aan geopereerd wordt, dus kan dat niet inschatten. Een wond in de maag/buikwand kan na een maand, ondanks dat het nog gevoelig is, wel weer gewoon meedoen met bepaalde activiteiten. Die ervaring heb ik zelf, ik heb ook aan mijn dochter gezien dat dat best vlot gaat. Zij had echt een enorme jaap en is na drie maanden al op vakantie gegaan. Eerder was niet verantwoord, omdat de wond nog niet gesloten was.

Als je echt nog op vakantie wilt, is de tip van Ad Hombre inderdaad wel slim.

juf Ank

juf Ank

31-08-2018 om 12:21

mijn

man is vorig jaar vlak voor kerst geopereerd aan zijn prostaat. Hij had echt even tijd nodig om bij te komen en had dan echt niet graag op vakantie gegaan. Ook met 'gedoe' rondom plassen en nabloedingen was hij het liefste tuis. Hou er ook rekening mee dat hij sowieso niet mag tillen na een operatie.
mijn tip is dus, plan een weekje voor die tijd en waag het erop. Bel die week gewoon door aan de planning dat hij die week niet opgeroepen wordt. Ze zullen hem echt niet langer laten wachten dan nodig!

Triva

Triva

31-08-2018 om 12:59

kaaskopje

Je rekent verkeerd, ze willen nu, in de herfst op vakantie. Als ze dat nu niet doen is het zo kerst als er niemand van de lijst afvalt voor ze beginnen te opereren en dan valt de vakantie in de winter. Dat moet je maar willen.

OND

OND

31-08-2018 om 14:48

Wachtlijsten?

Vreemd dat Nederland altijd de gouden medaille haalt in de jaarverslagen van "The Health Consumer Powerhouse", ondanks de aanzienlijke wachtlijsten: 4 maanden, 8 maanden...
In België zijn wachtlijsten een zo goed als onbekend fenomeen en ingrepen in België worden in Nederland terugbetaald krachtens de multilaterale Euromut-akkoorden...

Lotje

Lotje

31-08-2018 om 18:47

Gebeld

Nooit bedacht dat je ook als particulier in contact kunt komen met de planningsafdeling, ik ging er van uit dat dat alleen via de specialist ging.
Ze kunnen er niets van zeggen. Kan vriezen kan dooien. Het is superdruk.
In ons geval is het extra lastig omdat er vanuit 2 specialismen samen geopereerd gaat worden. Die moeten samen tijd hebben, hoewel de grootste bottleneck het OKpersoneel schijnt te zijn.
Je mag aangeven wanneer je niet kunt en dan doen ze hun best (mocht je oproep daarin vallen) om je wachttijd niet heel erg te verlengen. Het blijft dus een gok.
We gaan nog maar eens nadenken of onze behoefte aan vakantie opweegt tegen een mogelijke verlenging van de wachttijd.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

31-08-2018 om 18:53

Kan snel gaan

Mijn zus heeft stond op een wachtlijst van 5 maanden. Ze had vooraf een week doorgegeven dat ze echt niet kon, en wilde graag eerder. Uiteindelijk was ze al na anderhalve maand aan de beurt omdat niemand anders wilde tussen Kerst en Nieuwjaar. Als ze nee had gezegd had ze gewoon haar plek behouden.

Pooh Bear

Pooh Bear

31-08-2018 om 18:53

Last minute

Kan je geen last minute nemen? Dan wacht je tot het bijna herfstvakantie is als hij dan nog niet opgeroepen is bel je nog een x met de planning dan kunnen ze vast wel zien hoe hoog je ondertussen op de wachtlijst staat.

Triva

Triva

31-08-2018 om 19:06

Phryne

Precies maar als er geen kerst in die vijf maanden was gevallen had het wellicht toch langer geduurd.

Triva

Triva

31-08-2018 om 19:08

Lotje

' Je mag aangeven wanneer je niet kunt en dan doen ze hun best (mocht je oproep daarin vallen) om je wachttijd niet heel erg te verlengen. Het blijft dus een gok.'

