Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Maagverkleining of medicijnen?


Als gewichtsverlies onmogelijk lijkt is gezonde voeding nog belangrijker. Het rustig toewerken naar een gezond voedingspatroon, het hoeft niet in 1 dag, maar je kunt stuk voor stuk, als je er aan toe bent, zaken vervangen en verbeteren, kan zelfs leiden tot blijvend gewichtsverlies.

Teveel focus op gewichtsverlies kan juist een eetstoornis of zelfs gewichtstoename veroorzaken. Het kan handig zijn om medische of andere oorzaken op te sporen en rekening mee te houden. Maar accepteren kan een goede keuze zijn. 

Pippeltje schreef op 15-06-2021 om 07:41:

Hou toch op Tsjor. Natuurlijk heeft dik worden te maken met voeding en beweging. Het is pas simpel om dat te ontkennen. Of ben jij die mevrouw met overgewicht die er maar niet aan wil dat ze ongezond eet?

Pippeltje: kan je mij vertellen hoe dat zit? 

Om even mezelf als voorbeeld te nemen: van jongs af aan een goed/zelfs wat ondergewicht. Na bevalling nr 1 in no time op mijn oude gewicht, na bevalling nr 2 ben ik nooit meer (ondanks meer bewegen en beter eten dan voor die tijd) op mijn oude gewicht gekomen.
Voor mezelf heb ik het gemerkt, het laatste jaar: hormonen doen de truc voor mij. Met bepaalde hormoonmedicijnen die ik kreeg om de klachten van de overgang binnen de perken te houden, ging het afvallen makkelijker, eigenlijk zelfs zonder het eetpatroon aan te passen. Nu heb ik andere hormonale medicijnen, en de kilo's komen er (ondanks het ongewijzigde eetpatroon) met een noodgang weer aan.
Mijn eetpatroon is op aanraden van de cardioloog nog verder aangepast, mijn beweegniveau ook, en toch vliegen de kilo's eraan.... Maar inderdaad: ieder pondje gaat door het mondje, dat is tenslotte wat je zegt.
Mijn persoonlijke vermoeden, niet door mij verder onderzocht en ik weet ook niet of er onderzoeken naar geweest zijn, is dat de hormoonhuishouding bij vrouwen vele malen meer invloed heeft op hoe jouw lichaam reageert op/met voedingsstoffen, dan het kleine extra hapje wat je eet....

Behalve een paar kilo teveel op jongvolwassen leeftijd, wat er met beleid vanaf ging in een jaar, heb ik nooit gewichtsproblemen gehad. Nu wel, vanwege medicatie en het coronatijdperk waarin ik gewoon minder bewogen heb en meer, ook uit verveling en je bent thuis zonder afleiding, gegeten heb.

Ik hoop het er weer wat af te krijgen, rustig aan, en anders maar niet. Ik nader de 30 BMI, je ziet het (nog) niet, mijn specialist is niet onder de indruk, dus ach, als je boven de 70 bent mag je weer iets meer BMI hebben.

En ik merk echt dat mijn lichaam mij 'dwingt' om meer te eten. Daar heb ik nog geen antwoord op, behalve dat ik zorg dat er gezonde keuzes zijn. En dat ik in de basis al gezond eet en drink. Soms is een handje druiven genoeg, soms wil ik echt iets 'stevigs' als roggebrood met kaas, of een volkoren cracker met rookvlees of een kop soep.

Ja, accepteren lijkt me een gezonde optie. 
Gezond is overgewicht niet, maar een ingreep of medicatie vaak ook niet. En vruchteloos lijnen soms ook niet. Hoewel ik persoonlijk een jaartje lijnen niet erg veel vind. Het kan echt goed dat er meer tijd nodig is om zaken te herstellen. 

