Gezondheid
fladder
04-09-2010 om 12:37
Stijfheid, spierpijn, overgang...
Ja, ja, de jaren beginnen te tellen. Af en toe een opvliegertje, een duizelingetje, het valt op zich best mee maar het is niet te ontkennen: de overgang komt dichterbij. Ik kan er mee leven, maar waar ik sinds kort erg veel last van heb, en wat erbij schijnt te horen, is spierpijn en stijfheid.
Enige oplossing zouden hormonen zijn, maar daar begin ik niet aan wegens de risico's en het feit dat je er levenslang aan vastzit (ik ken vrouwen die op hun 70e alsnog de hele overgangsprocedure doormochten). En elke dag paracetamol en ibuprofen vind ik ook niet zo gezond (ik doe het nu wel, het helpt een beetje maar niet optimaal).
Wie weet er middeltjes om weer wat soepelder door het leven te gaan? Want dit is als fietsen met dichtgeknepen remmen
Bastet
04-09-2010 om 13:26
Rode klaver
Ik wil het nog niet weten,maar langzamerhand krijg ik ook dergelijke klachten,ik ben nu 44.Ik wil ook geen hormonen,maar er schijnen ook preparaten op natuurlijke basis te zijn,waar sommigen baat bij hebben,vooral diegene met rode klaver erin.ik zou eens flink googlen op het verschijnsel overgang,er is heel veel info over te vinden.
Bastet
fladder
04-09-2010 om 13:51
Tja, de meeste sites wijzen toch naar die hormonen.
En wat "middeltjes" betreft: ik ben vooral benieuwd naar eigen ervaringen voor ik klauwenvol geld ga wegbrengen Maar op internet ziet rode klaver er veelbelovend uit!
Rembrand
04-09-2010 om 15:55
Care for woman.
Afgelopen week sprak ik een care for woman verpleegkundige. Zij heeft een opleiding gehad over het begeleiden van vrouwen met overgangsproblematiek. ( en andere hormoonschommelingen). Wellicht kan zo'n verpleegkundige iets voor jou betekenen. Het word al door een aantal ziektenkostenverzekeraars vergoed.
M.
Bastet
04-09-2010 om 17:11
Ja,maar....
Ook daar zit weer een serie producten achter,hoe leuk het idee ook is...
Bastet
fladder
04-09-2010 om 17:20
Ja inderdaad
Ik kende CvW niet, maar het zag er in eerste instantie goed uit. Tot ik zag dat ze ook dingen verkopen. Ik heb zomaar het idee dat ze met hun adviezen best wel eens een heel slimme manier hebben gevonden om hun waren aan te prijzen. Noem me wantrouwend, maar ik had liever dat mijn verzekeringspremie werd gebruikt aan broodnodige, maar niet vergoede dingen als Concerta (lees maar eens op Zorgenkinderen) en niet voor een organisatie die een handige manier heeft gevonden om eigen middelen aan de man (vrouw) te brengen en waarvan ik dus geen neutraal, onafhankelijk advies verwacht...
Maar toch bedankt voor de tip, Rembrand!
Bastet
05-09-2010 om 09:54
Mja
Ik heb ook eens verder gelezen,bij elke klacht beginnen ze eerst te vertellen wat zij als product hebben hiertegen,en dan gaat het verhaal pas verder.Sterker nog,ik lees eigen ervaringen van vrouwen die schrijven dat ze eigenlijk weinig klachten hadden,toch eens naar een consulente gingen(waarom,vraag ik me dan af)toch met een product naar huis gingen,en eureka,hun leven is veranderd.Maar goed,er zullen ongetwijfeld vrouwen baat bij hebben,ze hebben veel kennis over de overgang waar een huisarts van kan leren.Maar ik zal wel een gen missen,ik vind het niks.
Bastet
Tirza G.
05-09-2010 om 15:34
Dat is volgens mij met al die overgang-gedoetjes zo. overgang.nl of overgangsklachten.nl - op den duur kom je dan toch weer heel gezellie bij een product-fabrikant uit.
Ik heb het nog niet aan de hand, maar ik denk dat ik hormonen zal gaan gebruiken. Wij zijn de eerste generatie vrouwen die na de menopauze nog zó lang zonder die hormonen leeft. Heul vroeger haalde je de overgang niet eens en de laatste 100 jr was het toch op je 60e-70e wel een eind bekeken met leven. We zijn langer onvruchtbaar dan vruchtbaar za'k maar zeggen en dat is raar, we moeten na de overgang nog een jaar of 40.. Het wegvallen van die hormonen heeft méér effecten dan enkel een opvliegertje. Daling van je oestrogeengehalte heeft echter nog veel meer effecten. Daling van het energiepeil, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, slaaptekort, geheugenstoornissen, verhoogd risico op botbreuken en op hart-vaatziekten (vaatwanden worden stugger),
huidirritaties (huidcellen zijn grote oestrogeengebruikers), angina, kortademigheid, hoofdpijn, incontinentie, blaasontsteking, atrofieren van de geslachtsorganen, evenwichtstoornissen...
