Gezondheid
Karin*
18-07-2011 om 14:26
Enorme rekening voor een controleconsult, belachelijk
Zoon is dit jaar op controleconsult geweest in Ede ivm zijn melatoninetekort. Hij is 4 minuten binnengeweest ("hoe gaat het, nou goed, nou dan moet je maar doorgaan met de melatonine en over een jaar terugkomen, ja dat zullen we doen, einde gesprek)en er is een bedrag van 457!!! euro gedeclareerd bij de ziektekostenverzekering. Belachelijk! Bij navraag blijkt dat ze elk jaar een nieuwe DBC (diagnose-behandeling-combinatie) mogen declareren! Dus als je iets chronisch hebt en je komt 1 x per jaar voor een controle, waarbij ze NIETS doen, dan ontvangt de specialist elke keer 457 euro. Niet te geloven, geen wonder dat ze in de villawijk wonen.
Merel
18-07-2011 om 15:18
Zeker zeg!
Goh dit is inderdaad belachelijk veel voor een consult van 4 minuten! Het zou zo kunnen zijn dat sommige langere consulten maar voor minder mogen worden gedeclareerd, waardoor dit weer compenseert? Zo niet dan zou je bijna geneigd zijn het uit te laten zoeken, oke het 'mag' maar dit is toch een enorme verkwisting van ziektekosten wat zo in iemands zak verdwijnt. Ik zou me doodschamen om na 4 minuten dit bedrag te vragen.
Temet
18-07-2011 om 15:24
Forfaitaire bedragen
Ik heb geen verstand van de medische beroepen, maar wat Merel zegt zou kunnen: forfaitaire bedragen waardoor dingen waar weinig tijd in gaan zitten de centen opleveren voor dingen waar veel niet-betaalde tijd in gaat zitten. Dat komt op meer plaatsen voor en het leidt altijd tot gekke consequenties, maar het alternatief is per uur declareren en daar bestaan dan weer andere bezwaren tegen.
Groeten,
Temet
Fiorucci
18-07-2011 om 16:23
Dermatoloog
Zo ben ik dit jaar wel vijf hele minuten binnen geweest bij een dermatoloog. Kosten: 30 euro consult, en 69 euro ziekenhuiskosten....
Leen13
18-07-2011 om 16:41
Onkosten
Ik snap dat het op het eerste gezicht duur lijkt maar er moeten vaak veel kosten uit. Als eerste natuurlijk ook de consulten waar verlies op geleden wordt, er wordt toch een soort gemiddelde standaard gezocht. En hoe meer onderdelen er 'los' per uur/minuut of verrichting er gedeclareerd worden hoe meer er administratieve kosten bovenop komen.
Zo'n praktijk heeft natuurlijk kosten aan de ruimte, de inrichting, verwarming, schoonmaak, ondersteunend personeel, scholing, opleiding, bureautaken. Ook al houdt je dat minimaal dan nog heb je die kosten gewoon.
Ik heb er niets mee. Het stoort mij vaak juist dat er van alles tot achter de komma verrekend moet worden, ook nog de eigen bijdrage berekent en apart gerouteerd betaald, wat een zondegeld denk ik dan, geef die lui gewoon een lumpsum en stel dat een beetje bij per jaar, dat scheelt een hoop administratieve kosten, lasten en koppijn voor iedereen.
Mien*
18-07-2011 om 17:40
Denk dat de artsen
zelf ook niet al te blij zijn van die DBC´s (ik denk het niet alleen, ik weet het wel zeker)
en daarvan wonen ze echt niet in die dure villa´s hoor..
Ik kom voor 2 stevige diagnoses maar 1 keer per jaar bij 2 verschillende neurologen, van die 2 diagnoses mag er maar 1 gedeclareerd worden.. (hoe en waarom, weet ik niet, ik weet alleen DAT het zo is)
(dus een neuroloog woont in een villa en de ander zit op een houtje te bijten )
Karin*
18-07-2011 om 17:58
Geen nieuwe diagnose
Ik snap wel dat er forfaitaire bedragen zijn, maar dit gaat niet om een nieuwe diagnose. Die is in 2009 al gesteld, maar die "geldt' maar 1 jaar. Dus elk jaar wordt diezelfde diagnose weer opnieuw gesteld, theoretisch ,ook al wordt er geen enkel onderzoek opnieuw gedaan.En dat vind ik dus niet kunnen.