We vinden al snel dat we matig en/of gezond eten. Vaak is dat niet zo, wat ik zei, onze norm is niet goed. Ik heb jaren heel gewoon gegeten, gewoon, dat wat iedereen in mijn omgeving eet. Daar kwam ik flink van aan uiteindelijk. 
Pas toen ik iets aan mijn gewicht ging doen viel me echt op hoe ongezond we eten. En ik blijf het ‘zien’, soms wel jammer. En ik blijf ook wel wat op de wip zitten. Want de behoefte om gewoon mee te doen met je omgeving blijft ook staan. Maar het is kiezen: obesitas of niet mee doen. (Voor mij dan, dat ik ooit fors overgewicht heb gehad speelt hierin ongetwijfeld een rol) En me iedere dag weer opnieuw wapenen tegen al het overvloedige aanbod. 
En gezond eten is voor mij idd al lang niet meer genoeg om slank te blijven. Ik moet ook op hoeveelheden letten. Nog afgezien van gegeven dat ‘gezond eten’ nog lang niet eenduidig bezien wordt. 

Ysenda schreef op 16-06-2021 om 08:12:

[..]

omdat een verhoogd lichaamsgewicht serieuze gezondheidsrisico's met zich mee brengt. En die risico's worden significant groter boven een bmi van 25 en zelfs met een hogere kans op voortijdig overlijden boven een bmi van 30. Het wordt niet voor niets morbide obesitas genoemd.

Tussen een bmi van 18,5 en 25 zitten bij normale lichaamslengte heel veel kilo's die een gezond gewicht zijn.

maar snijden in en gezond lichaam is dan wel geaccepteerd???? Slank en verder ongezond is dus beter?

Ik vraag me wel af hoe hoog de risico's zijn van alleen overgewicht, zonder bijkomende verstoorde cholesterolwaarden en verhoogde bloeddruk. Die drie gaan vaak samen, maar je kan in principe denk ik best erg zwaar zijn maar met nette bloeddruk en cholesterol. 

Overgewicht is wel een aanslag op je gewrichten, voor zover ik weet, en ik vermoed dat dat probleem blijft bestaan ook als je verder gezond bent en alleen maar te zwaar. 

Over dat accepteren gesproken: ik heb even gekeken maar er is een indicatie voor bariatrische chirurgie bij een BMI van 40 of bij een BMI van 35 met ernstige bijkomende aandoeningen. TS is doorverwezen naar de intake dus kennelijk voldoet ze aan die criteria.  Dus of TS heeft fors overgewicht en is verder niet gezond, of TS heeft een BMI van 40 of meer. Dat is bij een lengte van 1,70 meter een gewicht van minimaal 115 kilo. Gewoon accepteren lijkt me wat erg makkelijk. Nog los van de praktische nadelen van flink overgewicht, de samenleving accepteert een dergelijk lichaam ook niet, dus je moet de hele tijd omgaan met scheve gezichten, zogenaamd lollige opmerkingen, en al die mensen die denken dat je niet weet dat je dik bent en dat je enorm bent geholpen als ze je daar nog even op wijzen 'uit bezorgdheid'. Als er mensen zijn die in een dergelijke omgeving hun overgewichtige lichaam kunnen accepteren vind ik dat bijzonder knap van ze, maar ik denk niet dat je dit van iedereen kan verwachten. 

Groeten, 

Temet

Temet schreef op 16-06-2021 om 13:18:

Nog los van de praktische nadelen van flink overgewicht, de samenleving accepteert een dergelijk lichaam ook niet, dus je moet de hele tijd omgaan met scheve gezichten, zogenaamd lollige opmerkingen, en al die mensen die denken dat je niet weet dat je dik bent en dat je enorm bent geholpen als ze je daar nog even op wijzen 'uit bezorgdheid'. Als er mensen zijn die in een dergelijke omgeving hun overgewichtige lichaam kunnen accepteren vind ik dat bijzonder knap van ze, maar ik denk niet dat je dit van iedereen kan verwachten.

Groeten,

Temet

Dus nu zouden we, na Black lives matter ook eens moeten nadenken over fat lives matter!

