Alexandra Keen-Jong
25-11-2011 om 17:46
Resultaten onderzoek naar door moeders ervaren stress
Hallo forum leden
Nogmaals hartelijke dank aan allen die in september mijn vragenlijst over door moeders ervaren stress hebben ingevuld. Graag wil ik een samenvatting van het nu afgeronde onderzoek met iedereen delen via dit bericht.
Vriendelijke groeten
Sandra Keen
Ervaren stress, Persoonlijkheid en Gevoel Vergeleken
Tussen Moeders in Delhi en Nederland
Alexandra Keen – Jong
Open Universiteit, Nederland
November 2011
In dit onderzoek werden ervaren stress, negatieve gevoelens (angst, schaamte, schuld enz.) en persoonlijkheidskenmerken vergeleken tussen buitenlandse moeders met basisschool kinderen die naar Delhi verhuisd zijn (105 respondenten) en Nederlandse moeders (156 respondenten). Zoals verwacht ervaren moeders die naar Delhi verhuisden meer stress dan Nederlandse moeders. Er werd geen verschil gevonden in de hoeveelheid stress ervaren door moeders die in de afgelopen drie maanden naar Delhi verhuisden (vergeleken met andere in Delhi wonende moeders).
Met betrekking tot de persoonlijkheidskenmerken scoorden de verhuisde moeders alleen significant hoger op conciëntieusheid en niet op neuroticisme, extraversie, openheid en altruïsme. Dit suggereert dat er geen zelf selectie plaats vindt waarbij moeders die meer open, extravert, altruïstisch en minder neurotisch zijn er voor kiezen om naar het buitenland te verhuizen.
De verhuisde moeders gaven ook aan meer negatieve gevoelens te ervaren. Echter dit kon verklaard worden door de gemiddeld lagere leeftijd van de kinderen waarvoor de responderende moeders zorgen. Moeders met jongere kinderen, die dus hoofdzakelijk in Delhi woonden, gaven aan meer negatieve gevoelens te ervaren.
De resultaten van dit onderzoek laten zien dat naar Delhi verhuisde moeders meer stress ervaren en daarom mogelijk meer risico lopen op de negatieve consequenties hiervan. Echter de vergelijkbare niveaus van negatieve gevoelens suggereert dat naar Delhi verhuisde moeders beter om kunnen gaan met stress. De reden hiervoor zou verder onderzocht moeten worden.
dc
25-11-2011 om 23:23
Vreemd
" Echter dit kon verklaard worden door de gemiddeld lagere leeftijd van de kinderen waarvoor de responderende moeders zorgen."
Hoeveel is je onderzoek dan verder nog waard? Ik kan je vertellen dat de gemiddelde ouder van jonge kinderen in nederland meer stress ervaart dan van oudere kinderen.
Vic
26-11-2011 om 11:24
Jong, oud?
Dat klopt toch wel. Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen...
Tirza G.
26-11-2011 om 11:53
Drie maanden
De moeders waren de afgelopen drie maanden naar Delhi verhuisd. Mwah, dat lijkt me absoluut geen stressor van belang.
Goeie genachte, een verhuizing - wát zeg ik een vakantie binnen NL is al een stresor van de bovenste plank. En dan is die verhuizing nog maar drie maanden geleden? Dan weet je verdorie nog niet eens hoe je nieuwe buren heten.
Tirza
Tirza G.
26-11-2011 om 11:54
Delhi
Ineens weet ik het. Het moet natuurlijk Delft zijn in plaats van Delhi. Dat heb je met die moderne telefoon-dingen enzo. Jaaaaaaaaaaaa Delft. Mwah, daar ondervind je vast geen stress van, verhuizen naar Delft.
Tirza
dc
26-11-2011 om 13:20
Nog iets
"Zoals verwacht ervaren moeders die naar Delhi verhuisden meer stress dan Nederlandse moeders."
Zijn de nederlandse moeders die naar Delhi verhuisen na hun verhuizing opeens geen nederlandse moeders meer?
Damn, wat ben ik dan in hemelsnaam voor nationaliteit??
skik
27-11-2011 om 10:11
Dc: buitenlandse moeders
DC, in de eerste zin van Alexandrea's bericht staat 'buitenlandse moeders' die naar Delhi gebruiken. Het zal vast om moeders uit allerlei landen gaan die vanuit Engeland, Amerika, Australië of waar dan ook naar Delhi verhuizen. Ik denk dat er geen 105 nederlandse moeders te vinden zijn die onlangs naar Delhi verkast zijn.
Overigens vind ik het van groot maatschappelijk belang dat dit nou eindelijk eens in kaart gebracht is: het verschil in stresservaring tussen moeders die niet naar Delhi verhuizen en moeders die dat wel doen. Deze informatie maakt de wereld een betere plaats.
skik
Rosase
27-11-2011 om 11:18
Sorry hoor, maar
Wat een lol hebben jullie toch maar weer.
Ik vind dit een beetje puberaal en vooral ook weinig respectvol naar Alexandra toe.
Fiorucci
27-11-2011 om 11:31
Alexandra
Leuk dat je nog even laat weten hoe en wat, dat gebeurt hier niet vaak. Veel succes!
dc
27-11-2011 om 13:45
Rosase
Ik probeer echt te begrijpen hoe het nou zit? Het onderwerp maakt in principe niet uit, waar het om gaat is dat je resultaten kunt vergelijken. En ik snap niet hoe je met dit onderzoek tot resultaten kunt komen. Ik hoop dat dit uitgelegd kan worden. Volgens mij zijn er veel te veel variabelen om tot een conclusie te kunnen komen.