Hanna
18-07-2011 om 20:01
Dbc
Een DBC is niet wat een arts verdiend. Dat zijn door de NZA vastgestelde tarieven.
De prijs van een DBC is opgebouwd uit een aantal componenten, waaronder ook het tarief van de specialist. In de eerste DBC die voor een bepaalde klacht wordt geopend zitten ook de kosten voor het stellen van een diagnose en alles wat daarbij hoort. De kosten die gemaakt worden voor het stellen van een diagnose bepalen niet het tarief van een DBC. Een DBC heeft een maximale looptijd van een jaar en na dat jaar wordt een vervolg DBC geopend (met het daarbij horende meestal lagere tarief).
De prijs van een DBC wordt bepaald in onderhandelingen tussen ziektekostenverzekeraar en ziekenhuis en daarbij spelen ook zaken als efficiency mee, maar er is ook samenhang met andere prestaties.
Een DBC wordt pas gefactureerd na het sluiten van de DBC. En dat is wel belangrijk. Hierdoor kan het zijn dat je eigen risico voor een behandeling in een ander jaar valt dan je denkt.
Hanna
Femke
18-07-2011 om 20:43
Actie ondernemen
Je moet een klacht indienen bij je zorgverzekeraar en een kopie naar de tuchtcollege van de gezondheidszorg of gezondheidsraad.
Wel vermelden in je brief naar de zorgverzekeraar, dan weet je zeker dat ze er iets mee doen.
Karin*
18-07-2011 om 22:25
Kosten hanna?
Welke kosten zijn er dan nu gemaakt die die 457 euro zouden verantwoorden? Er is helemaal niets gedaan. Het is toch raar dat je elk jaar als je voor controle gaat dan weer zo'n bedrag moet ophoesten?
Emel
19-07-2011 om 08:04
Verzekering inlichten
Of het bedrag op de rekening terecht is, is voor ons lastig te beoordelen. Het DBC gedoe is nogal ondoorzichtig.
Wat ik zou doen: kort briefje naar de zorgverzekeraar dat je het een bizar hoog bedrag vindt voor zo weinig werk. Mocht het niet in de haak zijn, dan gaan zij er achteraan.
Engeltje
19-07-2011 om 13:12
Nee hoor emel,
die verzekering betaalt gewoon. Het uit laten zoeken zou namelijk meer kosten. Ik heb een recent voorbeeld van mijn moeder die bloekonderzoek in het weekend moest laten doen. Zij kreeg een rekening van het ziekenhuis voor een nacht opname. Dus gebeld met de verzekering, maar die deed niets. Uiteindelijk heeft ze via de administratie van het het ziekenhuis een creditnota voor dat verkeerde bedrag geregeld. Voor zover we weten is trouwens de juiste nota nog niet binnen, ik verwacht die eerlijk gezegd ook niet meer (ruime maand geleden, de originele nota was er binnen een paar dagen).
Dus ik zou contact met de specialist (administratie) opnemen en vragen of dit wel klopt. Als je er al tijd in wil steken, want hoewel wij dit een enorm bedrag vinden, is het in zorgkostenland een schijntje natuurlijk...
Engeltje
Hanna
19-07-2011 om 16:34
Karin*
Jij bent dat jaar een keer naar het ziekenhuis geweest, zonder complicaties. Iemand met een vergelijkbare diagnose kan in datzelfde jaar wel 10 x geweest zijn, eventueel met aanvullende diagnostiek. Het uitgangspunt is wat zijn de gemiddelde kosten voor iemand met deze diagnose.
Meer informatie is te vinden op: http://www.dbconderhoud.nl/Over-de-DBC-systematiek/Wat-is-de-DBC-systematiek
Karin*
20-07-2011 om 20:36
Gemiddelde kosten, toch heel raar
Dus mijn zorgverzekering moet de gemiddelde kosten betalen terwijl zoon maar 1 x is geweest?? Dus ik betaal eigenlijk voor iemand anders zijn bezoeken mee? Wel héél raar hoor.