Nog als aanvulling op een maagverkleining ed... Iemand ooit na gedacht over het vel teveel? Je maagverkleining word vergoed, je vel te veel laten verwijderen niet, dat is een cosmetische ingreep.

Hoe krom denkt men?

Accepteren is ook handiger dan jarenlang zonder succes dieten. Dat geeft pas een faalervaring, en het commentaar is evengoed niet van de lucht.

Dus versterk je eigenwaarde en doe wat je wel kunt en niet wat je niet kunt en start vandaar.

Fourtyfour schreef op 16-06-2021 om 12:06:

[..]

maar snijden in en gezond lichaam is dan wel geaccepteerd???? Slank en verder ongezond is dus beter?

is het lichaam met zo veel extra gewicht wel gezond? Of is het op onderdelen gezond?

Een operatie heb je echt niet zo maar. En daarna is zeker niet makkelijk. Het wordt als makkelijke uitweg gezien maar dat is het niet.

Slank en verder ongezond is ook niet goed. 

Maar alles maar accepteren omdat dat kan lijkt mij ook niet de juiste route. 

Accepteren omdat er (nog) geen goed alternatief is. Niet omdat het 'kan'.

Stelle schreef op 16-06-2021 om 06:44:

[..]

Boomklever, ik reageerde hier op.
Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we, omdat sommige mensen oorzakelijk verband en schuld door elkaar halen, oorzakelijk verband dan gaan ontkennen of vervormen.

Maar als je precies leest, klopt het wat Tsjor zegt. Jij zegt: dik worden = teveel eten. Dat zal in veel gevallen inderdaad samenhangen. Maar dat is niet wat Tsjor zegt, namelijk zoiets als het vooroordeel is dat dik zijn = teveel eten. Het dik worden ligt in het verleden en het heeft totaal geen zin om te komen met ‘had je maar ..’. Als je eenmaal dik bent, gaan er andere mechanismen spelen en kun je niet zomaar aannemen dat iemand ook nu nog teveel zal eten. Dat weet je gewoon niet. 

Mija, Tsjor sprak wel degelijk over de relatie tussen dik _worden_ en voeding.

Maar dat wordt muggenziften

Ik snap heus wel wat bedoeld wordt en vind het echt erg verdrietig dat dikkere mensen tegen dit soort zaken oplopen. 
Alleen zie ik er geen oplossing in om de realiteit te gaan verdraaien. We steken al heel lang collectief onze kop in het zand, doen net alsof onze eetgewoontes prima zijn. Dat zijn ze niet want we worden massaal te dik. 
En als we dan een glaasje frisdrank minder drinken voelen we ons ‘goed bezig’ want de anderen drinken dat allemaal wel. Er is in onze mindset iets heel vreemds  geslopen. 
Wat mij betreft blijft het overigens prima om onze mindset tav dik zijn te veranderen, het accepteren van een fenomeen als onoverkomelijk in deze maatschappij. 
Het is idd erg oneerlijk dat individuele mensen aangesproken worden omdat hun lichamen uitwassen van onze hele maatschappij laten zien. 

Je darmflora is natuurlijk ook belangrijk en overgewicht kan ook te maken hebben met teveel afvalstoffen in je lichaam. Een darmkuur op basis van oliepalmvezels kan helpen om je darmen te reinigen en makkelijker gewicht te verliezen.

Als je meer over darmgezondheid wil weten in relatie tot afvallen is dit een interessante, wetenschappelijk georiënteerde  schrijver: 

https://cleverguts.com/

“Dr. Michael Mosley is arts en een bekende Britse presentator van documentaires voor de BBC.”

Guppebeestje schreef op 18-06-2021 om 09:47:

Je darmflora is natuurlijk ook belangrijk en overgewicht kan ook te maken hebben met teveel afvalstoffen in je lichaam. Een darmkuur op basis van oliepalmvezels kan helpen om je darmen te reinigen en makkelijker gewicht te verliezen.

Wetenschappelijke onderbouwing? 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.