Zoals:
a. stressgevoel is volgens mij o.a. cultureel bepaald. Dus het is al vrij moeilijk om mensen uit verschillende landen te vergelijken. Het gaat dus blijkbaar om "buitenlandse moeders". Buitenlands als in niet nederlands, of buitenlands als in niet uit Delphi komend, en waar komen ze dan wel vandaan?
b. kleine kinderen/grote kinderen hebben verschillende invloeden op stressfactoren in het leven
c. Een verhuizing is een hele grote stressfaktor, zeker een internationale (hoewel dit blijkbaar in het onderzoek helemaal niet naar voren komt)
Ik snap het niet.
Biene M.
27-11-2011 om 17:47
Nou nou
Kom op zeg, dit onderzoek is niet gedaan om grote wetenschappelijke inzichten te verschaffen, het was een leerproject van een student, zonder ervaring en zonder budget. Ik hoop dat Sandra Keen van haar begeleiders zinnige feedback heeft gekregen en dat het leerzaam is geweest en ik vind het attent dat ze de bevindingen komt terugkoppelen.
Rosase
27-11-2011 om 21:19
Precies biene
Enne Dc, wie nou wat gezegd heeft heb ik niet helemaal helder meer voor ogen. Maar ik zou me zo voor kunnen stellen dat jij degene was met de serieuze vragen. Maar dan blijven er nog genoeg over die hier een beetje een lolletje zitten te trappen.
Vind ik echt genant. Neemt iemand hier de moeite om haar bevindingen terug te koppelen, wordt ze zo afgeserveerd. Als ik student was zou ik OOL voortaan echt wel mijden. Echt respectloos wat er zo her en der gezegd werd.
Vertigo
27-11-2011 om 23:21
Mee eens
Je moet nu eenmaal heel veel kleine snertonderzoekjes doen voor je iets groots bereikt..
Met vriendelijker feedback heeft A. er vast meer aan voor de toekomst
app-sent
JT
28-11-2011 om 09:42
Helemaal mee eens
het lijkt wel voortaan gewoonte om "iedere" student meteen op de nek te springen. Net wat iemand hiervoor zegt, wat een puberaal gedrag. En dat van het OO-publiek, die denken het altijd zo goed te weten
dc
28-11-2011 om 10:59
Excuses
Het is inderdaad een beetje hard voor de student, die erg haar best doet. Het is niet mijn bedoeling om je onderuit te halen.
Mijn probleem is, wat doet de begeleider? Het doel van dit soort opdrachten is toch om te leren hoe je een betrouwbaar onderzoek in elkaar zet. En bij de opstart moet een begeleider aangeven waar verbeterpuntjes zijn. Tenzij ik natuurlijk helemaal fout zit met mijn conclusies, het is maar een klein lapje tekst waar ik mezelf op baseer natuurlijk
rutiel
28-11-2011 om 15:12
Inderdaad dc
Je baseert je maar op een klein stukje tekst, namelijk de conclusies van het onderzoek. Zonder ons te verdiepen in de onderzoeksopzet en de totstandkoming van de analyses kunnen wij als OOL-forum weinig zinnigs zeggen over de waarde van de conclusies. Als het een eindscriptie op masterniveau van een sociaal-wetenschappelijke studie is, mogen we slechts veronderstellen dat het geheel statistisch goed onderbouwd is.
Ik vind het vooralsnog dan ook onnodig (en eigenlijk ook een beetje aanmatigend) om ervan uit te gaan dat de begeleiding niet deugt.
n@nny
Tirza G.
28-11-2011 om 18:41
Mwaoh
Je wilt ook niet weten hoe er op studentenfora over ouders gepraat wordt. Mijn posting hier wijkt niet af van wat ik Alexandra recht in haar gezicht gezegd zou hebben mocht ik haar kennen.
Net zo als dat ik even heel hard hebt gelachen over dat onderzoek naar de positie van de maan (schijnt door de bomen) op sinterklaas-inpakpapier. Dat vind ik dan weer reuze lollig, dat een krant zo'n persbericht overneemt.
Tirza
Margriet*
29-11-2011 om 20:29
Ik vind het ook leuk dat alexandra het
terugkoppeld, bedankt.
En DC:
Je kunt toch pas commentaar op het de conclusie hebben als je weet wat de hypotheses zijn. Wat jij doet zijn ook maar aannames. Wie zegt dat stress verschillend wordt beleefd. Ik neem aan dat ze daar in haar inleiding wel iets over heeft gezegd.
Vic
29-11-2011 om 20:46
Onderwerpen
Het is i.d.d. een wat bijzonder onderwerp, maar dat zie je wel vaker bij afstudeerscripties of andere eindwerkstukken. Ik heb ooit een buurvrouw gehad die promoveerde op de invloed van een Nederlandse filosoof op de politiek in Frankrijk in een bepaalde periode (ik houd het even vaag i.v.m. herkenning). Tja, de probleemstelling moet voldoende specifiek zijn én niet al te uitgekauwd, dus dan krijg je al snel aparte onderwerpen.
dirksmama
05-12-2011 om 19:37
Doe niet zo flauw zeg
Zo vaak maken we het niet mee dat we netjes terugkoppeling krijgen op een vragenlijst!
Overigens, de uitkomsten verbazen me, als expatmoeder, wel wat. Ik ervaar in het buitenland heel wat minder stress als moeder dan in Nederland. Scheelt denk ik wel dat ik niet in Delhi woon, maar op plaatsen waar je je alleen met army-escort of helicopter kunt verplaatsen i.v.m. ontvoer- en schietrisico.
Maar zolang je je niet verplaatst heb je daar geen last van. En waarom zou je je er dan druk over maken?