Allemaal niet niks. Zorgvuldige hormoonsuppletie is een redelijk veilige oplossing - het is immers een lichaamseigen stof.
Tirza
Bastet
05-09-2010 om 16:21
Oprah
Mja,ik doe het liever niet,als het zonder kan dan graag zonder,om dezelfde reden slik ik ook de pil niet meer.
En redelijke veilig...mwah,dat stelt mij niet echt gerust.
Bastet
Bastet
05-09-2010 om 17:52
En nu oprah
Ik vergeet nog wat: Ik zag eens een Oprah over lichaamsidentieke hormonen of zoiets,er waren voor en tegenstanders,ik zal er eens wat over proberen te vinden.
Bastet
Ooievaar
05-09-2010 om 20:45
Hier helpt het beste
Bewegen. En dat kan je ook met ademhalingsproblemen, je hebt net nog post gelopen. Dus verzin een mogelijkheid om te bewegen, ik meen dat je ook een WII hebt, die kun je ook gebruiken. Verder een aantal van de klachten gewoon uitzitten. Je zult zien dat ze op en neer gaan, de ene keer een paar weken last en dan weer veel minder. Bewegen helpt je ook om mogelijke botontkalking tegen te gaan.
Zorg verder dat je minimaal een half uur per dag buiten bent en daglicht vangt. Dat half uur is echt een minimum.
Wil je dat allemaal niet, slik dan hormonen. De enige verdere mogelijkheid om overgangsklachten zonder hormonen slikken te ontlopen is overlijden. Ook een optie, maar dan lijkt me dat bewegen en dat naar buiten gaan toch aantrekkelijker.
Ik spreek uit ervaring, je wou ervaring. Bewegen en naar buiten helpen echt.
Tirza G.
05-09-2010 om 21:55
Nou kijk bromvlieg
Een aantal van die dingen merk je niet diréct. Ja, die opvliegers. En de verandering in je menstruatiepatroon. Maar de overgang is wat het woord al zegt: een overgangsperiode naar een leeftijd en lichaam wat onvruchtbaar wordt doordat bepaalde hormonen niet meer meedoen. En dat heeft effect.
De overgang kan wel 5-10 jaar duren, dus zeg van je 45e tot aan je 55e. Dan ben je van die opvliegers etc verlost, maar dan moet je dus nog 30 jaar. En in die 30 jaar ga je dus aanlopen tegen de effecten van het langdurig missen van een bepaald hormoon. Oestrogeen doet meer dan je denkt
Tirza
fladder
05-09-2010 om 22:03
Tirza
Maar dan zit je er wel de rest van je leven aan vast? Tja, wat mot dat mot, want ik heb gelukkig niet de lijst klachten die jij noemtn, maar de opvliegers beginnen redelijk frequent te worden en inderdaad, ook de benauwdheid neemt toe...
De rest van de klachten: ach, we hebben allemaal wel eens hoofdpijn, en inderdaad, de duizeligheid is er ook, maar verder valt het mee. Op de pijn na. Die is echt erg. Ik kom met goed fatsoen mijn stoel en bed niet meer uit!
Brrr, dan toch maar eens naar de dokter...
Ik heb gisteren ook van hormoonzalf gehoord met een lichaamseigen hormoon. Dat wil ik ook wel proberen, maar die is alleen in het alterneutencircuit te krijgen en wordt niet vergoed.
Maar goed. dit is ook niet leuk meer...
Rembrand
05-09-2010 om 23:47
Tirza!
Ik ben een beelddenker. Als ik denk aan geslachtsorganen die gaan aftrofieren voel ik me ineens een beetje deprie worden..........
Overigens had ik op de site die ik noemde niet lang gekeken. Had ik beter wel kunnen doen. Die dame die ik sprak wil namelijk dat ik een avond over borstvoeding ga praten bij de cursus die ze aan aanstaande moeders gaat geven. Als er allerlei middeltjes worden aangeprezen weet ik niet of ik mijn naam daar wel aan wil verbinden.
Groetjes, M.