Dat klinkt alleen logisch als ze om de vier weken een plekje hebben en je dus weer vier weken moet wachten. Als het gaat om een plotselinge vrije plek kan het zijn dat als je die niet neemt je langer moet wachten omdat die plek al eerder bezet was maar vrij komt. Als die plek niet was vrij gekomen had je net zolang moeten wachten.

Kaaskopje

Kaaskopje

31-08-2018 om 19:28

Triva

Het lijkt nu duidelijk te zijn voor Lotje, dus mosterd na de maaltijd, maar ik vind niet dat ik verkeerd rekende, maar rekende vanuit de gedachte dat een gemiste vakantie een geval van "jammer dan" is en dat je daarna ook nog kunt gaan. Dus wanneer is dan afhankelijk van de duur van het herstel.

Ad Hombre

Ad Hombre

31-08-2018 om 20:27

Lotje

Het is inderdaad behoorlijk onvoorspelbaar. Mijn operatie duurde ipv 2 uur zomaar drie keer zolang. Dan hou je toch ruim een halve dag een hele OK bezet. Andere mensen op de kamer moesten vlak na de eerste operatie niet gepland opnieuw geopereerd worden. En toen riepen ze nog eens een opnamestop uit op chirurgie omdat er teveel intensieve patiënten waren.

Ik wil maar zeggen, het is geen onwil als je man niet snel aan de beurt is.

OND

OND

31-08-2018 om 21:34

???

"Mijn operatie duurde [...]drie keer zolang"
"Andere mensen [...] moesten [...] niet gepland opnieuw geopereerd worden"
"En toen [...]opnamestop [...] op chirurgie [...] teveel intensieve patiënten.
Wat een schrijnende onkunde...
Ik wed dat, als Lotje een Belgisch academisch ziekenhuis contacteert, haar vent binnen de paar weken goed en wel aan het revalideren is, na de operatie...

Belgje

Belgje

03-09-2018 om 12:08

OND

Voor de verandering ben ik het eens roerend met je eens. Ik moest 4 weken wachten op een ingreep en ik kreeg steeds uitgebreide excuses + we begrijpen het als u naar een ander ziekenhuis gaat. De zorg in België is vrij versnipperd, maar als je even rondbelt, heb je zo een goede specialist te pakken. Een academisch ziekenhuis is altijd goed voorzien van alle specialismes.

Lotje, waarom pak je de telefoon niet en bel je met het academisch ziekenhuis in Antwerpen, Brussel (Jette), Leuven, Brugge of Gent? Nee hebt je, ja kun je krijgen. Als je het regelt in overleg met je zorgverzekeraar, wordt het gewoon vergoed.

Particulier

Er zijn mogelijk ook andere opties; operatie in een particulier ziekenhuis, aangesloten bij je verzekering.
In Nederland is een overkoepelende organisatie met diverse vestigingen en specialisme. Ze zijn vooral gespecialiseerd in orthopedische klachten, maar ook maag/ darm of hartfalen. Ze beginnen met de letter B.
Toen ik geopereerd moest worden aan de voorste kruisband. had ik nooit gedacht in een privékliniek behandeld te worden. Het fijne was de korte wachttijd voor de operatie.
En ze leveren ook kwaliteit.
Nu is het onbekend wat voor operatie je man heeft te ondergaan, maar maanden wachten omdat je geen spoedgeval bent, nodigt uit om verder te zoeken.

Pirata

Pirata

03-09-2018 om 16:14

Ook

Ik ben ook bij de Bergman Kliniek geweest voor een operatie. Ik kon snel terecht. Maar ze doen niet alle operaties. Ze hebben geen IC dus je wordt eerst doorgelicht op risico's. Te veel risico, dan moet je naar een ziekenhuis met een IC.
Mijn operatie was 100% vergoed overigens.
Diverse zorgverzekeraars doen ook aan wachttijdbemiddeling toch?

Lotje

Lotje

03-09-2018 om 18:08

Meedenken is prima

maar in dit geval is er echt heel specialistische zorg nodig die niet eens in elk academisch ziekenhuis is. De paar ziekenhuizen waar dat wel is hebben dezelfde wachttijd, dat lost voor ons niets op. En naar Belgie gaan we zeker niet.
Ik weet prima in welk ziekenhuis we moeten zijn, mijn vraag ging over de combi wachtlijst en vakantie, en daar ben ik hier goed op weg geholpen.