Blij dat het zoon betrof en niet mezelf, zo zit je wel gauw aan je eigen risico, terwijl het iemand anders' kosten zijn. Niet echt leuk.
Ik snap niet waarvoor het is, ik vind het erg klantonvriendelijk. Ik zie me al bij de winkel staan: ja mevrouw, maar gemiddeld kopen mensen 1 brood per dag, dus ook al koopt u nu een halfje, u moet toch meebetalen aan het brood van een ander....
Hanne.
20-07-2011 om 21:49
Algemeen kenmerk van verzekering
Uitgaan van een gemiddelde is een algemeen kenmerk van verzekeringen.
Zo is mijn man ook verzekerd voor een spiraaltje en is een kan ik (in theorie) een prostaat operatie vergoed krijgen. Toch zullen we die nooit declareren.
Jouw verzekering betaalt nu voor jouw zoon te veel. Maar jouw zoon is niet de enige klant die zij hebben. Zij betalen voor veel meer mensen de rekening. Dus ook voor de mensen die meer zorg afnemen.
En dat zal (hoogstwaarschijnlijk) wel een beetje uitmiddelen. Het is erg onwaarschijnlijk dat dat alle 'goedkope klanten' bij verzekering A zitten en alle 'dure klanten' bij verzerkering B.
Gemiddeld betaalt de verzekering dus precies genoeg.
Onno
20-07-2011 om 23:27
Een koopje.
Ik kan zaken opnoemen waar je haren echt van overeind gaan staan. Wat dat betreft is dit een fooitje.
Tja, en als je er nog wat aan had dan was het niet zo erg maar meestal ga je gewoon weer met lege handen naar huis en gaat er kostbare tijd verloren. Tegen de tijd dat je daar achter bent is het vaak weer te laat en ben je alle stations gepasseerd waar nog wat gedaan had kunnen worden.
Dat maakt ze echt niet uit want ze verdienen leuk aan je.
Hanne.
21-07-2011 om 00:03
Itt tot 'alternatief'
Dit in tegenstelling tot de alternatieve geneeskunde. Dit geven hun genezende gaven/drankjes/methoden nl gratis weg??
Sorry kan het niet laten, maar wat je ook doet een waar je ook heen gaat mensen verdienen altijd aan je. Voor niets gaat de zon op. En daar houdt het wel een beetje mee op.
Karin*
21-07-2011 om 21:17
Verdienen
ja, mensen verdienen altijd, maar meestal wel naar hoeveel ze gewerkt hebben. Ik had het volledig normaal gevonden om 40 tot 70 euro te moeten betalen, zelfs voor die 4 minuten.Specialisten zijn nu eenmaal duur. Maar ruim 400?? nee, dat echt niet.
Onno
22-07-2011 om 09:05
Bij mij in de praktijk.
Ik heb een apothekersassistente in de praktijk. Als je hoort welke bezittingen haar werkgever heeft sla je stijl achterover en heb ik het nog niet eens over al die volledig betaalde snoepreisjes en zg. bijscholingsvertier. Dan begrijp je gelijk waarom de apothekers het felst tegen de alternatieve geneeswijzen zijn. Die zitten niet te wachten op gezonde mensen. Klachtenvrij ziek houden dat verdient het meest.
Vorige week had ik een vrouw in de praktijk en zij was begeleidster op een zomerkamp voor gewone kinderen. ze had een groep van 20 kinderen. Er waren er maar drie die geen medicijnen gebruikten. Ze had een koffer vol met pufjes, pilletjes, zalfjes en andere zooi. Toen ik vroeger op school zat was er geen enkel kind dat medicijnen gebruikte, nu ben je een uitzondering als je niets gebruikt.
Trouwens op dit forum is ook bijna niemand medicijnvrij.