Bastet
06-09-2010 om 06:59
Tirza
Ik vraag me toch af of die hormonen werkelijk zo 100%nodig zijn als jij schrijft,als dat zo is zit je daar dus ook je hele leven aan vast natuurlijk.Er zijn zat vrouwen die het zonder doen,zijn die er zo veel slechter aan toe dan de hormonenslikkers op hun 80e?
Bastet
Ooievaar
06-09-2010 om 07:46
Armen en benen
Ja weet ik. Heb je alleen maar benen dan? En ooit is die pees weer genezen, hier tenminste wel. Enfin jouw keuze. Ik wed dat je gaat slikken. En dan klagen dat het niet wordt vergoed of je slikt reguliere hormonen en dan zit je met bijwerkingen zoals een verhoogde kans op borstkanker. Iedereen veroudert niks aan te doen. Alleen bewegen en acceptatie van het onvermijdelijke zijn zonder bijwerkingen. Succes
Bastet
06-09-2010 om 09:48
Fladder
Ik denk dat je veel info vindt op
www.vrouwenovergang.nl
Beetje gegoogel leverde deze site op,zonder webshop..)
Bastet
Jade
06-09-2010 om 09:53
Ik zit in de overgang...
...en ik slik geen reguliere hormonen, ik kan daar niet tegen.
Wel ga ik op zoek naar iets homeopatisch, want zo nu en dan is het wel erg heftig.
fladder
06-09-2010 om 12:32
Goh, ooievaar...
Wat een zuur toontje...! Last van overgangsklachten...? En je weddenschap heb je nog niet gewonnen, hoor...!
fladder
06-09-2010 om 12:36
Overgang, of...?
Er zijn meer tekenen dat ik toch wel tegen die overgang aan zit. Maar ik werd vanmorgen wakker met een ouderwets griepje, inclusief zere keel en spieren alsof ik een wild weekend heb gehad De opvliegers die ik nu heb komen van de koorts.
Hopelijk speelde dit ook mee, want het is niet leuk om als een oud wijf door de tent te schuivelen Uitstel van executie?
fladder
06-09-2010 om 12:37
Jessica
Ook zo'n neus-op-de-feiten-drukker: op het strand liggen en niet meer overeind kunnen komen
fladder
06-09-2010 om 12:40
Hormonen
Ik blijf toch twijfelen over die hormonen. Ik ken vrouwen van tegen of in de zeventig die het jaren hebben geslikt, ermee stopten en alsnog het hele feest mee moesten maken. Dan maar liever er dwars doorheen.
Maar wel graag een beetje hulpmiddelen om het minder erg te maken. Vooral die pijn (en dan gooi ik het nu maar even op de griep, ik weet dat ik onherroepelijk dicht tegen die overgang aan zit! Daar ben ik dus erg naar op zoek. Ik moet nog volop meedenderen met werk en kinderen en volle agenda!
Bastet
06-09-2010 om 13:03
Fladder
Hormonen hebben niet alleen voordelen,natuurlijk,was het maar zo simpel.De meningen zijn er enorm over verdeeld:
Hormoonbehandeling overgang in verband gebracht met krimpende hersenen
Sinds in 2002 het onderzoek van het Women’s Health Initiative (WHI) liet zien dat de nadelen van hormonale overgangsbehandeling zo groot zijn dat gebruik wel erg serieus moet worden overwogen voordat vrouwen eraan beginnen, is de discussie rond de behandeling blijven voortgaan. Een verhoogde kans op borstkanker, meer kans op hartinfarcten en beroertes. In het artsenvakblad Neurology van 13 januari 2009 werd een onderzoek beschreven waaruit blijkt dat vrouwen die hormoonbehandeling gebruikt hebben een groter risico lopen dat hun hersenen zijn gekrompen dan vrouwen die placebo (nepmedicijn) gebruikten.
Het onderzoek maakte deel uit van het genoemde WHI onderzoek. Daarvoor ondergingen 1400 vrouwen tussen 71 en 89 die in het WHI onderzoek hadden meegedaan een hersenscan. Bij analyse van de gegevens bleek dat oestrogeen alleen of in combinatie met een progestageen een grotere kans hadden op krimpen van hippocampus en de voorschors van de hersenen, twee onderdelen die een grote rol spelen bij herinnering en nadenken. Overigens waren de hersenen in hun geheel wat kleiner.
Dat zou kunnen verklaren waarom in het WHI onderzoek wat meer dementie bij hormonen gebruikende vrouwen werd gezien. Toch kun je weer niet al te snel conclusies trekken. De effecten waren het sterkst bij vrouwen die al geheugenproblemen hadden voordat ze met de hormonen begonnen. Mogelijk zorgen de hormonen voor een versnelde achteruitgang bij vrouwen die al last hadden van achteruitgang van de hersenen.