Ad Hombre

Ad Hombre

03-09-2018 om 19:19

Pirata

En zonder risico's kun je ook zomaar op de IC belanden ik zou het risico niet nemen.

Uhh, (ot)

Drie van de vijf top orthochirurgen van Nederland, werken daar. Ik heb geen moment dit als een risico ervaren.

Vrees voor oproep

De vrees kan je verkleinen door twee keer een last minut lang weekend weg te gaan. Helemaal leuk als je dan naar twee totaal verschillende adressen gaat.
In de weekenden opereren ze niet.

Ad Hombre

Ad Hombre

03-09-2018 om 19:50

Flanagan

Blijkbaar denken ze er zelf anders over, gezien die IC inschatting.

Ik heb een familielid verloren aan een kaakoperatie. Hij was zelf arts en zag ook geen enkel risico. Dat was trouwens wel in een ziekenhuis. Complicaties, complicaties...

Pirata

Pirata

03-09-2018 om 20:41

Ad o.t.

Ik wilde inderdaad door 1 van die toportho's geholpen worden. Een expert op dit vakgebied. Zeker gezien de treurige resultaten die gerapporteerd werden bij de meeste ziekenhuizen.
Bij nood ga je echt wel per ambulance naar een IC. Maar personen die vooraf al een risico zijn, die wil je bij een IC in de buurt opereren. Maar ik begrijp je redenering wel.

Ad Hombre

Ad Hombre

03-09-2018 om 20:43

Pirata

"Maar ik begrijp je redenering wel."

Ik ben getraumatiseerd

Kaaskopje

Kaaskopje

04-09-2018 om 01:28

Top-ortho van de b-kliniek

Mijn dochter was vorig jaar bij zo'n top-ortho van de B-kliniek voor een second opinion en daarna behandeling en ontdekte zo dat het team in ons eigen ziekenhuis eigenlijk nog niet zo verkeerd was. De man van B was nogal vol van zichzelf. Toen ze aangaf toch weer naar onze stad terug te gaan voor de behandelling, moest ze aanhoren welke beroemdheden, ook in Engeland, hij had behandeld. Die zouden niet voor hem gekozen hebben, als hij geen geweldig werk afleverde.... Niet bij dochter, die had alleen maar meer pijn.

OND

OND

04-09-2018 om 02:18

Ik val van de ene verbazing in de andere

"wachttijdbemiddeling"...
Jullie betalen -verplicht- aan private zorgverzekeraars.
Voor lage inkomens worden de premies gefinancierd door de overheid (en dus de zorgverzekeraars fors gesubsidieerd).
Tegelijk is jullie gezondheidszorg blijkbaar ondergedimensioneerd, waardoor jullie met lange wachtlijsten zitten en jullie ondertussen gespecialiseerd zijn in het afhandelen van bevallingen op de achterbank of de pechstrook...
Ik dacht dat een NMR-scan of een myelografie binnen de drie dagen na het telefoontje een "wachtlijst" was. Ik moet blijkbaar mijn normen bijstellen.
Maar misschien hebben jullie wel "wachttijdbemiddeling" via de zorgverzekeraars. Leveren die papierschuivers dan toch nog iets anders af dan gebakken lucht, slappe praatjes, loze beloften, mega salaris en forse winstdeling voor de CEO's en lucratieve dividenden voor de aandeelhouders.
Dat zou toch allemaal veel beter kunnen.
Wie terecht wil in een Belgisch Universitair ziekenhuis, kan alle contactgegevens vinden op één website: https://www.univ-hospitals.be/7-universitaire-ziekenhuizen/
Natuurlijk is alles in Nederland veeeeeeeeeel beter, als je er ooit eens aan de beurt komt.

Belgie, Belgie

Iets moet er goed zijn in Belgie.

Met 2/3 van het aantal inwoners heeft Belgie net zoveel Academische ziekenhuizen als Nederland.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.