Onze grote weldoener Bill Gates heeft onlangs 4 miljard dollar gedoneerd om kinderen in ontwikkelingslanden te vaccineren tegen diarree en nog een andere kinderziekte. Nu gaan ze dus dood van de honger. Eten geven, schoon drinkwater is veel effectiever. Nee hoor lekker vaccineren daar heeft de industrie het meeste aan.
Algebra
22-07-2011 om 09:05
Is het niet zo dat dit alles is wat de specialist krijgt?
Dus dat bij het openen van de DBC hij dit krijgt, en daar een jaar lang de klacht moet behandelen? Dus diagnose, behandeling, controle, nacontrole, consultatie collega´s, door naar lab/rontgen/dietist etc?
Zo zitten DBCs toch in elkaar, van begin klacht tot einde voor 1 prijs? Juist om te voorkomen dat iedere losse actie apart geadministreerd en gefactureerd moet worden?
Algebra
Sancy
22-07-2011 om 09:56
Foei onno
Hoe durf je de honger in Afrika te gebruiken als argument. Het is haast een Godwin. Misschien moet deze drogredenering maar een Onnootje gaan heten.
Karin*
22-07-2011 om 11:28
Raar systeem die dcb's
ik heb toch liever dat elke actie apart gefactureerd wordt hoor. Als ik nu voor elk jaar 4 minuten nacontrole 457 euro moet gaan betalen terwijl er niets gebeurt...
Maar ja, kiezen kan niet he, je hebt het maar te accepteren. Het zal voor de specialisten wel veel werk besparen, als ze niet alles apart hoeven te berekenen, maar het systeem is natuurlijk idioot. Als je met je auto naar de garage gaat wil je toch ook alleen betalen wat er gedaan is, niet wat er gemiddeld per klant wordt betaald omdat dat makkelijk factureren is?
Tirza G.
22-07-2011 om 11:39
Apothekers zijn helemaal niet tegen alternatieve geneeswijzen
De apotheken die ik ken (en dat zijn er wat) staan vol met Vogel en VSM-achtige producten. Ik word daar altijd een beetje giechelig van.
Tirza
Pluk53
22-07-2011 om 13:03
Apothekers en commercie
er is altijd een soort overlap geweest tussen de "drogist" en de apotheker. Ik vind het ook storend, dat Vichy-producten en VSM/Vogel-flauwekul verkocht worden door dezelfde persoon die geacht wordt advies te kunnen geven over reguliere medicijnen. Ik vind dat misbruik maken van een vertrouwenspositie met als enige doel geldelijk gewin.
Fiorucci
22-07-2011 om 13:07
Sterker nog
Vichy is alleen maar te koop bij de apotheek! Dat is dus niet eens een overlap...
Fiorucci
23-07-2011 om 10:38
Joyeux ot
De hongersnood in die kampen is dermate acuut dat het te lang duurt om allerlei zelfvoorzienende projecten op te zetten. Er moet gewoon water en eten komen, liefst gisteren.
sinas
23-07-2011 om 13:20
Inderdaad joyeux
je hebt gelijk, al 30 jaar gaan er miljarden die kant op en er is nog niks veranderd! Wie werd vroeger niet door zijn moeder op de kindertjes in Biafra gewezen als de korsten brood nog op je bord lagen (die zouden daar een moord voor doen, werd mij verzekerd!).
Al het geld had vele malen beter besteed kunnen worden, waar is het allemaal gebleven?
Fiorucci
23-07-2011 om 13:33
Nou...ot
Er zijn wel degelijk veel projecten, helaas op kleine schaal. Maar dat het alleen maar pappen en nathouden is,is ook weer niet zo.
Tirza G.
23-07-2011 om 14:02
In afrika is eten zat
Afrika kent vele vruchtbare gebieden. Helaas is de verdeling van al die rijkdom een probleem.
Tirza
Fiorucci
23-07-2011 om 15:17
Joyeux
Deze mensen zijn slachtoffer van droogte, niet van zelf meer moeten doen.
Fiorucci
23-07-2011 om 17:21
Single lady
Ik heb begrepen dat er nu de ergste droogte heerst sinds 60 jaar en dat velen die nu problemen hebben normaal behoorlijk zelfvoorzienend zijn.