Vanaf de kritiek op het omvangrijke gebruik van hormonale behandeling van de overgang begon, is er een heftige discussie tussen specialisten die vinden dat de risico’s wel meevallen en deskundigen die bezorgd zijn. Het advies is dat als vrouwen echt gehandicapt worden door overgangsverschijnselen (en dat zijn dan eigenlijk alleen de opvliegers en de achteruitgang van de seksuele functies) dan maar hormonen moeten gebruiken, maar in de laagste dosis en zo kort mogelijk. Te langdurig gebruik schuilt echter om de hoek, want wie wil nu de verschijnselen terug? Vrouwen ouder dan 65 zouden deze middelen helemaal niet moeten gebruiken.
Onderzoekers willen nu ook kijken wat het effect op de hersenen is bij jongere vrouwen. En vrouwen met overgangsklachten zouden goed na moeten denken over het gebruik van hormonen. Zijn bij jou de voordelen groter dan de risico’s. Bespreek het met je arts en niet alleen met hem.
Tirza G.
06-09-2010 om 14:48
Je moet niks
Het enige wat je moet (mag je hopen) is dat je ná je overgang nog een jaar of 30 doormoet. Of, zoals mijn schoonmoeder (met 50 niet meer vruchtbaar en nu 90) nog 40 jaar.
Je hoeft van míj geen hormonen te slikken, maar ik denk dat het goed is te weten dat het verlies van oestrogeen méér inhoudt dan stoppen met menstrueren. Het heeft invloed op je gewrichten, botten, spieren en huid.
Natuurlijk is het gewoon "de loop der dingen", je veroudert en je lichaam verandert. Maar: nog nooit zijn we zo oud (80-90 jr) geworden. En nog nooit hebben we dat oestrogeen-loze lichaam nog 30-40 jaar rond moeten sjouwen. Het is dus niet zo gek dat er nog niet zo bar veel bekend is over de lange-termijn-effecten van hormoongebruik. Simpelweg omdat nú pas de eerste generatie 80-90 wordt, die zijn dat vrijwel allemaal geworden zonder hormonen ná de overgang maar vaak weer wél met de zware ac-pil uit de jaren 50-60. De effecten dáárvan op lange termijn komen ze ook nu pas achter.
Tirza
Bastet
06-09-2010 om 15:31
Tirza
Nou,het is natuurlijk niet zo dat nu pas vrouwen 80-90 jaar worden.Mijn overgrootoma en haar moeder en oma werden 100,met gemak.Zonder hormonen slikken,en zo zullen er momenteel ook ongetwijfeld zulke oude vrouwen te vinden zijn.
Ik ben me volledig bewust van het feit dat overgang veel meer is dan alleen stoppen met menstrueren,en je kunt al klachten hebben en nog steeds regelmatig menstrueren,het hele proces begint al veel eerder dan veel vrouwen weten.En hormonen hebben ook nadelen,zoals ik al aangaf.
bastet
fladder
06-09-2010 om 17:45
Weet je...
Ik wil best accepteren dat lijf een tikkie minder wordt na mijn 45e. Ik wil ook best accepteren dat ik een pilletje of drankje kan nemen zodat ik i.i.g. weer een beetje beter kan functioneren (ik kom soms amper vooruit), desnoods levenslang. Maar als ik groter risico op kanker en hartkwalen (zit in de familie) loop, doe dan maar niet...
Bastet
06-09-2010 om 18:35
Fladder
Wat ik er over gelezen heb,is het dan niet aan te raden inderdaad.
Bastet
Tirza G.
06-09-2010 om 19:20
Ja bastet
Dat klopt. Maar het aantal 80-90-100-jarigen stijgt explosief. De levensverwachting van een NL vrouw ligt rond de 80 tegenwoordig (vandaar ook bijv. de discussie over het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd). Vroeger kwam krant, lokale radio, burgemeester en fanfare bij de 100jarige. Tegenwoordig raffelt de burgemeester 2 100jarigen per week af, bij wijze van spreken. Mede daardoor is er nog maar vrij weinig bekend van de effecten op lange termijn.
Mijn schoonmoeder is 90. Ze is oud, echt oud. Logisch natuurlijk. Maar haar lichaam is ook al 40 jaar zonder oestrogeen, dat heeft er bijv. *mede* toe geleid dat ze inzakt van de osteoperose, dat haar wervels bij toerbeurt breken, dat haar gewrichten vast komen te zitten, dat haar darmen niet meer zo geweldig werken. Oestrogeensuppletie is niet zaligmakend. Maar het kan sommige klachten wél verlichten. Of er toe bijdragen dat ze minder ernstig worden.
Tirza